Obvezno zavaovanje plovila

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
cibro
Admiral

Obvezno zavaovanje plovila

OdgovorNapisal/-a cibro » To Maj 24, 2016 13:06

Plovilo imam pod slo zastavo, ker mi 30.5 poteče vpisni me zanima kje je najugodneje narediti zavarovanje.
Gre za bay2452 in merc 5.0.
Do sedaj sem imel vse na Triglavu samo so mi tako anti tam da ne vem kam naj grem samo Adriatic še ostane.
Imate kaj izkušenj s tujimi?
Bine
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bine » To Maj 24, 2016 14:10

Če boš delal samo obvezno, mislim da ni pomembno kam greš. Če boš delal še kasko zraven, pa je zelo pomembno. Nekatere zavarovalnice ne naredijo kaska, če ne narediš pri njih obveznega. Pri kasku bodi pozoren na pogoje. Nekateri ne plačajo odškodnine za krajo, poškodbo itd, če ni npr. v marini. Jaz sem ravno zato prekinil pri Adriaticu, prej pa sem imel na Triglavu, pa sem ravno tako prekinil. Menda ima za kasko najboljše pogoje Zavarovalnica Maribor. Oni ne komplicirano, če je npr. na betonskem sidru itd. Ostalim to menda ni zadosti. Moram pa to še preveriti.

lp

Bine
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Maj 24, 2016 14:41

VSE zavarovalnice pri kasku komplicirajo!
Seveda ne takrat, ko plačaš, ampak takrat, ko ti nastane škoda.
Preberi splošne in posebne pogoje ZELO natančno, vendar ne upaj, da ti bo zaradi tega kaj lažje pri srcu. Edino kar lahko iz tega potegneš je, da VEŠ kaj reči oz. kako postopati, če pride do škode na tvojem plovilu brez tuje krivde.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Maj 24, 2016 17:27

Poleg Triglava in AS je še kar nekaj zavarovalnic, ki ti lahko zavarujejo odgovornost. Višine premij se običajno ne razlikujejo bistveno!
Pri kasku ima Zavarovalnica Maribor vključeno tudi asistenco plovilu, ki je v tem primeru ni potrebno plačevati drugje :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » To Maj 24, 2016 17:30

Letos sem povprašal pri več zavarovalnicah. Celo Admina sem poklical ravno takrat, ko je s predstavnikom Croatia osiguranje pil kavo ;-)

Rezultat je ta, da pri obveznem ni praktično nobene izbire. Plovilo registrirano v Sloveniji, mora biti tudi zavarovano v Sloveniji. Vsaj nič drugega se nisem uspel dogovoriti.

S kaskom je drugače, ampak o tem verjetno niti ne razmišljaš, ker imaš starejši čoln, pri katerem ti amortizacija pri morebitnem izplačilu škode pobere skoraj čisto vse. Poglej v temo o zavarovanjih.

Sam sem se letos še odločil za kasko. Tokrat sem zavaroval preko IBC pri Bavaria yacht versicherung. So cenejši od slovenskih in pravila v drobnem tisku so malo bolj prijazna do starejših plovil. Kaj pa vem....
Pri njih, naprimer, bi bilo obvezno zavarovanje skoraj pol cenejše, kot pri Adriaticu...,

Odgovor zavarovalničaja iz IBC:
Res je, tuje zavarovalnice so občutno cenejše pri tujih zavarovalnicah vendar vas moramo opozoriti, da mora po zakonu vsako plovilo s SLO registracijo imeti sklenjeno obvezno zavarovanje pri SLO zavarovalnici, kasko je pa lahko kjer koli.
Lahko imate pa poleg SLO obveznega zavarovanja sklenete tudi tuje zavarovanje z višjim limitom in širšim območjem plovbe.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Maj 24, 2016 18:09

Nekaj zanimivosti iz mojega dopisovanja z enim od zav. posrednikov:
---------
Pri obveznem zavarovanju ZM za dodatnih EUR 51,OO, ki so vključeni v ponudbo, zavaruje asistenco na morju, kar AS ne nudi - asistenca je zavarovana pri AXA zavarovalnici.

Posebnost kasko zavarovanja pri Pantaeniusu je dogovorjena ali fiksna zavarovalna vrendost, kar pomeni, da v primeru popolne izgube plovila prejmete zavarovalnino v višini EUR XX.000, za razliko od domačih zavarovalnic, ki imajo pravico ob škodi ugotavljati ali je bilo plovilo podzavarovano ali pa nadzavarovano.

Recimo nezgodno zavarovanje posadke ZM ne daje, pri Pantaeniusu pa jo lahko dobimo - in sicer za vsakokratno posadko po crew listi.

Asistenco na morju ZM nudi samo v primeru ko ne gre za oddajanje v najem- torej asistenca odpade.

Strojelomne ali machinery damage škode pri ZM niso krite, so pa pri Pantaeniusu pod pogojem, da motor ni starejši od 5 let.

Trganje jader je pri Pantaeniusu krito, če do njega pride zaradi loma jambora ali strganja takelaže. Če se jadro strga pri sami manevri, ker se recimo zahaklja za ograjo, to ni krito- moral bi biti vsaj izredno močan udarec- sunek vetra.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Maj 24, 2016 21:48

Asistenca ZM velja tudi za lastniške čolne, vsaj pri kasku :!: :!: :!:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
salesky
Viceadmiral
Kraj: Štajerska
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a salesky » Sr Maj 25, 2016 08:40

Si bom sposodil...kako je kaj s kasko zavarovanjem in starostjo plovila? Sepravi če imam 20let star fišerman...ali mi to sploh kdo kaasko zavaruje?

Če bi ga želel zavarovati proti kraji...
lampy
Poročnik bojne ladje
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a lampy » Sr Maj 25, 2016 09:57

francelj napisal/-a:S kaskom je drugače, ampak o tem verjetno niti ne razmišljaš, ker imaš starejši čoln, pri katerem ti amortizacija pri morebitnem izplačilu škode pobere skoraj čisto vse.

To ne bo povsem držalo. Sam sem lastnik starejšega čolna, ki imam zavarovanega pri Zavarovalnici Maribor - obvezno in kasko, pa imam pri kasku odbitno franšizo fiksno in sicer 125 EUR, ne glede na višino škode - baje je višina odbitne franšize odvisna glede na zavarovano vsoto čolna (v mojem primeru čoln + motor, ker gre za čoln z zunanjim motorjem).

Če pa koga bolj podrobno kaj zanima, pa mi pošljite ZS in vam dam kontaktno številko mojega agenta. Je full v redu dečko in mu sigurno ni odveč kaj podrobno pojasnit.

l.p.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Maj 25, 2016 11:27

To pri satrejšem poveš koliko je vreden moraš bit realen in če cel mrkne dobiš toliko kot si ocenil minus franšiza.
Meni ko sem imel še gumico pa ja prišel domov na ogled sem povedal koliko mislim da je vredno je pogledal neke papirje in je rekel štima ocenil si realno.
Se pa spomnem en član plovca se ne udeležije več debat je imel kasko.
Na vrednost ki jo je določil.
Spizdili so mu peto samo peto na 100hp jamahi 4t.
Ocenil je ne vem na pamet motor cirka 5000.
Peto so pogledali koliko stane nova pokalkulirali koliko je procentov padla cena od nove.
Če je recimo nov motor 20000. Je rekel da je vreden 5000 in plačal premijo za 5000 eur zavarovalne vsote za motor.
Se pravi je cena rabljene pete 4x manjša od nove.
Nova peta npr stane 2000 in je dobil 500 eur. Čao.
Za 500 se pa lahk j.. po domače ker sredi sezone samo rabljne pete da ti paše na tvoj motor ne dobiš. Če bi vedel da bo tako kar pa najbrž ni , bi bilo bolje da je odšraufal še tisto kar gor ostalo pocvikal kable in bi dobil lepo 5000 minus franšiza. ZATO je treba prebrat pogoje.
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jandrej » Sr Maj 25, 2016 16:38

Kasko se da zavarovati vsa plovila, tudi če so stara 30 ali več let. Zavarujejo se na dejansko vrednost z franšizo ki je lahko izražena v dogovorjenem znesku (100, 200,...€) ali v % (1,2,...) od zavarovalne vsote (vrednosti). Če imaš "srečo" lahko tudi brez franšize.
Amortizirana vrednost se upošteva samo pri totalkah, enako kot pri avtomobilih.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Maj 25, 2016 17:05

Kaksna amort vrednist a ni jasno zgoraj napisano
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Maj 25, 2016 17:12

Kasko vzamite pri Pantaenius-u in določite za fiksno vrednost plovila.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta