VHF Hrvaška

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Bine
Kapitan korvete

VHF Hrvaška

OdgovorNapisal/-a Bine » So Avg 06, 2016 22:28

Zanima me eno vprašanje. Dva sodelavca imava čoln dolžine 5 m in nihče od naju nima opravljenega VHF izpita, ker ga za najina čolna ne potrebujeva. Smo se pa odločili, da bomo skupaj s sodelavci za en dan najeli čoln dolžine 9 metrov, s katerim se bomo iz Portoroža odpeljali predvidoma do Novigrada. Zanima me, kako je sedaj s tem VHF. Nekateri pravijo, da lahko voziva, vendar mora biti na čolnu ustrezna varnostna oprema, nekateri pravijo, da nad 7 metrov lahko vozilo le po SLO v HR pa ne.

Lepo prosim za pomoč in konkretne odgovore.

lp

Bine
Bartol
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bartol » Ne Avg 07, 2016 11:12

V kolikor ne gre za čoln, registriran za odprto ali oceansko območje, je VHF postaja opcijska, ne glede na velikost. Ustreznik postaji so tri rakete s padalom ali pomožen motor.

Seveda velja to za plovilo, registrirano v Sloveniji, drugače so pravila (morebiti) drugačna.
Bine
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bine » Ne Avg 07, 2016 13:23

Najlepša hvala. Sem preveril in čoln nima nameščene VHF postaje, tako da zadeve kar se tiče izpita VHF ne potrebujemo.

lp

Bine
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Ne Avg 07, 2016 14:58

Jebela cesta Bine.....a nimas VHF-a? Pr vseh izpitih in poklicu k ga imas nimas VHF! A ti ne priznajo nic kar imas za kopno?
Uporabniški avatar
frohlic7
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a frohlic7 » Po Avg 08, 2016 21:06

Žal je tako....lahko si radioamater s stažem nekaj desetletij pa ti ne priznajo nič iz področja navtike. Res je, da so določena pravila specifična, a vse kar se tiče tehnike je enako.

Lp Iztok
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Avg 09, 2016 06:55

Tudi za letalstvo moraš narediti svoj izpit. Ti pa seveda znanje in izkušnje radioamaterstva in pomorske radiotelefonije krepko pomagajo :)
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Ne Avg 14, 2016 10:48

Ne vem kako je danes, a takrat ko sem delal izpit, je bilo s strani predavatelja rečeno: Vsak čoln za najem (rent-a) mora obvezno imeti gor tudi VHF postajo, medtem ko lastniški – po želji, oz. če ni drugače predpisano. In če čoln ima montirano postajo, mora biti na čolnu vsaj ena oseba, katera ima izpit za postajo. Ni nujno, da je to ¨šofer¨.

Kako je s tem danes, ne vem. Pomešal sem tudi, ali je to držalo (drži) za Slovenijo ali Hrvaško, ali kar obe skupaj.

Se mi pa zdi smiselno, da je postaja na plovilu, sploh če pluješ v območjih brez signala za telefon (Jadransko morje)
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Avg 14, 2016 11:45

za hrvaško je takole

VHF postaje na hrvaškem morajo biti registrirane, prijaviš se na hakomu, dobiš številko (MMSI/DSC) in plačaš 500 kun (50 kun za uporabo frekvence, 250 kun za uporabo spektra, 200 kun za dovoljenje) za meglo in to je to.

Vpisana številka VHFa je na številko čolna. Lahko pa rešiš drugače, in sicer kupiš prenosno VHF postajo (pomožno) ki ima 3W odajne moči, ter izpit. Potem ne potrebuješ dozvole plačevat, ker nimaš opcije distress signala (vezanega na MMSI)

https://www.cobra.com/products/handheld/mr-hh125

Lahko ti posodim mojo, da ne boš kupoval sedaj na vrat na nos, samo da mi jo vrneš v enem kosu :)
Uporabniški avatar
WSurfer
Kapitan
Kraj: Domžale - Novigrad

OdgovorNapisal/-a WSurfer » To Avg 30, 2016 22:58

Živjo

Še z moje strani nekaj vprašanj... Če je plovilo registrirano na HR zastavo in vgradiš VHF postajo je ta strošek 500HRK enkraten ali na letni bazi?

Drugo vprašanje: Je ta VHF GMDSS postaja zapisana na vpisnem listu ali kako lahko policija izve za njo, če jo imaš vgrajeno v kabini in ugasnjeno in ali je oseba, ki upravlja s čolnom in nima izpita za VHF med potniki pa tudi ni nikogar z VHF izpitom v tem primeru v prekršku?
Za SLO zakonodajo vem da je v prekršku, je isto tudi na Hrvaškem?
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Avg 31, 2016 08:45

Kolikor vem naj bi na vsakem plovilu, ki se uradno daje v najem bila ena oseba z izpitom za VHF (ne rabi bit skipper).
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Sr Avg 31, 2016 09:07

evovii napisal/-a:Kolikor vem naj bi na vsakem plovilu, ki se uradno daje v najem bila ena oseba z izpitom za VHF (ne rabi bit skipper).

A to ni nobenih omejitev-recimo,daje se v najem pasara 4-5m,apa ja menda za to ni potrebna postaja? Ali pač??
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Avg 31, 2016 09:23

WSurfer napisal/-a:Živjo

Še z moje strani nekaj vprašanj... Če je plovilo registrirano na HR zastavo in vgradiš VHF postajo je ta strošek 500HRK enkraten ali na letni bazi?

Drugo vprašanje: Je ta VHF GMDSS postaja zapisana na vpisnem listu ali kako lahko policija izve za njo, če jo imaš vgrajeno v kabini in ugasnjeno in ali je oseba, ki upravlja s čolnom in nima izpita za VHF med potniki pa tudi ni nikogar z VHF izpitom v tem primeru v prekršku?
Za SLO zakonodajo vem da je v prekršku, je isto tudi na Hrvaškem?

Dokler je ne uporabljas nisi v prekrsku. Je pa naletni bazi
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » To Sep 27, 2016 17:37

evovii napisal/-a:Kolikor vem naj bi na vsakem plovilu, ki se uradno daje v najem bila ena oseba z izpitom za VHF (ne rabi bit skipper).

Po mojih izkušnjah na manjših charter plovilih (motornjaki 6m ali manj), ni postaj.

Avtor sicer omenja 9m, taki pa verjetno res imajo vsi.
Bine
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bine » Sr Sep 28, 2016 10:28

V Bernardinu smo rentali LARSON 290 cabrio in šli v Umag. Plovilo ni imelo radijske postaje, tako da smo imeli srečo...nihče namreč ni imel VHF izpita :shock:

lp

Bine
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Sr Sep 28, 2016 10:37

Kako je kaj filing pri preskoku iz 5m gliserja na takega Cruiserja? Si se odločil, da greš na večje? :)

Naslednjič pa lahko za VHF mene vzamete zraven. :wink: Ampak se bojim, da bo to samo za zadostit zakonu, ker sem v enem letu vse pozabil :?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost