VHF Hrvaška
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
VHF Hrvaška
Zanima me eno vprašanje. Dva sodelavca imava čoln dolžine 5 m in nihče od naju nima opravljenega VHF izpita, ker ga za najina čolna ne potrebujeva. Smo se pa odločili, da bomo skupaj s sodelavci za en dan najeli čoln dolžine 9 metrov, s katerim se bomo iz Portoroža odpeljali predvidoma do Novigrada. Zanima me, kako je sedaj s tem VHF. Nekateri pravijo, da lahko voziva, vendar mora biti na čolnu ustrezna varnostna oprema, nekateri pravijo, da nad 7 metrov lahko vozilo le po SLO v HR pa ne.
Lepo prosim za pomoč in konkretne odgovore.
lp
Bine
Lepo prosim za pomoč in konkretne odgovore.
lp
Bine
Ne vem kako je danes, a takrat ko sem delal izpit, je bilo s strani predavatelja rečeno: Vsak čoln za najem (rent-a) mora obvezno imeti gor tudi VHF postajo, medtem ko lastniški – po želji, oz. če ni drugače predpisano. In če čoln ima montirano postajo, mora biti na čolnu vsaj ena oseba, katera ima izpit za postajo. Ni nujno, da je to ¨šofer¨.
Kako je s tem danes, ne vem. Pomešal sem tudi, ali je to držalo (drži) za Slovenijo ali Hrvaško, ali kar obe skupaj.
Se mi pa zdi smiselno, da je postaja na plovilu, sploh če pluješ v območjih brez signala za telefon (Jadransko morje)
Kako je s tem danes, ne vem. Pomešal sem tudi, ali je to držalo (drži) za Slovenijo ali Hrvaško, ali kar obe skupaj.
Se mi pa zdi smiselno, da je postaja na plovilu, sploh če pluješ v območjih brez signala za telefon (Jadransko morje)
za hrvaško je takole
VHF postaje na hrvaškem morajo biti registrirane, prijaviš se na hakomu, dobiš številko (MMSI/DSC) in plačaš 500 kun (50 kun za uporabo frekvence, 250 kun za uporabo spektra, 200 kun za dovoljenje) za meglo in to je to.
Vpisana številka VHFa je na številko čolna. Lahko pa rešiš drugače, in sicer kupiš prenosno VHF postajo (pomožno) ki ima 3W odajne moči, ter izpit. Potem ne potrebuješ dozvole plačevat, ker nimaš opcije distress signala (vezanega na MMSI)
https://www.cobra.com/products/handheld/mr-hh125
Lahko ti posodim mojo, da ne boš kupoval sedaj na vrat na nos, samo da mi jo vrneš v enem kosu
VHF postaje na hrvaškem morajo biti registrirane, prijaviš se na hakomu, dobiš številko (MMSI/DSC) in plačaš 500 kun (50 kun za uporabo frekvence, 250 kun za uporabo spektra, 200 kun za dovoljenje) za meglo in to je to.
Vpisana številka VHFa je na številko čolna. Lahko pa rešiš drugače, in sicer kupiš prenosno VHF postajo (pomožno) ki ima 3W odajne moči, ter izpit. Potem ne potrebuješ dozvole plačevat, ker nimaš opcije distress signala (vezanega na MMSI)
https://www.cobra.com/products/handheld/mr-hh125
Lahko ti posodim mojo, da ne boš kupoval sedaj na vrat na nos, samo da mi jo vrneš v enem kosu
Živjo
Še z moje strani nekaj vprašanj... Če je plovilo registrirano na HR zastavo in vgradiš VHF postajo je ta strošek 500HRK enkraten ali na letni bazi?
Drugo vprašanje: Je ta VHF GMDSS postaja zapisana na vpisnem listu ali kako lahko policija izve za njo, če jo imaš vgrajeno v kabini in ugasnjeno in ali je oseba, ki upravlja s čolnom in nima izpita za VHF med potniki pa tudi ni nikogar z VHF izpitom v tem primeru v prekršku?
Za SLO zakonodajo vem da je v prekršku, je isto tudi na Hrvaškem?
Še z moje strani nekaj vprašanj... Če je plovilo registrirano na HR zastavo in vgradiš VHF postajo je ta strošek 500HRK enkraten ali na letni bazi?
Drugo vprašanje: Je ta VHF GMDSS postaja zapisana na vpisnem listu ali kako lahko policija izve za njo, če jo imaš vgrajeno v kabini in ugasnjeno in ali je oseba, ki upravlja s čolnom in nima izpita za VHF med potniki pa tudi ni nikogar z VHF izpitom v tem primeru v prekršku?
WSurfer napisal/-a:Živjo
Dokler je ne uporabljas nisi v prekrsku. Je pa naletni bazi
-
navtik_borut
- Admiral
-
navtik_borut
- Admiral
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost