vožnja po italijanskem morju
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
vožnja po italijanskem morju
ojla. mene zanima kako je kaj z vožnjo po ita. morju? a rabis kako plovno dovoljenje al samo das čoln v morje in greš miško? 
Res je. Razen svetilnika, par gradov in starih bunkerjev (kavern) na obali ni kaj videti. No, Slovenija ima ob obali tudi svoje znamenitosti.
V Sesljanu je bila med 2 sv. vojno baza nemške vojaške mornarice Kriegsmarine, kjer so domovale mini podmornice klase Molch. Baje je pred zalivom ena celo potopljena. Baza je potrebovala obrambne objekte in še danes lahko v klifu severno od Sesljana opazimo strelne line za topove zemlja - voda. Vhod v kaverno, ki vodi do podzemnih sob, galerij in strelnih lin v klifu, se nahaja v bivšem kampu.
Na Občinah, natančneje ob panoramski poti Napoleonica, lahko opazimo tudi bunkerje, ki so služili za odbijanje napada iz morja in za usmerjanje topništva na obali.
http://www.shrani.si/f/3l/F5/2oICn8gw/img0007.jpg
http://www.shrani.si/f/3f/cp/3UZi94L/img0008.jpg
Pardon sem malo off topic
V Sesljanu je bila med 2 sv. vojno baza nemške vojaške mornarice Kriegsmarine, kjer so domovale mini podmornice klase Molch. Baje je pred zalivom ena celo potopljena. Baza je potrebovala obrambne objekte in še danes lahko v klifu severno od Sesljana opazimo strelne line za topove zemlja - voda. Vhod v kaverno, ki vodi do podzemnih sob, galerij in strelnih lin v klifu, se nahaja v bivšem kampu.
Na Občinah, natančneje ob panoramski poti Napoleonica, lahko opazimo tudi bunkerje, ki so služili za odbijanje napada iz morja in za usmerjanje topništva na obali.
http://www.shrani.si/f/3l/F5/2oICn8gw/img0007.jpg
http://www.shrani.si/f/3f/cp/3UZi94L/img0008.jpg
Pardon sem malo off topic
Pa kljub temu ni vse tako lepo, kot se sliši.
Za plovbo po italijanskih vodah se je spremenila zavarovalna vsota za zavarovanje odgovornosti lastnika čolna v italijanskih vodah. Nanaša se za kritje osebnih škod oz. za kritje odgovornosti lastnikov čolnov. Povečanje je 3 kratno.
Kaj v praksi to pomeni, upam, da je vsem jasno. Costa garda, če vas ustavi, vas vpraša samo po teh papirjih. V primeru kršitve so kazni obupno visoke.

Za plovbo po italijanskih vodah se je spremenila zavarovalna vsota za zavarovanje odgovornosti lastnika čolna v italijanskih vodah. Nanaša se za kritje osebnih škod oz. za kritje odgovornosti lastnikov čolnov. Povečanje je 3 kratno.
Kaj v praksi to pomeni, upam, da je vsem jasno. Costa garda, če vas ustavi, vas vpraša samo po teh papirjih. V primeru kršitve so kazni obupno visoke.
Točno to sem jaz vprašal na obalno stražo in mi niso odgovorili.
Njihov zakon pravi ->
Od 18. julija 2005 zakonska uredba št. 171, člen 41 predvideva, da je zavarovanje obvezno za vse motorje, ne glede na moč pogona. Poleg zavarovalne police za glavni motor morate imeti tudi polico za pomožni motor razen v primeru, če polica za glavni motor krije tudi zavarovanje pomožnega motorja. (http://www.guardiacostiera.it/diporto/faq.cfm?argomento=assicurazione)
Glede dolžine
Mislim, da je min. 4m.
Njihov zakon pravi ->
Od 18. julija 2005 zakonska uredba št. 171, člen 41 predvideva, da je zavarovanje obvezno za vse motorje, ne glede na moč pogona. Poleg zavarovalne police za glavni motor morate imeti tudi polico za pomožni motor razen v primeru, če polica za glavni motor krije tudi zavarovanje pomožnega motorja. (http://www.guardiacostiera.it/diporto/faq.cfm?argomento=assicurazione)
Glede dolžine
Mislim, da je min. 4m.
Nazadnje spremenil Slootack, dne Po Avg 02, 2010 16:46, skupaj popravljeno 2 krat.
tedi napisal/-a:Slootack
sem vprašal na luški kapitaniji v Kopru in tudi ne vedo,
potrebuješ samo zastavici, brez obroča in zavarovanja,
koliko pa pride tako zavarovanje ?
Za jadrničko dolžine 4.33 m z motorjem T4 sem zavarovlnici AS lani plačal 56,45 EUR, letos pa 64,91 EUR, saj sem moral doplačati 15% za zvišanje zavarovalne vsote z 1.5 na 3 milijone EUR.
Kot so dejali, rabiš za vplutje v Italijo dodatno obvezno zavarovanje za višjo vsoto kot pri nas , ki pa ni pretirano drago in Italiansko zastavico.
Da je Italianska obala nezanimiva, se ne morem strinjati. Res je, da nima veliko naravnih pristanišč, ima pa ogromno kanalov in prekopov, ki so pa žal (zaradi mostov, dalnovodov in globin) nam jadralcem manj dostopni, kot motornim pomorskim kolegom.
Imajo čudovita obmorska mesteca, ki so polna živlenja in tržnic "fruto di mare", da ne moreš verjeti očem in čutilom. Odvisno je kaj iščeš.
Ali ste že bili kdaj po vodni poti v Ogleju? Prespali v ustju kake Italianske reke....Čudovito doživetje...Res pa je,da se moramo ob teh obiskih malo pozabavati s plimo in oseko in znati pravilno brati navtične karte...in gledati tudi gor (dalnovodi!!!!)
Da je Italianska obala nezanimiva, se ne morem strinjati. Res je, da nima veliko naravnih pristanišč, ima pa ogromno kanalov in prekopov, ki so pa žal (zaradi mostov, dalnovodov in globin) nam jadralcem manj dostopni, kot motornim pomorskim kolegom.
Imajo čudovita obmorska mesteca, ki so polna živlenja in tržnic "fruto di mare", da ne moreš verjeti očem in čutilom. Odvisno je kaj iščeš.
Ali ste že bili kdaj po vodni poti v Ogleju? Prespali v ustju kake Italianske reke....Čudovito doživetje...Res pa je,da se moramo ob teh obiskih malo pozabavati s plimo in oseko in znati pravilno brati navtične karte...in gledati tudi gor (dalnovodi!!!!)
Pred nekaj tedni sem plul iz Izole do Lignana. Že daleč pred obalo te presenetijo nenavadni koli, ki označujejo plovno pot, katerih pri nas nismo vajeni. Potem prideš do križišča, kjer ti smerokazi, kot na cesti, označujejo pot, levo Venezia, desno Grado, Trieste. Dalje sem se po kanalu peljal do Grada. Čudovito doživetje, pelješ se po zaraščenem kanalu, vsake toliko kakšen otoček s hišico iz slamnate strehe in majhnim pomolom pred njo. Ko sem prišel do Grada, sem se po ozkem kanalu, katerega z vsake strani obdajajo visoki apartmaji, pripeljal do male marine v samem centru mesta. Nisem plačal nobenega priveza, mestece pa živo, polno gostilnic in trgovinic. Baje lahko greš po kanalu od Trsta do Benetk. Edina slaba lastnost vsega skupaj je kavna voda, ki ni najlepša za kopanje. Če to zanemariš, pa je vse skupaj čudovito in moji izleti za vikend bodo v prihodnje vedno pogostejši v to stran.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost