vožnja po italijanskem morju

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

matejm
Kapitan bojne ladje

vožnja po italijanskem morju

OdgovorNapisal/-a matejm » So Jul 17, 2010 13:16

ojla. mene zanima kako je kaj z vožnjo po ita. morju? a rabis kako plovno dovoljenje al samo das čoln v morje in greš miško? :lol:
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » So Jul 17, 2010 13:26

Ti samo daj čoln v vodo,obesi italjansko zastavo in ne pozabi na reševalni obroč,saj mislim da je pri njih obroč del obvezne opreme.Pol pa samo gasa.

L.P.
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » So Jul 17, 2010 13:39

Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Jul 18, 2010 12:09

Smo šli včeraj iz ankarana do miramarja in malo dalje, brezveze, pri nas ni bogve kaj tam pa še manj. morda južneje
Slootack
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Ne Jul 18, 2010 17:46

Res je. Razen svetilnika, par gradov in starih bunkerjev (kavern) na obali ni kaj videti. No, Slovenija ima ob obali tudi svoje znamenitosti.

V Sesljanu je bila med 2 sv. vojno baza nemške vojaške mornarice Kriegsmarine, kjer so domovale mini podmornice klase Molch. Baje je pred zalivom ena celo potopljena. Baza je potrebovala obrambne objekte in še danes lahko v klifu severno od Sesljana opazimo strelne line za topove zemlja - voda. Vhod v kaverno, ki vodi do podzemnih sob, galerij in strelnih lin v klifu, se nahaja v bivšem kampu.

Na Občinah, natančneje ob panoramski poti Napoleonica, lahko opazimo tudi bunkerje, ki so služili za odbijanje napada iz morja in za usmerjanje topništva na obali.

http://www.shrani.si/f/3l/F5/2oICn8gw/img0007.jpg
http://www.shrani.si/f/3f/cp/3UZi94L/img0008.jpg

Pardon sem malo off topic :oops:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Jul 21, 2010 23:39

Pa kljub temu ni vse tako lepo, kot se sliši.

Za plovbo po italijanskih vodah se je spremenila zavarovalna vsota za zavarovanje odgovornosti lastnika čolna v italijanskih vodah. Nanaša se za kritje osebnih škod oz. za kritje odgovornosti lastnikov čolnov. Povečanje je 3 kratno.
Kaj v praksi to pomeni, upam, da je vsem jasno. Costa garda, če vas ustavi, vas vpraša samo po teh papirjih. V primeru kršitve so kazni obupno visoke.

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Če Jul 22, 2010 08:16

Ma zataknejo nej si nekam tisto njihovo obalo. Vzhodni del je itak skoraj sama industrija. Za lepote obale je treba na zahodno obalol škornja. Sam mal je daleč
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 23, 2010 00:47

Točno tako
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » Po Avg 02, 2010 15:54

je za plovbo po italijanskem morju potebno zavarovati tudi plovilo, katero se pri nas ne zavaruje, npr. jadrnica Elan 430 in tomos 4,8 ali pa gumenjak pod 3 metri dolzine in Tomos 4,8 ?
ali so dovolj samo zastavici ?
Slootack
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Po Avg 02, 2010 16:37

Točno to sem jaz vprašal na obalno stražo in mi niso odgovorili.

Njihov zakon pravi ->
Od 18. julija 2005 zakonska uredba št. 171, člen 41 predvideva, da je zavarovanje obvezno za vse motorje, ne glede na moč pogona. Poleg zavarovalne police za glavni motor morate imeti tudi polico za pomožni motor razen v primeru, če polica za glavni motor krije tudi zavarovanje pomožnega motorja. (http://www.guardiacostiera.it/diporto/faq.cfm?argomento=assicurazione)

Glede dolžine
Mislim, da je min. 4m.
Nazadnje spremenil Slootack, dne Po Avg 02, 2010 16:46, skupaj popravljeno 2 krat.
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » Po Avg 02, 2010 16:45

Slootack
sem vprašal na luški kapitaniji v Kopru in tudi ne vedo,
potrebuješ samo zastavici, brez obroča in zavarovanja,
koliko pa pride tako zavarovanje ?
Lupinec
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Lupinec » Sr Avg 04, 2010 14:01

tedi napisal/-a:Slootack
sem vprašal na luški kapitaniji v Kopru in tudi ne vedo,
potrebuješ samo zastavici, brez obroča in zavarovanja,
koliko pa pride tako zavarovanje ?

Za jadrničko dolžine 4.33 m z motorjem T4 sem zavarovlnici AS lani plačal 56,45 EUR, letos pa 64,91 EUR, saj sem moral doplačati 15% za zvišanje zavarovalne vsote z 1.5 na 3 milijone EUR.
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » Če Avg 05, 2010 18:07

lupinec
so te kdaj ustavili Italijani ?
je to zavarovanje obvezno za Italijo ?
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Avg 25, 2010 16:14

Kot so dejali, rabiš za vplutje v Italijo dodatno obvezno zavarovanje za višjo vsoto kot pri nas , ki pa ni pretirano drago in Italiansko zastavico.
Da je Italianska obala nezanimiva, se ne morem strinjati. Res je, da nima veliko naravnih pristanišč, ima pa ogromno kanalov in prekopov, ki so pa žal (zaradi mostov, dalnovodov in globin) nam jadralcem manj dostopni, kot motornim pomorskim kolegom.
Imajo čudovita obmorska mesteca, ki so polna živlenja in tržnic "fruto di mare", da ne moreš verjeti očem in čutilom. Odvisno je kaj iščeš.
Ali ste že bili kdaj po vodni poti v Ogleju? Prespali v ustju kake Italianske reke....Čudovito doživetje...Res pa je,da se moramo ob teh obiskih malo pozabavati s plimo in oseko in znati pravilno brati navtične karte...in gledati tudi gor (dalnovodi!!!!) :lol:
User
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a User » Če Avg 26, 2010 10:28

Pred nekaj tedni sem plul iz Izole do Lignana. Že daleč pred obalo te presenetijo nenavadni koli, ki označujejo plovno pot, katerih pri nas nismo vajeni. Potem prideš do križišča, kjer ti smerokazi, kot na cesti, označujejo pot, levo Venezia, desno Grado, Trieste. Dalje sem se po kanalu peljal do Grada. Čudovito doživetje, pelješ se po zaraščenem kanalu, vsake toliko kakšen otoček s hišico iz slamnate strehe in majhnim pomolom pred njo. Ko sem prišel do Grada, sem se po ozkem kanalu, katerega z vsake strani obdajajo visoki apartmaji, pripeljal do male marine v samem centru mesta. Nisem plačal nobenega priveza, mestece pa živo, polno gostilnic in trgovinic. Baje lahko greš po kanalu od Trsta do Benetk. Edina slaba lastnost vsega skupaj je kavna voda, ki ni najlepša za kopanje. Če to zanemariš, pa je vse skupaj čudovito in moji izleti za vikend bodo v prihodnje vedno pogostejši v to stran.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost