Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Pa še nekaj mogoče sem pozabil omeniti da jadrnice s katero sem prvič vplul v Hrvaške vode nisem delal nobenega začasnega uvoza (nimam nobenih dokumentov in listin). Se pravi na kapetaniji sem opravil običajno odjavo posadke iz SLO in prijavo v HR in to je bilo to nobenega carinskega lista oz sem šel tudi takrat čez carino vendar so zahtevali le potne liste posadke in to je bilo to.
Se pravi nisem zahteval nobenega vračila DDV ala MWST oz. ne vem kako se temu reklo na Hrvaškem, Torej moja jadrnica ni pod nobenim začasnim uvozom, za kar ta Hrvaški dokument sploh zahteva da se to ureja za plovila ki spadajo pod začasni uvoz. Po mojem je to le zadeva ki jo morajo narediti lastniki plovil ki imajo plovilo dejansko začasno uvoženo.
Ne vem lahko tudi da se motim, zato sprašujem.
Se pravi nisem zahteval nobenega vračila DDV ala MWST oz. ne vem kako se temu reklo na Hrvaškem, Torej moja jadrnica ni pod nobenim začasnim uvozom, za kar ta Hrvaški dokument sploh zahteva da se to ureja za plovila ki spadajo pod začasni uvoz. Po mojem je to le zadeva ki jo morajo narediti lastniki plovil ki imajo plovilo dejansko začasno uvoženo.
Ne vem lahko tudi da se motim, zato sprašujem.
-
drago.puksic
- Kapitan
Tudi jaz nisem delal nikakršnega začasnega uvoza.Pred iztekom 18 mesecev sem se odpeljal iz Bunarine do Pirana in naslednji dan nazaj, da sem dobil potrjeno listo posadke.Preden sem uredil carinsko deklaracijo,sem poklical carino v Puli, jim razložil ,da imam SLO registracijo,plovilo v marini v Bunarini in takoj so mi dejali,da si naj pridobim T2L obrazec potrjen na SLO carini,da mi ni treba plačati ne davka ne carine,a deklaracijo mi mora pripravit Hr. špediter in Hr.carina jo potrdi.V deklaraciji mora biti tudi vpisana vrednost plovila,katero so mi določili na Hr.carini iz priloženih fotografij barke.Na forumu imaš tudi naslov špediterja v Lj.ki ti uredi T2L obrazec,v Puli ,pa po predhodni najavi pri omenjenem špediterju lahko urediš v nekaj urah carinsko deklaracijo.Če je v vsej tej ceremoniji kaj nezakonitega, ti jaz ne morem trditi z gotovostjo,še enkrat ti povem ,da sem napotke dobil na carini v Puli in tudi špediterja so mi tam svetovali,tudi najdražji ni bil.lp
-
drago.puksic
- Kapitan
-
drago.puksic
- Kapitan
Počitniške prikolice in plovila
Za slovenske državljane – lastnike registriranega prevoznega sredstva (počitniško prikolico, plovilo, avtomobil), ki je bilo na hrvaško ozemlje vneseno pred 1. julijem 2013, je pomembno, da imajo za prevozno sredstvo urejen carinski status EU.
Tako prevozno sredstvo je na Hrvaškem v carinskem postopku začasnega uvoza. To pomeni, da bo treba po vstopu Hrvaške v EU zanj zaključiti postopek:
• za avtomobil oz. počitniško prikolico v roku šestih mesecev,
• za plovilo v roku 18 mesecev.
Zaključek začasnega uvoza
Postopek začasnega uvoza lahko lastnik zaključi z vrnitvijo počitniške prikolice ali plovila v Slovenijo. Če je prevozno sredstvo registrirano v Sloveniji, lastniku ob prihodu v Slovenijo ni treba urejati carinskega statusa.
Če bosta počitniška prikolica ali plovilo ostala na Hrvaškem, mora lastnik vložiti carinsko deklaracijo za sprostitev v prost promet pri hrvaški carini.
Za morebitno oprostitev plačila DDV mora lastnik carinskemu organu dokazati, da je bil DDV že plačan v Sloveniji ali v eni izmed držav članic EU. Če pa je bil DDV povrnjen, plovilo ne more biti oproščeno DDV.
Carinski status plovil
Po 1. juliju 2013 bo slovenski lastnik plovila s carinskim statusom EU v postopku začasnega uvoza na Hrvaškem lahko pri vložitvi carinske deklaracije za sprostitev v prost promet uveljavljal oprostitev plačila uvoznih dajatev in DDV tudi brez predložitve dokazila o carinskem statusu EU. Pri tem bo moral carinskemu organu dokazati, da je od začetka prve uporabe plovila do dneva vstopa Hrvaške v EU preteklo več kot osem let.
Dodatne informacije o ureditvi carinskega statusa plovil, ki nimajo carinskega statusa EU
Za slovenske državljane – lastnike registriranega prevoznega sredstva (počitniško prikolico, plovilo, avtomobil), ki je bilo na hrvaško ozemlje vneseno pred 1. julijem 2013, je pomembno, da imajo za prevozno sredstvo urejen carinski status EU.
Tako prevozno sredstvo je na Hrvaškem v carinskem postopku začasnega uvoza. To pomeni, da bo treba po vstopu Hrvaške v EU zanj zaključiti postopek:
• za avtomobil oz. počitniško prikolico v roku šestih mesecev,
• za plovilo v roku 18 mesecev.
Zaključek začasnega uvoza
Postopek začasnega uvoza lahko lastnik zaključi z vrnitvijo počitniške prikolice ali plovila v Slovenijo. Če je prevozno sredstvo registrirano v Sloveniji, lastniku ob prihodu v Slovenijo ni treba urejati carinskega statusa.
Če bosta počitniška prikolica ali plovilo ostala na Hrvaškem, mora lastnik vložiti carinsko deklaracijo za sprostitev v prost promet pri hrvaški carini.
Za morebitno oprostitev plačila DDV mora lastnik carinskemu organu dokazati, da je bil DDV že plačan v Sloveniji ali v eni izmed držav članic EU. Če pa je bil DDV povrnjen, plovilo ne more biti oproščeno DDV.
Carinski status plovil
Po 1. juliju 2013 bo slovenski lastnik plovila s carinskim statusom EU v postopku začasnega uvoza na Hrvaškem lahko pri vložitvi carinske deklaracije za sprostitev v prost promet uveljavljal oprostitev plačila uvoznih dajatev in DDV tudi brez predložitve dokazila o carinskem statusu EU. Pri tem bo moral carinskemu organu dokazati, da je od začetka prve uporabe plovila do dneva vstopa Hrvaške v EU preteklo več kot osem let.
Dodatne informacije o ureditvi carinskega statusa plovil, ki nimajo carinskega statusa EU
Pozdravljeni.
Sem nov na tem forumu, ga pa že dalj časa redno prebiram. Zanima me kako dokazovati plačano carino v mojem primeru.
Sem lastnik 6.5 metrskega plovila, ki je vpisano v slovenski register in je letnik 1991. Lastnik sem zadnjih 7 let in ga uporabljam izključno za letni dopust 14 dni in še kakšen vikend na hrvaški obali. Plovilo vsakič pripeljem in odpeljem nazaj v slovenijo na prikolici. Nikoli pa plovila nisem imel v marini.
Kako sedaj dokazovati da je plovilo vsako leto v Sloveniji, ker ko pelješ plovilo po kopnem nimaš nobenega potrdila v vstopu ali izstopu iz hrvaške?
Hvala za odgovore
Sem nov na tem forumu, ga pa že dalj časa redno prebiram. Zanima me kako dokazovati plačano carino v mojem primeru.
Sem lastnik 6.5 metrskega plovila, ki je vpisano v slovenski register in je letnik 1991. Lastnik sem zadnjih 7 let in ga uporabljam izključno za letni dopust 14 dni in še kakšen vikend na hrvaški obali. Plovilo vsakič pripeljem in odpeljem nazaj v slovenijo na prikolici. Nikoli pa plovila nisem imel v marini.
Kako sedaj dokazovati da je plovilo vsako leto v Sloveniji, ker ko pelješ plovilo po kopnem nimaš nobenega potrdila v vstopu ali izstopu iz hrvaške?
Hvala za odgovore
- od kapitana zena
- Admiral
McKenzy napisal/-a:Pozdravljeni.
Hvala za odgovore
Živjo McK,
tudi jaz zelo hitro berem, zato mi velikokrat kaj uide,
(teh osem strani ni tako malo, ampak pred kratkim sem jih prebrala čez 130 na angleškem forumu o grških taxah)
potem pa vprašam.
In tudi dobim odgovor....
Če plovila nimaš stalno v kakšni drugi "prijateljski" državi EU, si ne beli lepe glavice.
Vsa kolobocija je doletela prebivalce EU s stalnim privezom na Hrvaškem, ob njenem vstopu v EU.
Podobne hece (samo manjše) so imele "tuje zastave" tudi v slovenskih marinah.
Ko sem spraševala za letni privez v Grčiji, nihče ni zahteval tudi teh potrdil.
Še celo Grkom je jasno, da brez plačanega davka, ne moreš vpisati plovila v Vpisnik čolnov svoje države, oz. po domače registrirati.
Nazadnje spremenil od kapitana zena, dne So Feb 08, 2014 21:56, skupaj popravljeno 2 krat.
-
marenostrum
- Viceadmiral
od kapitana žena napisal/-a:McKenzy napisal/-a:Pozdravljeni.
Hvala za odgovore
Živjo McK,
tudi jaz zelo hitro berem, zato mi velikokrat kaj uide,
(teh osem strani ni tako malo, ampak pred kratkim sem jih prebrala čez 130 na angleškem forumu o grških taxah)
potem pa vprašam.
In tudi dobim odgovor....
Če plovila nimaš stalno v kakšni drugi "prijateljski" državi EU, si ne beli lepe glavice.
Vsa kolobocija je doletela prebivalce EU s stalnim privezom na Hrvaškem, ob njenem vstopu v EU.
Podobne hece (samo manjše) so imele "tuje zastave" tudi v slovenskih marinah.
Ko sem spraševala za letni privez v Grčiji, nihče ni zahteval tudi teh potrdil.
Še celo Grkom je jasno, da brez plačanega davka, ne moreš vpisati plovila v Vpisnik čolnov svoje države, oz. po domače registrirati.
Bravo Žena ( od kapitana
lp
No,pa smo opravili celoten postopek in še kaj več!
Z dovoljenjem našega šefa admina objavljam ta prispevek,ki nima namena reklamiranja,ampak pomoči našim članom.
Ker je na to temo napisanega že veliko in včasih tudi kaj zavajajočega in dvoumnega sem se odločil,da vam posredujem podatke,ki so točni in pripravljeni s strani HR špedicije.Velik vzrok za različna tolmačenja je tudi v nejasnem delovanju hrvaških organov in sprotnem sprejemanju novih odredb in zakonov v njihovem saboru.
Tule je zbrano nekako vse kar morate vedeti (original v hrvaškem jeziku);
Sklona sam plovila podijeliti plovila u dvije kategorije:
-- plovila duljine do 12 m
-- plovila duljine 12 i više metara
1. plovila duljine do 12m
potrebna dokumentacija:
-- vinjeta
-- važeća registracija plovila
-- ugovor sa marinom, KZ, inventurna lista
-- izjava o vrijednosti i vlasništvu plovila sa punomoći agentu za provedbu postupka carinjenja (sastavlja se i šalje mailom
svakome vlasniku ponaosob ) nakon procjene vrijednosti plovila , obavezno prema dostupnim podacima iza Schwacke kataloga.
-- osobni doukment vlasnika plovila
-- fotofrafije plovila ( broj trupa, broj motora, ime ili reg oznaka broda , nekoliko slika cijeloga broda )
Da bi se proveo carinsko porezni postupak sa minimalnim troškovima :
ZA CARINSKI POSTUPAK
-- T2L dokument- vlasnik ga pribavlja u vlastitoj državi , njime se dokazuje EU status plovila i u originalu ga se prilaže kod carinnjenja
i vlasnik ostvaruje pravo na 0 % carine. Bez T2L dokumenta plaća se 1,7 % na procijenjenu vrijednost.
ZA POREZNI POSTUPAK
-- ukoliko je plovilo starije od 8 godina mora dokazati upotrebu prije 01.07.2005 ( u korištenju mora biti više od 8 godina ) prilaganjem nekog
starijeg dokumenta ( to ponekad nije jednostavno ) i time ga se oslobađa plaćanja PDV-a
-- ako je plovilo mlađe od 8 godina - vlasnik predočava originalni račun sa istaknutim porezom u zemlji u kojij je plaćen i izjavljuje da prilikom dolaska
na vez u Hrvatsku nije tražio povrat poreza ( sve izjave mu mi pripremamo )
2. plovila duljine 12 m i više:
- potrebna dokumentacija - jednako ALI
za carinski postupak NIJE potreban T2L ako jahta ima cestfikat za A ili B zonu plovidbe, jer plovila iznad 12 m sa zonom A i B imaju automatski stpu carine - slobodno.
za porezni postupak sve isto kao i do 12 m.
Troškovi koje vlasnik može očekivati su :
-- račun agenta za uslugu puštanja plovila u slobodan promet iz statusa privremneiog uvoza
agent (mi) radi procjenu plovila, priprema isprave za javno bilježničku ovjeru, prikuplja dokumentaciju koja dokazuje korištenje ako je plovilo
bilo ranije u Hrvatskoj u arhivi ministarstva pomorstva i podnosi carinsku deklaraciju kao opunoćeni izravni zastupnik po vlasnikovom najboljem interesu
-- 1,7 % carine na procijenjenu vrijednost- ovisno o T2L dokumentu ili duljini i klasi plovila
-- 0 % PDV -ako je već plaćen ili je plovilo u u oprabi više od 8 godina
-- 150 kn / stranica za službeni prijevod dokumenta ( rijetko se pojavljuju, naše su službe DUŽNE prihvatiti doumente na engl jeziku )
Postupak moraju proći SVA plovila koja su 01.07 bila na vezu bez obzira da li je nakon toga već vlasnik promijenjen i bez obzira na starost.
Predlažem eventualni sastanak da se utvrdi stanje i zaduženost po KZ kako bi se sve riješilo na vrijeme jer
nakon roka određenog za proceduru ( usmena najava do konca 2014 ) za sve nerazdužene knjigovodstvene zapise marina će
iz garantnih pologa morati podnjeti trošak carine i PDv-a promjene statusa iz privremenog u slobodan.
Gosti hrvatskih marina uglavnom su prepušteni sami sebi i forumima i moje je osobno mišljenje je da je za vlasnika marine i pružatelja usluga vrlo dobra poslovna gesta dati gostu potpunu i točnu informaciju i ne prepuštati ga svoj sili netočnih i polovnih informacija koje kolaju internetom.
Ja već imam pripremljen dopis vlasnicima plovila na engleskom jeziku i rado ću Vam ga ustupiti i prilagoditi gostima na njemačkom i talijanskom govornom području
kojim ih se obavještava o proceduri koju su obvezni proći.
Vlasnici plovila osim ove opcije iamju još otvorene dvije mogućnosti :
-- izvoz u teće zemlje
-- provozni postupak u vlastitu zemlju, ali tada opet idu sa carinskim dokumentom kući i istu proceduru moraju proći i tamo, ali bez opcije 8 godina.
i zapravo se ne nalaze u zavidnoj situaciju skupa sa vlasnikom marine.
Moram napomenuti i plovila koja nisu u službenim marinama a imaju vinjetu kupljenu prije 01.07.2013. Oni su također u statusu privremnog uvoza i posebna su kategorija
i također u obvezi kao i plovila u marinama.
Srdačno Vas pozdravljam i ostajem na raspolaganju za sva pitanja,
Majda Drnjević Škopac
Teres doo
Mandićeva 18
51410 Opatija
ured : Industrijska zona R 27
51227 Kukuljanovo
+ 385 51 766 940
+ 385 51 766 941
+ 385 91 517 1057
Kdor bi želel urejati svoje papirje pri zgoraj omenjeni špediciji bo imel kot član Morjeplovca poseben popust.
Trenutno se dogovarjamo za neko okvirno ceno,ki pa lahko malo odstopa od primera do primera.Cena je odvisna od zahtevnosti primera in njegove specifike.Okvirna cena je 1500 kun + PDV.
Z dovoljenjem našega šefa admina objavljam ta prispevek,ki nima namena reklamiranja,ampak pomoči našim članom.
Ker je na to temo napisanega že veliko in včasih tudi kaj zavajajočega in dvoumnega sem se odločil,da vam posredujem podatke,ki so točni in pripravljeni s strani HR špedicije.Velik vzrok za različna tolmačenja je tudi v nejasnem delovanju hrvaških organov in sprotnem sprejemanju novih odredb in zakonov v njihovem saboru.
Tule je zbrano nekako vse kar morate vedeti (original v hrvaškem jeziku);
Sklona sam plovila podijeliti plovila u dvije kategorije:
-- plovila duljine do 12 m
-- plovila duljine 12 i više metara
1. plovila duljine do 12m
potrebna dokumentacija:
-- vinjeta
-- važeća registracija plovila
-- ugovor sa marinom, KZ, inventurna lista
-- izjava o vrijednosti i vlasništvu plovila sa punomoći agentu za provedbu postupka carinjenja (sastavlja se i šalje mailom
svakome vlasniku ponaosob ) nakon procjene vrijednosti plovila , obavezno prema dostupnim podacima iza Schwacke kataloga.
-- osobni doukment vlasnika plovila
-- fotofrafije plovila ( broj trupa, broj motora, ime ili reg oznaka broda , nekoliko slika cijeloga broda )
Da bi se proveo carinsko porezni postupak sa minimalnim troškovima :
ZA CARINSKI POSTUPAK
-- T2L dokument- vlasnik ga pribavlja u vlastitoj državi , njime se dokazuje EU status plovila i u originalu ga se prilaže kod carinnjenja
i vlasnik ostvaruje pravo na 0 % carine. Bez T2L dokumenta plaća se 1,7 % na procijenjenu vrijednost.
ZA POREZNI POSTUPAK
-- ukoliko je plovilo starije od 8 godina mora dokazati upotrebu prije 01.07.2005 ( u korištenju mora biti više od 8 godina ) prilaganjem nekog
starijeg dokumenta ( to ponekad nije jednostavno ) i time ga se oslobađa plaćanja PDV-a
-- ako je plovilo mlađe od 8 godina - vlasnik predočava originalni račun sa istaknutim porezom u zemlji u kojij je plaćen i izjavljuje da prilikom dolaska
na vez u Hrvatsku nije tražio povrat poreza ( sve izjave mu mi pripremamo )
2. plovila duljine 12 m i više:
- potrebna dokumentacija - jednako ALI
za carinski postupak NIJE potreban T2L ako jahta ima cestfikat za A ili B zonu plovidbe, jer plovila iznad 12 m sa zonom A i B imaju automatski stpu carine - slobodno.
za porezni postupak sve isto kao i do 12 m.
Troškovi koje vlasnik može očekivati su :
-- račun agenta za uslugu puštanja plovila u slobodan promet iz statusa privremneiog uvoza
agent (mi) radi procjenu plovila, priprema isprave za javno bilježničku ovjeru, prikuplja dokumentaciju koja dokazuje korištenje ako je plovilo
bilo ranije u Hrvatskoj u arhivi ministarstva pomorstva i podnosi carinsku deklaraciju kao opunoćeni izravni zastupnik po vlasnikovom najboljem interesu
-- 1,7 % carine na procijenjenu vrijednost- ovisno o T2L dokumentu ili duljini i klasi plovila
-- 0 % PDV -ako je već plaćen ili je plovilo u u oprabi više od 8 godina
-- 150 kn / stranica za službeni prijevod dokumenta ( rijetko se pojavljuju, naše su službe DUŽNE prihvatiti doumente na engl jeziku )
Postupak moraju proći SVA plovila koja su 01.07 bila na vezu bez obzira da li je nakon toga već vlasnik promijenjen i bez obzira na starost.
Predlažem eventualni sastanak da se utvrdi stanje i zaduženost po KZ kako bi se sve riješilo na vrijeme jer
nakon roka određenog za proceduru ( usmena najava do konca 2014 ) za sve nerazdužene knjigovodstvene zapise marina će
iz garantnih pologa morati podnjeti trošak carine i PDv-a promjene statusa iz privremenog u slobodan.
Gosti hrvatskih marina uglavnom su prepušteni sami sebi i forumima i moje je osobno mišljenje je da je za vlasnika marine i pružatelja usluga vrlo dobra poslovna gesta dati gostu potpunu i točnu informaciju i ne prepuštati ga svoj sili netočnih i polovnih informacija koje kolaju internetom.
Ja već imam pripremljen dopis vlasnicima plovila na engleskom jeziku i rado ću Vam ga ustupiti i prilagoditi gostima na njemačkom i talijanskom govornom području
kojim ih se obavještava o proceduri koju su obvezni proći.
Vlasnici plovila osim ove opcije iamju još otvorene dvije mogućnosti :
-- izvoz u teće zemlje
-- provozni postupak u vlastitu zemlju, ali tada opet idu sa carinskim dokumentom kući i istu proceduru moraju proći i tamo, ali bez opcije 8 godina.
i zapravo se ne nalaze u zavidnoj situaciju skupa sa vlasnikom marine.
Moram napomenuti i plovila koja nisu u službenim marinama a imaju vinjetu kupljenu prije 01.07.2013. Oni su također u statusu privremnog uvoza i posebna su kategorija
i također u obvezi kao i plovila u marinama.
Srdačno Vas pozdravljam i ostajem na raspolaganju za sva pitanja,
Majda Drnjević Škopac
Teres doo
Mandićeva 18
51410 Opatija
ured : Industrijska zona R 27
51227 Kukuljanovo
+ 385 51 766 940
+ 385 51 766 941
+ 385 91 517 1057
Kdor bi želel urejati svoje papirje pri zgoraj omenjeni špediciji bo imel kot član Morjeplovca poseben popust.
Trenutno se dogovarjamo za neko okvirno ceno,ki pa lahko malo odstopa od primera do primera.Cena je odvisna od zahtevnosti primera in njegove specifike.Okvirna cena je 1500 kun + PDV.
Pozdrav iz Srca Slovenije!
Balkanska posla!
Da ne začnem ravno s kakšnimi sočnimi pridevniki.
V petek sem kontaktiral špediterja in na moje začudenje mi pove, da so v zadjem tednu v Puli pričeli posebaj cariniti tudi pomožne čolne in pomožne motorje??? Nič ni pomagalo moje prepričevanje, da 8 let star bay-boat praktično ni vreden nič in si lahko vesel, da ga lahko komu podariš. Edina rešitev je v izdelavi nove inventarne liste. OK - jo bom naredil in se nato slišiva. V marini najprej niso o tem želeli nič slišati, pa do tega, da je carine verjetno zelo malo in da se ne splača komplicirati,.... Popenim in jim povem, da jim nisem pripravljen plačati NIČ. Gre se za princip in da se mi vse skupaj zdi kot v bivši YUGI "porez na budale". Da sem jim v vseh teh letih pustil kar nekaj denarja v CRO, da od sleherne kile kruha ob takoj prispevam 25 % v njihov proračun za penzije, šolstvo, zdravstvo,... in da je skratka od mene kot turista bistveno več kot od kakšnega vzhodnjaka ali laha, ki pride v mesecu avgustu za en teden v lepo našo. In so skratka v CRO vsi skupja "Zelooooooo pametni", da se želijo kregati s takšni tipom turistov. No na koncu nova lista inventarj narejena in podpisana s strani dežurnega mornarja.
Sledi obisk špediterja z vsemi potrebnimi dokumenti kjer se potrdi naslov sporočila.
Ko mu predam vse dokumente me vpraša kako bom plačal. Odgovorim mu, da mu lahko dam avans in sicer 500 kun - ostalih 1000 kun pa po tem, ko bo carinska deklaracija potrjena. In tako dam špediterju v kuverto kjer se že nahajajo dokumenti 500 kun. Kuverto mi hladno vrne in mi reče, da lahko pridem v ponedeljek k njemu v pisarno???? Izrecno zahteva 100 % avans - drugače ne bo nič. Kaj narediti? V ponedeljek ponovno v Pulo? Ma ne. Dam mu tistih 1500 kun z rahlim nasmeškom. Po glavi pa se podi vprašanje - kje se že plačuje vnaprej
. In danes me je že klical ob 9:00, da ima vse urejeno. Za eno uro dela 200 €??? Jap Slovenci smo res eni pravi osli. Me prav zanima če bodo tako nategovali severne in zahodne faš..te.
Sledi obisk špediterja z vsemi potrebnimi dokumenti kjer se potrdi naslov sporočila.
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
...Never sail with a crew who can't sing!...
slan napisal/-a:Še enkrat sprašujem, če kdo ve, kako se to uredi v Sloveniji. Verjetno bi doma precej manj komplicirali, pa še špediterji so cenejši. Za tiste ki smo v Istri, pa ni tako daleč, en izlet v slovenske vode.
Tega v SLO ne moreš uredit v celoti.
Gre za status robe v EU.
Barke rezidentov EU-ja, ki so bile v uporabi izven EU-ja, niso bile vse čiste s papirji. Marine pa imajo tudi status carinskega skladišča.
Ker si imel barko pred 1.7. 2013 izven EU-ja, moraš, ne vem sicer zakaj, uredit status robe znotraj EU-ja.
SLO carina in špediter ti ne more dat dokumentov, ki bi zakonsko veljali za HR.
Vse skupaj je sicer nekoliko zamegljeno s podzakonskimi akti, ampak tako je.
Zakaj niso temu ukrepu podvrženi samo tisti, ki niso imeli lastništvo za prosti pretok blaga, ne vem.
Ne vem pa tudi, kaj bi bilo, če bi lepo odšel iz HR morja, normalno odjava na HR-prijava na SLO in čez en teden nazaj na HR.
Upam, da sem ti vsaj malo razsvetlil obzorje.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost