Prestop meje z Italijo

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

Re: Prestop meje z Italijo

OdgovorNapisal/-a andrejv » Pe Apr 30, 2021 13:59

Nikola T. napisal/-a:V takih primerih in ob vseh postopkih s policaji in drugimi uradnimi osebami vidim, da je pomembno, da mirno in enostavno pojasniš dejstva, pokažeš dokumente, predstaviš argumente in seveda dokaze, potem pa mirno opazuješ in si misliš svoje tudi, če je policaj nataknjen in nesramen. Dobro, da sem se zadržal. Bil sem prepričan, da nisem nič naredil narobe in da mi je bila kršena z zakonom oziroma uredbo dana pravica, do koriščenja izjeme. Nobeno individualno mnenje policaja ni nad zakoni in nihče ti ne more niti ne sme te pravice odvzeti. To si velja zapomniti.

Jaz sem ravnokar sel cez mejo v Piranu, na poti iz Hrvaške. Policaj mi je težil, zakaj imam PCR teste samo na telefonu in ne na papirju. Sem samo kimal in govoril ja, ja, tako je...

In na koncu me je spustil brez karantene. Policija trenira strogoču, so včasih rekli.
plima
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a plima » Po Maj 03, 2021 14:45

Tukaj mi ni nič jasno. Na strani policije so objavili tole:
28. aprila 2021 se ukinjajo kontrolne točke na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo in Avstrijo (na meji z Madžarsko ostajajo).

Z Odlokom o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 se ukinjajo kontrolne točke na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo in Avstrijo (na meji z Madžarsko ostajajo).

Se pravi, da pri vstopu iz IT v SLO ni več kontrole. Hkrati pa je objavljen naslednji zapis:

Prehajanje državne meje z Italijo

Na rdečem seznamu so vse administrativne enote Italije (velja od 28. aprila 2021).

Osebo, ki prihaja iz Italije se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset dni.

Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži:

dokazilo o negativnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, če je izdano v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, Združenih državah Amerike, Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji,
dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:

So pa tudi izjeme, pod 12 točko se glasi:

osebi, ki mejo prehaja iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje, premoženje, nastanek materialne škode, ali iz poslovnih razlogov in se vrača čez mejo v 12 urah po prehodu meje;

Kako pa lahko dokažeš, da si upravičena izjema?

Nič več ne razumem.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Maj 03, 2021 16:35

Itak se vse bolj slabo razume, jaz sem pravkar iz it. sem tokrat prav zares imel vzdrževalna dela :wink: menjava olja, impeler, itd, tako se bolj požvižgam na neke zakone in omejitve, boli me k..... :)
plima
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a plima » Po Maj 03, 2021 21:02

Alesjo, ti si tam domačin in poznaš vse fine kako in kaj. Mi iz notranjosti SLO (vsaj jaz) pa poznam samo mejni prehod Fernetiči in v Gorici. Zato se mi zdi bedasto, da me jebe nek brezvezni policaj kot da sem zločinec.
Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral
Kraj: Portorož

OdgovorNapisal/-a Galex » Če Maj 27, 2021 17:49

kaže, da se bodo stvari vseeno malo sprostile tudi na meji z Italijo...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Maj 27, 2021 19:23

Si našel kje kaj objavljenega?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jun 20, 2021 10:07

Prestop meje z Italijo je 3x bolj kompliciran, kot kdajkoli prej.

- NI IZJEM za cepljene niti prebolele !?!?????
- Celo NE NUJNA poslovna potovanje so črtali iz izjem!?
- VSI RABIJO TEST, tudi če greš ZA MANJ kot 10h na barko, ČE NIMAŠ STALNEGA BIVALIŠČA MANJ KOT 60km od kraja obiska!?!?? V Devin gredo torej lahko brez komplikacij, testov potrdil... le tisti, ki živijo do Postojne. Ostali NE!!?? KJE JE TU LOGIKA???

Verjamem, da je za domačine sedaj enostavneje, za nas iz notranjosti, pa sem slišal, da Italijani ustavljajo zgolj zaradi tablice vozila. Tudi pred raznimi trgovinami kontrolirajo tablice in nato preverjajo teste, prijavo na portal... zelo neprijetno. :evil:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Jun 20, 2021 10:52

Nikola T. napisal/-a:sem slišal, da Italijani ustavljajo zgolj zaradi tablice vozila.

Res je. Bladzo mi je povedal, da so zadnjič Italijani na Škofijah z daljnogledom gledali tablice in ustavljali vsa slovenska vozila, ki niso imela koprskih tablic.

Jaz sem šel naslednji dan čez Škofije, pa ni bilo žive duše na meji. Ne italijanskih policajev, ne slovenskih.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Ne Jun 20, 2021 21:11

Nikola T. napisal/-a:Prestop meje z Italijo je 3x bolj kompliciran, kot kdajkoli prej.

- NI IZJEM za cepljene niti prebolele !?!?????
- Celo NE NUJNA poslovna potovanje so črtali iz izjem!?
- VSI RABIJO TEST, tudi če greš ZA MANJ kot 10h na barko, ČE NIMAŠ STALNEGA BIVALIŠČA MANJ KOT 60km od kraja obiska!?!?? V Devin gredo torej lahko brez komplikacij, testov potrdil... le tisti, ki živijo do Postojne. Ostali NE!!?? KJE JE TU LOGIKA???

Verjamem, da je za domačine sedaj enostavneje, za nas iz notranjosti, pa sem slišal, da Italijani ustavljajo zgolj zaradi tablice vozila. Tudi pred raznimi trgovinami kontrolirajo tablice in nato preverjajo teste, prijavo na portal... zelo neprijetno. :evil:

Kje si našel te spremembe?
Danes je na salute.gov.it še vedno enaki pogoji kot prej in med njimi še vedno člen za izjeme:

anyone who enters Italy for a period not exceeding one hundred and twenty hours (5 days) for proven reasons of work, health or emergency, with the obligation, at the end of this time period, to leave Italian territory immediately or, failing this, to begin the period of surveillance and self-isolation in compliance with paragraphs 1 to 5.

... ki ga sam uporabim za obisk barke. Vedno je "nujno delo" - torej zgoraj omenjeni "emergency". Res pa nisem šel direktno preverjati teksta proti tistemu izpred 14 dni ali 3 tednov - a je v kakšna bistvena sprememba vmes, pa sem jo spregledal?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jun 20, 2021 22:20

K sreč gre lahk čez uni,ki ima diplomatski potni list..kurba je virus pismen,pa pogleda kak pasuš ma kdo..budale res....
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » To Maj 31, 2022 11:09

Kako je sedaj z prehodom meje z Italijo?
Ali se še vedno rabi zelenonpotrdilo ali ne več?
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Maj 31, 2022 11:22

Darh napisal/-a:Kako je sedaj z prehodom meje z Italijo?
Ali se še vedno rabi zelenonpotrdilo ali ne več?

do 15.6. je potrebno, po tem datumu ne več in tudi maske ne bodo več obvezmne, v zaprtih prostorih, javnem prevozu itd
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » To Maj 31, 2022 12:41

Mare hvala.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Maj 31, 2022 13:01

Na italijanski meji te že zdaj ne bo noben niti povohal :wink: