Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Feb 17, 2014 15:52

.

slan napisal/-a:Ne vem, če imaš prav. Tako na strani hrvaške carine, kot na zgornjem dopisu špedicije so navedeni trije načini, kako zaključiš ta začasni uvoz, in eden je postopek t1, prevoz v drugo članico eu, in izvedba postopka tam.

Fant, odloči se!

Napisal si, vsaj jaz sem tako razumel,da si začel postopek na HR. To je to!

Še zmeraj pa imaš ostali dve možnosti. Ali še eno več, da vse skupaj prodaš v stanju kot je.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Feb 23, 2014 17:19

SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
mitja62
Naddesetnik
Kraj: Here,There, Everywhere

OdgovorNapisal/-a mitja62 » Sr Feb 26, 2014 11:01

Torej, da bo zmešnjava še večja še tole. Kot večina vas, ki pišete v tej temi imam tudi sam barko v hrvaški marini (marina Veli rat) in sem bil s strani marine obveščen o tem, da moram zaključiti postopek začasnega uvoza. Pri naši carini sem pridobil T2L in sem o tem obvestil marino, ki me je seveda napotila na špedicijo, kjer so mi za zaključek postopka rekli, da potrebujem še slike plovila...... in ti lopovi hočejo za papirje od 200 EUR dalje.
Moj znanec, s katerim sva skupaj urejala papirje pri naši carini za T2L ima barko v marini Preko. Njemu pa so v marini, ko jim je poslal T2L, sami enostavno izbrisali plovilo iz carinskega skladišča brez, da bi kaj moral plačati. Rekli so mu samo, da mora med dokumenti na plovilu vedno imeti T2L in pa račun oz. potrdilo, da ima plovilo plačan DDV v EU.
Ali je še komu kaj jasno???
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » Sr Feb 26, 2014 11:34

Ne vem na podlagi česa določijo Hrvati ceno njihovega špediterskega stroška meni hočejo za 8 let staro jadrnico pod 10m celih 400€ + PDV. To bo potrebno najti eno drugo špedicijo. :evil:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Feb 26, 2014 13:16

Kot se spomnim smo marinam do sedaj ob letnem paušalu plačevali + okrog 50 eur za urejanje carinskih papirjev za začasen uvoz. Ne vem zakaj je sedaj kar naenkrat potreben nek špediter za "kolkorsizmislijo" eur?
Balkan rulz!!!
Jaz bi na vašem mestu marini dostavil ta kurčev T2L obrazec, ki dokazuje plačanost EU dajatev in od njih zahteval da postopek ki so ga vodili in vsa leta zaračunavali, tudi zaključijo in basta. :evil:

Na tem ceniku, recimo, je ta storitev 30 eur "ishodavanje carinske prijave".
Pa jo naj še odhodavajo p.... jim m....a.

http://www.marinakornati.com/cjenik

NE SE PUSTIT NATEGNIT!
https://medisken.si
Markoz
Kontraadmiral
Kraj: Hraše Medvode-Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a Markoz » Če Feb 27, 2014 16:48

Pozdravljeni,

jaz sem se vse pozanimal kako to ceneje uredit in res je da, če imaš T2L obrazec, ki ga pridobiš v SLO ali preko špediterja ali direktno na Carini, da si na Hr oproščen vseh dajatev. Največji problem pa je, da na Hr ne velja ta obrazec ampak z tem obrazcem si samo oproščen vseh dajatev. Potrebna je carinska deklaracija, ki pa jo lahko urediš samo preko Hr špediterja, na carini ti tega dokumenta enostavno nočejo dati in požigosati. Je podoben dokument kot T2L samo, da je v Slo ta dokument par 10€, na Hr pa najnižja ponudba od 12 prejetih 200 € in še to da ti to uredijo v roku 1 ure.
Res je svinjarija za 1 uro 200 € sam, če nočeš imeti kasneje problemov jih daš in čim preje pozabiš.
Kar veselo v akcijo, če pa kdo to uredi za bolj ugodno naj pa pove kontakt špediterja.
LP M.
Uporabniški avatar
RobertB
Kontraadmiral
Kraj: Sežana - Sesljan

OdgovorNapisal/-a RobertB » Pe Feb 28, 2014 20:08

V Carinskem zakonu Republike Hrvatske je v 4. Členu navedeno:
     “25) Deklarant je osoba koja podnosi carinsku deklaraciju u svoje ime ili osoba u čije je ime carinska deklaracija podnesena.”,

v 76. Členu je navedeno:
    “ (1) Uz ograničenja iz članka 5. ovoga Zakona, carinsku deklaraciju može podnijeti svaka osoba koja carinarnici može podnijeti robu i sve isprave potrebne za primjenu propisa o carinskome postupku čija se provedba zahtijeva.
    (2) Iznimno, ako prihvaćanje carinske deklaracije nameće posebne obveze određenoj osobi, deklaraciju može podnijeti samo ta osoba ili se to čini za njezin račun.

(3) Deklarant mora imati sjedište ili prebivalište u Republici Hrvatskoj.

(4) Uvjet o sjedištu ili prebivalištu u Republici Hrvatskoj neće se primijeniti na osobe koje:

- podnose deklaraciju za provozni postupak ili postupak privremenog uvoza, ili

- povremeno ili prigodno deklariraju robu, ako carinarnica to smatra opravdanim. “

Kako razumete zgoraj navedeno, ali lahko lastnik plovila sam poda carinsko deklaracijo za sprostitev plovila v prosti promet pri hrvaški carini?

Lp.
drago.puksic
Kapitan

carinska deklaracija

OdgovorNapisal/-a drago.puksic » So Mar 01, 2014 07:42

Ogromno je že napisanega in izrečenega na to temo in problem je samo v tem ,koliko vam bodo pobrali špediterji, ki so v tem primeru nujno zlo.Govorim samo o lastnikih plovil ,kateri nimajo stalnega prebivališča v Hrvaški, a plovila imajo na privezu v HR.marinah. Po pridobljenem obrazcuT2L vSloveniji,pokličite HR.špediterja in ga vprašajte koliko vam bo zaračunal za storitev ,pridobitve carinske deklaracije in kaj vse še potrebujete zraven T2L obrazca(s T2L obrazcen dokazujete da imaste poravnane potrebne dajatve ,pridobite ga v SLO.)Če bo zahteval tudi slike plovila naj na njih ne bo vidnega pomožnega čolnička in motorja ker vam bo tudi tega ocenil in ocarinil.V kolikor vam bo špediter hotel zaračunati storitev od vrednosti plovila se mu vljudno zahvalite in iščite drugega.Vsak špediter v Hr vam lahko to uredi.Na mejnih prehodih ali v notranjih ,mestnih carinah so špediterji zaračunavali svoje usluge(za carinjenje tovorjev ,včasih velikih vrednosti)od 25-35evro.Prepričan sem da Hr.špediterji tokrat iskoriščajo trenutno situacijo in zaračunavajo kolikor jim paše.Tudi jas sem se jezil in preklinjal kot cigan,ker sem moral to urejati in plačat.Stvari sem uredil in sedaj, bom 1500kun poskusil čim prej pozabiti.Stvari urejajte med tednom in ne v petkih, takrat je gužva in se še bolj izživljajo špediterji in cariniki in uredite to čim prej ker na koncu bo situacija še slabša.Lep pozdrav in mirno morje.
Potaoljac

Za pomoč kar se tiče T2L

OdgovorNapisal/-a Potaoljac » Če Mar 06, 2014 12:39

Izdaja dokumenta T2L za plovila na HrvaškemAkt o pristopu Hrvaške k EU predvideva, da je potrebno vse carinske postopke (začasni uvoz na Hrvaško), ki so bili začeti pred 1. 7. 2013 in na ta datum niso bili zaključeni, zaključiti s carinsko deklaracijo (tj. sprostitev v prost promet).

Pri zaključevanju postopkov začasnega uvoza plovil se za namen dokazovanja carinskega statusa Skupnosti in s tem oprostitve plačila uvoznih dajatev, uporablja dokument T2L, ki ga izda (potrdi) carinski organ.

Lastniki plovil, registriranih v slovenskem registru plovil lahko pridobijo zadevni dokument T2L na carinskih izpostavah (39 KB), ki so krajevno pristojne za carinjenje blaga.

Dokument T2L se izpiše na obrazcu enotne upravne listine (74 KB), ki ga je potrebno ustrezno izpolniti. Kot prilogo zahtevku je potrebno zraven obvezno priložiti veljavno plovno dovoljenje (tj. vpisni list za čoln).

Obrazec lahko lastnik plovila dobi na izpostavi. Izpolnitev obrazca se lahko izvede tako, da ga pripravi špediter oz. si ga lahko lastnik plovila natisne in izpolni tudi sam. V obrazcu morajo biti izpolnjena najmanj naslednja polja:

•polje 1, drugo podpolje: vpis oznake T2L
•polje 2: ime in priimek lastnika plovila ter njegov naslov
•polje 31: podatki o plovilu (opis blaga, št. motorja, moč, registracija),
•polje 44: vpis ustreznih šifer za priložene dokumente (vpisni list v register, račun, dr.)
•polje 54: ime in priimek lastnika plovila ter njegov podpis oz. podatki o zastopniku, če ta izpolnjuje obrazec.

Za morebitno pomoč pri izpolnjevanju polj obrazca se lahko lastnik plovila obrne neposredno na carinskega delavca, ki bo potrjeval dokument T2L.

CARINA SLO LINK:
http://intranet.curs.sigov.si/si/novost ... _hrvaskem/[/img]
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » Če Mar 06, 2014 13:21

Na HR carini so mi zatdili da ni potrebno zaključevati postopka preko Hrvaške špedicije če enostavno izpluješ iz hrvaških vod v SLO in nazaj se prijaviš z SLO crew listo nazaj na HR strani. se status začasni uvoz prekine in je stvar urejena.
Ta postopek sicer moram še preveriti v praksi vendar usno so mi na HR carini zatdili da to drži! Za vsak slučaj pa ni napačno imeti s seboj tudi T2L obrazec.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Mar 06, 2014 13:38

ta tvoj stavek popolnoma pije vodo...

še enkrat v mednarodne vode :)
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Mar 06, 2014 14:00

torej jaz, ker sem vsako leto v Grciji, ne rabim teh pizdarij?
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Če Mar 06, 2014 14:16

Yankee, dobodi to na pismeno, pa si zmagal. Meni so s slovenske carine odgovorili da moram to opraviti v Hr.
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » Če Mar 06, 2014 14:40

Ne bo zadosti samo v mednarodne vode. Potrebno je dobiti SLO listo posadke in z to potem se prijaviš nazaj v HR.

Po mojem lahko tudi v GR. edino kar je menda je to potrebno urediti do 1.4. z katerim koli postopkom!

Če sedaj prideš z EU plovilom (se pravi SLO) na HR in tam ostaneš ti ni potrebno ničesar urejati zato je potrebno samo z plovilom zapustiti HR vode in imeti moraš potrdilo da prihajaš iz druge države.
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Če Mar 06, 2014 17:08

Tak postopek je logičen.Da nas hrvati lupijo,ajd ,da nam pa slo uradniki ne pomagajo,pa ni opravičila.Uradnik leni nesposobni,si se kdaj vprašal zakaj si v službi,kdo te plačuje?Praviš ,da smo navtiki sami bogatuni,da take je trba je....Izmisli še DDDVP,da boš lažje lenaril vslužbi še kako leto al dve.Ptem bo pa itak vse crknilo. Za domovino z davki naprej.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost