Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Nov 17, 2013 20:33

heron napisal/-a:
val napisal/-a:18 mesecev še vedno velja.
Za plovilo ,ki se nahaja na začasnem uvozu nisi dolžan dokazovat plačila ddv in ne carine.začasen uvoz dokazuješ z listo posadke na kateri je datum in žig vstopa v Hr. v časovnem obdobju 18 mesecev.Če pa v 18 mesecih Hr nisi zapustil si pa dolžan plačati vse hnjihove dajatve.

Hrvati so si pa zopet nekaj izmislili,pri njih nikoli ne veš.
Mislim ,da nategujejo ,informacijo bi si bilo potrebno pridobit iz njihove davčne uprave,ker marine v navezi z špediterji lahko tudi kaj manipulirajo.

Val,
Tule pa nisem prepričan, če čisto drži. Ker so Hrvati vEU je potrebno DDV plačat takoj, ko vstopimo v EU, če je seveda lastnik državljan EU.

Pozabil si ,da je naš član napisal ,da je plovilo pod Slovensko zastavo.
Torej b moral vedno , ko priplujem na Hr ,. dokazovat status plovila.

Če bi z SLO zastavo priplul v slovenske vode,me nihče po davku ne bi vprašal.
Če priplujem z Nemško zastavo v Nemčijo me prav tako nihče nič ne vpraša.

Hrvati bodo pa sedaj zahtevali od mene potrdilo o DDV.

Pravico to zahtevat imajo samo od plovil ki niso zapustile HR vod 18 mesecev, in so stem zgubile status domače luke.
Od prikolic in avtomobilov 6 mesecev.

Potrdila o plačanem DDV ti v Sloveniji ne more hihče izdati.
Na kapetaniji ti lahko dajo samo račun od tvojega plovila ,seveda če je tam deponiran.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Nov 17, 2013 20:49

Kar se tiče prikolic je blo tud pred cca desetimi leti nekaj burk okol tega, jaz se spomnim da sem šel na carinarnico v Pulo in plačal par sto kun in mel mir, pa tudi sedanji lastnik ga ima. :wink:
Prikolica ni bila registrirana in se ni vozila iz Hrvaške.
https://medisken.si
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Nov 18, 2013 01:23

Jaz govorim konkretno o prikolici, ki je registrirana v Sloveniji in preko zime deponirana v "carinski coni". Prikolice z plačano carino pa so in še vedno lahko stojijo kar v kampu. Zaenkrat pa ne vem za nikogar, ki ima od prej plačano carano, da bi moral dostaviti potrdilo o plačanem DDVju
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Po Nov 18, 2013 19:12

Pajer 1, ko sem pisal o statusu zastave in plačanega ddv-ja, se nisem spuščal v pojasnjevanje izjem pri plačilu ddv v carinskem območju EU. Mislim, da bi bilo to predolgo.
Iz opisa problema sem razumel, da ima naš član barko registrirano na fizično osebo v Sloveniji z slovensko zastavo in v marini na Hrvaškem.

Vkolikor bi imel plovilo na Hrvaškem brez urejenega carinskega statusa, bi moral urediti carinski status EU ( poseben postopek ) - z ureditvijo le-tega bi se vpisal v slovenski register plovil in dobil slovensko registracijo, ki pa predstavlja dokaz, da ima plovilo urejen carinski status EU - kar pomeni po domače tudi plačan ddv! Seveda bi lahko izbral vpis v register plovil katere koli države EU, dobil registracijo tiste države in tako dokazoval urejen status in plačilo ddv.
Državljan EU pa ne sme uporabljati registriranega plovila, ki nima urejenega carinskega statusa na carinskem območju Skupnosti t.j. v teritorialnih vodah EU. Barke brez plačanega ddv-ja so lahko bile v hrvaških vodah do vstopa Hrvaške v EU kot sam praviš ( in kot si povedal, so nekateri to naredili ). Z vstopom Hrvaške v EU pa so začela veljati tudi na Hrvaškem carinska pravila EU kar pomeni, da je moral biti ddv plačan razen v določenih izjemah vendar veljajo tudi za vsako opisano izjemo točno določeni pogoji za uporabo takega plovila. Zato so vsi prej opisani morali urediti carinski status ( oz. plačati ddv ) oz. imajo 18 mesecev časa od vstopa Hrvaške v EU za ureditev tega statusa ( za avto ali prikolico pa velja rok 6 mesecev ).

Pa še tole; marine nimajo status carinskega skladišča. Carinsko skladišče izpolnjuje točno določene pogoje ( ograjeno, varovan dostop do blaga. carinska kontrola... ) - to niso marine na Hrvaškem. Dobro, obstaja še sistem carinskega skladišča z uporabo evidenčnega sistema, ampak o tem ne bomo, je spet predolgo in nima nobene zveze z marinami.

Ostajam pa pri svojem nasvetu za rešitev tega problema oz. če bi bil v taki situaciji, bi to naredil.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Nov 18, 2013 20:13

Večina marin (zlasti ACI) in tudi veliko depojev na Hrvaškem ima status carinskega skladišča tipa C ali D.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 18, 2013 20:13

Nič več ne razumem :?
Pa kaj hudiča mora nekdo, ki ima SLO zastavo komur koli dokazovati. Kdo od tistih, ki imate stare barke ima papir o carinskem statusu znotraj EU? Ko sem kupil barko od Slovenca, sva naredila pogodbo in jo prepisala name v istem SLO registru. Kakšna carinska deklaracija neki. Enako bi moralo zdaj veljati za vsa plovila v HR ali IT ali FR idr. marinah.
Zasujte upravo za pomorstvo z dopisi za carinska potrdila, da se bodo zmigali. Kopijo pa pošljite še na davčno in carinsko upravo.
Upam, da uredite brez večjih zapletov.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Nov 18, 2013 20:15

Večina marin (zlasti ACI) in tudi veliko depojev na Hrvaškem ima status carinskega skladišča tipa C ali D.
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Po Nov 18, 2013 21:15

Zlatko, nekaj je depo, drugo pa je marina. Mogoče misliš kot depo skladišče. Strinjam se, veliko skladišč ima na Hrvaškem status carinskega skladišča. V okviru marin so tudi skladišča in nekatera imajo status carinskega skladišča.
Moraš pa ločiti stanje pred vstopom in po vstopu Hrvaške v EU. Pred vstopom so vsa plovila, ki so bila na vezu v marinah na Hrvaškem neglede na zastavo imela status začasnega uvoza. Enkrat v 18. mesecih so morala zapustiti Hrvaško in se znova vrniti. Če tega niso storila ( kar se v praksi tudi ni dogajajo ), je teoretično nastal zaradi carinskega prekrška carinski dolg, ki bi ga načeloma morala plačati marina. To bi se zgodilo tudi če bi plovilo izplulo, lastnik o tem ne bi obvestil marine, v tem času pa bi prišla carinska kontrola ( carinski predpisi, Istambulska konvencija ). Zato so imele marine status carinskega skladišča tipa E. In nekateri lastniki bark, ki so se nahajala na začasnem uvozu na Hrvaškem, so izgubili carinski status blaga EU, zato morajo sedaj urejati carinske formalnosti in poravnati dajatve. Zato je Hrvaška pripravila tako zanimivo ponudbo za vse lastnike plovil, ki bi želeli imeti svojo barko po novem pod hrvaško zastavo ( nizki stroški vpisa v register, nizka davčna in carinska stopnja etc. )
Po vstopu Hrvaške v EU so se stvari spremenile. Če peljem mojo barko v marino Milje, me ne bodo vprašali, če imam plačan ddv. Enako velja, če jo peljem v katero koli marino v kateri koli državi EU -tudi Hrvaški. Imeti pa jo moram vpisano v register plovil v Sloveniji in slovensko zastavo.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 18, 2013 21:18

NIL nekaj manjka v tvojem postu. Kaj naj naredijo SLO zastave v HR marinah, ki jih terjajo za dokazilo o plačanem DDVju?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Nov 19, 2013 07:41

Marine imajo še vedno status carinskih skladišč. Tam so tudi barke nerezidentov EU (tudi državljani EU imajo še barke registrirane v ZDA in tam odprte papirnate firme, potem so tukaj še bosanci,......). Za te se stvari niso spremenile, veljajo enaki predpisi in postopki. Ne pozabimo, da je Hrvaška že pred vstopom v EU uskladila veliko zakonodaje, zlasti na carinskem področju. Depoji, kjer so bili manjši čolni in prikolice, pa so verjetno vrnili pooblastila carinskih skladišč, saj verjetno ni več potrebe.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Nov 19, 2013 07:43

Marchi napisal/-a:NIL nekaj manjka v tvojem postu. Kaj naj naredijo SLO zastave v HR marinah, ki jih terjajo za dokazilo o plačanem DDVju?

Izgleda Hrvati nimajo kaj delat :idea: Točno se ve, kje v EU se je dalo registrirat plovilo brez dokazila o plačanem DDV. V Sloveniji gotovo ne :!:
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » To Nov 19, 2013 17:04

Marchi; če bi se to zgodilo meni, bi jim poslal vpisni list za čoln in napisal izjavo, da imam poravnane vse davčne in carinske obveznosti ter da je čoln vpisan v slovenski register plovil, z čimer so poravnane vse dajatve. Vkolikor bi neglede na to zahtevali dokazilo o plačanem ddv-ju, bi jih pisno vprašal, da naj specificirajo dokumente, ki jih želijo imeti. Potem pa tudi mene zanima, kaj bodo izumili :shock:

Na linku, ki ga je poslal Slan, je jasno navedeno, kaj in kako je potrebno narediti ter kdo mora to narediti ( tisti, ki nimajo urejenega carinskega statusa ).
Kako se uredi carinski status? Tudi to piše:"Carinski status plovila lahko lastnik uredi z vložitvijo carinske deklaracije ter plačilom dajatev (carina in/ali DDV)".
Ter dalje:" Plovilo z urejenim carinskim statusom lahko lastnik vpiše v slovenski register plovil "
Iz česar sledi, da če imaš vpisano plovilo v slovenski register plovil, imaš urejeno vse zgoraj našteto. In tudi to piše v omenjenem linku:
".....saj je slovenska registracija plovila zanesljiv pokazatelj, da ima plovilo urejen carinski status Skupnosti."

Če se znova povrnem k vprašanju našega člana; ima slovensko zastavo in registracijo, barko ima vpisano v slovenski register plovil torej ima urejen carinski status skupnosti in z tem poravnane vse obveznosti.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Nov 19, 2013 17:12

Pa to je to, kar praviš. Hrvaška inšpekcija ima v vsaki marini dostop do dokumentov od vsakega plovila in bi jim moral, glede vprašanja urejenosti statusa EU, zadostovati prometno dovoljenje za plovilo, kjer je razvidno, da je vpisan v določen register, recimo v slovenski. Ampak ne, oni zahtevajo še nekaj več.
Zato pravim, da slovenski lastniki plovil, vpisanih pod katerokoli EU zastavo, uveljavljajte svoje pravice pri pristojnih organih.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Nov 19, 2013 20:15

Marchi napisal/-a:Zato pravim, da slovenski lastniki plovil, vpisanih pod katerokoli EU zastavo, uveljavljajte svoje pravice pri pristojnih organih.

Vse lepo in prav, ob prvi priliki pa se vam bodo v marini zahvalili za dolgoletno sodelovanje. :?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost