Tragedija na Hrvaškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Avg 20, 2008 13:39

Rok-11, jaz sem motornjak nad 10 m, pa sem včasih jezen na jadralce in to tako, da bi si poleg "tahudih motorjev" dal montirat še kak torpedo v premec, ter ga poslal na jadrnico. (se moram malo zbuhat).
Še v nedeljo mi je prišlo, da bi se v jadralca zaletel. Peljeva nasproti in jaz zavijem desno, on v svoje levo, saj lovi veter. Jaz še bolj v desno, on lovi veter še bolj v svoje levo in sedaj sva že na 300-400 m narazen in če grem bolj desno grem preblizu drugim manjšim čolnom. Torej hitri zavoj v levo, MOJ OTROK lahko pade iz postelje (čeprav je star 25 let - vendar samo primerjava), MOJ PISKER se lahko obrne na tla, MOJ....
A je to v redu? Če bom šel še bolj desno, bo rekel tist z gumenjakom, "lejga bogatuna, ki se vozi z yahto pa me šprica!".
Kupil si bom veliko italjansko zastavo, pa se me bodo v loku izogibali, ker vsi vemo, da so italijani najbolj nesramni in nevešči vozniki (op. brez zamere 10%, ki pa so doktorji). Hvala Italiji, da imajo samo 2-3 tedene feragosto in da so zdaj že doma.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Sr Avg 20, 2008 16:02

Jadrnica v primerjavi s tabo stoji. To je približno tako, kot bi se jezil na otroka, ker ti je stopil na pot, ti pa drviš proti njemu z motorjem. Če slučajno ne veš - jadrnica z razvitimi jadri ima vedno prednost pred tabo. Če se postavi torej na tvojo pot, si se ji dolžan umakniti ne pa takoj pošiljati vse v pm. Sploh pa če lovi veter, bi lahko sklepal da ne gre več kot vozel ali dva. Torej, kar mirno kri.

LP Dobra vila
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Avg 20, 2008 16:25

To je približno tako kot na cesti. Avtomobilisti plačujemo tehnične, cestnino, zavarovanje, vinjete. Se pelješ lepo po cesti in naenkrat na prehodu za pešce moraš kar fajn zabremzat, ker je pešec prišibal do prehoda in avtomatsko nadaljuje z prečkanjem, ker ima prednost. Torej jaz ko plačujem vse dajatve, pešec pa nič, lahko on prečka cesto ko se mu zljubi, jaz sem pa drek in moram te frajerje, kateri se niti ne prepričajo če prihaja kako vozilo, počakat in spustit mimo. Potem pa še lepo počasi hodijo, ker hočejo pokazat svojo moč, pokažejo pa dejansko kako primitivni so.
Zakoni morajo biti, vendar obstajajo arogantneži, kateri to na bedast način izkoriščajo.
Enako je seveda na vodi.
LP
PS:Seveda nočem metat v isti koš vse jadralce in pešce.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Avg 20, 2008 17:43

Hmmm... Novinec & Atilone:
Se strinjam, da moramo tudi jadralci gledat na druge. To je itak 1. zakon morjeplovstva, da se gleda in pazi na druge okrog sebe.

Vendar tale opisan primer je bil očitno na ozkem prostoru, kjer smo vsi omejeni in upoštevati je treba, da je jadralec (pa ne tisti ki vozi na motor) omejen še nekoliko bolj. Sploh če je malo vetra in ga nosi bolj po svoje. Vendar takrat bolj ali manj stoji na miru - pelje se namreč max 3 vozle. Tako da take nujne reakcije najbrž ne bi bile potrebne.

Je pa še drug vidik... Je sploh primerno na tako omejenem prostoru vozit hitro in računat na pametne reakcije drugih ljudi oz. kapitanov in "kapitanov"?
Mislim, da je v takem primeru skoraj nujno "kriv" hitrejši, da o zakonih in prednosti jadrnice niti ne govorim. Namreč jadrnica nima kaj narediti (razen spustiti jadra in vžgati motor - kar pa traja) motornjak pa dokaj enostavno zmanjša hitrost. Poteg ročice navzgor - pa je.

Pa še nekaj - oz. malo drugače povedano;
Glede na razlike v hitrosti med obema motornjak niti približno ne bi smel peljati tako blizu, da se mora zaradi trenutnih manevrov jadrnice kakorkoli izogibati.
To je pa tisto o čemer sem pisal v prvem postu.

Razen v ožinah - ampak tam je pa druga zgodba. Načeloma v ožini ne bi smel glisirati oz. peljati hitro.

In da že kar vnaprej povem, da ne boste mnenja da ne vem o čem govorim - moja morjeplovska zgodovina je naslednja: 20 let jadranja (v pobalinskih časih tudi tekmovalnega) potem 10 let motornjaka in potem spet cca 7 let jadranja.
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Avg 20, 2008 17:49

@ Atilone:
Glede voznikov in peščev: Kaj vozniki plačujemo je med nami in državo. Kaj plačujemo pešči je spet med nami in državo.
Kdo ima prednost je za posamezno lokacijo predpisano.
Vozniki in pešci so enakopravni udeležencii v prometu.

Na prehodu ima prednost pešec, na odprti cesti velja uvidevnost, na avtocesti pa pešec nima kaj iskati.

Torej so stvari kar jasne, se ti ne zdi?

Dodatki o nekulturi enih ali drugih so žal dejstvo, ampak za sam princip nepomembni.

Vljudnost, predvsem pa uvidevnost in upoštevanje sta pa itak osnovni lastnosti kultiviranega človeka, da o kultiviranem pomorcu niti ne govorim.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Avg 20, 2008 21:40

Fantje, men se zdi, da gre le za nijanse v tej temi. Vsi vemo, kdo ima prav in kdo nima, vsi vemo, kaj piše Zakon, vsi vemo, kakšna so pravila, ki so napisana in katera so nas učila. Pa vendar ti Rok-11 dam prav. Na tvoj staž še toliko več. Toda, ali je tisti ki je izpit naredil ali kupil letos ali lani, enak s tistim, ki dela v treh mesecih 100 ur ali več na barki. Mislim da je zelo dobro poznati pravila, vendar praksa je zame še bolj pomembna. Kaj mi pomaga praksa, video in simulator za pristajanje na pomol, če pa potem vidim (se v naprej oproščam, ampak moram) italijane, katerim ni potrebno delati izpita do XXX m oz. ton, kako pristajajo, kaj delajo in kako spravljajo sebe in druge v nevarnost. Je mogoče to v redu? On lahko prebere 100 skript, če nima prakse, kako obvladati večtonsko plovilo, jo ne zna usmeriti proti vetru in parkirati, ker misli da ima plovilo zavore in se obnaša kot avto.
Pravzaprav je tako, vsak naj sebe gleda in vsak naj bo tisti, ki čuva sebe in druge, ter ne sramoti zastavice Morjeplovca.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Avg 21, 2008 09:58

Res se strinjamo. In upam, da nas večina tudi vsaj malo upošteva in čuva še druge poleg sebe.

Upam, da tele teme prebere kakšen novopečeni morjeplovec in ob tem ugotovi, da mu ne zamerimo neznanja, pač pa le nevarnost v katero nas pogosto spravljajo z neznanjem.
Zato bi rad še direkt napisal - če imate kdaj s čim probleme (npr. s pristajanjem, sidranjem, itd) vprašajte morjeplovce okrog sebe za nasvet ali pomoč. Mislim, da bomo vsi radi pomagali, da se naučite potrebnega in zraven bomo še hvaležni, da niso naše barke v nevarnosti, ker lahko povemo ali pokažemo kako je prav in kakšna je delujoča dobra praksa.

P.S. Novinec - saj niso samo Italijani. Vsak začetnik, ki ne prizna niti sebi niti drugim preprostega dejstva da je začetnik je nevaren. Najbrž bi bil tudi jaz, če ne bi bil takrat otrok, ki se ni mogel delati odraslega sveznalca...
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Avg 21, 2008 16:31

Rok-11 napisal/-a:@ Atilone:
Glede voznikov in peščev: Kaj vozniki plačujemo je med nami in državo. Kaj plačujemo pešči je spet med nami in državo.
Kdo ima prednost je za posamezno lokacijo predpisano.
Vozniki in pešci so enakopravni udeležencii v prometu.

Na prehodu ima prednost pešec, na odprti cesti velja uvidevnost, na avtocesti pa pešec nima kaj iskati.

Torej so stvari kar jasne, se ti ne zdi?

Dodatki o nekulturi enih ali drugih so žal dejstvo, ampak za sam princip nepomembni.

Vljudnost, predvsem pa uvidevnost in upoštevanje sta pa itak osnovni lastnosti kultiviranega človeka, da o kultiviranem pomorcu niti ne govorim.

No vidiš, v tem je razlika. Jaz imam za sabo tudi kakšen milijonček v cestnih kilometrih, pa vendar ko sem peš in pridem do prehoda (brez semaforjev ), prečkam cesto , ko je prosta. Klub temu, da mi zakon da prednost, ker vem da jaz kot pešec se prej ustavim , kot vozilo katero pelje 40 ali 50 km/h.
Ni vedno dobro ali fer, se striktno držat zakona če je na moji strani, ker potem bi se ga moral držat vedno, tudi ko ni na moji strani. Takšen zemljan pa se še ni rodil.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta