70% od tistih, ki jih štejem med moje dobre prijatelje so Hrvatje. Nekaj jih je v Istri, največ jih imam na Krku, pa v Rijeki, Zadru, precej tudi v Zagrebu. In ko načnemo politično debato, so vsi od njih proti vstopu Hrvaške v EU. In ko vprašam zakaj, ne vedo odgovora... In ko jih podražim, da če mogoče zato, ker smo Slovenci že notri, mi jih 95% po razmisleku reče, da verjetno res zaradi tega. Neverjetno, ane?
Moje mnenje je, da si Hrvaška in hrvaški narod želita v EU. To je tudi edina pametna gospodarska pot. Tisti, ki pa še vedno mislijo, da bodo živeli od turistov, ki prihajajo kar sami, pa se motijo. Hrvaška ima res čudovito morje, vendar to velja le za navtike... Vsi ostali evropejci, pa se samo posmejejo, ko rečeš, da je Hrvaška obala lepa. Če načneš debato v neki nemški mestni krčmi, opaziš, da ljudje pojma nimajo o Hrvaški... Poznajo jo le navtiki!!! Ko vprašaš kje dopustujejo, ti lepo povedo, da Malorca, Kanarski, Tajska, v zadnjem času precej tudi Turčija... Pozimi pa Mauricius in Reunion... Za turiste se bo potrebno potruditi, pa tudi ostalo gospodarstvo se mora premakniti, saj ima Hrvaška velik potencial. Držim pesti, da čim prej vstopi v EU in se gospodarsko okrepi!
LP