Plovno dovoljenje in pooblastilo
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
atilone napisal/-a:Pozdravljena Mala na Morjeplovcu.
V tvojem primeru, bodo Hrvati takoj pomislili na črni čarter in iz tega ne bo nič.
V njihovem zakonu piše, da z plovilom lahko opravlja lastnik, eden od delnih lastnikov, če pa kdo drug, pa mora eden od teh bit zraven na plovilu. Žal.
LP
atilone v zakonu piše:
- dokaz o vlasništvu ili punomoc izdana od vlasnika.
lp
To sem pa spregledal, to o "punomoči od vlastnika". Če je res to tako, potem pa živel črni čarter. Če je koliko toliko barka velika, jo glede popisa posadke lahko rentaš 6 X po dvema, pa še za lastnika ostane prostor. Vsakemu bi dal pooblastilo, par kun pri notarju in to je to ? Se mi zdi malo preveč enostavno za Hrvate. Val , ne razumi me narobe, da ti ne bi verjel, ampak mi je preveč enostavno. Zunaj je ku....o vreme pa bom imel kaj za napolnit dolgčas.
LP
LP
val napisal/-a:Saj po zakonu je 2x +30% za koliko oseb je barka registrirana,moja jadrnica je registrirana za 8 oseb ,torej imam na popisu oseb 19 ljudi,ki se lahko na barki v enem letu menjajo.Lahko se na hrvaškem zamenja tudi celotna posadka , na kapetaniji dobijo novo krov listo.
lp
Tudi mi mislim, da imamo lahko na listi 19 oseb... a nam že dve leti zapored govorijo (tudi na kapetaniji), da liste sploh ne potrebujemo... ker je jadrnica pod HR zastavo. Ko jih tretjič zapored vprašamo, če to res drži, pa nihče več ni siguren. Zgodilo se nam je že (v Umagu), da sta se šla dva zaposlena v kapetaniji pred nami za čevapčiče stavit, kdo od njiju ima prav!! Podobno oz. še bolj zmedeni so bili lani v Zadru. Zato crew listo imamo, za vsak slučaj... Tudi glede pooblastila nihče ne zna točno povedat, kaj drži in kaj ne.
Torej je po tvojem potem dovolj, da napišemo pooblastilo, če ni lastnika na krovu?? Če to res piše v zakonu, si ga bomo sprintali in ga za vsak slučaj imeli nekje na krovu
LP
2x +30% velja za tuje zastave. Za HR zastave ni omejitve in ni potrebno sporočati crew liste kapetaniji.
Pooblastilo mora biti obvezno notarsko overjeno, drugače je neveljavno. V kolikor iz priimka ni razvidno da upravljalec čolna ni v ožjem sorodstvu lastnika, je vedno potrebno pooblastilo, tako za Hr kot ostale državljane.
Enako je tudi pri avtomobilih, tako pri njih kot pri nas.
Pooblastilo mora biti obvezno notarsko overjeno, drugače je neveljavno. V kolikor iz priimka ni razvidno da upravljalec čolna ni v ožjem sorodstvu lastnika, je vedno potrebno pooblastilo, tako za Hr kot ostale državljane.
Enako je tudi pri avtomobilih, tako pri njih kot pri nas.
Popis osoba
Nauticarima se omogucava da u Republici Hrvatskoj promjene posadu, ali pod uvjetom ishodenja „popisa osoba“. Ukupan broj osoba na popisu ne smije biti veci od dvostrukog kapaciteta uvecanog za 30% jedinicnog kapaciteta plovila. Kapacitet plovila odreduje se sukladno ispravama plovila izdanih od nadležnih tijela države zastave, a ako plovilo nema tih dokumenata kapacitet ce se izracunati sukladno Pravilniku o brodicama i jahtama i Tehnickim pravilima za statutarnu certifikaciju brodica i jahti. Popis osoba može se ispunjavati sukcesivno, a najkasnije prije ukrcavanja osobe navedene na popisu osoba. Popis osoba ovjerava se odreskom vinjete. Broj izmjena osoba navedenih u popisu nije ogranicen. Osobe koji borave na Vašem plovilu za vrijeme boravka u luci ili na sidrištu nije potrebno upisivati u popis osoba.
Atilone, ne vem na kaj se sklicuješ in kako si dobil drugo formulo ode 2x+30%, za tuje zastave.
Nauticarima se omogucava da u Republici Hrvatskoj promjene posadu, ali pod uvjetom ishodenja „popisa osoba“. Ukupan broj osoba na popisu ne smije biti veci od dvostrukog kapaciteta uvecanog za 30% jedinicnog kapaciteta plovila. Kapacitet plovila odreduje se sukladno ispravama plovila izdanih od nadležnih tijela države zastave, a ako plovilo nema tih dokumenata kapacitet ce se izracunati sukladno Pravilniku o brodicama i jahtama i Tehnickim pravilima za statutarnu certifikaciju brodica i jahti. Popis osoba može se ispunjavati sukcesivno, a najkasnije prije ukrcavanja osobe navedene na popisu osoba. Popis osoba ovjerava se odreskom vinjete. Broj izmjena osoba navedenih u popisu nije ogranicen. Osobe koji borave na Vašem plovilu za vrijeme boravka u luci ili na sidrištu nije potrebno upisivati u popis osoba.
Atilone, ne vem na kaj se sklicuješ in kako si dobil drugo formulo ode 2x+30%, za tuje zastave.
To je res nekaj najbolj trapastega, kar so se lahko izmislili... Od kje jim dvokratnik, potem pa še 30%??? Ne vem! Pač tepci so pisci zakonov, pa ne mislim s tem Hrvate, temveč vse pisce...
No na HR pa je zadeva s tole formulo taka kot pravi Atilone. Najprej se število oseb pomnoži z 2, potem pa se izračuna 30% od osnovnega števila, to decimalko zaokroži na celo številko in potem prišteje dvokratniku...
Primer:
čoln registriran za 6 oseb...
6 * 2 = 12
30% od 6 = 1,8 osebe
no teh 1,8 človeka se zaokroži na vrednost 2
nakar sledi:
12 + 2 = 14
Torej čoln registriran za 6 oseb ima 14 prostih mest.
No in ker so zakonopisci matematični tepci, bom jaz podal sila preprosto formulo, ki sledi iz vsega zgoraj napisanega skupaj in bi jo moral znati sam sestaviti vsak s končano osnovnošolsko izobrazbo...
Torej vse skupaj gre za 230% oseb. Dvokratnik jih je 200, pa še 30 zraven...
No in da ne bomo računali s procenti, bomo raje s faktorjem, ki je 2,3
Torej čoln registriran za 6 lahko vpiše:
6 * 2,3 = 13,8 oseb, seveda se zaokroži na 14
Čoln registriran za 10 oseb pa:
10 * 2,3 = 23 oseb, no tu pa zaokroževanje ni potrebno, saj je rezultat celo število.
Upam, da je sedaj vsem jasno. Če ne veš koliko, kalkulator v roke in pomnoži z 2,3 in to je to!!!
LP
No na HR pa je zadeva s tole formulo taka kot pravi Atilone. Najprej se število oseb pomnoži z 2, potem pa se izračuna 30% od osnovnega števila, to decimalko zaokroži na celo številko in potem prišteje dvokratniku...
Primer:
čoln registriran za 6 oseb...
6 * 2 = 12
30% od 6 = 1,8 osebe
no teh 1,8 človeka se zaokroži na vrednost 2
nakar sledi:
12 + 2 = 14
Torej čoln registriran za 6 oseb ima 14 prostih mest.
No in ker so zakonopisci matematični tepci, bom jaz podal sila preprosto formulo, ki sledi iz vsega zgoraj napisanega skupaj in bi jo moral znati sam sestaviti vsak s končano osnovnošolsko izobrazbo...
Torej vse skupaj gre za 230% oseb. Dvokratnik jih je 200, pa še 30 zraven...
No in da ne bomo računali s procenti, bomo raje s faktorjem, ki je 2,3
Torej čoln registriran za 6 lahko vpiše:
6 * 2,3 = 13,8 oseb, seveda se zaokroži na 14
Čoln registriran za 10 oseb pa:
10 * 2,3 = 23 oseb, no tu pa zaokroževanje ni potrebno, saj je rezultat celo število.
Upam, da je sedaj vsem jasno. Če ne veš koliko, kalkulator v roke in pomnoži z 2,3 in to je to!!!
LP
Citat:"Atilone, ne vem na kaj se sklicuješ in kako si dobil drugo formulo ode 2x+30%, za tuje zastave."
Če stvar dobro razumem ima atilone prav. Lani sem imel čoln registriran pod slovensko zastavo za 7 ljudi. Dobil sem cro listo na katero sem lahko vpisal skupaj z mano 16 ljudi. In mi je bilo glede števila oseb rečeno: 100% + 100% + 30%. In to je to!
Vse drugo se strinjam , Gaso z tabo, ko navajaš hrvaške zakone.
Če stvar dobro razumem ima atilone prav. Lani sem imel čoln registriran pod slovensko zastavo za 7 ljudi. Dobil sem cro listo na katero sem lahko vpisal skupaj z mano 16 ljudi. In mi je bilo glede števila oseb rečeno: 100% + 100% + 30%. In to je to!
Vse drugo se strinjam , Gaso z tabo, ko navajaš hrvaške zakone.
"Dalmatino povišču pritrujena"
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov