Brezplačen privez na Hrvaškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Maj 03, 2009 20:51

hrast napisal/-a:Nadzor je, samo zakona ne izvajajo v praksi.V tem primeru bi morali vse, ki so v marinah in niso zapustili HR v 18. mesecih kaznovati, oziroma preregistrirati na HR registracijo, seveda s plačilom carine in PDV-ja.
Da so obvezne prijave v prvem pristanišču z mednarodnim mejnim prehodom je pa tako poznano.Torej, če si se prijavil, se moraš tudi odjaviti in dobiš potrdilo.Če je barka že 15 let v HR pa ni v evidenci in je prehod nazaj v SLO možen samo brez odjave (ker ni prijave ob vstopu).Vprašam se kaj bi se zgodilo ob kontroli dokumentov s strani policije nekje na morju?
Še enkrat preberi odgovor Ministarstva finansija!!Plovila ne moreš zapuščati brez nadzora izven carinske kontrole.
Prav zanima me, kdaj se bo kakšen šerif spustil tudi v takšno zaj....
Sicer je pa tako, da kjer ni tožnika ni sodnika.
LP

Hvala za odgovor. To, da se moraš v Umagu prfočkat ko prečkaš mejo mi je jasno ampak... Kakšna pa je situacija npr. ko pelješ čoln na prikolici na HR in ga spraviš v vodo al pa h kakšnem domačinu na bojo??? Kolikor mi je poznano te na meji nihče ne vpraša glede čolna (govorim o manjših plovilih). Ali so potem vsi ki peljejo na dopust s seboj čoln v prekršku???
Se opravičujem ker imam takšna butasta vprašanja ampak še vedno mi ni čisto jasno. Glede tega kar ste napisali pa ste me kar malo prestrašili, tako, da sedaj resno premišljujem, da zadeve ne bi kupil :cry:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Ne Maj 03, 2009 22:16

Da ne bomo preveč komplicirali.Za tiste, ki so vmarinah ni nobenih skrbi, ker niso samo Slovenci.Drugim pa ne bodo zatežili in sebi naredili škodo.
Povsem druga situacija pa je s skladiščenjem plovil pri privatnikih ali na komunalnih vezih.Tam pa se bo sigurno zakompliciralo, vsaj do njihovega vstopa v EU.

Pa brez panike, bi rekel Švejk!
LP
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Maj 03, 2009 22:49

hrast napisal/-a:Da ne bomo preveč komplicirali.Za tiste, ki so vmarinah ni nobenih skrbi, ker niso samo Slovenci.Drugim pa ne bodo zatežili in sebi naredili škodo.
Povsem druga situacija pa je s skladiščenjem plovil pri privatnikih ali na komunalnih vezih.Tam pa se bo sigurno zakompliciralo, vsaj do njihovega vstopa v EU.

LP

Kot je napisal hrast, za tiste v marinah ne bo problem, saj plačamo vse takse in carinske dajatve, tako da sami sebi ne bodo srali v žep.

Je pa drugače na komunalnih oz privat privezih. Sam sem imel prej barko na takem vezu in plačeval neko simbolično ceno kao kvazi lastniku veza, ki pa je potem s časom postala bolj zasoljena.
No in potem se je začelo.
Od domačinov sem izvedel, da so z lanskim 1. avgustom prišli vsi takšni vezi oz. mandrači v pristojnost komunalnih služb.
In so lepo vzeli fotoaparat v roke in so šli od čolna do čolna, naredili fotko, opravili popis, ga dali v evidenco, in sedaj se čaka.

Kot je bilo napisano, zakon imajo, samo vprašanje časa pa je kdaj ga bodo začeli izvajati.
Če ne prej, jih bo EU prisilila v to.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Maj 04, 2009 08:02

Mitja P napisal/-a:
hrast napisal/-a:Da ne bomo preveč komplicirali.Za tiste, ki so vmarinah ni nobenih skrbi, ker niso samo Slovenci.Drugim pa ne bodo zatežili in sebi naredili škodo.

LP

Kot je napisal hrast, za tiste v marinah ne bo problem, saj plačamo vse takse in carinske dajatve, tako da sami sebi ne bodo srali v žep.

Je pa drugače na komunalnih oz privat privezih. Sam sem imel prej barko na takem vezu in plačeval neko simbolično ceno kao kvazi lastniku veza, ki pa je potem s časom postala bolj zasoljena.
No in potem se je začelo.
Od domačinov sem izvedel, da so z lanskim 1. avgustom prišli vsi takšni vezi oz. mandrači v pristojnost komunalnih služb.
In so lepo vzeli fotoaparat v roke in so šli od čolna do čolna, naredili fotko, opravili popis, ga dali v evidenco, in sedaj se čaka.

Kot je bilo napisano, zakon imajo, samo vprašanje časa pa je kdaj ga bodo začeli izvajati.
Če ne prej, jih bo EU prisilila v to.

Kako si rešil zadevo? Premik v marino?
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Maj 04, 2009 14:40

Haha kako sem rešil zadevo?

Enostavno, prodal sem barko in ostala je tam, pa naj se novi lastnik s tem ubada. Jaz pa sem se lepo premaknil v marino. Je precej dražje, ampak imaš pa mir in manj sivih las :D
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Maj 06, 2009 10:04

Glede nakupa sem se že skoraj dokončno poslovil :cry: ker se mi ne da na dopustu še zafrkavat in čakat, da me bo nekdo zajeb... nekje sredi morja. Mislim, da bom poiskal jadrnico cca7m na prikolci pa jo bom čez zimo imel doma poleti pa v marino za 3-4 mesece pa bo... Malo dražje ampak bom vsaj mirno spal...

:D
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Maj 06, 2009 10:05

evovii napisal/-a:
hrast napisal/-a:Nadzor je, samo zakona ne izvajajo v praksi.V tem primeru bi morali vse, ki so v marinah in niso zapustili HR v 18. mesecih kaznovati, oziroma preregistrirati na HR registracijo, seveda s plačilom carine in PDV-ja.
Da so obvezne prijave v prvem pristanišču z mednarodnim mejnim prehodom je pa tako poznano.Torej, če si se prijavil, se moraš tudi odjaviti in dobiš potrdilo.Če je barka že 15 let v HR pa ni v evidenci in je prehod nazaj v SLO možen samo brez odjave (ker ni prijave ob vstopu).Vprašam se kaj bi se zgodilo ob kontroli dokumentov s strani policije nekje na morju?
Še enkrat preberi odgovor Ministarstva finansija!!Plovila ne moreš zapuščati brez nadzora izven carinske kontrole.
Prav zanima me, kdaj se bo kakšen šerif spustil tudi v takšno zaj....
Sicer je pa tako, da kjer ni tožnika ni sodnika.
LP

Hvala za odgovor. To, da se moraš v Umagu prfočkat ko prečkaš mejo mi je jasno ampak... Kakšna pa je situacija npr. ko pelješ čoln na prikolici na HR in ga spraviš v vodo al pa h kakšnem domačinu na bojo??? Kolikor mi je poznano te na meji nihče ne vpraša glede čolna (govorim o manjših plovilih). Ali so potem vsi ki peljejo na dopust s seboj čoln v prekršku???
Se opravičujem ker imam takšna butasta vprašanja ampak še vedno mi ni čisto jasno. Glede tega kar ste napisali pa ste me kar malo prestrašili, tako, da sedaj resno premišljujem, da zadeve ne bi kupil :cry:

Ali pozna kdo odgovor glede tega če pelješ čoln na prikolici preko meje? Pa kje plačaš bivalno pristojbino če pripelješ čoln na hrvaško in ga vežeš na boji pri kakšnem domačinu?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Maj 06, 2009 10:19

Enako kot če imaš spodaj vikend ali podobno. Greš na Turist biro, kot naslov bivanja navedeš plovilo in to je to. Samo ne bi ti priporočal, da rečeš da si na sidru pri kolegu. Enostavno; Potujem ob obali. Sicer pa če se ne motim, imaš vinjeto in popis posadke? Potrebuješ potem sploh turistično takso ?
LP
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Maj 06, 2009 11:22

Ja, po moji razlagi je tukaj malo luknje. Normalno mislijo, da ob križarjenju spiš v marinah. V tem primeru je stvar urejena. Če pa spiš na sidru, se enostavno ne prijavljaš. V kolikor prideš iz SLO, dobiš na obmejni policiji kartonček s predvidenim datumom bivanja na HR in je to na pol urejeno. Vsaj nekaj imaš v roki s čimer se zadovoljijo. Če pa čoln pripelješ po cesti in ga sploviš npr. v Poreču pa je stvar sledeča. Prijaviš se in plačaš takso v Poreču. Če greš na Lošinj, bi jo moral plačati tam. Ker pa pomorska policija nima veze z inšpektoratom, ki preverja takse (in teh zaenkrat po zalivih še ni) se zadovolji z izpravnimi dokumenti plovila. Prelani so nas kontrolirali v okolici Žirij. Edina pripomba sicer zelo korektnih policistov je bila, da bi bilo dobro, če bi vsake toliko časa prespali v kakšni marini. Češ, da bi imeli malo evidence, kje se nahajamo od morebitni nesreči.
Mogoče bo pa kdo, z več izkušnjami, citiral kakšen nov pomorski zakon v HR in bodo stvari še bolj transparentne.

good girls go to heaven, dab girls go everywhere !
danny
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a danny » Če Maj 07, 2009 07:15

potem pa sploh ne razumem smisla marine kot carinskega skladišča in plačila 400 kun pristojbin,ker tako ali tako sem tam lahko 18 mesecev potem pa moram ven iz hr

Ja formalno je točno tako, da moraš v določenem času zapustiti teritorij države, ker gre, kot je že zapisano za začasni uvoz. Tako je tudi v vseh državah EU in nekaterih drugih državah, ki so sprejeli določena poenotena mednarodna pravila za izvajanje carinjenja.

Res pa je, da se zadeva (povsod) ne izvaja, je pa vprašanje, kdaj se bo. Čez prvi maj sem bil v Medulinu in izvedel, da naj bi letos začeli kontrolirati plovila pod tujo zastavo, ki so privezana na bojah v zalivu. To so pred leti sicer že počeli, vendar ne med sezono. Fora pa je v tem, sa so začeli urejati priveze za domačine (izbrali so na razpisu firmo in ji za to podelili koncesijo) ravno z namenom, da se črni privezi odstranijo. Podobno pa so naredili že prejšnjo sezono, ko so na polotoku Vižula brez padona odstarnili vse provizorične pomole, ki so jih uporabljali v glavnem domačini. Morje in določen del priobalnega pasu namreč predstavlja t.i. "pomorsko dobro" in je potrebno imeti za vsak poseg (postavitev pomola ali namestitev boje) dovoljenje državnih oblasti ob prejšnjem plačilu določenega zneska dajatev (tudi to so mi pojasnili domačini, s katerimi sem v dobrih odnosih in ni šlo za kakršno koli nategovanje).

Je pa res, da je vprašanje kaj bo s turizmom, če se bodo zakoni dosledno izvajali, saj lokalne marine nimajo dovolj prostora, ali pa so cene strašno zasoljene.

LP, D.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Maj 07, 2009 08:29

Točno tole informacijo sem potreboval. Očitno bodo počasi res začeli izvajati zakon in odstranili vse priveze, ki so postavljeni na črno. Kakšna pa je situacija npr. če maš registriran komunalni privez in na njem plovilo z slo registracijo? Npr. kot se prodaja tole tukaj http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=68486
kontaktiral sem prodajalca glede priveza in pravi, da ima vse papirje urejene. Ali je potem zadeva brez problema? Pelješ plovilo vsake pol leta v marino (carina) in si pred zakonom čist?? :?:
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Če Maj 07, 2009 08:49

Vsaka pogodba, ki je v nasprotju z zakonom je neveljavna.
Drugi del odgovora,citat:

"Naglašavamo, da u razdoblju nekorištenja plovila od strane vlasnika, koji je eventualno otputovao u matičnu državu, isto ne smije biti usidreno ili na vezu, odnosno izvučeno na kopno, niti na jednom mjestu osim u spomenutoj, po carinskoj službi, ovlaštenoj marini.Takvo postupanje smatra se prekršajem izbjegavanja carinskog nadzora."
Konec citata.

Tudi v matičnih marinah si dolžan javiti na recepciji svoj prihod, število ljudi in eventuelno izplutje.Ti podatki se vodijo zaradi evidence začasnega uvoza in stanja v carinskem skladišču.
Zakon je, vprašanje je samo, kdaj ga bodo dosledno izvajali!

LP
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Maj 07, 2009 09:14

khmmm... pol je edina rešitev če hočeš imet plovilo na komunalnem privezu, ta da kupiš polovilo z HR registracijo in ga vežeš na Hrvaškem :roll:
danny
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a danny » Če Maj 07, 2009 09:19

Evovii,

kolikor mi je poznano (lahko pa se motim, saj je to človeško) komunalnega priveza za barko pod tujo zastavo na novo ne moreš dobiti, saj ti privezi nimajo statusa carinskega skladišča (za carinsko skladišče morajo biti izpolnjeni točno določeni pogoji: ograjen prostor, dostopen le določenim, varovanje, predpisane evidence, itd....). Sam sem se zanimal v Medulinu, in je za pridobitev komunalnega priveza v tej prvi fazi (prednostna lista) potrebno izpolnjevati naslednje pogoje: prebivališče tam , lastništvo čolna (ne od kolega ali ne vem koga) in registracija čolna pri njih. Sedaj mi je kar žal, da nisem čolna takoj registriral v Puli, tako da bodo do vstopa HR v EU vsako leto toliko večji problemi, kolikor bo rasla temperatura v tem "kotlu".

Verjetno pa so tisti posamezniki, ki so pridobili komunalni privez še v prejšnjih časih zadržali te pravice, samo vprašanje ostaja, ali je legalno imeti tam privezan čoln pod tujo zastavo, ko lastnik zapusti državo???

Tudi sam sem lani v juliju in avgustu, ko ni bilo mogoče dobiti priveza v marini, imel čoln na kolegovi boji, letos pa si tega ne upam več početi. Na lastne oči sem namreč lani videl, kako so se spravili na domačine (odstarnitev pomolov na Vižuli, "formalno" zaprtje pomolov na otokih Ceja in Levan v višku sezone, ko je bilo pred otoki parkirano več kot 50 plovil in s tem težave domačih gostincev in prevoznikov), tako da turisti ne moremo pričakovati odpustkov v primeru kršenja predpisov, pa če so še tako čudni, gledano z naše strani.

LP, D.
Nazadnje spremenil danny, dne Če Maj 07, 2009 09:30, skupaj popravljeno 1 krat.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Maj 07, 2009 09:26

Fantje moji dragi,mislim ,da bo tudi tega konec,kot tujec ne boš več mogel registrirati plovila na hr,če boš hotel imeti hr zastavo boš moral imeti tudi prebivališče na hrvaškem.
lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti