posoja barke

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Boško

OdgovorNapisal/-a Boško » Sr Jun 30, 2010 20:12

full vam hvala
Pa varno plovbo vsem

Lp, Boštjan
danny
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a danny » Po Jul 19, 2010 11:31

Za vpis solastnika moraš poslati na izpostavo, kjer imaš vpisan čoln overjeno kupoprodajno ali darilno pogodbo kjer bo razviden lastniški delež solastnika. Cena na izpostavi 14 EUR

En majhen nasvet vsem, ki mislite štrikat z darilnimi pogodbami!!! Po določbah 2. člena Zakona o davku na dediščine in darila, je predmet obdavčitve tudi premično premoženje, razen če je vrednost premičnine nižja od 5.000 eurov. Davka je oproščen le I. dedni red, vse ostalo pa je po progresiji mastno obdavčeno. Davkarija pa lahko kaj hitro pride do teh podatkov, saj en izvod darilne pogodbe obdrži Uprava za pomorstvo, do dacarjev pa je od tam zelo kratka pot :oops: :oops: :oops:
Uporabniški avatar
tadej82
Naddesetnik

:)

OdgovorNapisal/-a tadej82 » Po Jul 19, 2010 15:47

Super, zdej mam pa tud jz rešen problem. samo še izpolnem pa k notarju nesem, pa je mirna plovba:)

Lp, Tadej
danny
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a danny » Po Jul 19, 2010 21:25

Ni potrebno k notarju. Zadostuje, da prodajalec overi podpis na upravni enoti; je hitreje in predvsem ceneje....

LP, D.
Uporabniški avatar
tadej82
Naddesetnik

pooblastilo

OdgovorNapisal/-a tadej82 » Sr Jul 21, 2010 18:50

Glede pooblastila sem klical na kapetanijo v Pulo in Zadar. Lahko je overjeno pri nas. Samo da je:)
Uporabniški avatar
JanezJ
Poročnik bojne ladje
Kraj: Slovenj Gradec

Re: pooblastilo

OdgovorNapisal/-a JanezJ » Če Jul 22, 2010 10:12

tadej82 napisal/-a:Glede pooblastila sem klical na kapetanijo v Pulo in Zadar. Lahko je overjeno pri nas. Samo da je:)

Super, hvala za informacijo. :) Veliko bolje kot iskat notarja na HR in morebitne komplikacije. Grem danes popoldan overit na upravno enoto. Smo pa tako v okolici Pule, če bi slučajno druge kapitanije imele drugačno mnenje.
Lep pozdrav.
Vitamin_G
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Vitamin_G » Če Avg 05, 2010 15:17

Obnavljam temo:

Kako pa je s tem, če si želim sposoditi čoln od prijatelja vendar je on kupil čoln prek svoje firme. Torej je čoln s SLO registracijo, katerega lastnik je firma XY d.o.o. in bi si ga jaz želel sposoditi (zastonj ali proti plačilu) od njega?

Torej uradno bi si jaz izposodil čoln od firme. Je to kaka razlika al je isto pri notarju overjeno pooblastilo iz te teme, ki ga podpiše direktor in lastnik firme ki je lastnik čolna? Al gre tudi tu za kak črni čarter?

Čoln se nahaja v Umagu, jaz pa bi šel z njim po Hrvaški obali.

Hvala vsem in lp,

Gašper
mitjak
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a mitjak » Sr Feb 09, 2011 23:01

zdravo da malo obudim temo, ravno iščem ene odgovore:)
torej situacija je sledeča. Oče bo kupil novo plovilo (za 8 oseb) slo registracija in poleti bo pač šel tudi on na eno mini turo po hr.
Sedaj, kaj lahko grem jaz in par mojih kolegov na turo (slo-hr) s to barko brez njega ki je lastnik? kot sem razumel grem lahko, v kolikor se to pooblastilo overi pri notarju? Če oče pripiše meni 1/24 barke kot solastnik, v tem primeru ne potrebujem nobenega pooblastila in moramo le gledat da ne zapolnim kvote popisa pri vinjeti?
hvala za odg.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Feb 09, 2011 23:06

JA
mitjak
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a mitjak » Če Feb 10, 2011 14:11

ja glede pooblastila, ali ja glede lastništva 1/24?... ali celo oboje?
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Feb 10, 2011 14:26

Ne komplicirajte, saj ne greste v Afganistan !
Tolk pa tud Hrvati niso nastrojeni. V kolikor pride posadka iz SLO in se na HR ne spreminja, jih pa sploh boli kur.. Nič ti naujo storil, da le ne boš prehiter v Lošinjskem zalivu in drugod (kjer so omejitve hitrosti), da bodo vinjete O.K. in se nimaš kej bat. Še porajtu jih nauš. Kt da jih ni.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Feb 10, 2011 14:59

Fantje drugače pa v kolikor si izposojate čoln obvezno spravit na papir pa overit. Ravnpo letos so nekoga pred menoj v Umagu poslali nazaj ker ni imel overjeno pogodbo.... :roll: Madona je blo slabe volje...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Feb 10, 2011 15:05

Evovii, pa to skor ne morem verjet. S čim ga je pa tolk razpizdil, da je šel to gledat in kontrolirat ?
Okoli teh overjenih pooblastil je malo tako, tako. V katerem zakonu pa to piše (mislim overjeno), ker pooblastilo je lahko tudi ustno. S tem so nas včasih policjoti na cesti drkali. Pa potni nalogi, pa nevem kaj še. Vsak policaj ima dostop do računalnika, kjer vidi, če je vozilo/plovilo morda pogrešano. In to je zanj to, kar rabi.

A če od frenda babo peleš na barko, ti mora tud overit pooblastilo :twisted: (zna bit letos gužva pri notarjih :P :P :P )
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Feb 10, 2011 15:56

Kr en, piše overjeno in to v zakonu o brodicama i jahtama, ne vem sedaj katera dopuna itd..., bi ti ga citiral, a ne bom sedaj listal NN, ampak je tako 100% ker sem pred časom bral te zakone.

Drugače ukradeš barko, si naprintaš pooblastilo, itd..., zato je logično da mora biti overjeno. Tako je na HR, verjetno podobno pri nas.
Nazadnje spremenil Gaso, dne Če Feb 10, 2011 16:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Feb 10, 2011 16:02

Sem našel:
http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/27%20 ... ahtama.htm

II. UVJETI ZA PLOVIDBU

Članak 4.

(1) Brodice i jahte hrvatske državne pripadnosti mogu ploviti ako je njihova sposobnost za plovidbu utvrđena sukladno odredbama Pomorskog zakonika i ovoga Pravilnika, te ako posjeduju valjanu dozvolu za plovidbu, odnosno svjedodžbu o sposobnosti za plovidbu i ako imaju najmanji broj članova posade potreban za sigurnu plovidbu utvrđen sukladno odredbama ovoga Pravilnika.

(2) Na brodici ili jahti za osobne potrebe iz stavka 1. ovoga članka mora se za vrijeme plovidbe nalaziti vlasnik brodice ili jahte, članovi njegove uže obitelji ili osoba ovlaštena pisanom i ovjerenom punomoći.

(3) Strana brodica i jahta može ploviti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, ako udovoljava uvjetima propisanim posebnim propisom i ako je sukladno propisima države čiju zastavu brodica ili jahta vije sposobna za plovidbu, te ako njome upravlja ili zapovijeda osoba koja je sukladno propisima države čiju zastavu vije osposobljena za uprav­ljanje odnosno zapovijedanje.

(4) Ako sukladno nacionalnim propisima države čiju zastavu brodica ili jahta vije osposobljenost nije propisana, osoba koja upravlja brodicom ili zapovjednik jahte mora biti osposobljen sukladno odredbama ovoga Pravilnika.

(5) Pravna ili fizička osoba koja iznajmljuje brodicu ili jahtu bez posade, dužna je prije iznajmljivanja brodice ili jahte provjeriti da li najmoprimac posjeduje odgovarajuće uvjerenje od­nos­no svjedodžbu o osposobljenosti.

(6) Sve brodice i jahte koje plove unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Republike Hrvatske moraju imati pomorsku informativnu kartu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti