OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Feb 13, 2012 00:29
Glede opreme rakete, bakle datumov itd..., tudi sam nisem nikoli mislil, da bom to kdaj rabil, nisem jaz osebno, vendar je šlo za mojo barko, ko je bilo treba, nihče ni znal uporabiti, ne VHF postaje, ne rešilnega jopiča, ne rakete, ne bakle, ne korca, ne radarja, ne GPS-a, skratka ničesar, barka je šla pod vodo. Sam sem mnenja, da je treba občasno preverjati znanje, kako reagirati v takšnih situacijah, gledati datume, raket, bakel, itd..., ponoviti razne Mayday, Pan pan, securite postopke, ali vsaj kako se sproži rdeči gumb, itd...., ker ko je panika, bo večina vas odpovedala. Posadka, ki je potopila mojo barko, je bila rojena ob morju, ter plavala v morju ob vsej tej silni opremi, elektroniki, v vodi, zunaj pa je snežilo podobno kot te dni in plavali so 40min v vodi, tako da so bili popolnoma podhlajeni in na meji preživetlja. Tako da sem mnenja, da je vsak predpis še kako pomemben, čeprav se v tem trenutku zdi nadlegovanje na tehničnem pregledu. Jaz sem imel opreme več kot je bilo predpisano za moje območje plovbe in klaso barke, vendar je nihče ni uporabil oziroma znal uporabiti in to takšni, ki so dnevno par ur na morju celo življenje. Dovolj je, da se z gliserjem zaletite v nek plavajoči hlod ponoči in to 5NM od obale kjer ne bo nikogar, v barki ni varnostnih pasov kot v avtu, vrglo vas bo z veliko hitrostro v kabino, pri tem si boste po možnostni zlomili kakšno roko in rebra ali boste z glavo udarili v konzolo in si razbili zobe in panika bo tu. Problem je ker marsikdo meni, da se mu na morju nič ne more zgoditi, tudi sam sem bil pred leti podobnega mnenja.