Naša plovila v marinah in carina

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 03, 2012 16:56

@hrast
ok, štekam. a potem moraš imeti tudi možnost, da ob odhodu (oz. prihodu na Haiti) poračunaš DDV, itd..

Kaj pa recimo, da se odločiš, da boš plul po mednarodnih vodah, recimo dve leti brez prestanaka. :D No, zdaj že malo kompliciram a vseeno.

Mater, kam smo prišli na tem svetu. Včasih ti je šlo kaj na živce pa si komu glavo odsekal zdaj pa samo plačuješ. In plačuješ tudi takrat, ko misliš, da si že vse plačal... :roll:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Sep 03, 2012 17:10

Ja Al, ampak tako pač je. Jaz verjamem hrastu, da je preveril zakone.

- Lahko gremo ponovno v hoste in naredimo revolucijo (ampak bo slej kot prej isto)
- Lahko nabijamo na forumu in gostilnah, kao to je brez veze (mene že naujo fukal..). Ampak na koncu bomo plačali dvojno!
- Ali pa pač naredimo kot zakon veleva in imamo mir. Konec koncev tale odjava in prijava res ne vzame toliko časa.

Je pa vse skup en Bull-shit :twisted:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Sep 03, 2012 18:08

torej z prijavo in odjavo ne rešiš ničesar, saj nisi prišel v EU...
Me prav zanima,če je res tako po celi EU...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Po Sep 03, 2012 19:38

Al, na tvoje vprašanje o obračunu davka na Haitiju, ti žal ne morem odgovoriti, ker pač ne vem 100%. Za ostalo, pa imam pisne odgovore, kot sem navedel in jih v bistvu lahko tudi skeniram, čeprav sem jih pred časom citiral.
Za primer ponovnega obračuna davka pa sem bral, če se prav spomnim v Jachtu in se je nanašalo na vrnitev nemškega jadralca v Kiel. Mednarodne vode ti ne pomenijo nič, ker je določilo, da blago, ki je zapustilo EU za več, kot 24 mesecev, pomeni, da je bilo izvoženo. V to spadajo tudi carinska skladišča. Čas se ne ustavi!
Zanimivi so tudi postopki grške carine do neevropskih plovil, ki imajo bistveno krajše dovoljenje bivanja v GR. Žal se ne spomnim, kje sem bral težave bark z ameriško zastavo ob izplutju iz marin, kjer so bile na zimovanju in ne bom trdil za kakšno omejitev je šlo, mislim pa, da je bilo za 6 mesecev in prekoračitve roka.
Ponovno poudarjam, da so eno zakoni in drugo njihovo izvajanje.

Tex, z odjavo in ponovno prijavo v HR si zadostil samo njihovi zahtevi, da ti ne obračunajo vseh uvoznih dajatev, če bi sicer prekoračil 18 mesecev.
V kolikor bi se prijavil v Slo, It. ali Gr, bi zadostil še EU zakonodaji o davku. Iz Hr v EU lahko pluješ 6 mesecev.( 18+6=24)

LP Hrast
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 03, 2012 20:16

Saj jaz ti čisto verjamem Hrast a mi ni čisto nič jasno kako to rešujejo svetovni morjeplovci?
Ker si predstavljaš, da prideš po treh letih nazaj v Slo vode, se privežeš na pomol v Piranu in ti vrli birokrat izstavi "račun" za carinjenje in obračunan ddv.
:roll:

No sicer pa se jaz vsako leto odpeljem do Grčije in imam te papirje...
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Po Sep 03, 2012 21:25

Kar je meni poznano, še nikomur niso pri nas zaračunali ponovni uvoz, vsaj barke ne. Kaj bo pa jutri, se pa ne ve.
Naj omenim še en podoben birokratski "biser". Če imaš tuje vozniško dovoljenje (za avto, motor...) in ga ob povratku v domovino za stalno bivanje, ne zamenjaš v enem letu za naše, ti propade in moraš ponovno delati izpit.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Sep 04, 2012 07:58

al napisal/-a:Saj jaz ti čisto verjamem Hrast a mi ni čisto nič jasno kako to rešujejo svetovni morjeplovci?
Ker si predstavljaš, da prideš po treh letih nazaj v Slo vode, se privežeš na pomol v Piranu in ti vrli birokrat izstavi "račun" za carinjenje in obračunan ddv.

V vsakem večjem pristanišču po svetu imaš predstavništva držav oz. razne administracije, pooblaščene od raznih držav, katere so pooblaščene urejat te zadeve. :wink:
krmar
Štabni praporščak
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a krmar » Sr Sep 26, 2012 21:00

In tale debata traja že cca štiri mesece!?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Sep 26, 2012 21:28

In še bo, vedno bolj intenzivno, verjetno vse do 1.7.2013
Baufix
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Baufix » Sr Sep 26, 2012 22:04

Celotna tukajšna debanta je po moji oceni (milo rečeno) na meji smiselnega.

Za plovila, o katerih se tukaj pogovarjamo, je prihranek "ne-obdavčenja" nekako sorazmeren s stroški (posredovanje, rizik, pot, čas...), ki jih imamo, da plovilo obdržimo neobdavčeno.

Povsem drugačni prihranki so (recimo) na plovilih ranga + 1 mio. EUR, kjer so takšne kalkulacije (lahko) bistveno bolj smiselne.

Še vedno pa pri takšnih kalkulacijah ostane odprto vprašanje stroškov finančnega transferja ob nakupu plovila.
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kraj: Maribor-Murter
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Sr Okt 03, 2012 10:29

Še moje (sveže) izkušnje. Barka je bila do sobote v Jezerih na Murterju, izven marine. Prejšnji teden sem šel s papirji v Šibenik, da mi vpišejo izhod na odprto morje in potem spet prihod na Hrvaško kot to masovno počno drugi lastniki plovil, le da nisem prišel z barko ampak z avtomobilom. Nekako sem upal, da se bo dalo dogovoriti, potem bi dal barko čez zimo vrjetno v Marino. Že na kapetaniji so se pojavile prve težave, ker sem rekel, da je barka v Jezerih in zakaj rabim potrdilo o izhodu, mi ni hotel potrditi popisa posadke. Šel sem se pogajat naprej v carinsko luko. Carinik mi je dejal, da to nikakor ni mogoče, da moram barko fizično pripeljati v Šibenik in potem vsaj štiri ure (ker gre za motorni čoln) voziti proti odprtem morju. Pa da se ne bi slučajno kje ustavil, ker če me dobi policija, bo hudič in visoke kazni. Sicer pa se pa strinja, da je to brez veze, da gre za administrativne zadeve, ki nepotrebno obremenjujejo tri službe brez potrebe, ampak vse mora biti tako kot je on rekel.

Tako sem se odločil za drugo varianto, barko sem prepeljal v Slovenijo. Zanimivo je to, da mi ni niti v Umagu niti v Piranu nihče šel niti pogledat barke... Lahko bi prispel z vojno križarko ali pa peš.

Zdaj sem v slovenskem morju in čakam, da se pojavijo tune... :wink:

Pa še to, ko sem pripeljal barko v Slovenijo, tukaj ni nikogar motilo, da barka že deset let ni bila v Sloveniji.

LP
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Okt 03, 2012 12:05

al napisal/-a:Saj jaz ti čisto verjamem Hrast a mi ni čisto nič jasno kako to rešujejo svetovni morjeplovci?

Glede svetovnih morjeplovcov:

A ni tako, da EU drzave niso samo v Evropi, ampak se stejejo za EU tudi recimo Curacao (nizozemski antili), pa recimo falklandski otoki pred Argentino (GB), pa se kak otok Spanski in Portugalski otok se kje najde od (bivsih) kolonialistov.

Tako da obisk teh otokov bi ti moral resetirati tsith 24 mesecev nazaj na 0. Ce se prav spomnim, sem nekaj takega bral tudi pri Kosijih na blogu, ko sta se prevazala po Karibih.

Lahk verjetno tudi Heron kaksno rece na to temo, ceprav mislim, da js el ravno nazaj na Karibe. (foushija press :) ).
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Okt 03, 2012 13:02

Baufix napisal/-a:Povsem drugačni prihranki so (recimo) na plovilih ranga + 1 mio. EUR, kjer so takšne kalkulacije (lahko) bistveno bolj smiselne.

Prav o tem govori članek iz New York Timesa. Švicarski lastnik več kot milijon Evrov vredne motorne jahte vsakih 18 mesecev prepluje 1000 milj od Francoske riviere do Tunisa in nazaj, ter za gorivo porabi na tisoče Evrov, ampak zato prišpara na stotine tisočev Evrov davka: http://www.nytimes.com/2012/04/19/business/global/amid-a-tax-crackdown-a-search-for-a-safe-port.html?pagewanted=all&_r=0
jest
Viceadmiral
Kraj: Litija - Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jest » Pe Nov 09, 2012 08:02

No,če kdo rabi usluge v zvezi plovbe v Piran,sva midva z Matejcem primeren par,razen če nisva takrat na martinovanju ali smučanju.
Za lažjo odločitev je tule nekaj branja: http://www.seahelp.eu/SeaMagazine/de/54590
Kdor se ne bi mučil z nemščino,pa je tole
prevod :
Že aprila 2012 je SeaHelp, vodilna tovrstna organizacija na področju jadranske regije, opozarjala, da bo hrvaška carinska uprava v kratkem začela intenzivno pregledovati tuje skiperje, katerih čolni so stacionirani na Hrvškem. Pravna podlaga teh nadzorov leži v zakonu, ki ga bodo pred vstopom v EU striktno izvajali. To v grobem pomeni, da mora skiper, čigar čoln je dlje kot 18 mesecev v hrvaških vodah, plačati carino. Če takrat opozoril SeaHelpa mnogi niso jemali resno in so jih obtožili, da povzročajo nepotrebno paniko, zdaj tem istim ni več do smeha. Hrvaške marine namreč kar po vrsti obveščajo lastnike plovil, ki so v hrvaških vodah dlje, kot je dovoljeno po veljavnih zakonih, da se niso javili na carini.
Skiperjem tako ostane le možnost, da enkratno s plovilom zapustijo hrvaške vode in se na novo prijavijo. Kdor to ni v stanju izvesti ali ni bil informiran, je takoj zavezan k plačilu carine, ki je cca 20% od ocenjene vrednosti plovila. Zadnjo besedo pri oceni te vrednosti pa ima pristojna carinska uprava. In glede na zloglasno luknjo v hrvaški državni blagajni si lahko le predstavljamo, da bodo te vrednosti ocenjene prej previsoko kot prenizko.
Mnoge Marine vzdolž jadrana so že obvestile lastnike plovil in jim šle toliko na roke, da so jim omogočile, da enkratno izplujejo in se ponovno prijavijo in tako dobijo veljavne dokumente, ki so sedaj rigorzno kontrolirani. Vodja SeaHelpa pravi : Marine sicer niso zakonsko zavezane, da obveščajo svoje stranke, so servis za goste in naj bi bilo v njihovem interesu, da so njihovi gostje seznanjeni s vsemi veljavnimi zakoni.
Vsi ti ukrepi so privedli do tega, da je v nekaterih marinah na Hrvaškem zdaj več prometa v mesecu novembru kot ga je bilo v poletnih mesecih oziroma v celi sezoni. Nekatere manjše carinske izpostave so trenutni gužvi komaj kos. Skiper iz Pule poroča, da je preko 40 plovil, ki čaka, da bo ustrezno deklariranih. Pri tem vodja Wolfgang Dauser opozarja : ni dovolj samo izpluti v naslednje pristanišče, saj so pristojni vzpostavili morsko kontrolo, ki nadzoruje, ali je plovilo res zapustilo pas 12 milj.
Za nekatere skiperje tujih plovil, ki spomladi niso resno jemali opzoril SeaHelpa, izstop in ponovni vstop nista brez problemov. Mnogi od njih obvestila marin sploh niso dobili, drugi zopet sploh nimajo voznih plovil, saj jih že nekaj časa uporabljajo bolj kot plavajoče počitniške hišice. Problem so tudi tisti, ki morajo opraviti kakšen nujni servis in so ga hoteli spomladi, pa zdaj njihovo plovilo ne more pluti, saj je na suhem. K temu moramo prišteti še nevarno jesensko vreme, kateremu navkljub, zaradi časovne stiske,v kateri so se znašli, mnogi skiperji sprejmejo rizične odločitve za plovbo.
SeaHelp zato priporoča vsem, ki teh carinskih zadev do sedaj še niso uspeli rešiti, da naj si vzamejo dovolj časa za ureditev, kajti na vseh carinah je zdaj velika gneča, ki bo tako ali tako pripeljala do zamud. Poleg tega je posebej priporočljivo, da se ne sprejema nikakršnih rizičnih odločitev glede na vreme in plovno sposobnost plovila. In Wolfgang Dauser k temu še dodaja : nima smisla jeziti se na marino. Zakonsko so zavezane, da obvestijo plovila, ki nimajo veljavnih carinskih dokumetov. V nasprotnem primeru so tudi marine kaznovane.

Evo,pa bo spet tema za debato ob Martinovi obloženi mizi :wink:
Pozdrav iz Srca Slovenije!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Nov 09, 2012 08:07

ah,kje, martinovali bomo kar med plovbo, če že moramo na pot !
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov