mali brodski napisal/-a:Vse kar je napisal Dr.E drži. Sam sem izpolnil obrazec im ga na carini v Mariboru potrdil brez problemov, še več , bili so zelo prijazni in to sem opravil v roku pet minut , le prej sem poklicalda da so pridobili podatke iz lučke kapitanije Koper. Vse je potekalo gladko. Tudi o T1 in T2 je vse tako kot je napisal Dr.E. Sam sem imel opravka z T1 in T2 pri svojem vsakodnevnem delu . To kar hočejo sosedje je čista ......... ki jo hočejo izkoristit, tako kot vedno!!!!! Lep pozdrav
Za vso to kolobocijo je v večini kriva EU, ne HR. EU dovoljuje svojim rezidentom, da se izognejo plačilu dajatev za EU blago-robo, ki se ne koristi v EU-ju. To pa je bilo do vstopa hrvaške v unijo magnet za ne tako malo posameznikov, ki so tako "privarčevali" cekine. Enostavno so se izognili dajatvam, kar je bilo popolnoma zakonito dejanje.
Problem pa so povzročili hrvatje, ki sedaj zahtevajo od vseh tujcev, ki so imeli svoja plovila v HR marinah na dan 1.7. 2013 dokazila o plačanih dajatvah za EU blago.
Razumel bi, da morajo uredit status robe tisti, ki so izkoristili možnost neplačila dajatev in da plačajo stroške uvoza.
Tukaj pa nastopijo hrvati, ki so to predpisali vsem, pa zopet ne vsem. Zanimivo.
Čitaj!
Tuna napisal/-a:Ko sem mislil, da mi je že vse jasno.... Moje izkušnje....
Pridobil sem T2L obrazec in z vsemi potrebnimi papirji šel v petek k špediterju v Šibenik. Tam pa izvem, da moje barke ni mogoče cariniti, ker ni zabeležena v statusu začasnega uvoza?? V Hrvaško sem prišel z barko nazadnje 29.04.2013, kupil vinjeto in barko držal v športni lučici - ne v marini. Baje, da trenutno nimajo zakona, ki bi omogočal carinjenje v tem primeru. Vprašam, če sem v kakšnem prekršku, pa pravijo, da ne, naj se z barko kar vozim. Torej sklepam, da so samo tiste barke v statusu začasnega uvoza, ki so bile v carinskih skladiščih po marinah.
Potem pa mi predlagajo rešitev, naj se oglasim pri lučkem kapetanu, da mi lahko uredi preregistracijo brez carinjenja.
Torej grem k lučkemu kapitanu, ki pravi, da ni problema, naj prinesem T2L obrazec, kopoprodajno pogodbo, deklaracijo o skladnosti, izpis iz slovenskega registra in to je to. Da pa ne ve, zakaj bi menjal zastavo, saj ni več nobenih razlik v obravnavi.
Spominjam se, da sem na enak način uredil tudi prehod iz nemške na slovensko zastavo kar na kapitaniji v Izoli, brez kakršnegakoli carinjenja inbrez T2L obrazca.
Zdaj sem pa zmeden... Kakšno korist bom v resnici imel od menjanja zastave? Mi lahko kdo pojasni?
LP Tuna
Še večje sranj* je pa razumevanje-interpretacija teh predpisov. Kakor kdo razume od teh HR uradnikov , tako te obravnavajo.
Pa smo bili prepričani, da gremo na bolje, tako pa .....
LP
.