Turistična taksa - pavšal

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

toni8

Re: Turistična taksa - pavšal

OdgovorNapisal/-a toni8 » Sr Nov 01, 2017 09:24

Da bi se za nekaj sto evrov (en poln tank pri večjem plovilu) povečanja takse prestavljal v Grčijo? Zelo vprašljiva smiselnost in racionalnost.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Nov 01, 2017 13:23

Ne samo zaradi tega ampak zaradi vsega skupaj je čedalje več argumentov, da gremo pogledat še v Grčijo. Gre pa tudi za princip saj ne podpiram tovrstnega kriminala.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Nov 01, 2017 14:08

v bistvu ni kriminal je bolj kratkovidnost in najbolj bodo najebali sami samo tega še ne vedo oz to da so najebali, oz ne bo prišlo do zagreba ki je daleč,npr.letos so ukinili privez na pomolu kjer imam barko,oz je kao lučka uprava vzela pod svoje okrilje,prej so bili tam avgusta locirani 4 italijanski gliserji cca 30 oseb,ki imajo denar in dnevno so imeli dogovor z restavracijo kosilo in večerja 50€ na osebo v kraju so pustili cca 1500€ na dan tam so bili vsaj mesec dni je 45000€ brez priveza letos je bil pomol prazen in denarja niso kasirali.Grki so prijazni in nimajo teh tax vsaj po mojih izkušnjah vendar ti poberejo večjo količino denarja na prijazen način,ko sva bila z ženo v grčiji so odmaknili mizo na pomolu da sva lahko privezala barko,normalno da sva tam jedla.Kar se Hrvatov tiče še sami ne vedo v kakšnem K..... so oz jih je njihova politika tja pripeljala.
AS
Admiral

OdgovorNapisal/-a AS » Sr Nov 01, 2017 20:42

Nikola T. napisal/-a:Danes sem se prijavil v Umagu in plačal pavšal za letno turistično takso v znesku 1.100kun. Do 31.10.2018 sem OK. Sem raje pohitel kajti to mi je ceneje kot pa zgolj za 30 dni po novem oderuškem zakonu. Če ne bodo te neumnosti popravili pa že planiramo Grčijo za naprej.
Ko so v Izoli dvignili letno takso in ceno privezov so se pomoli zelo spraznili in še danes si marina ni opomogla. Podobno bo s hrvaško vendar se tega (še) ne zavedajo.

Sami v Izoli še zdaj niso tega dojeli. Še zdaj ne spuščajo cen
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Če Nov 02, 2017 17:09

toni8 napisal/-a:Da bi se za nekaj sto evrov (en poln tank pri večjem plovilu) povečanja takse prestavljal v Grčijo? Zelo vprašljiva smiselnost in racionalnost.

Na jadrnici v celem letu ne pokurim dosti več kot 200 l dizla, tako da za razliko v ceni turistične takse lahko pokrijem stroške goriva za dve sezoni. :cry:

Komentar se nanaša na znesek podražitve, ne na to, da se splača v Grčijo :)
Nazadnje spremenil Tadejko, dne Če Nov 02, 2017 18:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Če Nov 02, 2017 18:22

Nisem prepričan, da tisti, ki se nameravajo izogniti HR taksam tako, da bodo barke prestavili v Grčijo, vedo kako dolga je pot tja in koliko stane :roll:

Najbolj bodo "prišparali" tisti, ki poleg dopusta "skočijo" na barko večkrat tudi preko vikenda :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Pe Nov 03, 2017 14:44

AS napisal/-a:
Nikola T. napisal/-a:Danes sem se prijavil v Umagu in plačal pavšal za letno turistično takso v znesku 1.100kun. Do 31.10.2018 sem OK. Sem raje pohitel kajti to mi je ceneje kot pa zgolj za 30 dni po novem oderuškem zakonu. Če ne bodo te neumnosti popravili pa že planiramo Grčijo za naprej.
Ko so v Izoli dvignili letno takso in ceno privezov so se pomoli zelo spraznili in še danes si marina ni opomogla. Podobno bo s hrvaško vendar se tega (še) ne zavedajo.

Sami v Izoli še zdaj niso tega dojeli. Še zdaj ne spuščajo cen

Zaslužijo pa verjetno več z manj prometa, torej potrebujejo tudi manj osebja, stroški jim padejo...
BlueSky
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Nov 03, 2017 20:14

bluesky napisal/-a:Zaslužijo pa verjetno več z manj prometa, torej potrebujejo tudi manj osebja, stroški jim padejo...

To je storitev, ki jo moraš imeti z osebjem pokrito 24/7 za 1 ali pa 100 bark. Recepcija, administracija, mornarji... delovna sila pač v storitveni dejavnosti predstavlja glavnino izdatkov, šele nato je energija, zavarovanja in vzdrževanje infrastrukture. Se pravi, manj prihodka od bark predstavlja vedno višji delež fiksnih stroškov v strukturi prihodkov in posledično insolventnost.
Obstaja namreč spodnja meja, do koder je tako poslovanje še vzdržno, ampak o tem bo verjetno kakšen ekonomist več povedal.
Kaj pa jaz vem, ko se že (samo) 15 let trudim preživeti na trgu s svojim podjetjem....
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Pe Nov 03, 2017 22:44

jozko napisal/-a:Nisem prepričan, da tisti, ki se nameravajo izogniti HR taksam tako, da bodo barke prestavili v Grčijo, vedo kako dolga je pot tja in koliko stane :roll:

Najbolj bodo "prišparali" tisti, ki poleg dopusta "skočijo" na barko večkrat tudi preko vikenda :idea:

Odlično povedano!
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » So Nov 04, 2017 13:09

Pot do dol je dolga, reci in piši, 5 dni iz Portoroža. Stane 100 EUR za nafto in ce se ustavis za en dan v Italiji. Ce ne pa 50 EUR ce prejadras pol poti kar dol grede ni nek problem. Toliko o tem.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » So Nov 04, 2017 14:54

Če se prestaviš v Aleksandrijo (mislim tisto v Egiptu), kjer sta taksa in privez še cenejša kot v Grčiji, je pa pot 15 dni in 300€ dizla. Eh saj to ni nič. Toliko o tem.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » So Nov 04, 2017 18:02

Če nimas barke in ostanes doma je pa zastonj. Ni diesla, ni turisticne takse, ne zapravljas cas na neumnosti (beri plovbo), sedis doma pred televzorjem in se praskas po riti. Neprecenljivo....
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Nov 04, 2017 19:01

In na konc koncev bomo spet šli na naša lepa Jadran, aber bom zimer mit dofurala, imela svoj kelner, svoj mineral waser und bom lepo zingala--zijaj zijaj zončece :lol: :lol:
mašinfirer
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Nov 04, 2017 21:49

Hja, Grčija je res jadralski raj. Ampak za to si moraš vzet vsaj 3-4 tedne časa, preselit barko v Grčijo, je kar ugodna varianta, a pot tja in nazaj tudi nekaj stane. Zlasti, če si omejen in izkoritiš 3+ tedne dopusta in potem še nekaj podaljšanih vikendov. Sicer pa, saj smo Titovi omladinci in verjamem, da bomo našli kakšno luknjo. Z ženo sva pretežno sama na barki in že sedaj naju ob plačilu letnega pavšala pride TT skoraj 2E/osebo/dan. Po novem predlogu sploh nimam volje računat. Nov pravilnik je narejen na kalkulacijo čarterjev, 200 dni plutja, 8 oseb,..... Če se že grejo takšno politiko, bi nam morali dati vsaj možnost plačila kto za objekte na kopnem, število osebXdan. A je že kdo preveril, kakšna kazen nas čaka ob neplačilu TT :?: Da vidimo, kaj se bolj izplača :idea: Do sedaj priznam, sem bil bolj šlampast, kakšno leto sem plačal TT, kakšno tudi ne, a kontrole še nisem imel :D
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » So Nov 04, 2017 22:42

zlatko83 napisal/-a:A je že kdo preveril, kakšna kazen nas čaka ob neplačilu TT :?: Da vidimo, kaj se bolj izplača :idea: Do sedaj priznam, sem bil bolj šlampast, kakšno leto sem plačal TT, kakšno tudi ne, a kontrole še nisem imel :D

1000 do 5000 HRK

Člen 28

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti