Naša plovila v marinah in carina

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Nov 09, 2012 11:42

Marchi napisal/-a:
gregor.n napisal/-a:Kakor je meni znano ta postopek in vso papirologijo uredijo marine, vsaj tiste ki so registrirane kot carinska skladišča, lastnik le prinese izstopno vstopno prijavo. Vsaj pri nas je tako. :wink:

Kaj pa če je na "privezištu" in ne v ACI ipd. marini?

Tam barka s tujo registracijo sploh ne sme biti. :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Nov 09, 2012 11:42

Kako zgleda ta papir? A govoriš o popisu posadke ob vstopu v HR ali še o kakšnem drugem papirju?
jest
Viceadmiral
Kraj: Litija - Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jest » Pe Nov 09, 2012 14:48

Pofočkat se morš pri policiji in nato še v kapitaniji.To storiš pri izstopu in ponoviš pri vstopu.Ob vstopu pa dobiš od hrčkov papir + vse je v računalniku,kot je Matejc napisal.
Pozdrav iz Srca Slovenije!
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Nov 09, 2012 18:26

gregor.n napisal/-a:
Marchi napisal/-a:
gregor.n napisal/-a:Kakor je meni znano ta postopek in vso papirologijo uredijo marine, vsaj tiste ki so registrirane kot carinska skladišča, lastnik le prinese izstopno vstopno prijavo. Vsaj pri nas je tako. :wink:

Kaj pa če je na "privezištu" in ne v ACI ipd. marini?

Tam barka s tujo registracijo sploh ne sme biti. :wink:

ACY marine, tudi v glavnem vse druge marine, tudi večina depojev imajo status carinskega skladišča, tip E (ta status jim podeli ministarstvo financija) za začasno "skladiščenje" plovil pod tujo zastavo. To pomeni, da tam lahko pustite plovilo, reistrirano pod tujo zastavo in zadostite carinskim predpisom RH. Drugje plovila (tudi počitniške prikolice-samo tam ni evidence vstopa/izstopa), ne smete pustiti, če ga zapuščate za dalj časa (se odjavite, oz. niste prijavljeni za začasno prebivanje v RH).

Ne glede na gornji predpis, morate še upoštevati njihov predpis, da lahko plovilo pod tujo zastavo ostane na teritoriju RH samo 18 mesecev. Tudi, če imate plovilo samo v marini, kot apartma, morate po 18 mesecih izpluti iz teritoalnih vod RH in se vrniti.
Samo dejstvo, da imate plovilo vezano v marini, depoju, ki ima status carinskega skladišča, še ne zadovolji gornjega predpisa in roka 18. mesecev.

Upam da sem napisal dovolj jasno. Res, do sedaj se nihče kaj dosti ni sekiral za to, ampak letos so napovedovali, da bodo izvajanje teh predpisov strogo nadzirali :?:
Marina ni odgovorna za izvajanje tega predpisa, tam nas samo vljudno opozarjajo. Izključna odgovornost marine je, da v skladu z pogoji carinskega skladišča tipa E vodi ustrezno evidenco "začasnega uvoza" naših plovil in zahtevane dokumentacije. Naše plovilo ima v marini, kadar nismo na njem in tudi prijavljeni, status začasnega uvoza.

Res glupo, ampak tako so si izmislili naši vrli morjeponudniki.
Da zadostiš predpisu 18 mesečnega roka, moraš z plovilom na carinski prehod, izpolnit popis posadke (crew list), ga potrditi in izpluti vsaj v mednarodne vode. Ob vplutju nazaj spet na mejni prehod po crew list, žig in na kapetaijo plačat vinjeto, turistično takso. Če zadnje dvoje že imamo, nam na crew list samo pritisnejo žig kapetanije. in bo naslednjih 18 mesecev (upam, da po vstopu RH v EU dokončno) mir.

Ne vem, kako nadzirajo plovila, ki jih vsako leto vozimo na prikolicah gor in dol? Tam ob prehodu meje ni nobenega potrdila za plovilo????

Pa še namig: na Malem Lošinju "ob primerni komunikaciji" pristanete in dobite oba žiga (če seveda ni prevelike gneče, glejte, da boste na prehodu bolj osamljeni). Sicer pa izplujte v Lošinj na kavo, ali pa v artature na kopanje in nazaj na mejo.

Če je komu do čitanja, je tukaj, sicer obširno, a natančno pojasnjeno:
http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=carinsko%20skladi%C5%A1te%20za%20plovila%20pod%20stranom%20zastavom&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDcQFjAC&url=http%3A%2F%2Fhrcak.srce.hr%2Ffile%2F124341&ei=dDKdUJi7EsqV0QXU1oCQBA&usg=AFQjCNFXKAdU9gi5oNAGFCqvPj4NuuAAMw
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Nov 09, 2012 18:55

Bravo Zlatko za izčrpen in temeljit odgovor.
Wolf
Kontraadmiral
Kraj: KRANJ- VOLME

OdgovorNapisal/-a Wolf » So Nov 10, 2012 00:43

Jaz sem to naredil preventivno pred tremi tedni in mi sedaj ni čisto nič žal glede na zgornje pisanje. Moram pa priznati, da se mi je vse skupaj zdelo totalno brez veze. Policija v Puli ima bolj postavljene časovne normative, kdaj se lahko vrneš nazaj, kot pa kam dejansko odpluješ. Za gliserje cca 2 ure, kolegu z jadrnico pa je rekel, da ga noče videti vsaj 4ure.
Črpalka v Puli obratuje samo do 15:00, da se nebo še kdo zafrknil in se vračal nazaj v marino tako kot jaz- na hlape.
KJER SE KOPNO KONČA SE ŽIVLJENJE ZAČNE
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » So Nov 10, 2012 12:36

Prebral sem post a vseeno me zanima nekaj...barko imam že kar nekaj let... a nikoli še nisem izplul iz HR. Po tem, kar pišete, bi bilo potrebno odjaviti se, in pri vrnitvi spet prijaviti... mene pa zanima, če bo zaradi tega, ker barka že kakih 10 let ni šla iz HR voda, na odjavi in prijavi kdo kaj kompliciral zaradi tega obdobja. In še nekaj, a je izpostava v NoviGradu aktivna ali je potrebno it v Poreč?
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » So Nov 10, 2012 12:43

Navigator, če bi si prebral vse prispevke, bi vedel kako in kaj... Drugače, pa ja, če imaš barko registrirano v EU in ne narediš odjave in prijave, je precej dosti možnosti da boš moral še enkrat plačati carino in DDV... Za Novi Grad ne vem, imaš pa v Umagu carino, kjer narediš odjavo in prijavo...
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a navigator » So Nov 10, 2012 12:46

Ok. hvala... grem še enkrat preko posta da bo bolj jasno..
MORJE, ŠIROKA CESTA..
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Nov 10, 2012 12:50

navigator napisal/-a:Prebral sem post a vseeno me zanima nekaj...barko imam že kar nekaj let... a nikoli še nisem izplul iz HR. Po tem, kar pišete, bi bilo potrebno odjaviti se, in pri vrnitvi spet prijaviti... mene pa zanima, če bo zaradi tega, ker barka že kakih 10 let ni šla iz HR voda, na odjavi in prijavi kdo kaj kompliciral zaradi tega obdobja. In še nekaj, a je izpostava v NoviGradu aktivna ali je potrebno it v Poreč?

Na mejnem prehodu ti ne bo nihče kompliciral, če pa bo prišla v marino carinska inšpekcija in bo "slučajno" potegnila ven ravno tvoje plovilo, pa bo lahko problem, če ne boš mogel dokazat, da je barka v zadnjih 18 ali manj mesecih izplula iz teritorija RH.
Kako bodo obravnavali grešnike, samo kakšno opozorilo in kak dodaten rok za izplutje, ali pa bodo takoj pisali kazni in uvedli postopek carinjenja, pa je popolna neznanka. Pri sosedih se nikoli ne ve, še ko ti rečejo "dober dan", moraš pogledat skozi okno, če je res dan :evil:
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a navigator » So Nov 10, 2012 14:45

Zlatko hvala tudi tebi... se strinjam... pri njih nikoli ne veš.... sem izkusil na svoji koži, sicer ne v navtiki, a je bila izkušnja zelo grenka...in da bo stvar še bolj žalostna, tudi organi, ki so mi najedali, niso vedeli kaj in kako... kaj šele jaz... nekako smo potem stvar rešili na osebni ravni, se pravi, vljuden pristop, skoraj ponižnost in se je uradnik le omehčal in spravil papirje skozi mline brez težav... a to je - žal - redkost...se pa strinjam s tvojim zadnim stavkom, ki mi je, ko pridem v lepo njihovo kar nekak moto...nikoli jim ne verjemi... lažejo da sami sebi verjamejo... ali pa nimajo pojma o čem govorijo... spet žal... pa da ne bo kdo užaljen, povsod so izjeme... še dobro...
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Nov 15, 2012 18:46

Sem pa slišu da bo ta vikend taka gužva v mednarodnih vodah, da razmišljajo o uvedbi par nepar. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Nov 15, 2012 19:01

sploh ne, v mednarodnih vodah se obeta pravi veliki Big Game z zakjlučnim žurom sezone :wink: ja bo pa prava gužva... 8)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Nov 15, 2012 21:53

Da vam še malo "polepšam" vikend, kopiram tole iz eNavtike:

Večina marin na Hrvaški obali je že poslala podatke o lastnikih plovil carinski upravi. Prav tako je večina marin že obvestila lastnike plovil, da se carinski predpisi sedaj spoštujejo rigorozno. Zato se je veliko lastnikov, odločilo, da s svojim plovilom zapustijo hrvaške vode. Tako naprimer na mejnem prehodu Pula na prehod meje čaka tudi po več kot 40 plovil naenkrat. Da je opravljen prehod meje je potrebno zapustiti območje Hrvaških vod. Ni dovolj, da se samo za nekaj ur zasidrate v enem od bližnjih zalivov. Patruljni čolni Hrvaške policije in Luških kapitanih budno kontrolirajo okoliške zalive in preverjajo, če ste zapustili hrvaške vode ali ne.

več pa na linku:
http://www.enavtika.si/novice/631-grozee-napovedi-hrvake-carine-za-tuje-lastnike-plovil#comment-344

Srečno vsem.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Nov 16, 2012 06:50

ma daj, v tejle Enavtiki sploh ne vedo kaj pišejo ?

Pa nehaj take linke zdele limat,da ne bom mel jutri gužve u poreču !
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti