Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Apr 15, 2014 17:54

Yankee napisal/-a:Pajer1
To je vse OK če bi jaz ko sem zapuščal SLO naredil carinske deklaracije pa je nisem. Naredil sem izključno samo crew listo v Piranu da se odjavljam in na HR tudi nisem delal nobenih uvozov ampak so to naredili na svojo voljo v marini brez moje vednosti.

Glej, zdaj je vse prepozno.

Če roba v določenem času po izhodu iz skupnosti ne pride nazaj v skupnost, izgubi bla, bla, bla, bla,

Žal , ne morem ti svetovat drugega, kot da izvedeš postopek dokazovanja statusa blaga skupnosti. Upam, da boš dobil cenejšo varianto. Brezplačno pa žal ne bo šlo.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Apr 15, 2014 17:56

Jaz pa ti predlagam v PIran na sladoled in nazaj.
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » To Apr 15, 2014 17:58

pajer1 napisal/-a:Glej, zdaj je vse prepozno.

Če roba v določenem času po izhodu iz skupnosti ne pride nazaj v skupnost, izgubi bla, bla, bla, bla,

Žal , ne morem ti svetovat drugega, kot da izvedeš postopek dokazovanja statusa blaga skupnosti. Upam, da boš dobil cenejšo varianto. Brezplačno pa žal ne bo šlo.

LP

.

Vsako leto sem bil z plovilom na regati v SLO tako da zaradi tega nisem bil stalno v HR vodah je pa res da starih list posadke nisem hranil in imam samo lanskoletno ko sem to naredil konec marca meseca.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Apr 15, 2014 18:00

Yankee napisal/-a:Glej, zdaj je vse prepozno.

LP

.

Vsako leto sem bil z plovilom na regati v SLO tako da zaradi tega nisem bil stalno v HR vodah je pa res da starih list posadke nisem hranil in imam samo lanskoletno ko sem to naredil konec marca meseca.[/quote]

Sam si napisal kaj so ti rekli na policiji in kapetaniji.
Napisal sem ,pojdi v Piran na kavo .in nazaj.
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » To Apr 15, 2014 18:02

To bom šel samo se bojim da ne bo zadosti ko bom prišel nazaj saj marine ne bi hotel zgubiti če ne drugega zato ker jo imam plačano še za več kot pol leta. :)
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Apr 15, 2014 18:22

Ej, samo saj tehnični pregled pa registracijo si pa imel v sloveniji ali ne?
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » To Apr 15, 2014 18:56

Tehnični pregled mi ni bilo potrebno narediti ker prvo podaljšanje če je barka nova ni potrebno delati tehničnega pregleda tako da sem uredil vse samo papirno brez plovila. (tako so mi rekli na luški kapitaniji KP) Kot sem pa rekel sem bil skoraj vsako leto (se da videti tudi po rezultatih na diplomatski regati ko sem gor) v SLO.
drago.puksic
Kapitan

OdgovorNapisal/-a drago.puksic » Sr Apr 16, 2014 20:00

Tej temi očitno res ni videti konca,pa čeprav je stvar jasna in razumljiva.No v glavnem jo podaljšuje morjeplovec ,ki se ne more sprijazniti s tem da bo plačal barvanje oblakov.Nemci so se pritožili v Bruselj in sedaj T2L obrazec potrdijo bres špediterja direktno na carini in je stvar končana.,to velja za plovila starejša od osem let pred vstopom HR vEU in so registrirane v Eu.Mirno morje.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Apr 17, 2014 00:00

drago.puksic napisal/-a:Tej temi očitno res ni videti konca,pa čeprav je stvar jasna in razumljiva.No v glavnem jo podaljšuje morjeplovec ,ki se ne more sprijazniti s tem da bo plačal barvanje oblakov.Nemci so se pritožili v Bruselj in sedaj T2L obrazec potrdijo bres špediterja direktno na carini in je stvar končana.,to velja za plovila starejša od osem let pred vstopom HR vEU in so registrirane v Eu.Mirno morje.

Super je tale informacija. Lahko poveš kaj več o tem, v pomoč slovenskim morjeplovcem.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Apr 17, 2014 09:10

drago.puksic napisal/-a:Tej temi očitno res ni videti konca,pa čeprav je stvar jasna in razumljiva.No v glavnem jo podaljšuje morjeplovec ,ki se ne more sprijazniti s tem da bo plačal barvanje oblakov.Nemci so se pritožili v Bruselj in sedaj T2L obrazec potrdijo bres špediterja direktno na carini in je stvar končana.,to velja za plovila starejša od osem let pred vstopom HR vEU in so registrirane v Eu.Mirno morje.

Informacija ni točna!In tudi ne nova!

Res je , da se pojavlja časovni termin 8 let. Pomeni pa prihod v HR vode, 8 let pred vstopom HR v unijo.

Starost plovila ni pomembna.

Kam in kako ter zakaj se je kdo pritožil ni pomembno. Nemci so se enkrat že srečali s tem problemom in to takrat, ko se je uniji pridružila SLO. Pred sedmimi osmimi leti. Verjetno imajo že poenostavljen postopek od takrat in zato manj nejasnosti.

Več pa je tukaj!
Citirano:

Nadalje, odredbama članka 137. Zakona o PDV propisano je kada se uvoz prijevoznih sredstava ne smatra oporezivim događajem pa se navodi da se uvoz dobara ne smatra oporezivim događajem u sljedećim slučajevima:

ako je datum prvog korištenja prijevoznog sredstva bio prije više od osam godina prije dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji,
ako je iznos PDV-a koji treba platiti pri uvozu manji od 160,00 kuna.
Dakle, prilikom puštanja u slobodan promet predmetnih plovila PDV se neće naplatiti:

ako deklarant pruži dokaze da je PDV već obračunat i naplaćen u nekoj od država članica EU; ili
ako je datum prvog korištenja prijevoznog sredstva bio prije više od 8 godina prije dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ili
ako je iznos PDV-a koji treba platiti pri uvozu manji od 160,00 kuna.

Cela informacija je

TUKAJ!

Žal je tako, da so zakoni zakoni! Pojasnjevanje z mnenjem članov ne koristi nikomur. Brez pravne podlage so te stvari brezpredmetne. Da pa bi lahko naša država nastopila drugače in sama ustvarila prihodek v svojo blagajno je pa druga zgodba.

Dejstvo je, da so določena plovila izgubila status proste robe. Če bi zainteresirane povabili v SLO vode in jim povrnili status skupne robe za določen znesek, ..... bi cekini ostali doma, itd, itd, ...

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Apr 17, 2014 11:21

Ah, to so že prežvečene litanije in obrtna zbornica je pa res zadnji naslov, ki bo kaj pametnega povedal na temo statusa plovil. Za naše morjeplovce bi bilo zdaj koristno razjasniti primer nemškega morjeplovca, ki lahko brez špediterja uredi zadevo pri cariniku na carinskem pomolu. Seveda bi se po vsej logiki to moralo dati urediti tudi v marini. Tako da, če ima kdo kaj več informacij na to temo naj kaj napiše, prosim ne pa nabijat z globokoumnimi predpisi, ki to niso, ker niso v skladu z direktivo EU o ...
Opisujte primere iz prakse, ne pa kje kaj piše. "Pravila" smo vsi že 1001 prebrali in prebirali tolmačenje teh pravil tu na forumu s strani laikov in podobnih pametnjakovičev, praksa pa ima svojo logiko, zato je dobro slišati primere iz terena.

Če odjava (izplutje) iz HR uredi začasni uvoz, potem je to rešeno. Je to že kdo prakticiral?
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Če Apr 17, 2014 18:35

Praksa in teorija, vsaj na pravnem področju, bi morali biti poenoteni. Razlog zakaj nista, tiči v dejstvu, da si nekateri organi ali posamezniki jemljejo bistveno več pravic, kot bi jim jih dejansko šlo. Razlog, da si nekateri takšno pravico dejansko uspejo uzurpirati pa tiči v preveč pasivnih uporabnikih storitev, ki preslabo poznajo svoje pravice in ne nazadnje dolžnosti. Posledica je, da marsikoga peljejo žejnega preko vode, če se izrazim nekoliko poetično.

Moj namen ni bil pametovanje, le opozoriti sem želel na pisanje institucije, ki sicer ni poklicana za interpretacijo zakonodaje, imajo pa po logiki njene dejavnosti, le določeno težo.

Hrvaška država žal poizkuša z različnimi metodami prepričati lastnike plovil, da nekaj denarja pustijo v njihovem proračunu, kar žal ni lastno le našim sosedom, pa naj gre neposredno z obdavčitvijo plovil ali posredno z urejanjem formalnosti zanje, ki jih mimogrede dobro zaračunajo.

Najmanj kar je, je to nelegitimno, posledično pa bi morali vsi imeti pred očmi cilj, da se takšno obravnavanje lastnikov plovil poizkusi preprečiti. Glede na to, da je materija obdavčevanja v vsakem primeru zapletena, to žal pomeni, da je potrebno tudi kakšno dolgoveznejše branje.

Če kdo želi, si lahko ogleda tudi mnenje, ki ga je za to vprašanje izdala Evropska komisija.

Sicer se strinjam, da je obravnava primerov iz vsakdanjega življenja potrebno in zanimivo, žal pa tak pristop strank ustvari paralelno resničnost v kateri dobijo uradniki preveliko moč.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Apr 17, 2014 21:08

DR76, pametovanje glede tolmačenja zakonov ni letelo nate konkretno ampak nasploh na vse prispevke, kjer vsak po svoje tolmačijo/mo, zakone, ki nam grenijo življenje in skušamo ostale prepričati v svoj prav.

Glede tvojega zadnjega posta pa nisem prepričan, če razumem, kaj si hotel povedati, pa me bolj kot to, zanima, kaj predlagaš vsem morjeplovcem, ki so se znašli "stisnjeni v kot" od hrvaških zahtev po ureditvi statusa plovil, kljub temu da imajo plačane vse dajatve in slovensko zastavo in njihovo plovilo še ni zgubilo statusa EU robe...

Kaj narediti, če se ne strinjamo z nekim zakonom, odlokom idr. Najeti odvetnika je verjetno bistveno dražje, kot plačati 200€ špediterju in pogoltniti cmok. Trdim, da država Slovenija ni zaščitila svojih državljanov, v tem primeru in so prepuščeni samim sebi. To je narobe! Že od nekdaj trobim, da bi se morjeplovci morali povezat v neko interesno združenje, ki bi nas zastopalo v podobnih primerih, tako se pa vsak sam bori z mlini na veter.
drago.puksic
Kapitan

OdgovorNapisal/-a drago.puksic » Če Apr 17, 2014 21:17

Pa se pogovarjajmo o konkretnih primerih.Jas sem na eni prejšnji strani,konkretno opisal ,kako sem prišel do carinske deklaracije .Plovilo imam jadernici y33 zgradil sem jo sam,v vodo sem jo spustil 2003 v izoli pod SLO zastavo,tri leta jo imam v Bunarini,isplul sem do Pirana in nazaj,overjena lista posadke v Umagu in Piranu.T2L obrazec pridobil pri Interevropi v Celju.Špedicijske usluge mi je napravil špediter LDH is v Puli za ceno 1500 kun.Imel sem še potrdilo luške kapetanije iz Izole, kjer so bili navedeni podatki o plovilu in izjava ,da je plovilo neprekinjeno registrirano od leta2003.Ceno plovila so mi določili višjo od realne,a to me ni motilo ker nisem rabil plačati ne davka ne carine.Ni jih zanimalo potrdilo,o ishodu iz HR vod.Vsi,ki imaste T2l obrazec(se pravi plačan ddv )pod slo zastavo menda lahko pridete do carinske deklaracije na enak način,RAZLIKA JE LAHKO SAMO ZA KOLIKO VAS BODO OBRALI ŠPEDITERJI.Kaj je po zakonu in kaj ne, je pa drugo vprašanje,o katerem se bomo pogovarjali v kasnejših temah.Pa mirno morje.
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Pe Apr 18, 2014 09:21

Marchi napisal/-a:Trdim, da država Slovenija ni zaščitila svojih državljanov, v tem primeru in so prepuščeni samim sebi. To je narobe! Že od nekdaj trobim, da bi se morjeplovci morali povezat v neko interesno združenje, ki bi nas zastopalo v podobnih primerih, tako se pa vsak sam bori z mlini na veter.

Se v celoti strinjam.

Marchi napisal/-a:Kaj narediti, če se ne strinjamo z nekim zakonom, odlokom idr. Najeti odvetnika je verjetno bistveno dražje, kot plačati 200€ špediterju in pogoltniti cmok.

Za pravice se je potrebno boriti! Danes morda 200 €, jutri 100 € pojutrišnjem še nekajkrat po 50 €. Kje je meja? Morda je resda najenostavneje se zahtevam preprosto ukloniti, na dolgi rok pa nedvomno ni najcenejša možnost. Kar se tiče cene pravne pomoči pa je zadeva sledeča; za enega je zadeva nesorazmerno draga, v primeru zastopanja skupine pa se vse skupaj lahko finančno izide.

Marchi napisal/-a:Glede tvojega zadnjega posta pa nisem prepričan, če razumem, kaj si hotel povedati, pa me bolj kot to, zanima, kaj predlagaš vsem morjeplovcem, ki so se znašli "stisnjeni v kot" od hrvaških zahtev po ureditvi statusa plovil, kljub temu da imajo plačane vse dajatve in slovensko zastavo in njihovo plovilo še ni zgubilo statusa EU robe...

Si bom izposodil izjavo, da se ljudi striže, kot ovce. To, da se to dogaja, je bilo tudi bistvo za moje pisanje. Eno od načel pravne države je, da lahko posameznik napram državi stori vse, kar ni izrecno prepovedano, država proti posamezniku pa le tisto, kar ji je izrecno dovoljeno. Marsikdaj temu ni tako in si institucije ali posamezniki jemljejo več pristojnosti, marsikdaj z zelo nenavadnimi interpretacijami zakonodaje.

V principu je možno začasni uvoz zaključiti na več načinov; uničenje, prepustitev organu, izvoz iz države ali sprostitev v prost promet. Že v času Hrvaškega približevanja EU so se naši južni sosedje odločili, da poizkusijo z različnimi metodami »prepričati« lastnike plovil (različno obravnavanje plovil pod domačo in tujo zastavo, davčni popust,...), da jih registrirajo pod njihovo zastavo in s tem v njihov proračun pripeljejo dodaten denar. Sedaj, bi želeli vsa plovila iz začasnega uvoza sprostiti v prost promet, kar je sicer skladno s pridružitvenim sporazumom, si pa pri tem prizadevajo polniti lastni proračun z nekoliko svojstveno interpretacijo pravne regulative.

Vzemimo za primer plovilo, ki ima znotraj EU plačane vse dajatve in ni bilo izven območja unije več, kot 3 leta. V katerikoli članici EU bi se to nahajalo, lastniku nebi bilo predložiti nikakršnih dokumentov, razen v primeru, da bi prišlo do rednega nadzora davčnih organov. Izjema je le Hrvaška. Dogovor med HR in EU očitno je, da se tiste lastnike plovil, ki so do sedaj izkoriščali možnost neplačila davščin zaradi lokacije uporabe, poizkuša prisiliti, da te obveznosti poravnajo, kar je razumljivo. Problem nastane pri obravnavi lastnikov, ki so svoje obveznosti že poravnali. Glede na to, da plovil pod SLO zastavo ni mogoče registrirati brez plačanega davka, bi morali postopke zaključiti, ali po uradni dolžnosti na podlagi meddržavnega dogovora, ali na podoben način, kot so bila plovila dana v začasni uvoz. Hrvatje so tu nekoliko bolj papeški in v zgodbo vpletajo špediterje in poizkušajo od lastnikov pobrati vsaj nekaj denarja. V kolikor gre za plovilo iz začetka odstavka, stranka dobi le izbris iz seznama plovil na začasnem uvozu. Naj niti ne omenjam še dodatnih stroškov, ki jih lastnik ima pri urejanju ostale dokumentacije, časa, ipd.

V kolikor potegnemo analogijo z vozili. Bi bili res pripravljeni vsakemu, ki bi nas vprašal za dokazila o plačanih davščinah dokumente zbrati, zanje plačati, mu jih nato posredovati ter mu za njegov postopek celo plačati zgolj za to, da bi nam ta na koncu izvolil pritrditi k temu, da so davki dejansko plačani. Nisem ravno prepričan.

Če torej zaključim, davčno pravo ni ravno moje področje, je pa po preliminarnem pregledu, vsaj teoretskem, najenostavnejša metoda zaključka začasnega uvoza, ponoven izvoz plovila.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti