Opravljanje izpita za Voditelja čolna na Hrvaškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Po Jun 16, 2008 12:01

Moj kolega je šel opravljat izpit v Zagreb, opravil vse v enem dnevu in ni imel pojma ampak izpit ja pa imel.

Kasneje sem mu jaz posodil mojo literaturo, tudi tisto, ki sem jo prejel pri opravljanju izpita v Domžalah. Ja in fant se je nato učil doma, ker se je zavedal da na morju ni heca!!!!!

LP klemen
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Po Jun 16, 2008 12:42

Ispit je uraden cegeljc, da te na morju ne j....., pa da birokrati zaslužjo, učitelj pol je pa tako morje , veter in sonce.
Na učencu, kapitanu pa je, kolko bo reskiral. pa če sam sebe še nekako, sam da drugih ne tlači v nevarnost.

-------------------------------------------------------------------
najboljša riba, je riba v čolnu, pa nima plavuti :)
LP PACEK
Uporabniški avatar
Nearrain
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Nearrain » Po Jun 16, 2008 16:35

autokamp napisal/-a:Za na plažo pač ne potrebuješ znanja navigacije, kart, ravnil, ni potrebno, da poznaš recimo vse vetrove, azimute meje teritorialnega morja, branja kart, luči, kompasa... Moraš pa vedeti kako se izogiba, kdo ima prednost in mogoče kakšen vozel. In zato trdim, da so izpiti pri nas za tako uporabo - torej vožnjo na plažo dva zaliva naprej in dva nazaj z gumico 3,5 m - kot sem zapisal prezahtevni.

Če pa kdo misli, da ti izpit da tudi tisto "osebno pamet", ki ti recimo pove, da ne divjaš ob obali ali pa da z polno brzino ne pripelješ v marino ali na plažo ter, da ne voziš slaloma okoli potaplajških boj se pa močno moti. Tega ti izpit ne da, ne SLO in ne HR.

Po moje se večkrat zgodi, da ko narediš izpit misliš, da si požrl vsa možna znanja in da se ti nič ne more zgoditi. In od tu naprej je pa nesreča zelo blizu.

Dejstvo pa je, da imamo pri nas zelo razvito birokracijo, ki prav lepo kasira od navadnih državljanov.

Tudi slučajno se ne strinjam s tvojo izjavo:
"Za na plažo pač ne potrebuješ znanja navigacije, kart, ravnil, ni potrebno, da poznaš recimo vse vetrove, azimute meje teritorialnega morja, branja kart, luči, kompasa... Moraš pa vedeti kako se izogiba, kdo ima prednost in mogoče kakšen vozel. In zato trdim, da so izpiti pri nas za tako uporabo - torej vožnjo na plažo dva zaliva naprej in dva nazaj z gumico 3,5 m - kot sem zapisal prezahtevni."

Če tvojo tezo preslikam na cesto...Če imam fičkota, s katerim se vozim do špecerije, je običajen izpit prezahteven, ker nimam mercedesa s katerim bi se lahko vozil na daljše relacije.
Cesta/morje je enako za vse udeležence v prometu, pogoji so enaki za vse!
Zahtevnost/vrste izpitov/certifikatov so v navtiki že ločene/i na obalno, priobalno in oceansko plovbo.
Fair Winds and Calm Seas
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » Po Jun 16, 2008 18:28

klemzi napisal/-a:Moj kolega je šel opravljat izpit v Zagreb, opravil vse v enem dnevu in ni imel pojma ampak izpit ja pa imel.

Kasneje sem mu jaz posodil mojo literaturo, tudi tisto, ki sem jo prejel pri opravljanju izpita v Domžalah. Ja in fant se je nato učil doma, ker se je zavedal da na morju ni heca!!!!!

LP klemen

Tale izpit katerega omenjas je nesmiselno met saj velja le za hrvasko.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jun 16, 2008 19:03

Če pošteno premislim, se mi zdi ta razpon, od 3 do 22 m, res prevelik.
Enostavno mi ne gre to nekako skupaj. Obstajajo kategorije sposobnosti plovbe za plovila, za roke ( in glave ) katere vodijo le te, pa ne. Narediš izpit, pa vozi, ali štiri konje ali štiri sto konjev. Za sposobnost vodenja takega plovila(400 KM) pa nobeden ne vpraša, glavno da je izpit.
Če veljajo za plovila, kategorije a, b, c , kar je odvisno od velikosti plovila in moči motorja, bi bilo tudi logično, da bi za voditelje plovil, veljalo enako.
Sedaj pa , preden me razstrgate v "luftu", pomislite; A ni potrebno za velika močna, hitra plovila, dosti več znanja o predpisih , navigaciji, etiki itd., kot pa za gumico z petimi konji! Pa s tem ne mislim , da bi za mala plovila moral izpit biti lažji, ampak za velika plovila oz večja , težji!
LP
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Po Jun 16, 2008 23:31

atilone, se delno strinjam s teboj, samo, če pošteno premisliš, danes prodajajo gumice z vgrajenim motorjem, ki imajo kljub temu, da so zelo kratke po 250KM in več.
Take gumice včasih "dirkajo" zelo blizu obale, ali se pa z njo zapodijo na odprto morje.
Zdaj pa, če narediš primerjavo med eno tako dirkaško gumico, pa med enim Persingom, kjer kapitan ne frajari ob obali, ampak določi kurs in se mirno pelje med dvema točkama in je pozoren na promet, ki se odvija okrog njega. Mislim, da je gumica bolj nevarna , kod kapitan barke, sploh drage barke, ki ne bo brezglavo frajaril v bližini zaliva, zato, da bi ga nevoščljivi sosedi opazili, kakšen stroj ima.
Mislim, da je kar prav, da imata oba znanje, tako o vozlih, kod o vremenu, o navigaciji in o zakonih na morju. Prav pa je , da je ispit ločen na izpit za čolne in za ispit za mornarja motorista, ki vozi profitno barko.
Mislim pa, da se bo vse skupaj s časom preoblikovalo in bo enotna zakonodaja okrog teh ispitov prišla iz Bruslja, pa bo podobno za nas, Francoze Italjane.........
-------------------------------------------------------------------
najboljša riba, je riba v čolnu, pa nima plavuti :)
LP PACEK
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jun 16, 2008 23:51

Uh, pa ja ne že zopet.
Jaz omenjam gumice z petimi konji za priobalno plovbo, ti pa mi hočeš podtaknit "kratko" gumico z 250 konji. Iskreno ti povem, da take še nisem videl niti bral o njej. Vgradni motor 250 KM na gumici in to kratki :roll: .
Pa naj bo , obstaja taka stvar,ampak bi , glede moči motorja spadala v višjo kategorijo . Ja pa če tudi je kratka gumica.
LP
Nazadnje spremenil atilone, dne To Jun 17, 2008 17:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Jun 17, 2008 00:01

tu je ena ki ima 190PS na hitro,

http://www.novamarineeuropa.com/italian ... r/014.html

saj sem rekel, da se strinjam, kar se tiče res malih plovil, ki so za po zalivih, da bi bilo zanje morda dovolj isti ispit kod za skuterje.
Zakaj misliš, da sem defakto proti tvojem mnenju.

LP PACEK
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » To Jun 17, 2008 11:13

Moj pogled na to je, da izpit naredis, ker naj bi se nekaj naucil o pravilih in redu na morju. Tudi na Hrvaskem se da legalno narediti izpit in je gradivo podobno nasemu. Razlog, zakaj nasi HR izpitov ne priznavajo, so podkupljivi uradniki,ki jim posljes sliko in par €, tako da zakonodaja mece vse v isti kos. Ko sem v Kopru naredil izpit za voditelja colna sem po zakonu se lahko vozil 24m coln z neomejeno mocjo, kar mi je potrdil tudi uradnik malteskega ladijskega registra. Ce to primerjas z izpitom za avto, te po opravljenem izpitu v stoenki nihce ne vprasa, ce bos vozil Porsche, Hummerja Na dolge proge ali samo Yugo do vrticka. Na tebi je, da se naucis varne voznje. Zato sem naredil sam zase se Yachtmaster Offshore (teorijo + prakso, GMDSS,prvo pomoc 1+2, prezivetje v morju, resevanje z helikopterjem, osnove boja proti pozarom na plovilih 1+2, itd...... Vse to je samo nadgradnja obstojecega znanja in najvec zase in ljudi, katere vozimo. Sicer se strinjam, da je izpit le papircek,vendar je v sili se kako pomembno, kako smo na to kar lahko dozivimo na morju pripravljeni. Kaj se zgodi, ce se znajdemo na morju, nas ujame mrak in nimamo pojma kje smo, kam gremo in se vreme se zacne kaziti. Ali bo nas novinec z druzino in otroki sposoben oceniti kaksna barka se mu priblizuje, ce je izpit kupil in ne pozna luci? Ali bo vedel, kaj mu kapetan sporoca, ko bo dvakrat zatrobil? Ali bo znal poklicati na pomoc, ce je v stiski? Kaj pa dati pozicijo? No ja, saj je sel le na kopanje na sosednji otok, pa mu tega ni treba znati :shock:

Aja, kazzo se napise cazzo, ce je ze nujno potrebno! :D
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Jun 17, 2008 17:13

Takih kot si ti Nemo, je na žalost zelo malo. Da bi zaradi lastnega interesa, nadgrajeval že obstoječe znanje.
Za zadnji stavek pa mi je žal in sem jezen sam na sebe, da sem dovolil, da me nekdo tako sprovocira. V moji naravi sploh ni prostora za agresivnost in nesramnost. Ostalim članom se opravičujem. Bom pa ga izbrisal, da ne bi šlo naprej v smer, katere si ne želim.
Ampak vseeno ne vidim povezave med gumico(kaj ni drugega imena?)z petimi konji in ono iz zgornjega linka. Vmes so svetovi.
LP
davidenko24

Izpit na hrvaškem

OdgovorNapisal/-a davidenko24 » Če Avg 25, 2011 12:18

Kje na hrvaškem se da narediti izpit za voditelja čolna..

HVALA
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Re: Izpit na hrvaškem

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Avg 25, 2011 12:55

davidenko24 napisal/-a:Kje na hrvaškem se da narediti izpit za voditelja čolna..

HVALA

Kolikr mi je poznano, več ali manj na vsaki kapitaniji.Pojdi na najbližjo in vprašaj :idea:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » Sr Avg 31, 2011 15:18

noben izpit nič ne velja če nimaš praktičnega znanja in zaupanja vase. Kar se mene tiče bi moralo biti obvezno 10 ur ali več praktičnega dela izpita in glavna plovba, da dokažeš da znaš manavrerati z plovilom.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti