Plovba na Hrvaškem z slovesnko reg

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Feb 06, 2013 19:18

pokliči na luško kapetanijo v umag ali pač kam in vprašaj, pa nam sporoči kaj so ti povedali, da ne bomo samo ugibali.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Feb 06, 2013 19:23

val napisal/-a:Kot sem napisal.
Overjeno pooblastilo od lastnika in na popis oseb napisati in na kapetaniji potrditi ,tebe in vse ki bodo s teboj pluli.

Ne ugibam,tole drži kot pribito.
LUNA557
Kontraadmiral
Kraj: Soline

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » Sr Feb 06, 2013 19:27

Konkretno policija Crikvenica, Novi Vinodolski in Reka, korektni a striktni.
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Če Feb 14, 2013 20:22

Ali morda ve kdo kaj bo s vinjetami in popisi posadk po vstopu HR v EU.

Zanima me zato, ker se mi zdi tole vse skupaj z vinjetami zelo diskriminatorno.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Feb 14, 2013 20:25

autokamp napisal/-a:Ali morda ve kdo kaj bo s vinjetami in popisi posadk po vstopu HR v EU.

Zanima me zato, ker se mi zdi tole vse skupaj z vinjetami zelo diskriminatorno.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... c&start=15
Ure dnevi leta tečejo....
Baruna
Višji vodnik
Kraj: Ljutomer

OdgovorNapisal/-a Baruna » Po Feb 18, 2013 00:28

Mislim, da policija ne komplicira preveč glede posadke in lastništva pri takih čolnih, ki nimajo možnosti spanja. Torej pri klasičnih čolnih brez kabine.
Kar pa se tiče večjih bark oz. jaht pa bi v vsakem primeru moral biti eden od lastnikov prisoten na barki. Lahko jo krmari kdor koli, ki je na barki in ima izpit, vendar prisoten mora biti vedno lastnik.
To sem doživel in se kasneje tudi pogovarjal s policijo v Biogradu, pa je enako potrdil, le da niso vedno komplikatorji, če ena oseba od posadke ni vpisana v tistem vinjetinem popisu posadke (do 2.3 faktor). Na crewlisti pa mora biti.
Policaj tudi lahko oceni pozitivno, da se v takih slučajih ne gre za črni čarter.
gregstr
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregstr » Po Feb 18, 2013 08:25

Baruna napisal/-a:Mislim, da policija ne komplicira preveč glede posadke in lastništva pri takih čolnih, ki nimajo možnosti spanja. Torej pri klasičnih čolnih brez kabine.
Kar pa se tiče večjih bark oz. jaht pa bi v vsakem primeru moral biti eden od lastnikov prisoten na barki. Lahko jo krmari kdor koli, ki je na barki in ima izpit, vendar prisoten mora biti vedno lastnik.
To sem doživel in se kasneje tudi pogovarjal s policijo v Biogradu, pa je enako potrdil, le da niso vedno komplikatorji, če ena oseba od posadke ni vpisana v tistem vinjetinem popisu posadke (do 2.3 faktor). Na crewlisti pa mora biti.
Policaj tudi lahko oceni pozitivno, da se v takih slučajih ne gre za črni čarter.

Vseskozi sem mislil, da se pogovarjamo o čolnih in barkah s spalnimi zmogljivostmi. Ostalo je itak BZ.
Večkrat sem namreč slišal, da mora biti v tem primeru lastnik (eden od njh) na barki.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Feb 18, 2013 12:20

gregstr napisal/-a: Vseskozi sem mislil, da se pogovarjamo o čolnih in barkah s spalnimi zmogljivostmi. Ostalo je itak BZ.

Kako to misliš? :shock:
Vse je bolj odvisno od zmogljivosti posadke kot od zmogljivosti plovila.
Baruna
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Baruna » Po Feb 18, 2013 20:14

Ne gre se za zmogljivost posadke, ampak zaradi črnega čarterja.
Če je barka npr. večja kot 12 metrov, ima lahko maximalno število uživantov na krovu 12. Zaradi faktorja 2.3 pomeni, da se v enem letu lahko menja skupaj 28 ljudi - skupaj z lastnikom, tudi če sta dva lastnika je število vseh skupaj 28.
Ampak obvezno mora biti prisoten eden ali drug lastnik, ne glede, če sploh zna upravljati z barko.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Feb 18, 2013 20:17

Baruna napisal/-a:Ne gre se za zmogljivost posadke, ampak zaradi črnega čarterja.
Če je barka npr. večja kot 12 metrov, ima lahko maximalno število uživantov na krovu 12. Zaradi faktorja 2.3 pomeni, da se v enem letu lahko menja skupaj 28 ljudi - skupaj z lastnikom, tudi če sta dva lastnika je število vseh skupaj 28.
Ampak obvezno mora biti prisoten eden ali drug lastnik, ne glede, če sploh zna upravljati z barko.

Si prepričan o tem dejstvu o prisotnosti lastnika?

andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Feb 18, 2013 20:22

DR.E napisal/-a:
Baruna napisal/-a:Ne gre se za zmogljivost posadke, ampak zaradi črnega čarterja.

Si prepričan o tem dejstvu o prisotnosti lastnika?

Lastnik ni potreben, dovolj je pooblastilo (notarsko potrjeno).
Jaz tako plujem že vrsto let.
Baruna
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Baruna » Po Feb 18, 2013 20:31

Pluješ lahko, če te ne dobijo.
Zakon govori tako in tudi sam sem doživel to. V popolnosti mi je to potrdil tudi Kapetan Biogradski in policaj, ki je pravkar parkiral barko v marini.

Če bi resnično zakonsko veljalo notarsko pooblastilo, potem lahko na račun tega brez težav "opravljaš" črni čarter.
Torej, vsakemu, ki želiš posoditi barko daš overiti pri notarju in teh overitev je potem na leto lahko neskončno.
In to je glih črni čarter, kar zakon striktno prepoveduje.

Ampak, to nevelja za barke z HR zastavo. S Hr zastavo lahko brez težav posojate - no, pri tem ne komplicirajo.
Drži pa to za tuje zastave, predvsem takšne z USA zastavo, pravzaprav take tuje, kjer ni bila plačana carina in DDV.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Feb 18, 2013 20:34

Baruna napisal/-a:Pluješ lahko, če te ne dobijo.
Zakon govori tako in tudi sam sem doživel to. V popolnosti mi je to potrdil tudi Kapetan Biogradski in policaj, ki je pravkar parkiral barko v marini.

Če bi resnično zakonsko veljalo notarsko pooblastilo, potem lahko na račun tega brez težav "opravljaš" črni čarter.
Torej, vsakemu, ki želiš posoditi barko daš overiti pri notarju in teh overitev je potem na leto lahko neskončno.
In to je glih črni čarter, kar zakon striktno prepoveduje.

Ampak, to nevelja za barke z HR zastavo. S Hr zastavo lahko brez težav posojate - no, pri tem ne komplicirajo.
Drži pa to za tuje zastave, predvsem takšne z USA zastavo, pravzaprav take tuje, kjer ni bila plačana carina in DDV.

Kako predvsem za USA in take z neplačanim DDV? Kaj pa trenutno hrvate briga ali je bil plačan DDV ali ne? Tudi če imaš HR zastavo bi potem takem moral biti lastnik zraven, ker bi sicer lahko brez problema imel črni čarter s HR zastavo... Zato so pa uvedli sistem vinjet in krov list za plovila tujih zastav in sistem čarterjev v HR.

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Feb 18, 2013 20:36

Baruna napisal/-a:Ampak obvezno mora biti prisoten eden ali drug lastnik, ne glede, če sploh zna upravljati z barko.

Kaj pa, če je lastnik plovila podjetje?
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Feb 18, 2013 20:48

Ali pa leasing?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov