Izpit za voditelja čolna - celinske vode !?

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Po Avg 19, 2013 21:59

igor_k napisal/-a:Ne motim se.
Lahko pa pojasniš svoje mnenje.

Pokliči na luško kapetanijo in ti bodo pojasnili ,ali tvoj izpit velja za celinske vode ali ne.

05 6632100

Poročaj !
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Po Avg 19, 2013 22:12

Kaj pravijo kapetani je nepomembno, pomembmo je kaj pravi sodnik za prekrške in on se ravna po zakonih. Nisem našel zakona ki bi ločeval usposobljenost za plutje po morju ali celinskih vodah.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Po Avg 19, 2013 22:33

igor_k napisal/-a:Kaj pravijo kapetani je nepomembno, pomembmo je kaj pravi sodnik za prekrške in on se ravna po zakonih. Nisem našel zakona ki bi ločeval usposobljenost za plutje po morju ali celinskih vodah.

Iz pravilnika o izpitih za voditelja čolna Uradni list 42/2000

14. člen

Kandidat za voditelja čolna lahko opravi izpit za voditelja čolna na morju in na notranjih vodah, lahko pa za voditelja čolna samo na morju ali samo na notranjih vodah.

Kandidat za voditelja čolna na morju in na notranjih vodah opravi izpit iz celotnega izpitnega gradiva iz 13. člena.

Kandidat za voditelja čolna samo na morju opravlja izpit iz izpitnega gradiva iz 1.a), 2.a), 3., 4., 5. in 6. točke 13. člena.

Kandidat za voditelja čolna samo na notranjih vodah opravlja izpit iz izpitnega gradiva iz 1.b), 2.b), 3., 4., 5. in 6. točke 13. člena.

Primož

p.s. je pa pri teh celinskih vodah in izpitih ter dovoljenjih tak, da te šetajo iz pisarne v pisarno, nihče nič čisto točno ne ve, jaz sem predlani napisal pritožbo na ministrstvo in so hvalabogu spremenili pravilnik za reševalce iz vode, tako, da lahko sedaj opravljam čolnarjenje po mirnih vodah brez da grem v Sočo in se mečem v brzice, da bi naredil izpit za raft

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=9329
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Avg 19, 2013 22:44

Jaz imam izpit iz leta 2000 (žena pa iz leta 2004) in tam eksplicitno piše, da velja tudi za notranje vode.
Nazadnje spremenil bouton, dne Po Avg 19, 2013 22:46, skupaj popravljeno 1 krat.
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » Po Avg 19, 2013 22:46

Evo za primerjavo izpita opravljenega leta 2002 in leta 2012
Slika

Levo je moj izpit iz leta 2002, kjer je lepo navedeno "plovba po morju in notranjih vodah", desno pa izpit moje boljše polovice iz leta 2012, kjer tega več ni.
Se pravi jaz lahko, ona pa ne, čeprav je opravila identičen izpit.
Nazadnje spremenil matjaz007, dne Po Avg 19, 2013 22:49, skupaj popravljeno 1 krat.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Avg 19, 2013 22:48

Morda e bilo tu podobno kot pri avo izpitu za traktorsko kategorijo pred leti? Očitno so nekaj spremenili med leti 2005 in 2012.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Po Avg 19, 2013 23:13

pinosat napisal/-a:Sicer je pa to tak al tak brez veze, ker če ne greš na Ptujsko morje ali pa Ljubljanico, verjetno nikjer drugje ni dovoljena plovba, tako da tistih celinskih dodatkov večinoma ne rabimo, za čolne na vesla pa izpit razen za gospodarsko dejavnost ne rabiš. Primož

Kaj pa Bohinjsko jezero? A z "morskim" izpitom tam več ne moremo pluti?
No, za jadrnice brez motorja do dolžine 7 metrov itak noben izpit ni potreben (upam, da to velja tudi za celinske vode). Problem nastane, če si omisliš elektromotor. Potem pa že rabiš ta "sladkovodni" izpit tudi v Bohinju.
Mirno morje in široko obzorje.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Po Avg 19, 2013 23:20

Tega pravilnika res nisem našel, vendar bi moralo biti potem na potrdilu o usposobljenosti nujno napisano, da velja le za morsko plovbo. S tem vsekakor lahko spodbijaš kazen pri sodniku za prekrške.
Sicer pa se ne čudim, v naši Sloveniji je vse možno.
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Vrsi Mulo

OdgovorNapisal/-a Purly » To Avg 20, 2013 08:42

Sem malo pregledal stran ministrstva, in iskal informacije o izpitu za "sladke vode", našel nisem niti besede na to temo.

http://www.up.gov.si/en/storitve/obrazci/

še to:
http://www.up.gov.si/en/storitve/pristojbine/

kje je cena za Dupleško mornarico:

Pristojbina za opravljanje izpita za voditelja čolna, preizkus znanja za upravljanje čolna in izpita za upravljanje z VHF GMDSS postajo
EUR
izpit za voditelja čolna
28
popravni izpit za voditelja čolna
8
preizkus znanja za upravljanje čolna
4
izpit za upravljanje z VHF GMDSS postajo
22
popravni izpit za upravljanje z VHF GMDSS postajo
8
zamenjava potrdila o uspešno opravljenem izpitu - tiskovina
1

Me zanima ali ta del sploh možno opravljat ?

Banana republjik !

BTW:/ ali izpit za avto-B kategorijo velja tudi na makadamski cesti glede na to da na izpitu pod opombami nič ne piše, verjetno ne !?
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Vrsi Mulo

OdgovorNapisal/-a Purly » To Avg 20, 2013 12:02

Odgovor šole...:

Spoštovani

Žal imate prav. Do 2005 je izpit 'voditelj čolna' pokrival še celinske vode, od takrat dalje pa žal ne, ker se je sprmenila obstoječa zakonodaja.

Od 2005 dalje je potrebno za celinske vode narediti še en manjši dodatek k izpitu za voditelja čolna. Prosimo vas, da se obrnete na
Upravo za pomorstvo v Koper

XXX
================================================
pa še moj reply.:

Spoštovani,

zahvaljujem se vam za odgovor.
Ni problem v tem da tega dela izpita "novejši" voditelji čolnov nimamo, problem je v tem, da večina ne ve, da to ni krito.
Podobno kot da bi nekdo ugotovil, da izpit za B kategorijo ne krije vožnje po makadamu, saj ni napisano pod opombami da izpit za makadam velja !!!
Ali pa če si dovolim še malo sarkazma, ali izpit velja tudi za plovila z diesel motorjem, namreč nič ne piše... ?

Oslarija ali ne ?

Vsekakor pa mi ni jasno, da na predavanjih tega niste opozorili (na izpitu tudi niso, na potrdilu pa piše 24m....), govoril sem z nekaj kolegi in je ta reč vsem nova, me prav zanima kaj se bo še kdo spomnil da ne velja.

Policija seveda veselo piše kazni, namesto da bi opozarjala in raje pregledala če je na čolnih dovolj rešilnih jopičev in vrvi !

Vem, da niste vi (izobraževalci) tisti, ki pišete zakone, ste pa izvajalci teh izobraževanj pravi naslov, da pritisnete na državo da to oslarijo prekliče.
Če imamo pooblastilo za vožnjo npr. 24 m. čolna s 1000 KM po tramontani, najbrž tudi en krog po Dravi ne mora biti preveč rizičen.

XXX
================================================

reply šole:

Spoštovani

Hvala za komentarje. Razumemo vaše probleme.. Zato smo se tudi z naše strani povezali z drugimi izvajalci tečajev, ki so kontaktirali pristojno ministrstvo in jim objasnili problematiko.
Upamo da bodo pozitivno rešili nastale probleme in upoštevali tovrstni izpit tudi za celinske vode.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » To Avg 20, 2013 12:28

Purly napisal/-a:Žal imate prav. Do 2005 je izpit 'voditelj čolna' pokrival še celinske vode, od takrat dalje pa žal ne, ker se je sprmenila obstoječa zakonodaja.

Od 2005 dalje je potrebno za celinske vode narediti še en manjši dodatek k izpitu za voditelja čolna. Prosimo vas, da se obrnete na
Upravo za pomorstvo v Koper

Še ena cvetka. Jaz sem izpit za voditelja čolna opravil konec 90-ih. Veljal je tudi za celinske vode. Leta 2007 sem potrdilo izgubil in zaprosil za izdajo novega. Na novem nič več ne piše, da velja za celinske vode. Torej so mi izpit prekategorizirali v nižjo kategorijo?
Mirno morje in široko obzorje.
x5x
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a x5x » To Avg 20, 2013 15:42

Tole je pa zanimivo... Spet neka zadeva ki bo polnila proračun. Pri tečaju nas pa tega nihče ni opozoril prav tako ne na izpitu.

Mogoče kdo ve kateri predmet je potrebno opraviti da imaš izpit za celinske vode?
Uporabniški avatar
gabr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gabr » To Avg 20, 2013 17:38

Ja zato pa je tako ker se mi ukvarjamo z zakoni namesto pristojnih visoko izobraženih samovšečnežev. Naj pozovejo vse voditleje bark na ponovno praktično testiranje recimo 10m barke z enim motorjam, klasiko osovino....
parkiranje brez bokobranov v zmernem maestralu ali burji na gat bočno in na krmo.......
gregasom
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a gregasom » To Avg 20, 2013 21:58

Potrjujem to, kar je navedel Purly. Sem prav danes vprašal na tečaju za izpit za čoln in dobil enako informacijo...nek biser je leta 2005 pozabil pripisat ta stavek in zatorej po tem času izpit za voditelja čolna ne priznava plovbe po celinskih vodah...sicer smešno a kaj hočemo :oops:
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Avg 20, 2013 22:29

Paradoksalno je tudi, da na izpitu za mornarja motorista ni nikjer navedeno da velja (oziroma ne velja) na notranjih vodah. Izpit za mornarja motorista je pa pogoj, da lahko voziš potnike... Torej vsi kapitani potniških ladij na notranjih vodah vozijo potnike brez ustreznega dovoljenja :) In potem se lahko tu najde hudo pameten birokrat, ki bo prepovedal prevoze potnikov po notranjih vodah, podobno kot se je zgodilo balonarjem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost