Ker sem se na kapitaniji pritoževal zaradi nesmiselnosti teh pravil, so name "skočili" kar trije uslužbenci kapitanije in mi začeli groziti, da me bodo kaznovali, ker imam na barki neregistrirano gmdss postajo. Potem sem na postaji raje odtrgal rdeči gmdss gumb, da imam mir pred njimi (uporaba VHF postaje brez gmdss je brezplačna).
Po svetu pač poslej jadram s C registracijo, na barki pa imam vso predpisano oceansko opremo. V Sloveniji itak ni odprtega morja, po svetu pa jih zanima oprema in ne papirji.
- MMSI številko dobiš, ko prijaviš radijsko postajo (mislim da v parih dneh).
- Dimno kartušo privežeš na rešilni obroč, oziroma jo ob pregledu pokažeš luškemu kapitanu.
Ne vem zakaj, a mene so ob pregledu "vzeli na piko" in pregledovali vse datume na raketah, baklah, jopičih, splavu, ..., da sem moral večino opreme nabaviti na novo, česar pa potem za C registracijo sploh nisem potreboval. Drugi jadralci mi pravijo, da poteka pregled na kapitaniji pri njih veliko bolj sproščeno.
Stare rakete in bakle 100 % delujejo tudi še po 15 letih, kar vsako leto preskusimo za novo leto