KAZNI na Hrvaškem morju

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Apr 30, 2015 16:41

peterv6i napisal/-a:Saj ko registriraš čoln na kapetaniji ti povejo...
Da mora biti na čolnu toliko jopičev kot je ljudi..
Torej ko grem registrirat barko imam vedno 1 jopič..

Pa po mojem pripelješ po suhem? Tako, da jopiča sploh ne rabiš, pa še v plovilu nisi, ker zraven stojiš ...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Če Apr 30, 2015 17:16

Piki napisal/-a:Velja nacionalna zakonodaja in po naši ne rabiš jopičev do 5 m.

možno je, da glede jopičev velja HR zakonodaja

v Španiji sem plačal kazen ker v avtu nisem imel dveh varnostnih trikotnikov, kot je obvezno po njihovi zakonodaji, ni mi uspelo prepričevanje, da pri nas to ni predpisano...
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » So Maj 02, 2015 23:05

Si me spomnil tudi na podobno zgodbo s Hrvaške. Kmalu tam po osamosvojitvi so hrvati uvedli pravilo, da morajo na hrvaškem vsi avtomobili imeti za obvezno opremo vlečno vrv. Takrat smo množično kupovali te vlečne vrvi tudi slovenci in nikjer ni bilo rečeno, da za nas to ne velja. Ne vem, če je to še v veljavi, vlečno vrv pa imam v avtu ne samo zaradi hrvaških predpisov.
Mirno morje in široko obzorje.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Ne Maj 03, 2015 12:23

Mislim da se motiš. V Italiji tudi rabiš rešilni obroč pa čeprav imaš SLO zastavo.
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Ne Maj 03, 2015 13:48

Si siguren. Jaz sem se pozanimal pri enem prodajalcu in opremljevalcu čolnov pa mi je rekel, da moramo mi imet opremljeno plovilo po naših zakonih ne po njihovih.

Barche battenti bandiera degli Stati EU
Le unità da diporto battenti bandiera degli Stati membri dell'Unione Europea possono
navigare liberamente nelle acque italiane e sostare nei porti senza alcuna formalità, con
l'osservanza del regime amministrativo (documenti di bordo) e di sicurezza della
navigazione (mezzi di salvataggio e dotazioni di sicurezza) previsti dal Paese della bandiera
di appartenenza.

Da še prevedem na kratko:
barke, ki plujejo pod zastavo države, ki je članica EU, lahko prosto plujejo v Italiji in se ustavijo v bilo katerem pristanišču brez kakršnih koli formalnosti. Vendar s spoštovanjem zakonov(dokumenti o barki in izpit)
in imet na krovu rešilne jopiče in ostalo varnostno opremo, kot jo predpisuje zakonodaja kjer je plovilo registrirano.

Če tole vpišeš v google

dotazioni di sicurezza obbligatorie barca per battenti bandiera straniera

in klikneš na prvo povezavo, dobiš na 11. strani tisto kar sem prevedel.

lp.
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Po Maj 04, 2015 08:04

Sova.

Tudi mene so tako učili ko smo delali izite. Samo povej ti to šerifom na Lepi njihovi. Ne šmirglajo oni mednarodnih zakonov. Tako kot marsikaterega, ampak o tem bi lahko odprl kar novo temo.
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Po Maj 04, 2015 09:27

Mrdaco, to sem napisal za Italijo ne za Hrvaško. Tam se itak ve kako je s šerifi. Je malo izven teme ma sem samo odgovoril tomazu_slo. Sem bil z dvema prijateljema, ki imata čolna v Italiji pa ni imel nobeden rešilnega obroča, en drugi pa mi je rekel, da ga ima, ker da je obvezen. Ko so me ustavili na Hrvaškem, me ni nihče spraševal koliko rešilnih jopičev imam na barki so samo pregledali dokumente in vsakega posebej kontrolirali, če je na popisu posadke, ko je ta bil še obvezen.

lp.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Maj 04, 2015 11:49

Jaz sem si lepo kupil čoln nad 5m in nimam problemov z zakonodajo. Našo ali njihovo. :wink:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Maj 04, 2015 12:45

tomaz_slo napisal/-a:

Mislim da se motiš. V Italiji tudi rabiš rešilni obroč pa čeprav imaš SLO zastavo.

Ja, potem pa najbolje, da ignoriramo naše zakone in opremimo kar po njihovo, IIIa, IIIb, IIIc, IIa ? Niti ne vem kam paše moj čoln, kaj šele, da bi vedel kaj oni zahtevajo. Preprosto, če priznavajo naš vpisni list in s tem povezan pregled čolna, morajo tudi varnostno opremo po naše. Res so šerifi in si izmišljujejo, toda tudi meni ni nikoli nihče pregledoval opreme na čolnu, samo dokumente...
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Maj 04, 2015 12:45

janadino napisal/-a:Jaz sem si lepo kupil čoln nad 5m in nimam problemov z zakonodajo. Našo ali njihovo. :wink:

Glede jopičev, kaj pa ostalo ? :lol:
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » Po Jun 22, 2015 15:32

eno neumno vprašanje, kje dobim primerno konkavno ogledalo :? , sem mislil namontirat eno konveksno, pa sem zdej še enkrat prebral in videl da sem se zmotu

l.p. erik

4x4exe@gmail.com
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Jun 22, 2015 15:38

erikv8 napisal/-a:eno neumno vprašanje, kje dobim primerno konkavno ogledalo :? , sem mislil namontirat eno konveksno, pa sem zdej še enkrat prebral in videl da sem se zmotu

l.p. erik

4x4exe@gmail.com
ž

Res neumno v tej temi!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jun 22, 2015 16:24

erikv8 napisal/-a:eno neumno vprašanje, kje dobim primerno konkavno ogledalo :? , sem mislil namontirat eno konveksno, pa sem zdej še enkrat prebral in videl da sem se zmotu

l.p. erik

4x4exe@gmail.com

Niti slučajno ni neumno vprašanje, čeprav res ni čisto za v to temo.

Še enkrat preberi
Oprema čolnov za obalno območje ali območje zavetja
Kot odčitano 22. 6. 2015 ob 16.20

Čoln do 5 m dolžine
  • sidro ali drugo sredstvo za sidranje z najmanj 20 m dolgo vrvjo ali verigo za sidranje, ter tri vrvi za privez, skupne dolžine najmanj 30 m ustrezne jakosti,
  • dve vesli, s tremi palci ali rogovilami, oz. drugo pomožno pogonsko napravo,
  • vedro s korcem,
  • luči in dnevne oznake po predpisih o izogibanju trčenju na morju,
  • konveksno ogledalo (le gliser, ki se uporablja za smučanje na vodi).

Čoln brez kabine nad 5 m in čoln s kabino do 7 m dolžine

• sidro z najmanj 30 m dolgo vrvjo ali verigo za sidranje in tri vrvi za privez, skupne dolžine najmanj 40 m ustrezne jakosti,
  • pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF radijsko postajo ali tri rdeče rakete s padalom,
  • vedro s korcem ali ročno črpalko,
  • luči in dnevne oznake po predpisih o izogibanju trčenju na morju,
  • konkavno ogledalo (za gliserje, ki se uporabljajo za smučanje na vodi),
  • tri rdeče bakle,
  • kompas,
  • rešilni jopiči v tolikšnem številu, kolikor oseb se nahaja na čolnu.
...

Nisi ti narobe videl, oni imajo narobe napisano.
    Če pomnim prav, bi moralo v obeh primerih biti konveksno - izbočeno - ogledalo.

To sicer pomanjša sliko, poveča pa zorni kot, tako da ko gledaš naprej, kam ploveš, v zrcalu vidiš za seboj smučarja ali drugo, kar vlečeš, tudi če zategne v stran.

Edit: Preveril, v pravilniku http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV7946 je v 44. členu v obeh primerih konveksno - tako kot je tudi logično za namen, ki sem ga opisal.

Ko utegnem, ko bo tam kdo delal - zdajle je najbrž že prepozno - bom malo podrezal, da popravijo.

Edit2: In ja, Tex in klapa somišljenikov, seveda sem oboje našel z google :roll: , preden sem navedel tu. Enako, kot v že prebrani knjigi spet najdem mesto, ki me trenutno zanima, po kazalu.

V Wikipediji pa še ni in tja tudi ne nameravam dati.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » Po Jun 22, 2015 16:48

:D hvala za uporaben zadnji odgovor
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jun 22, 2015 16:54

Med tem sem poslal e-pošto na Upravo za pomorstvo, naj v tistem delu za od 5 do 7 m popravijo.

V glavnem, tako zares kot po pravilniku rabiš konveksno - izboklo - zrcalo.

Izboklo zrcalo kaže širok zorni kot, tako da maš lahko na očesu tistega oziroma tisto, kar vlečeš, tudi če ni naravnost za tabo, recimo ko smučar potegne v stran, in pri tem ne izgubiš izpred oči, kam ploveš.

Edit 4.julij 2015: ko sem gledal nekaj drugega, sem pogledal tudi to. Na internetni strani uprave za pomorstvo je zdaj popravljeno. Pridni.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov