Brezplačen privez na Hrvaškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Maj 07, 2009 11:16

Vsem hvala za te informacije. Sedaj sem se dokončno odločil, da ne kupim nobene jadrnice, ki naj bi bila na komunalnem ali na črnem vezu. Ker je marina predraga za kakšno manjšo lupinco (6-7m) sem se odločil, da bom kupil tako z prikolico. Poleti jo bom dal za 3-4mesece v marino pa bo zadeva rešena.

Vsem hvala za nasvete, zdaj so mi zdeve dosti bolj jasne glede zakonov in privezov. :lol:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Če Maj 07, 2009 15:04

Mislim, da nas ne bodo stiskali pretirano, ker turizem je vseeno prevelik biznis, posebno za Hrvaško. In zaenkrat se navtika še dobro drži.
Poglejte :
http://www.poduzetnistvo.org/news/turiz ... je-gostiju
http://welovecroatia.com/blog.php?artic ... atoc-krizi
http://trogirportal.info/vijesti/hrvats ... poslenost/
danny
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a danny » Če Maj 07, 2009 17:18

Mislim, da nas ne bodo stiskali pretirano, ker turizem je vseeno prevelik biznis, posebno za Hrvaško. In zaenkrat se navtika še dobro drži.

Jutri pa res,

mogoče imaš prav, ampak samo mogoče. Prav je da veš, kaj te lahko čaka v primeru, da se ne ravnaš po predpisih in to v tuji državi. Zadeva me v principu malo spominja na parkiranje pod Šmarno goro (Vikrče): napačno je parkiranih vsaj 50 vozil, pa pride policijska patrulja in napšiše kazen enemu ali dvema. In če si ti "vmes" ti prav nič ne pomaga, da je vseh ostalih 49 ali 48 odneslo brez kazni..... Kazni za napačno parkiranje pa niti ne upam primerjati s kaznijo za "izbegavanje carinskog nadzora"!!!

Sicer pa se vsak odloča sam in tudi sam nosi posledice svojih odločitev.

LP, D.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Maj 07, 2009 19:46

Kar se tiče komunalnih privezov ga jaz ternutno še vedno lahko kupim in sem lastnik njega dokler plačujem nekakšen davek Hrvaški enkrat na leto.To ponudbo imam v Karlobagu in to v samem mestu.Cena je 1000e.Če pa hočem privez na koncu Karlobaga tam v uvali kjer ni javne razsetljave me pa stane privez 500e.Vsamem mestu je navoljo samo še en privez.Ima pa tudi moj prijatelj v Karlobagu komunalni privez in to že vrsto let,plovilo pa je registrirano pod ameriško zastavo in nima nobenih težav.

To z temi privezi je tako kot z grobovi.Kupiš ga ,urejaš in je v uporabi tvoj dokler še plačuješ za njega-za primerjavo.
Ure dnevi leta tečejo....
danny
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a danny » Če Maj 07, 2009 21:23

Hrast je napisal oziroma citiral odgovor pristojne državne inštitucuje, ki je edina pooblaščena za izvajanje carinskega zakona:

"Naglašavamo, da u razdoblju nekorištenja plovila od strane vlasnika, koji je eventualno otputovao u matičnu državu, isto ne smije biti usidreno ili na vezu, odnosno izvučeno na kopno, niti na jednom mjestu osim u spomenutoj, po carinskoj službi, ovlaštenoj marini.Takvo postupanje smatra se prekršajem izbjegavanja carinskog nadzora."

Zadeva oziroma pojasnilo se mi zdi poplnoma jasno in je brez veze debatirati o drugih opcijah na tem mestu, še najmanj pa z njihovimi organi oblasti... Drugo pa je (ne)izvajanje zakona, o čemer je bilo na forumu že napisano, samo to ni nobeno zagotovilo, da bodo šle stvari tudi v bodoče po teh vzorcih.

LP, D.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Maj 08, 2009 07:48

bolid napisal/-a:Kar se tiče komunalnih privezov ga jaz ternutno še vedno lahko kupim in sem lastnik njega dokler plačujem nekakšen davek Hrvaški enkrat na leto.To ponudbo imam v Karlobagu in to v samem mestu.Cena je 1000e.Če pa hočem privez na koncu Karlobaga tam v uvali kjer ni javne razsetljave me pa stane privez 500e.Vsamem mestu je navoljo samo še en privez.Ima pa tudi moj prijatelj v Karlobagu komunalni privez in to že vrsto let,plovilo pa je registrirano pod ameriško zastavo in nima nobenih težav.

To z temi privezi je tako kot z grobovi.Kupiš ga ,urejaš in je v uporabi tvoj dokler še plačuješ za njega-za primerjavo.

Ali ni rečeno, da oseba, ki ni državljan HR in nima čolna registriranega v HR ne more kupiti komunalnega priveza?
danny
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a danny » Pe Maj 08, 2009 09:33

V svojem postu sem napisal primer Medulina, ko zaradi prednostne liste zahtevajo da je čoln registriran pri njih. Kako je drugje pa ne vem. Eno je po mojem mnenju dobiti komunalni privez, in če je v interesu lokalne skupnosti, da ga proda in kasira jim je vseeno kaj boš imel tam privezano, ker oni te verjetno ne bodo nadzirali ampak policija in carina, ki jim bo prav tako vseeno kaj si plačal ker to ne pomeni legalizacije protipravnega ravnanja.

Tudi parcele so se lahko kupile, obljubljeno je bilo, da bodo zazidljive, nekateri so celo dobili elektriko in vodo, na koncu pa so rušili. Drug živ primer so kamp prikolice, ki si jih lahko do izvajanja zakona lahko mirne duše preprodajal in se praktično nikoli niso premaknile iz mesta, kjer so stale.

Mislim, da je bilo o vsem dosti napisano, vključno s pridobljenim mnenjem ministrstva za finance. Kot sem že napisal se vsak sam odloča, kalkulira in reskira. Menim, da se večini morda ne bo zgodilo nič, nihče pa za to ne more jamčiti.

O vsem kar sem v zvezi s tem pisal sem podajal moje gledanje na stvar glede na poznavanje predpisov (večletno delo na ministrstvu za finance in vsaj delno poznavanje carinske zakonodaje), razgovori z domačini, ki poznajo trenutne razmere in poznavanje razmer v zvezi z ravnanji organi oblasti proti domačinom, ki so počeli to, za kar jih sedaj preganjajo že od nekdaj (pa še prav malo jih briga, da zaradi tega trpi zaslužek domačinov in posredno tudi državna blagajna).

Vsekakor pa dopuščam, da se kdo ne strinja z mojimi mnenji in to tudi spoštujem, ko pa se bom sam odločal se bom ravnal v smislu zapisanega.

Pa lep pozdrav in mirno morje vsem.
Dani
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Maj 10, 2009 21:19

Še eno inforativno vprašanje...
Kakšne so pa kaj kazni če maš ma črno vezano? :roll:
danny
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a danny » Ne Maj 10, 2009 22:59

Še eno inforativno vprašanje...
Kakšne so pa kaj kazni če maš ma črno vezano?

V primeru, da bi ti "obesili" carinski prekršek (povezava s pojasnilom, ki ga je pridobil Hrast) je lahko kazen kar zajetna. Poglej 11. točko 1. odstavka 241. člena Carinskega zakona: http://www.carina.hr/Dokumenti/Propisi.aspx

Na kratko, kazen za ravnanje z blagom kot da je v režimu začasnega uvoza, vendar je to v nasprotju s pogoji za začasni uvoz kot ga predpisujeta ta zakon in Konvencija o začasnem uvozu, se giblje v razponu od 1.000 do 100.000 kun.

Za ostale kazni, ki bi jih lahko še bil deležen pa ne vem.

LP, D.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Maj 13, 2009 20:52

Bolid: kaj je 1000 eu letni najem ali lastništvo veza? Meni so razlagali da do lastništva sploh ni mogoče priti, letni najem komunalnega veza pa je 100 eu (na Krku za 6m plovilo)
mirno morje
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Maj 13, 2009 22:50

Formalno lahko imajo komunalni prevez na Hrvaškem le HR državljani s stalnim prebivališčem v mestu kjer je luka, za plovilo registrirano v kapetaniji pod katero spada konkretna lučica.
Kdor ima komunalni privez pa ni HR državljan ima veliko srečo, v kolikor mu nek domačin odveže barko i priveže svojo na njegov vez nima nobenih argumentov, prej ali slej se bo tudi to zgodilo, saj privezov povsod premalo, čakalne vrste za komunalne priveze oseb, ki izpolnujejo pogoje pa je veliko.
Je pa v resnici urejeno tako kot grobovi, vendar pravico do tega imajo le domačini. Ni mi jasno kako lahko tuj državljan dobi račun za komunalni privez, razen če ni mislil pomorsko dobro, kar plačujemo vsi, ki imamo barke registrirane na Hrvaškem.
Prodaja komunalnega priveza, pa se lahko primerja, kot da bi jaz sedaj nekomu prodal merkatorjevo parkirno mesto, ne da se ga kupiti, v kolikor pa se najde kakšen kupec, se pa vedno da prodati :D
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Sr Maj 13, 2009 23:10

No kot sem že napisal sem imel tudi jaz barko na komunalnem vezu na hrvaškem, z hrvaško registracijo.

Pač, lastnici sem plačeval neko simbolično ceno, vsaj od začetka, potem pa je kar vsako leto tarifa naraščala.
In mi je nek domačin predlagal. " Daj ji 5000 eur in privez bo tvoj, kupi ga od nje"
Evo, ni problem dat 5000 eur, samo kdo mi garantira, da bo privez moj. Nihče!!!
Saj še sami nimajo urejene lastnine, bom pa jaz dobil črno na belem, da sem lastnik.Haloo. Lepo vas prosim, tukaj gre vse samo na lepe oči.

In moj kolega je nekoč po dogovoru z domačinom privezal barko samo za eno ali dve noči, pa je bila čez par ur že namerno odvezana, drugemu prijatelju so lansko leto v Punatu odvezali gliser in ga kao našli na odprtem morju, najditelj pa je zahteval nagrado.

No debata je bila tudi o njihovih napisanih zakonih, ki jih bojda še ne izvajajo.
Samo za informacijo, mi je kolega včeraj rekel, da so na Olibu že bili v kontroli, popisali vse barke, od lastnikov zahtevali vse dokumente itd.

Potem pa se vidi, kdo je domačin, kdo lastnik barke, kdo slovenec itd.

Zgleda da se je izvajanje tovrstnih ukrepov že začelo in prav vesel sem, da nisem več na komunalnem vezu.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Maj 14, 2009 00:37

Ja za takšne finte je treba imet res dobre prijatelje :lol:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Maj 14, 2009 20:59

Očtno se bo ščasoma pričelo izvajat zakone potem pa bo....... :roll:
No ampak.... bomo že nekako... Glavno, da jadrnice nisem kupil, sem vas še pravi čas vprašal za mnenje :P
No sedaj pa sem spet na začetku... iščem jadrnico cca. 6-7m na prikolici... ko najdem kaj primenega nabavim še zastavo od morjeplovca pol se pa kaj vidimo na jadranu... Sigurno pade travarica... :lol:
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Maj 14, 2009 22:04

Na mornar net imaš eno rabljeno na prikolici.
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=65507

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti