Lista posadke-CRO lista

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Okt 16, 2009 12:43

val napisal/-a:Moje mnenje pa je ,da na barki od določene dolžine bi morala biti crew lista.
Pri havarijah ali kakršnih kolih nesrečah se mora vedeti kdo je bil na plovilu.
Vinjete in popis oseb je pa res čisto Hrvaški izum.
LP

Tako je!
Namen popisa oseb , ki so trenutno na plovilu je jasen :!: V primeru reševanja ,da se ve koliko oseb je treba reševat. Predvsem se to pokaže pri uporabi tehnologije GMDSS.
Vinjete pa so si Hrvatje izmislili zaradi črnega čarterja. To zajema samo plovila pod tujimi zastavami. Nekateri domači naredijo poblastilo pri notarju pa keš na roke in to je to. Domači nimajo vinjet in tako niso omejeni s številom oseb ,ki jih vkrcajo na njihova plovila.
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kraj: Maribor-Murter
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Pe Okt 16, 2009 13:33

To je malo za lase privlečeno, gre samo za kontrolo tujcev. Hrvaške barke ne izpolnjujejo crew liste. Kaj za njih ni pomembno kdo je bil na barki v primeru havarije?
Hrvati očitno ne znajo ali nočejo na drug način preprečiti črnega čarterja, kot da omejujejo uporabo privatne lastnine tujcev. Barka je moja osebna last in v vsaki pravni državi bi morala biti pravica lastnika, da na njej privatno vozi kogar hoče in koliko hoče.
Nazadnje se bo nekdo spomnil, da v enem avtomobilu po Hrvaški lahko na leto voziš samo deset oseb, da bi preprečili črno taksi službo.
Dokler si ne bodo uredili pravne države. bo to tako.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Okt 16, 2009 13:50

To deli! Tuno za predsednika!

:lol:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Okt 17, 2009 16:02

Tuna, tole z avtomobili...

Vsi vemo, da je vizum za prestop meje vedno protiukrep na vizum. Torej, če recimo egipčan rabi vizo za EU, so seveda uni dol uvedli vizo za evropejce. Se pravi klin s klinom ali pa nekaj po stari zavezi, se pravi judovsko, Zob za zob. :wink:

No in ko so Hrvatje uvedli vinjeto, sem jaz javno govoril in spraševal, kdaj bomo Slovenci uvedli popis oseb v avtomobilih na meji Bregana-Obrežje ali pa Macelj-Gruškovje... Pa so me vsi čudno gledali, meni je bilo pa logično... Jebi ga, Hrvaška ima morje, ki ga je zaščitila. Mi imamo pa cesto do Avstrije, ki bi jo tudi morali ščititi, da nebi slučajno kdo na črno vozil taxi iz Zagreba na Dunaj. :D
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Okt 19, 2009 12:01

EL CAPITANO napisal/-a:
val napisal/-a:Moje mnenje pa je ,da na barki od določene dolžine bi morala biti crew lista.
Pri havarijah ali kakršnih kolih nesrečah se mora vedeti kdo je bil na plovilu.
Vinjete in popis oseb je pa res čisto Hrvaški izum.
LP

Tako je!
Namen popisa oseb , ki so trenutno na plovilu je jasen :!: V primeru reševanja ,da se ve koliko oseb je treba reševat. Predvsem se to pokaže pri uporabi tehnologije GMDSS.
Vinjete pa so si Hrvatje izmislili zaradi črnega čarterja. To zajema samo plovila pod tujimi zastavami. Nekateri domači naredijo poblastilo pri notarju pa keš na roke in to je to. Domači nimajo vinjet in tako niso omejeni s številom oseb ,ki jih vkrcajo na njihova plovila.

Samo denar :!: Za varnost se pa itak vsem je...
FISHING & SAILING IS LIFE
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » Sr Mar 03, 2010 14:40

Admin:
No razen. če so na barki še vse iste osebe, ki so priplule čez mejo iz Slovenije. Takrat pa na "Popis osoba" njih ne pišeš...

Je bilo že veliko napisanega o tem ampak nism našel odgovora na tole vprašanje, konkretno:

Pripeljem se iz Hrvaške v Slo, tam naložim (torej zamenjam) posadko in se odpravimo nazaj čez mejo, v Hr. V tem primeru mi ni potrebno vpisovat posadke na popis oseb(vinjeta) ampak dobim crew listo ki se potrdi ob prehodu meje. Ista posadka se mora potem tud vrnit v Slo.

Prišel sm iz hraške in zamenjal oz povečal posadko v Slo.

Je to čisto?

Hvala!
Nazadnje spremenil Matter, dne Sr Mar 03, 2010 18:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Mar 03, 2010 15:36

To je čisto. Naša (moja) vinjeta (popis posade) je vedno prazna, ker nikoli ne zamenjamo posadko v HR vodah. Na vinjeto je potrebno napisati samo tiste člane posadke, ki se vkrcajo in izkrcajo v HR vodah (temu se uradno reče kabotaža in tako je to imenovano v HR zakonu) .
Tudi v primeru, ko vkrcaš nekoga v SLO in ga izkrcaš v HR (in obratno!) ga ni potrebno dati na popis posadke.
Osebno tega ne bi preizkušal, ker HR "uradne osebe" malo prevečkrat tolmačijo člene zakonov milo rečeno po svoje :evil:
V tem primeru je bolje imeti mir (in barko še vedno v svoji lasti) kot imeti prav :?

Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Mar 03, 2010 16:24

EDO napisal/-a:Osebno tega ne bi preizkušal, ker HR "uradne osebe" malo prevečkrat tolmačijo člene zakonov milo rečeno po svoje :evil:
Edo

To je odgovor na vsa vprašanja v zvezi s HR zakonodajo. In ponavadi, če si pod SLO zastavo, bo tolmačenje tebi v škodo.

Ne se hecat s črnim čarterjem, ker gre barka hitro na kopno in v zaplembo.
V M. Lošinju in na Cresu so kapitani zasegli že kar nekaj bark oz. jih proti ogromni odškodnini spustili v vodo.

Ko je zakon stopil v veljavo, so me v dveh letih ustavili 4x. Je pa res, da je bila takrat barka nova in sploh magnet za vse inšpekcije.

Ko bo HR v EU pričakujem, da bo kaj bolje glede uporabe privatne lastnine (utopični optimist).
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » Sr Mar 03, 2010 18:57

Oo majka.

Edo
Osebno tega ne bi preizkušal, ker HR "uradne osebe" malo prevečkrat tolmačijo člene zakonov milo rečeno po svoje

Edo to si mislil samo za primer izkrcanja posadke v Hr ane? Uno prvo, iz Slo in nazaj v Slo pa je ok, ni predmet interpretacije. Mam prav.
Nimam se namena it črnega čarterja samo mest na vinjeti je premalo.

Hvala za info še enkrat.

lp
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Mar 03, 2010 19:47

Matter napisal/-a:Edo to si mislil samo za primer izkrcanja posadke v Hr ane? Uno prvo, iz Slo in nazaj v Slo pa je ok, ni predmet interpretacije. Mam prav.

lp

Ja imaš prav. Bom še malo bolj jasno opisal vse možne scenarije.
VARIANTA A/
1. Vkrcaš v SLO
2. odpluješ v HR
3. vrneše se v SLO
4. izkrcaš v SLO
TO JE O.K.!. Posadko ne vpišeš na vinjeto!

VARIANTA B in C / (velja tudi v obratni smeri HR :arrow: SLO)
1. Vkrcaš v SLO
2. odpluješ v HR
3. izkrcaš v HR
TO JE TUDI O.K. Posadko ne vpišeš na vinjeto! VENDAR TO VELJA SAMO V TEORIJI! TO JE V PRAKSI TEŽKO TUDI NADZOROVATI. JAZ TEGA NE BI POČEL :!: :!: :!: OZ. BI VSAJ ZAHTEVAL PISNO ZAGOTOVILO KAPITANIJE, DA RAVNAM PO ZAKONU. Primer: Vkrcaš nekoga na HR in se pelješ v SLO in te ustavijo pred Umagom. Kako boš dokazal, da greš v Piran in se ne boš ustavil v Savudriji in ga tam izkrcal. Preverijo lahko samo če ti sledijo.

VARIANTA D/ (KABOTAŽA)
1. vkrcaš v HR
2. izkcaš v HR
Posadko vpišeš na vinjeto!. Če ne, sledi zaplemba plovila in prodaja na dražbi :!: . Seveda, pod pogojem, da te ujamejo :!:
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Mar 03, 2010 22:33

EDO napisal/-a:
Matter napisal/-a:Edo to si mislil samo za primer izkrcanja posadke v Hr ane? Uno prvo, iz Slo in nazaj v Slo pa je ok, ni predmet interpretacije. Mam prav.

lp

Ja imaš prav. Bom še malo bolj jasno opisal vse možne scenarije.
VARIANTA A/
1. Vkrcaš v SLO
2. odpluješ v HR
3. vrneše se v SLO
4. izkrcaš v SLO
TO JE O.K.!. Posadko ne vpišeš na vinjeto!

Kaj pa pokažeš policiji, če te ustavi? Po moje hočejo imeti vinjeto in na seznamu vpisana imena. A dobiš na meji kak dokument? Kako dokažeš, da si posadko vkrcal v SLO?
Uporabniški avatar
Savo1953
Admiral
Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)

OdgovorNapisal/-a Savo1953 » Če Mar 04, 2010 07:11

Tudi jaz sem do septembra vozil Puljsko (HR) registracijo in se z listo nisem ukvarjal. Letos pa vozim SLO pa me zanima:
Kako pa je z otroci (starost) recimo imam vpisana starša, njihoive otroke pa ne.. Predvidevam, da imajo to dooločeno s starostjo. Mi lahko kdo da toćen odgovor?
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Če Mar 04, 2010 07:57

Savo1953 napisal/-a:Kako pa je z otroci (starost) recimo imam vpisana starša, njihoive otroke pa ne.. Predvidevam, da imajo to dooločeno s starostjo. Mi lahko kdo da toćen odgovor?

do 12 leta ti ni potrebno vpisovati oseb na CL...
še kakšen meter več ...
fischerr
Kapitan
Kraj: Koper - Bunarina

OdgovorNapisal/-a fischerr » Če Mar 04, 2010 08:29

tudi jaz imam vprašanje, sem preletel vse vaše odgovore in nisem prepričan da prav razumem.
Na popis oseb (list na katerem je vinjeta), lahko sami vpisujemo osebe do tiste črte katero je potegnil kapitan, ali moramo vedno ko koga dodamo it ponovno na kapetanijo?
se opravičujem če sem kje spregledal odgovor.

hvala.
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Če Mar 04, 2010 08:33

na desni se udarja pečat, zato je pri vseh dodajanjih potrebno na kapetanijo, kjer tudi vsakič fotokopirajo popis, tako da lahko pri kontroli preverjajo , če je lista, ki jo pokažeš na morju enaka zadnji fotokopiji na kapetaniji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta