Zavarovanje - ponudniki

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » Če Okt 20, 2011 08:03

spyder napisal/-a:Ker letos sem slišal najmanj 3 primere ko niso izplačali.
Se zaletiš kam ali nasedeš si sam kriv,spusti sidro-si sam kriv(malomarnost)...
:D

Iz lastne izkušnje: nasedanje plovila po lastni krivdi - če je ustrezno kasko zavarovanje, seveda zavarovalnica (Adriatic v mojem primeru izpred nekaj let nazaj) - v celoti brez problema krije zavarovalnica. Razen, če gre za dokazano alkoholiziranost ali drogo. :roll:

Ampak spet, v tvojem primeru ne bo zavarovalnica nič tebi izplačevala, ampak zavarovancu - lastniku plovila, torej lizingodajalcu.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Okt 20, 2011 08:13

Praktične izkušnje so pokazale, da je najbolje imeti plovilo zavarovano pri zavarovalnih agentih specializiranih za pomorstvo. Osebno bi se obrisal pod nosom za izplačilo škode, ko mi je udarila strela v barko, če ne bi imel zavarovano preko njih.

I.B.C., d.o.o.
Mednarodno in domače zavarovalno posredovanje in svetovanje
Ferrarska 10, SI-6000 Koper
tel.: 05/639-8018
fax: 05/639-8017
e-mail: info@ibc.si
internet: http://www.ibc.si
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Če Okt 20, 2011 08:19

Sem bral tvoj post Nikola Tesla in sem že poslal mail tej firmi.
Sam sem se aprila zaletel v skale pri Poreču.Nekaj sem čačkal po navigaciji in pok :twisted:
Plačali so mi 50% zneska kot bi morali,in na lizingu so mi rekli če nebi oni bili dobri z zav.nebi dobil nič.Malomarnost in sam kriv.
Zdaj menjavam čoln in bi rad naredil zav.tako da vem sploh kaj je krito.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jan 13, 2013 21:41

val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Jan 13, 2013 22:19

Sem prebral.
Dobiš občutek ,da ta ki to piše dela reklamo za tečaje in izpite za vhf postajo.
Tri četrt članka je namenjenega temu ,da ti zavarovalnica ne izplača zavarovalnine če nimaš izpita za postajo ali nimaš postaje.
Ta trditev ne drži,ker postaja za plovila nad sedem metrov s kabino ni del obvezne opreme pri registraciji.
In tudi izpit za postajo ni obvezen.
Za obnovitev spomina oprema kio je potrebna :

Čoln s kabino nad 7 m dolžine
sidro primerne teže, z najmanj 40 m dolgo vrvjo ali verigo za sidranje, ter tri vrvi za privez skupne dolžine najmanj 45 m ustrezne jakosti,
pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF postajo ali tri rdeče rakete s padalom,
vedro s korcem ali ročno črpalko,
najmanj en prenosni gasilni aparat,
luči in dnevne oznake po predpisih o izogibanju trčenja na morju,
tri rdeče bakle,
komplet prve pomoči,
rešilne jopiče v tolikšnem številu, kolikor oseb se nahaja na čolnu,
baterijsko svetilko,
komplet orodja za vzdrževanje mehanskih naprav,
kompas z osvetlitvijo,
priročniki za plovbo,
pomorske karte vzhodne obale Jadrana s priborom.

Tako določa pravilnik o plovilih in plavajočih napravah.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Ne Jan 13, 2013 22:48

Morda kdo ve ali v praksi kasko zavarovanje pokrije tudi škodo, ki nastane na plovilu zaradi neurja, če je bilo plovilo privezano na privatno (izdelano v lastni režiji) bojo izven področja luke?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 13, 2013 23:50

tomaz_slo napisal/-a:Morda kdo ve ali v praksi kasko zavarovanje pokrije tudi škodo, ki nastane na plovilu zaradi neurja, če je bilo plovilo privezano na privatno (izdelano v lastni režiji) bojo izven področja luke?

Pomoje ja... Če imaš barko v marini, dobiš na kasko dodaten popust... Mislim, da je 20%...
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Po Jan 14, 2013 12:17

če si na boji ali na sidru in te preseneti nevihta ti zav. krije trde dele plovila, čerada-tenda ni šteta v to da se krije iz nevihte.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jan 16, 2013 12:00

Grega295 napisal/-a:Zanimiv članek:
http://slovensko-morje.net/index.php?pa ... _news=7291

Aktivna DSC VHF radijska postaja pomeni, da ima vnešeno v spomin pridobljeno MMSI številko katero izdaja APEK, kot je to opisano TUKAJ...

Zakon ne predpisuje aktivne VHF DSC radijske postaje kot del obvezne opreme. Glej popis obvezne opreme Uprave RS za pomorstvo za posamezna področja plovbe. zato zavarovalnica v opisanih primerih ne sme, ne more, niti za to nima nobene zakonske podlage, zahtevati povračila škode povzročene tretji osebi od zavarovanca tudi, če le ta nima veljavnega GMDSS izpita.

Do momenta ko DSC radijska postaja nima vnešene MMSI številke (tudi če je pridobljena) se tretira kot klasična VHF radijska postaja in zanjo ne velja obveza pridobitve izpita za GMDSS postajo, le ta nastane šele od trenutka, ko postaja DSC postane AKTIVNA (ima vnešeno MMSI).
GMDSS izpit ZAKONSKO NI OBVEZEN tudi, če posedujete DSC radijsko postajo vse dokler v njo ni vpisana MMSI številka !

Prebral sem zakonodajo in govoril s pooblaščencem na APEK na Upravo za pomorstvo pa naslovil vprašanje in tukaj bom posredoval njihov odgovor, kajti gre za zelo resno zadevo saj lahko škoda kaj hitro pride do več milijonskih zneskov.
LP NT
Navigare
Štabni vodnik
Kraj: Solkan
Kontakt:

Vlogo za podaljšanje dovoljenja za plovbo

OdgovorNapisal/-a Navigare » Sr Jan 16, 2013 14:38

Ima mogoce kdo na forumu vlogo za podaljšanje dovoljenja za plovbo v elektronski kopiji, pdf ali kaj podobnega? Se zahvaljujem vnaprej za pomoc.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jan 17, 2013 08:01

Grega, tista trditev iz članka je iz trte zvita, ker sem dobil odgovor tudi iz zavarovalnice, ki potrjuje, da je zakonsko zahtevan le izpit za upravljanje plovila. Izpit za GMDSS NI OBVEZEN in ne more biti razlog za prenos odškodniske odgovornosti na lastnika plovila ne glede na obliko ali način nastale škode.

To je podobno kot, če bi se v koga zaletel z vozilom, nato pa bi moral sam kriti vso škodo, ker nimaš opravljenega izpita za upravljanje GSM telefona. Pa če si ga imel v žepu, predalu ali kjerkoli v vozilu. Smešno kajne. :lol:
LP NT
bats
Kapitan
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a bats » Pe Jan 18, 2013 09:16

@pešekan
imel sem plovilo na boji, burja mi je odnesla blazino in cerado, pa mi je zavarovalnica povrnila na kasko.Zna pa biti razlika med zavarovalnicami v drobnem tisku in posledično tudi pri priznavanju oz. izplačevanju škod.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Pe Jan 18, 2013 21:18

Katera zav. pa imaš?
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » To Jan 22, 2013 13:35

bats napisal/-a:@pešekan
imel sem plovilo na boji, burja mi je odnesla blazino in cerado, pa mi je zavarovalnica povrnila na kasko.Zna pa biti razlika med zavarovalnicami v drobnem tisku in posledično tudi pri priznavanju oz. izplačevanju škod.

govorim za AS :wink:
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Jan 22, 2013 18:17

Kar se pa AS-a tiče so pa bili do mene tako fer kot nobena druga zavarovalnica do sedaj.Tudi tende in blazine ti krijejo, sam jih moraš prej dodatno zavarovat pri kasku, kar pa stane par evrov :!:
Ure dnevi leta tečejo....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost