Ali lahko čoln upravlja oseba brez lastnika na krovu

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Pe Jul 17, 2015 17:49

Poizkusimo enkrat za vselej rešiti vprašanje pooblastil.

»Pravilnik o brodicama i jahtama« (neuradno prečiščeno besedilo) v 4. členu, točka 6 pravi: »Na brodici ili jahti za osobne potrebe iz stavka 1. ovoga članka mora se za vrijeme plovidbe nalaziti vlasnik brodice ili jahte, članovi njegove uže obitelji ili osoba ovlaštena pisanom i ovjerenom punomoći.«, ta člen pa nekoliko neposrečeno poizkuša povzemati tudi »Uredba o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica namijenjenih sportu i razonodi u unutranjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH«

Kdo so »članovi uže obitelji« je definirano v »Uredbi o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica namijenjenih sportu i razonodi u unutranjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH«, 2. člen, 4. točka, ki pravi: »»uža obitelj vlasnika plovila« su bračni i izvanbračni drug, srodnici po krvi u uspravnoj liniji zaključno s drugim stupnjem, srodnici po krvi u pobočnoj liniji zaključno s prvim stupnjem, te posvojitelj i posvojenik.«

Kdorkoli, ki ni lastnik (solastnik) in ne spada me ožje družinske člane le tega, mora imeti s strani institucije overovljeno pooblastilo, da mu lastnik plovila dovoljuje z le tem upravljati, ostali ne.
Lep pozdrav.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Pe Jul 17, 2015 21:55

Hvala DR76, torej je bila moja domneva pravilna
mirno morje
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Pe Jan 01, 2016 18:16

MareC napisal/-a:
mlaki napisal/-a:Kako je pa s prijavo, če naprimer skočiš dol samo za dva dni in prespiš uradno kar na čolnu (ali pa v avtu)? Predvidevam, da vinjeta še ne vključuje turistične takse...?

ne glede ali spiš na čolnu ali na obali pod borom se moraš po zakonu v 12h prijavit da si kot tujec na ozemlju RH
ker se pa policija otepa prijav(čeprav bi oni morali to izvajat) prelagajo na turistične agencije
obiščeš prvo agencijo in se poizkušaš prijavit. Ti pa povem, da bo to kar problem, če nimaš bivalnega čolna. Lahko probaš in rečeš, da boš spal v spalni vreči na čolnu. Drugače pa zahtevajo naslov kjer boš bival.
V glavnem totalna zmeda in nedorečenost. Oz ponovno vsak interpretira zakon po svoje. Oni na agenciji po svoje policija pa tako kot jim v tistem trenutku paše.

Se pravi, če vstopim v RH po kopnem in se v marini vkrcam h kolegu na njegovo jadrnico, nakar plujemo en teden naokrog, moram prijaviti bivanje, sicer sem v prekršku?
To prakticira kdo?
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Jan 01, 2016 21:00

Ja, je treba in ne, ne prakticiram.
V moji pogodbi z marino piše, da se moram vsakič posebej prijaviti (vsa posadka) in da sem sam odgovoren za kazen, če se ne.
In gamblam že nekaj let pa me (še) niso oglobili. Verjetno pa bom tudi to doživel, čeprav turistično takso plačam vsako leto ob plovnem dovoljenju za celo leto za vsa ležišča.
Prokleta birokracija!!!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost