Pri vsakem nakupu se lahko nategneš. Zato pa obstajajo pogodbe, kamor lahko tudi kaj zapišeš in se zavaruješ. V zgornjih primerih, da bi npr. prodajalec zavajal, da ima barka urejene papirje pa jih nima ipd. ali pa konkretno, da ima urejen carinski status, pa ga nima itd. Hja, časi so taki, jebejo nas z vseh strani ampak, če preživimo nevihte, potem bomo tudi tale birokratsko davčni cunami, samo želja mora biti dovolj velika. Če ni prave želje, potem bo problem že, ko bo treba priviti prvi kilavi vijak ali pa se bo prilepila prva školjkica na vsis hladilne vode in v tem primeru raje 1x letno najemi barko in naj drugi skrbijo za papirje in tehniko
Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
@donato
Pri vsakem nakupu se lahko nategneš. Zato pa obstajajo pogodbe, kamor lahko tudi kaj zapišeš in se zavaruješ. V zgornjih primerih, da bi npr. prodajalec zavajal, da ima barka urejene papirje pa jih nima ipd. ali pa konkretno, da ima urejen carinski status, pa ga nima itd. Hja, časi so taki, jebejo nas z vseh strani ampak, če preživimo nevihte, potem bomo tudi tale birokratsko davčni cunami, samo želja mora biti dovolj velika. Če ni prave želje, potem bo problem že, ko bo treba priviti prvi kilavi vijak ali pa se bo prilepila prva školjkica na vsis hladilne vode in v tem primeru raje 1x letno najemi barko in naj drugi skrbijo za papirje in tehniko
Pozdravljeni,
bolj kot prebiram vaše komentarje, manj mi je jasno. Namreč imam plovilo z slovensko zastavo, kateri je vseskozi v Sloveniji, le trikrat na leto ga peljem na prikolici na hrvaško za kak teden. Imam še veljavno hrvaško ˇvinjetoˇ do 01.08.2014. Nisem pa imel plovila nikoli v marini na hrvaškem in me nimajo v nobenem registru. Mejo prečkam le po kopnem. V juniju nameravam za par dni na hrvaško in zdaj me zanima sledeče: ali moram imeti potrdilo o plačani carini oziroma ali sem dolžan komu pojasnjevati o tem. Zanima me tudi ali je prijava in potrdilo o plačani turistični taksi ena in ista zadeva, oziroma ali rabim oboje za bivanje na plovilu (ne bom v marini).
Prosim, če mi kdo lahko svetuje. V naprej hvala
bolj kot prebiram vaše komentarje, manj mi je jasno. Namreč imam plovilo z slovensko zastavo, kateri je vseskozi v Sloveniji, le trikrat na leto ga peljem na prikolici na hrvaško za kak teden. Imam še veljavno hrvaško ˇvinjetoˇ do 01.08.2014. Nisem pa imel plovila nikoli v marini na hrvaškem in me nimajo v nobenem registru. Mejo prečkam le po kopnem. V juniju nameravam za par dni na hrvaško in zdaj me zanima sledeče: ali moram imeti potrdilo o plačani carini oziroma ali sem dolžan komu pojasnjevati o tem. Zanima me tudi ali je prijava in potrdilo o plačani turistični taksi ena in ista zadeva, oziroma ali rabim oboje za bivanje na plovilu (ne bom v marini).
McKenzy napisal/-a:Pozdravljeni,
Glej ti prevažaš plovilo po kopnem,preko cestnega mejnega prehoda in ker je Hrvaška v Eu,ne boš imel nobenega problema pri vstopu,vse kar ti lahko pogledajo je,vpisni list z katerim dokazuješ poreklo plovila (SLO)in tu ni načeloma problema.
Potrdilo o prijavi ,bivanja na čolnu pa je obvezen pri čolnu z kabino in če nisi drugje pridobil status turista oz.bivanaja kot turist,to storiš na najbližji kapetaniji in dobiš prijavo(plačaš to turistično takso),to potrdilo pa imaš pri sebi (vsi)in tako dokazuješ da si prijavljen na barki.
LP Dani
McKenzy napisal/-a:Hvala za odgovor Jean. Ali je potrebno prijava na kapetaniji ali lahko to storim na turistični agenciji? Čoln nima kabine, pa vendar spiva lahko 2-3 na njem. Drugače pa nimam drugega naslova, kjer bi lahko bival.
Jaz običajno prijavo storim na kapetaniji, za 14 ali mesec dni na plovilo,mogoče pa je turistično takso plačat po dnevih,pri turističnih uradih za posamezne osebe,ne vem pa kakšo veljavnost pomeni za bivanje na plovilu,to se moraš pozanimat.
LP Dani
Jean napisal/-a:McKenzy napisal/-a:Pozdravljeni,
Glej ti prevažaš plovilo po kopnem,preko cestnega mejnega prehoda in ker je Hrvaška v Eu,ne boš imel nobenega problema pri vstopu,vse kar ti lahko pogledajo je,vpisni list z katerim dokazuješ poreklo plovila (SLO)in tu ni načeloma problema.
Potrdilo o prijavi ,bivanja na čolnu pa je obvezen pri čolnu z kabino in če nisi drugje pridobil status turista oz.bivanaja kot turist,to storiš na najbližji kapetaniji in dobiš prijavo(plačaš to turistično takso),to potrdilo pa imaš pri sebi (vsi)in tako dokazuješ da si prijavljen na barki.
Motiš se! Hrvaški carinik se lahko zapiči vate in bo hotel dokaz... Tega pa da ga jeb** nimaš! On ima dokaz, da si ti na HR bil in sicer v obliki vinjete, ki si jo kupil. Ti pa nimaš prav nobenega dokaza, da si z barko zapustil teritorij R. Hrvaške... Tako sem mislil taktizirati tudi jaz, pa še verjetno kar kup pametnjakovičev moje sorte, pa sem potem po pogovoru z odvetnikom na HR raje to uredil... Pač ne gre, mogoče lahko dokažeš v 5 letih na sodišču, kar tako sredi ceste ali vode pa ne moreš!
Res je, da manjših plovil ne bodo zajebavali, ker vedo, da ni kontrole in gre vse preko meje na ustno carinsko deklaracijo, samo če se nekomu zameriš ima vso pravno podlago za zajebavat te!
McKenzy napisal/-a:ok, se bom pozanimal, če pa kdo slučajno ve kaj več o tem pa prosim za kak komentar
Tudi mene zelo zanima ta primer. Sam imam namreč plačano celoletno turistično takso za bivanje v apartmaju. Če grem torej ven s čolnom brez kabine in gor prespim - moram plačati takso še enkrat?
Ali drug primer. Prijavljen si v enem kraju, greš pa za eno noč prenočit drugam. A potem takso plačaš 2x?
tomaz_slo napisal/-a:McKenzy napisal/-a:ok, se bom pozanimal, če pa kdo slučajno ve kaj več o tem pa prosim za kak komentar
Tudi mene zelo zanima ta primer. Sam imam namreč plačano celoletno turistično takso za bivanje v apartmaju. Če grem torej ven s čolnom brez kabine in gor prespim - moram plačati takso še enkrat?
Ali drug primer. Prijavljen si v enem kraju, greš pa za eno noč prenočit drugam. A potem takso plačaš 2x?
Seveda jo plačaš 2x!
Tisto kar imaš plačano v apartmaju ali pa recimo na barki se imenuje pavšal! To pomeni, da si lahko tam tistih 180 dni v letu ali pa če te ni tam niti en dan. Ampak tam, ne drugje...! Nihče ti ne bo nič vrnil, če si ti samo 2 dni v enem letu koristil, plačal pa pavšal... Če greš na drugi čoln prespat h kolegu, je on plačal zate pavšal... Če greš v drug apartma, je spet na nekem pavšalu ali pa plačaš dnevno tarifo ob prijavi... Če greš v hotel spet tam plačaš...
Malo smešno, samo tudi logično! Pavšal je eno, plačaš ga lahko za več tvojih lokacij kot so recimo vikend, apartma, pa 2 čolna... Torej tak frajer, ki ima vse to, takso plača za vsak dan vsaj 4x! In če gre čez leto še kak dan poslovno v hotel, tisti dan plača še tam. In tako plačuje tisti dan 5x takso, haha.
Kar je dnevna prijava plačaš vse pravilno in realno, kar je pavšal pa plačaš in pozabiš... Tega ni več!
ja admin,nič nisem mislil taktizirati.Stvar je taka,da jaz nisem dobil od nikoder nobenega obvestila,da moram kaj urejat.Na slo kapitaniji so mi sicer dejali,da verjetno z tistim pridobljenim obrazcem ne bom nič spremenil.Čoln je doma,je bil in pika.Hr vinjeta pa ničesar ne dokazuje ,da nisem zapustil hr vod,ker jo enostavno moraš imeti-pa čeprav en dan.Na kapitaniji so mi predlagali,da naj ob vstopu v hr naredim prijavo na meji,to je pa tudi vse.
McKenzy napisal/-a:ja admin,nič nisem mislil taktizirati.Stvar je taka,da jaz nisem dobil od nikoder nobenega obvestila,da moram kaj urejat.Na slo kapitaniji so mi sicer dejali,da verjetno z tistim pridobljenim obrazcem ne bom nič spremenil.Čoln je doma,je bil in pika.Hr vinjeta pa ničesar ne dokazuje ,da nisem zapustil hr vod,ker jo enostavno moraš imeti-pa čeprav en dan.Na kapitaniji so mi predlagali,da naj ob vstopu v hr naredim prijavo na meji,to je pa tudi vse.
Ma se čisto strinjam s tabo, vinjeta ne dokazuje da si tam bil! Je pa osnova, da si tam bil! In ko te carina povpraša po tem, boš moral ti dokazovati, da nisi bil tam. Oni nimajo nobenega dokaza, da si tam bil, imajo pa sum (osnovo), da si mogoče tam bil... Oni ne bodo iskali dokazov, da si tam zagotovo bil, temveč boš moral ti dokazati, da nisi bil... V glavnem, komplicirano, zelo!
To pa se strinjam, če greš danes čez mejo in se uradno v Piranu odjaviš in potem v Umagu, Novigradu ali tam nekje prijaviš, potem imaš vsaj nek dokaz, da si prišel šele sedaj... Če pa prideš z avtomobilom (s prikolico, kamionom...), pa nimaš nobenega dokaza in si ga nasrkal!
Ko si prijavil vinjeto pred 1.07.2013 si se sam prijavil carini, da si prišel. Se strinjava? Torej si na začasnem uvozu... In če se potem nisi odjavil, to pomeni, da si še vedno tam! Torej, vsak ki je kupil vinjeto se je sam pofočkal, da je prišel, pa tudi če samo za en dan.
Kje potem piše, da si zapustil HR ozemlje in barko "razdužil" na carini iz začasnega uvoza? Piše, če si naredil izstop po 18 mesecih. Če nisi, si v prekršku!
Še zadnje info, URADNE!!!:
1. Ministrstvo za finance ima idejo, da bodo sedaj prekontrolirali vse barke in pogledali te 18 mesečne izstope in podobno. Za vsako barko, ki nima urejenega statusa in nima za nazaj urejenih izstopov vsakih 18 mesecev bodo zahtevali:
* plačilo carine v višini 8% kot je bilo pred 1.07.2013 (ne 1,7% saj je to šele z EU tarifo!!!)
* plačilo DDV v višini 25%
* kazen zaradi carinskega prekrška (vprašanje koliko, lahko VELIKO!!!)
2. Ministrstvo za turizem je poslalo neko depešo pred parimi dnevi na Ministrstvo za finance vezano na ta nečloveški predpis. Prej 20 let ni nihče kontroliral vstopov in izstopov na začasih uvozih, sedaj pa bi radi kar vse in to za nazaj... Zaradi turističnega vpliva je zahteva oziroma predlog za izjemo in izpeljavo postopka po starem (enako kot do 1.05.2014) in s tem ureditev statusa še do konca tega leta... Po tem datumu pa jasno sledi vse iz 1. točke...
Uradnega odziva še ni, ker so menda sedaj na polno vsi zaposleni s poplavami v Slavoniji. Lahko pa pričakujemo odgovor do konca naslednjega tedna.
Vsi upajo (upamo), da bo prevladal razum in da bo šlo vse skupaj skozi brez posebnosti. Ni pa ziher!!!
Nazadnje spremenil admin, dne So Maj 24, 2014 09:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Piki napisal/-a:Si ne predstavljam, da bodo zdaj vsakega s 3.3 m gumico, ki jo ima zloženo v avtu, jebali, da ni zapustil hr vod.
Tudi jaz ne, samo imajo pa vso pravno podlago... Lahko ti samo rečejo, dokaži!
Moje mnenje (da ne bo kdo rekel, da je to uradno, je samo moje mnenje) pa je, da bodo plovila pod nekje 6 metrov pustili čisto na miru, ker vsi vedo, da se to zmeraj s prikolicami vozi dol in gor, ni nobene kontrole, vedno je šlo čez mejo na ustno carinsko deklaracijo, itd, itd...
Potem je po moji oceni nek srednji rang med 6 in 9 metri, kjer se načelno še da zadevo peljati po cesti nekako "pol legalno"... Vsi tudi vemo, da se čolni do nekje širine 2,70 m vozijo na prikolicah brez ustreznih dovoljenj za izredni prevoz. Tudi te znajo iti skozi s kakim glumljenjem, da si bil v SLO, pa kak račun za servis, skladišče...
Vse kar pa je nad 9 metrov je pa totalno zapečateno, ker se točno ve, da to pa ali je iz HR odšlo po morju ali pa na kamionu in je uradno poštemplan izvoz na meji... Tudi račun imaš za prevoz, pa izredni prevoz je prijavljen na HR ministrstvu za promet, bla bla bla... Torej za takega boš dokazal samo na ta 2 načina...
admin napisal/-a:McKenzy napisal/-a:ja admin,nič nisem mislil taktizirati.Stvar je taka,da jaz nisem dobil od nikoder nobenega obvestila,da moram kaj urejat.Na slo kapitaniji so mi sicer dejali,da verjetno z tistim pridobljenim obrazcem ne bom nič spremenil.Čoln je doma,je bil in pika.Hr vinjeta pa ničesar ne dokazuje ,da nisem zapustil hr vod,ker jo enostavno moraš imeti-pa čeprav en dan.Na kapitaniji so mi predlagali,da naj ob vstopu v hr naredim prijavo na meji,to je pa tudi vse.
Ko si prijavil vinjeto pred 1.07.2014 si se sam prijavil carini, da si prišel.
Verjetno misliš 1.7.2013 ?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov