Vinjeta in popisi posadke po vstopu RH v EU

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Avg 01, 2013 09:33

sam1 napisal/-a:6. člen je res malo nejasen.

V obrazložitvi zakona je posebej zapisano, da overjeno potrebujemo samo v primeru, ko ni lastnika oziroma ožjega družinskega člana na čolnu.
Še vedno pa bo treba osebe prijaviti na kapetaniji (in plačati verjetno turistično takso-boravak), le omejitve ne bo več.

Ne, oseb ni več potrebno javiti na kapitaniji. Glej člen 7, kjer je jasno napisano kaj moraš imeti na barki ob kontroli. Na njej ni liste posadke. Je pa, če na njej ni lastnika ali ožjih družinskih članov potrebno imeti pooblastilo. Če gre za fizičnega lastnika je dovolj tako z overjenim podpisom na UE, če pa je lastnik pravna oseba pa ni potrebe da je overjeno, vendar mora biti napisan na njemu cel seznam, kdo bo na barki.
sam1
Kapitan bojne ladje
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Če Avg 01, 2013 09:41

Ampak 5. člen navaja, da je potrebno "prijaviti boravak strani državljana na plovilu sukladno posebnim propisima".

7. člen navaja, da se zahteva dokaz, da so plačane: "naknade iz članka 5. ove Uredbe" ... torej verjetno neka taksa (turistična);
Sedaj smo sicer plačevali za turistično takso za plovilo, glede na dolžino; ampak se mi zdi, da bo sedaj še poleg tega še na osebe, ki jih bomo morali posebej prijaviti.
andrejv
Admiral

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Avg 01, 2013 09:59

sam1 napisal/-a:Ampak 5. člen navaja, da je potrebno "prijaviti boravak strani državljana na plovilu sukladno posebnim propisima".

7. člen navaja, da se zahteva dokaz, da so plačane: "naknade iz članka 5. ove Uredbe" ... torej verjetno neka taksa (turistična);
Sedaj smo sicer plačevali za turistično takso za plovilo, glede na dolžino; ampak se mi zdi, da bo sedaj še poleg tega še na osebe, ki jih bomo morali posebej prijaviti.

To sta dva različna zakona:

1. Zakon o tujcih (strancih), ki določa pod kakšnimi pogoji so lahko tujci na Hrvaškem. Treba je razumeti, da je ta odredba narejena za plovila VSEH tujih zastav, ne samo EU. Poglej 1 člen, ki govori posredno tudi o temu. Zakon o tujcih pa definira kako smo lahko na Hrvaškem, kjer moramo tudi EU državljani (tako kot hrvati) po nekem obdobju prijaviti začasno ali stalno prebivališče. Razlika je v tem, da EU državljani nimamo omejitev, ostali pa so lahko na Hrvaškem največ 90 dni v enem letu, razen če pridobijo posebno dovoljenje.

2. Zakon o turistični taksi (boravišnoj pristojbini), je pa tisti, ki definira kako se plača turistična taska in kdo jo mora plačati. V bistvu je sedaj isto kot prej, na tej isti seji vlade so zakon le toliko popravili, da ustreza definicijam iz pravilnika. Namreč zakon je govoril o vinjeti, ki dokazuje plačilo, sedaj pa seveda vinjete ni več. Ostalo pa ostaja isto. Tu je še obrazložitev sprememb zakona s te seje vlade:

Slika
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Če Avg 01, 2013 10:04

No, če je tako, potem pa je tak super...

lp,s
Daniel
Kapitan fregate
Kraj: Prlekija

OdgovorNapisal/-a Daniel » Če Avg 01, 2013 12:17

Uf, meni še sedaj ni čisto jasno i.s.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2189.html

4. člen

Ovjeriti popis posade i putnika koji se nalaze na plovilu...

Omejitev o številu torej ni več, še zmeraj pa imaš na krovu lahko le tiste, ki jih imaš na seznamu overjenem na kapetaniji, npr. ne smeš peljati znanca, ki si ga srečal na plaži, razen če ga greš prej vpisat na seznam?
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Avg 01, 2013 12:27

Če prav razumem sam1 in andrejv je torej potrebno, da ima overjeno pooblastilo le voditelj čolna (kapitan) v kolikor ni lastnik ali ožji sorodnik? Preostala posadka pa ne rabi imeti pooblastila lastnika, da se lahko nahaja na čolnu. Je torej tako?
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Če Avg 01, 2013 12:35

bouton napisal/-a:Če prav razumem sam1 in andrejv je torej potrebno, da ima overjeno pooblastilo le voditelj čolna (kapitan) v kolikor ni lastnik ali ožji sorodnik? Preostala posadka pa ne rabi imeti pooblastila lastnika, da se lahko nahaja na čolnu. Je torej tako?

Ja, tako pravi obrazložitev uredbe s strani Vlade.
andrejv
Admiral

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Avg 01, 2013 13:22

Daniel napisal/-a:Uf, meni še sedaj ni čisto jasno i.s.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2189.html

4. člen

Ovjeriti popis posade i putnika koji se nalaze na plovilu...

Omejitev o številu torej ni več, še zmeraj pa imaš na krovu lahko le tiste, ki jih imaš na seznamu overjenem na kapetaniji, npr. ne smeš peljati znanca, ki si ga srečal na plaži, razen če ga greš prej vpisat na seznam?

Ne, preberi kaj piše na vrhu člena. To velja samo ko VPLUJEŠ v hrvaške vode. Če si kdaj plul iz Slovenije na Hrvaško, potem veš, da je nekaj podobnega potrebno narediti tudi v Sloveniji.

Skratka, gre za nek dokument, s katerim se potrdi kdo JE PRIŠEL na Hrvaško. Predvidevam, da bo ta dokument izginil, ko bo Hrvaška vstopila v Schengen.

Če prebereš naslednji člen, boš videl, da če pripelješ čoln po kopnu, tega dokumenta ni potrebno izpolniti. Predvsem pa v členu 7 ne govori, da bi ta dokiument moral imeti na plovilu. Torej ga na kapitaniji izpolnis in takoj vrzes v vodo...
andrejv
Admiral

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Avg 01, 2013 13:31

sam1 napisal/-a:
bouton napisal/-a:Če prav razumem sam1 in andrejv je torej potrebno, da ima overjeno pooblastilo le voditelj čolna (kapitan) v kolikor ni lastnik ali ožji sorodnik? Preostala posadka pa ne rabi imeti pooblastila lastnika, da se lahko nahaja na čolnu. Je torej tako?

Ja, tako pravi obrazložitev uredbe s strani Vlade.

V resnici je člen 6 precej dvoumno napisan, temu delu o fizičnih osebah sem se šele sedaj posvetil, vedno so me bolj zanimale pravne osebe.

Članak 6.

Na plovilu u vlasništvu fizičke osobe ili fizičkih osoba, koje plovi u Republici Hrvatskoj mogu se za vrijeme plovidbe nalaziti vlasnik plovila, članovi njegove uže obitelji i osobe koje vlasnik plovila za to pisano ovlasti.

Potpis vlasnika na pisanom ovlaštenju iz stavka 1. ovoga članka mora biti ovjeren od domaćeg ili stranog nadležnog tijela.

Konzervativno gledano, to pomeni da moraš imeti pisno pooblastilo lastnika za kogarkoli na plovilu.

Ker pa govori naslednji odstavek da je potrebna samo overitev PODPISA, ne pa SEZNAMA, je rešitev na dlani.

Overiš podpis na praznem listu, potem pa po potrebi dopišeš vsakega gor.

Je pa to nekaj, kar bo potrebno preveriti. V primeru, da je to res, potem mora nekje biti zakonska obveza za kaj takega tudi za hrvaška plovila. Če pa ni, je zrelo za prijavo...
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Če Avg 01, 2013 13:58

Na plovilu je lahko lastnik in člani ožje družine (1. red:žena, sin, hči) brez pooblastil ter drugi s pooblastili.
Torej: člani ožje družine, tudi brez prisotnosti lastnika, lahko upravljajo plovilo, brez pooblastila (vendar z ustreznimi dokumenti, kot je vpisni list, dovoljenje za voditelja čolna, zavarovanje plovila in plačane pristojbine).
Plovilo lahko upravljajo tudi drugi, brez prisotnosti lastnika, s pooblastilom le tega (in ostalimi zgoraj navedenimi dokumenti).
Amen!

LP hrast
proton
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a proton » Če Avg 01, 2013 22:03

Sicer se nanaša na temo, le na zadnje debate ne.

Zanima me, ali lahko kupi vinjeto tudi oseba, ki ni lastnik čolna? Čoln sem namreč kupil ta teden in še nisem uspel uredit glede registracije, da bi se preprisalo name, imam pa overjeno prodajno pogodbo. Prišel bi torej na kapetanijo z vpisnim listom in mojim izpitom, bom lahko kupil vinjeto in rekel, da je lastnik čolna moj kolega?
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Avg 02, 2013 07:21

Mene pa zanimata samo dve stvari.

1. Drži, da vinjete za enodnevni izlet do Umaga ne rabim (ozimski sporazum)? Izobesim samo HR zastavico.

2. Ali lahko na tem enodnevnem izletu npr. v Savudriji poberem 4 prijatelje in jih zapeljem en krog brez kakšnih popisov in cirkusa?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Avg 02, 2013 07:36

proton napisal/-a:Sicer se nanaša na temo, le na zadnje debate ne.

Zanima me, ali lahko kupi vinjeto tudi oseba, ki ni lastnik čolna? Čoln sem namreč kupil ta teden in še nisem uspel uredit glede registracije, da bi se preprisalo name, imam pa overjeno prodajno pogodbo. Prišel bi torej na kapetanijo z vpisnim listom in mojim izpitom, bom lahko kupil vinjeto in rekel, da je lastnik čolna moj kolega?

To bi morda šlo, če imaš poleg še overjeno pooblastilo lastnika, ki je vpisan na vpisnem listu. Saj veš razumevanje lokalnih "šerifov" je včasih nerazumljivo.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Avg 02, 2013 07:42

a-lex napisal/-a:Mene pa zanimata samo dve stvari.

1. Drži, da vinjete za enodnevni izlet do Umaga ne rabim (ozimski sporazum)? Izobesim samo HR zastavico.

2. Ali lahko na tem enodnevnem izletu npr. v Savudriji poberem 4 prijatelje in jih zapeljem en krog brez kakšnih popisov in cirkusa?

Pod 1. točko je možno, drži da ne potrebuješ vinjete, ampak še zmeraj moraš prvo opravit uradni prehod meje s prijavo v Umagu ali Novigradu.

Pod 2. točko pa ne smeš prvo pobrat osebe pred prijavo, ker je to uradno ilegalni prehod meje. Sedaj je zelo "mehak" režim, ampak vseeno se lahko najde nekdo s premajhnim ****** in prevelikim egom v uniformi.

HR še ni v šengenskem območju.

LP

.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
WebMajstr
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a WebMajstr » Pe Avg 02, 2013 11:03

Evo sm ravno prisel iz Puljske kapetanije. Prejsni teden sem sebe dodal na popis oseb, kot prejsna leta. Danes pa sem zelel dodati se par kolegov, pa so me prijazno odslovili da od avgusta naprej ni potrebno vpisovati oseb na vinjeto, niti ni treba pisati trenutnega stanja na barki glede oseb :)

Torej so se s tem mesecem komplikacije s popisom oseb in omejitvijo stevila oseb ukinile ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov