Vinjeta in popisi posadke po vstopu RH v EU

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Pe Avg 02, 2013 17:43

proton napisal/-a:Sicer se nanaša na temo, le na zadnje debate ne.

Zanima me, ali lahko kupi vinjeto tudi oseba, ki ni lastnik čolna? Čoln sem namreč kupil ta teden in še nisem uspel uredit glede registracije, da bi se preprisalo name, imam pa overjeno prodajno pogodbo. Prišel bi torej na kapetanijo z vpisnim listom in mojim izpitom, bom lahko kupil vinjeto in rekel, da je lastnik čolna moj kolega?

Jaz sem jo v Novigradu vsako leto kupil za barko, ki je pisana na taščo.. in plačal tudi boravišno takso.. sem povedal, da je barka taščina in so mi prodali vinjeto, osebe z liste npr. 2011 pa sem enostavno prepisal na listo 2012 in nato po potrebi še dopolnil (npr. v Novigradu ali Poreču).. s temi osebami sem tudi priplul do kapetanije, saj sem moral pokazati njihove dokumente in so samo dodali datum, podpis in žig.
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Pe Avg 02, 2013 17:59

a-lex napisal/-a:Mene pa zanimata samo dve stvari.

1. Drži, da vinjete za enodnevni izlet do Umaga ne rabim (ozimski sporazum)? Izobesim samo HR zastavico.

2. Ali lahko na tem enodnevnem izletu npr. v Savudriji poberem 4 prijatelje in jih zapeljem en krog brez kakšnih popisov in cirkusa?

pod 1. je res... že velikokrat napisano.. po Osimskem sporazumu si lahko brez vinjete do Funtane in nič dlje.. in zastavo rhmoraš izobesiti..

pod 2. je odgovor po mojem ne, ker...če pripluješ iz vod RS v vode RH in se ne zaustavljaš v zalivih ali ne pluješ v zalive (ne presekaš temeljne (namišljene) črte zunanjih rtov) ali če ne pluješ med obalo in otoki (skrajni zunanji del otoka) se niti ne rabiš prijavljati ker se to šteje za neškodljiv prehod (ne vpluješ v notranje vode). Če greš iz RS v RH z namenom, da boš peljal prijatelje pa se moraš pri nas odjaviti in v RH prijaviti tako, da v kolikor bi "pobral" prijatelje (domnevam, da na kakšnem pomolu ali v kampu), je tu že problem, saj bi se moral prvo prijaviti v Umagu in nato nazaj do Savudrije "pobrat" prijatelje (bi bilo bolje če te počakajo v Umagu), jih nato odpeljat en krog maksimalno do višine Funtane in za nazaj isto. Prvo skrcat prijatelje v Savudriji in se nato odjaviti v Umagu in se prijavit v Piran, Izolo ali Koper. Te imajo naši in njihovi vedno na radarju...
Nazadnje spremenil aleks09, dne Pe Avg 02, 2013 18:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Avg 02, 2013 18:06

Sem se že zmenil, da jih peljem ob eni drugi priložnosti s štartom v marini Portorož. Najmanj problemov, pa se zapeljejo do Gradeža na sladoled in nazaj...
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Avg 02, 2013 18:06

Sem se že zmenil, da jih peljem ob eni drugi priložnosti s štartom v marini Portorož. Najmanj problemov, pa se zapeljemo do Gradeža na sladoled in nazaj... zadeva rešena, pa še pili ga bomo cel dan.
Nazadnje spremenil a-lex, dne Ne Avg 04, 2013 18:43, skupaj popravljeno 1 krat.
gensy
Kapitan

OdgovorNapisal/-a gensy » So Avg 03, 2013 08:08

Pravkar kupili "vinjeto" v Malem Losinju....so mi razlozili da popisa oseb ni vec in prav tako tudi ne fizicno vinjete-nalepke...dobili smo samo potrdilo o placilo (enako potrdilo kot prejsnja leta zraven vinjete) in to moramo menda imeti s sabo kot dokazilo, nic drugega...se kaksne izkusnje?
sam1
Kapitan bojne ladje
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a sam1 » So Avg 03, 2013 09:59

Ja popisa ni vec :)
Preverjeno
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Po Avg 05, 2013 10:35

Drži. Kolega je v soboto kupil vinjeto v Novalji. Nalepke ni več, popisa oseb ni več. Le znesek ostaja po starem. Bo pa zanimivo v naslednji sezoni. Ali bo vinjeta dražja za domačine ali cenejša za nas?
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Avg 05, 2013 11:43

Splav napisal/-a: Ali bo vinjeta dražja za domačine ali cenejša za nas?

Dražja za domačine :wink:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Po Avg 05, 2013 12:10

kr en napisal/-a:
Splav napisal/-a: Ali bo vinjeta dražja za domačine ali cenejša za nas?

Dražja za domačine :wink:

To bi bilo mačehovsko do lastnih državljanov. Če želijo ohraniti približno enak nivo prihodkov, bi morali ubrati neko srednjo pot, da bo za tujce malo ceneje, za domačine pa malo dražje.
Uporabniški avatar
blazsonc
Poročnik fregate
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a blazsonc » Po Avg 05, 2013 15:07

Zakaj je dovoljeno do Funtane, če Osimski sporazum velja do Novega grada - reka Mirna (bivša cona B) ?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Ne Avg 11, 2013 09:31

Evo danes sem se hotel v Marini prijaviti ,pa so mi rekli,da to po novem več ni potrebno. Kako je drugje po drugih marinah,a to drži.
L.p.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Avg 11, 2013 09:52

vili napisal/-a:Evo danes sem se hotel v Marini prijaviti ,pa so mi rekli,da to po novem več ni potrebno. Kako je drugje po drugih marinah,a to drži.
L.p.

Malo več podatkov prosim.

Kaj si hotel prijavit in kje?

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Avg 11, 2013 10:19

blazsonc napisal/-a:Zakaj je dovoljeno do Funtane, če Osimski sporazum velja do Novega grada - reka Mirna (bivša cona B) ?

Nekako takole , bolj odgovor "čez prst", da ne bo pomote.

Z Osimskim sporazumom, ki ga je "usmerjal" videmski sporazum, so administrativno določili, uredili meje med tedanjima SFRJ in Italijo. Maloobmejni promet so pomaknili do Funtane, ker je neka norma od zadnjega stika sosedske države v državo. Kdor je bil imetnik maloobmejne prepustnice je lahko z njo prosto potoval samo v tem območju. Imeli smo-so tudi mejne prehode samo za prehod s propustnicami. tako z Italijo, kot Avstrijo in Madžarsko. Npr. s prepustnico si lahko šel do Trsta, do Tržiča-Monfalconeja pa že ne. Z Avstrijo do Borovelj, Celovec je bil pa že izven te cone, itd. Po spominu je ta norma 25 km zračne črte.
Ne vem točno, morda so Italjani izposlovali malo večjo razdaljo, ker je to odgovarjalo tudi SFRJ. Takoj za Vrsarjem je Limski kanal in je močna naravna meja. Lahek nadzor, ker ko se v notranjosti konča je zelo težko prehoden teren.

Nisem našel kakšnih točnejših podatkov, zato sem napisal bolj predvidevanja, po lastni presoji.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Ne Avg 11, 2013 11:32

Pajer,vedno ko sem prišel v marino,sem se šel prijavit kako dolgo bom ostal na Hrvaškem. Ne vem točno kaj je pisalo vedno na listu,ampak je šlo za začasen naslov in ker je to na barki,sem ga pač prijavil v naši marini.
L.p.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Ne Avg 11, 2013 12:01

vili napisal/-a:Pajer,vedno ko sem prišel v marino,sem se šel prijavit kako dolgo bom ostal na Hrvaškem. Ne vem točno kaj je pisalo vedno na listu,ampak je šlo za začasen naslov in ker je to na barki,sem ga pač prijavil v naši marini.
L.p.

Potem se tudi meni ni treba za dva-tri dni prijavit, ko čoln pripeljem po kopnem in ga dam v morje mimo marine?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta