Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » To Maj 27, 2014 16:45

dobra_vila napisal/-a:Čudno, kaj ti govori ta špediter. Meni je rekel da je rok 18 mesecev od zadnjega izhoda. Torej se ti je od julija 2012 ta rok že iztekel konec leta 2013. Preveri še enkrat pri svojem špediterju. Tudi jaz sem šel ven decembra 2012. Rok se mi izteče konec junija 2014. Vendar bom raje še malo počakal, da ne bi slučajno izpadel 2 x osel

No, jst sm danes dobil to slavno carinsko deklaracijo domov po posti, tako, da je ocitno nekaj na tem, da ni smelo miniti vec kot 18 mesecev do vstopa hr v Eu in ne do danes, saj imam zadnji izstop poleti 2012.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

Prvi post tukaj

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Maj 27, 2014 20:13

Pozdravljeni morjeplovci!

Prvič se oglašam tukaj, ker sem ravnokar postal (pravzaprav moja firma) ponosen latnik 8 let stare jadrnice. Hej juhej!
Moj problem je sledeč:
Plovilo je bilo zadnje leto (ali nekaj podobnega) registrirano pod Slovaško zastavo. Moja firma ga je kupila od Slovaške firme, ki ga je pred tem kupila od fizične osebe na Slovaškem. Plovilo je ves čas (sedaj 8 let) na Hrvaškem v marini. Vmes je bila v Grčiji, Sloveniji in še kje, vendar zadnje 4 leta ali nekaj podobnega nikjer izven CRO.
Plovilo želim vpisati za gospodarski namen v SLO register in moram (tako vsaj piše imeti urejene davščine). Ban na kapitaniji pravi, da potrebujem za vpis (pogovarjala sva se po telefonu):
- fakturo
- pregled (osnovni)
- sodni prevod izpisa iz Slovaškega registra
- CE certifikat oz. izjavo o skladnosti

Vse zgoraj našteto sedaj imam, razen dokazil o plačanih davkih. Imam samo obračun slovaškega DDV za določen mesec firme prodajalke, ko je bilo plovilo prenešeno iz fizične osebe na firmo (na Slovaškem).

Sedaj pa vprašanje:
Bo Ban po vaših izkušnjah hotel za registracijo plovila še dokazila s Slovaške o plačanih davkih?
Potrebujem za registracijo tudi zavarovalno polico? (na spletni strani Uprave je navedeno, da jo potrebujem, Ban pa je po telefonu ni omenjal oz. izrecno povedal, da jo potrebujem)
T2L obrazca pri nas na carini jasno ne morem pridobiti, dokler ne uredim registracije. Tudi sicer nameravam takoj urediti vse potrebno, vendar potrebujem za to kar nekaj časa. Če sem prav razumel imam čas da uredim carinski status (sprostitev vprost pretok) 18 mesecev od vstopa hrčkov v EU (to je približno do konca letošnjega leta).
Recimo da uredim registracijo in pridobim še hrvaško plovno, lahko v tem času plujem ali pa sploh ne smem uporabljati barke?

Veliko za prvič, toda upam na konkretne odgovore. Glede na to, da že nekaj časa berem tale forum vem, da je na njem kar nekaj mačkov, ki bodo tole stresli iz rokava... ;)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 27, 2014 21:07

Najprej uredi sprostitev iz HR carinskega objema (marina depo). Več info glede tega dobiš v prejšnjih prispevkih in pri HR špediterju. Če ima plovilo plačane davke itd. potem te bo zadeva prišla cca 200€, drugače pa carina+pdv...
Ko to urediš, urejaj naprej po želji vpis v SLO register ali pa ga pustiš kar pod SK zastavo. Tudi to je možno.

Dokler ti plovila ne sprostijo hrčki, se ne smeš vozit, potem pa plačaš plovne pristojbine in zavarovanje in gasa.
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Maj 27, 2014 21:27

Marchi, kaj je dokazilo o plačanih davkih? ...in seveda hvala za hiter odgovor :D
Tole je velika uganka. Pisal sem na Slovaško davčno upravo (naj pač povejo ali so davki plačani ali ne in naj napišejo o tem potrdilo). Seveda bo tole trajalo, ker slovaško ne znam oni pa angleško... hmm
Pismo, ne vem, s katerega konca se naj zadeve lotim. Trenutno ni barka vpisana v noben register, ker hočem SLO zastavo (call me stupid ;)). Hrčkom se kazati in plačevati neke davščine se mi ne zdi pošteno. Konec koncev raje plačam (če bom pač moral) naši pogoltni državi kot pa njihovi. Od tega vsaj kaj (čeprav bolj malo) imam. Od njihove (razen stroškov) pravzaprav nič, ker takoj ko tole uredim jo podurham v Grčijo (vsaj upam, da mi uspe ;))
Mogoče bo najbolje, da zaposlim Bana na kapitaniji naj študira, med tem časom pa se poskusim zmeniti s Slovaki ali pa našim DURS-om. T2L obrazca pa ne morem v nobenem primeru dobiti preden ne uredim registracije.
Zavarovanje? Prejšnji lastnik je imel urejeno zavarovanje pri hrvaški zavarovalnici in še velja do srede avgusta...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 27, 2014 21:35

Najprej se v marini pozanimaj kaj bi radi hrčki, ker tu je glavna caka, vse ostalo je malenkost.
Ne vem kaj je potrdilo o plačanih davkih. Verjetno kakšen račun iz katerega je to razvidno. Ne me spraševat davčnih zadev, ker ti bom kaj narobe odgovoril.
Malo preberi prejšnje poste, kjer je vse napisano.
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » To Maj 27, 2014 22:26

Evo, to so te piz......, o katerih sem pomišljal kakšno stran nazaj. Kupiš barko, pol pa cirkus, da ven ne vidiš.
Če je EU je EU in imajo nas za bedake. Že vse tiste vožnje ven pa noter iz Hrvaške so čista oslarija. Včeraj ladja ni bila v EU, danes pač je. Vse drugo imajo za porihtat Hrvati, brez da kogarkoli nadlegujejo. Kako se pa drugi tujci-Nemci odzivajo na vse te oslarije al so oni druga kategorija. Jaz se res ne spoznam, ampak vse to mi je skrajno nepojmljivo.
kalužni mali
al

OdgovorNapisal/-a al » To Maj 27, 2014 22:35

dobrodošel v navtiki in dobrodošel v sranju zbirokratizirane EU.
pojebal nas bodo evropski uradniki.
včeraj sem gledal The name of the rose in ko sem gledal tiste debele prasce od duhovnikov sem v njih videl euro poslance in ostalo golazen. mrš
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Maj 27, 2014 23:00

no vsaj film je dober ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 27, 2014 23:42

Imaš podjetje praviš? Si zavezanec za DDV ali ne?
Očitno nisi prebral ZDDV-1, če pa si ga, si ga precej površno oziroma ti te zadeve ne ležijo... Priporočam pogovor s tvojim računovodjo, ne bo trajalo več kot 1 minuto, če je kaj vreden... :wink:
Res sprašuješ čudne stvari, ki bi po mojem prepričanju morale biti jasne vsakemu lastniku podjetja oziroma v nasprotnem bi moral imeti davčnega svetovalca.
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Maj 28, 2014 06:24

Admin, saj mi je jasno, da si moram obračunati boniteto za uporabo, pa "rentam" tudi lahko, a ne? :roll:
Pustiva za enkrat to ob strani. Sedaj je bistveno, da barčico spravimo izven spon birokracije čim ceneje in čim hitreje.
Problem je, ker ne vem, kako je Slovak vse skupaj lani speljal, oz. mi ni znan carinski status plovila. Sicer on zatrjuje, da je s prodajo barke (ki je takrat plula pod Južnoafriško zastavo) iz FO na svojo firmo in poračunom vstopnega in izstopnega DDV davčno obveznost opravil in plovilo nato registriral v SK registru. Iz davčnega obračuna je to po zneskih razvidno, jasno pa je, da če je goljufal, je to med njim in SK davkarijo. Sem jih že prosil za potrdilo. Bomo videli, kaj se bo izcimilo. Glede carinskega statusa pa prodajalca izrecno nisem spraševal, ker mi v marini v mesecu dni in tudi pri pogodbi za letni vez niso nikoli omenili, da bi jim moral dostaviti kaj drugega kot samo novo registracijo.
Najbolje, da pokličem marino in jih vprašam kako je s carinskim statusom.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Maj 28, 2014 10:35

Sam si pa kupil "svetovno" plovilo, še v Južni afriki je bla ti boga, lej ti tele Slovake, mogoče pa vedo še kaj več od nas, a Tex? :wink: :lol:
Kako boš pa tole uredil pa tud mene zanima, poročaj ko urediš.
Srečno.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 28, 2014 22:29

OK, mogoče sem kaj narobe razumel...
Lastnik je bilo slovaško podjetje?
Lastnik sedaj je slovensko podjetje, ki je barko uradno kupilo od slovaškega podjetja?

Če je tako, potem ni nobenih dokazil o DDV in podobnih reči... Za vse to je tukaj ZDDV-1. Če je pa kaj drugega, potem mi pa prosim pojasni in bomo poskusili najti odgovore.
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Maj 29, 2014 06:17

Točno tako.
Glej, zgodba je sledeča:
Leta 2006 sta dva stara Nemca kupila novo barko francoske izdelave, jo poslala v Nemčijo na pedenanje in nato na Hrvaško v marino. Ker sta imela prebivališče prijavljeno v JAR sta barko tam tudi registrirala in se izognila MWSt. Do sem vse jasno in OK.
Potem leta 2011 pride mimo Slovak (FO) in od njiju barko kupi. Pluje (sicer bolj malo in od pi... do guzice), ampak tudi ta zgodba je jasna.
Potem pride farmozen vstop hrčkov v EU in je pač treba ali barko spraviti za 5% šticunge na CRO zastavo ali pa zadevo urediti drugače. In Slovak pač zvoha varianto, da si je najprej prodal barko iz FO na svojo firmo (davčni zavezanec), napisal lepo pogodbo in obračunal davek (DDV). Nato je barko registriral pod Slovaško zastavo in zgodba zaključena, oziroma bi morala biti, pa ni. Slovaška firma ni uredila carinskega statusa. In potem je prišla gora k Mohamedu.... :twisted:
Potem pa pridem jaz oz. moja firma in od te slovaške firme pač kupi rabljeno barko. Po ZDDV-1 nisem upravičen do povračila davka, ker pač gre za rabljeno plovilo. Niti take pridobitve plovila ne rabim prijavljati naši davkariji. E, zaj pa problem!!!
Ko sem plačal kupnino po fakturi (na kateri je DDV 0€) je prodajalec poskrbel za izbris iz registra, ker ta papir rabim za vpis pri nas. Idiot (oprosti izrazu) nisem preverjal carinskega statusa barke, ker sem se (sedaj vem da pomotoma) zanašal na EU zastavo. Mislil sem, da Banu na kapetanijo dostavim dokumente (glej moj prvi post) in on to lepo vpiše. Mogoče jo bo res, vendar mu dokumentov še nisem poslal, ker sem na spletni strani Uprave prebral, da potrebujem urejen carinski status in zavarovanje. To drugo ni problem, medtem ko je ureditev carinskega statusa oz sprostitev blaga v prost promet jeba, kot pa itak veš (rabiš špediterja).
Kot sem včeraj izvedel, ko sem rovaril po SK davkariji, carini in pri CRO špediterjih, smo očitno naredili kapitalno napako, ker smo barko prehitro izbrisali iz SK registra preden smo uredili carinski status. Jeba. Nikoli nisi dost pameten :oops:
Sedaj mogoče ne bo druge poti kot barko znova vpisati v SK register, jo sprostiti s carine in šele nato prestaviti na SLO zastavo. Argh##^#^#^
To je to. Zaradi tega sem spraševal, če morda pridem pri Banu skozi brez urejenega carinskega statusa.... (pač po izkušnjah morjeplovcev in poznavanja prava, ki ga očitno nekateri tu kar dobro obvladajo)
Upam, da je dovolj izčrpno za kakšen konkreten nasvet. Hvala.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 29, 2014 10:06

Pozabil si še povedat, da je barka v HR marini in da ti ne Slovaki, ne Slovenci tu ne morejo pomagati kaj dosti. Carinski status boš moral uredit na HR, ker je barka v začasnem uvozu v HR in kot sem že napisal, so ti hrčki barko "ugrabili".
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Maj 29, 2014 10:22

Ja, seveda. Hrčki so tisti, ki morajo barko sprostiti, jasno.
Vprašanje pa je, zakaj jo ne kar po defaultu???
Če je barka prišla v EU ker se je meja premaknila in barka je bila de-facto registrirana v EU v trenutku premika meje, je sedaj normalnemu človeku nerazumljivo, zakaj moram nositi na CRO carino ne vem kakšna dokazila, če pa je vse dokazano in urejeno v postopku pridobivanja SK zastave.
Call me stupid, ampak ne razumem te birokracije.
Gledal sem listing plovil z neurejenim statusom v moji marini - tri četrt marine zastav od D, A, I, SLO, SK... ima neurejen status, pa se zgleda nihče kaj hudo ne sekira. Hrčki pridejo vsake tri dni z neko novo varianto na plano, s tem, da se pol leta ni zgodilo nič. Ne vem, kako bo s tem.
Pa še nekaj je - če bi lahko (oziroma če bi imel registracijo, ker plovno mi velja do avgusta), bi po najkrajši poti spi*dil v SLO, prešel Schengen mejo in dobil tisti klinčev izhodni pildek. Potem bi pri nas uredil carinski status in voila! Tako pa se zajebavam z birokracijo, kjer nihče noče vedeti nič, te pošiljajo od uradnika do uradnika (po telefonu in mejlu, jasno), pa še vedno nisem popolnoma nič premaknil. Pismo, praviloma še na barki spati ne bi smel... Pa razumi, če moreš!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti