Točno tako.
Glej, zgodba je sledeča:
Leta 2006 sta dva stara Nemca kupila novo barko francoske izdelave, jo poslala v Nemčijo na pedenanje in nato na Hrvaško v marino. Ker sta imela prebivališče prijavljeno v JAR sta barko tam tudi registrirala in se izognila MWSt. Do sem vse jasno in OK.
Potem leta 2011 pride mimo Slovak (FO) in od njiju barko kupi. Pluje (sicer bolj malo in od pi... do guzice), ampak tudi ta zgodba je jasna.
Potem pride farmozen vstop hrčkov v EU in je pač treba ali barko spraviti za 5% šticunge na CRO zastavo ali pa zadevo urediti drugače. In Slovak pač zvoha varianto, da si je najprej prodal barko iz FO na svojo firmo (davčni zavezanec), napisal lepo pogodbo in obračunal davek (DDV). Nato je barko registriral pod Slovaško zastavo in zgodba zaključena, oziroma bi morala biti, pa ni. Slovaška firma ni uredila carinskega statusa. In potem je prišla gora k Mohamedu....
Potem pa pridem jaz oz. moja firma in od te slovaške firme pač kupi rabljeno barko. Po ZDDV-1 nisem upravičen do povračila davka, ker pač gre za rabljeno plovilo. Niti take pridobitve plovila ne rabim prijavljati naši davkariji. E, zaj pa problem!!!
Ko sem plačal kupnino po fakturi (na kateri je DDV 0€) je prodajalec poskrbel za izbris iz registra, ker ta papir rabim za vpis pri nas. Idiot (oprosti izrazu) nisem preverjal carinskega statusa barke, ker sem se (sedaj vem da pomotoma) zanašal na EU zastavo. Mislil sem, da Banu na kapetanijo dostavim dokumente (glej moj prvi post) in on to lepo vpiše. Mogoče jo bo res, vendar mu dokumentov še nisem poslal, ker sem na spletni strani Uprave prebral, da potrebujem urejen carinski status in zavarovanje. To drugo ni problem, medtem ko je ureditev carinskega statusa oz sprostitev blaga v prost promet jeba, kot pa itak veš (rabiš špediterja).
Kot sem včeraj izvedel, ko sem rovaril po SK davkariji, carini in pri CRO špediterjih, smo očitno naredili kapitalno napako, ker smo barko prehitro izbrisali iz SK registra preden smo uredili carinski status. Jeba. Nikoli nisi dost pameten
Sedaj mogoče ne bo druge poti kot barko znova vpisati v SK register, jo sprostiti s carine in šele nato prestaviti na SLO zastavo. Argh##^#^#^
To je to. Zaradi tega sem spraševal, če morda pridem pri Banu skozi brez urejenega carinskega statusa.... (pač po izkušnjah morjeplovcev in poznavanja prava, ki ga očitno nekateri tu kar dobro obvladajo)
Upam, da je dovolj izčrpno za kakšen konkreten nasvet. Hvala.