Vinjeta Hrvaška

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

Re: v navtiki je vse računica

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Avg 12, 2013 22:11

PACEK napisal/-a:Jaz osebno sem švercal iz Bosne 450l goriva na 5m gumici, saj mi je to pomenilo (5)pet ur dodatne plovbe v primerjavi z nakupom benza pri nas ali v republiki hrvaški. Ja (5) pet ur več smučanja, ali pa en lep izlet na lepo plažo.
.

Tale 5 metrska guma ti pa velik pokuri :lol:

PACEK napisal/-a: Ostane 220€ za benz = 180l benza = 14 ur smučanja + cerada.

No sej sedaj pa ne vem koliko privarčuješ v navtiki ampak z takole računico ne vem kako ti uspeva...

450 litrov = 5 ur ?
180 litrov = 14 ur ?

No ali ti prazno slamo mlatiš, ali pa je gregor.n baksus...

PS: kam pa si dal 450 litrov na 5 metrski gumi ? :shock:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Avg 12, 2013 23:42

.

Tex, če bi si pri branju tudi kaj zapomnil ne bi pisal tega zgoraj.

Človek ti je lepo zapisal, da pri 450 litrih goriva privarčuje za 5 ur smučanja na vodi, če gorivo kupi po cenejši varianti v Bosni. Samo razlika v ceni je to, ne pa za pet ur 450 litrov.

Kako je gorivo prešvercal , pa tudi mene zanima.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Avg 13, 2013 00:12

ok res je, ni samo gregor.n baksus, tudi jaz sem :oops:

kam spravit 450 litrov, je pa tudi podvig :shock:
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Avg 13, 2013 08:09

andrejv napisal/-a:
PACEK napisal/-a:.. Hrvaška opravičuje, da so te vinjete za svetilnike in vzdrževanje infrastrukture. A pri nas imamo pa obalo ponoč z kresničkami osvetljeno ali kaj?:).

Tudi pri nas se plačuje ta pristojbina. Slovenske barke jo plačajo ob podaljšanju dovoljenja, tuje pa samo če imajo letni privez v naših marinah.

http://www.uradni-list.si/1/content?id=22995

tudi jaz bi rad na hrvaškem plačal pristojbine, le če bi imel letni privez....pošteno. ne pa, da lupijo letne premije za tisti kurčev teden morja.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 13, 2013 08:38

PACEK napisal/-a:Slovenci smo že od nekdaj tak narod, da če imamo namen za nekaj zapraviti 500€, jih v končni fazi zapravimo 750€-potlej gremo pa domov :).

Po mojih izkušnjah je nekoliko drugače... Slovenci smo izredno škrti in v tej krizi se to samo še potencira.

Naj ti navedem letošnji dogodek z enega od hrvaških otokov, ki mi je dal mislit. Par Slovencev nas je po dobri slovenski navadi poskušalo čimbolj zbit ceno priveza... koncesionar je na koncu s stisnjenimi zobmi popustil, mislil si je pa svoje. Malo za nami je priplula ruska družina na jadrnici in brez besed plačala privez, pa še 100 Kun napitnine so mu pustili.

Mene je postalo kar malo sram,... pa ne mislim, da sem boljši od kogarkoli, ker tudi sam počnem isto, niti ne zagovarjam odiranja... samo zamislil sem se nad tem, kaj si o nas Slovencih mislijo Hrvati, ko se tresemo za vsako Kuno.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 13, 2013 09:27

100 % resnica. In vprašanje na mestu.

Ampak razlaga je pa sledeča: Rus je prišel za en teden, mi smo pa dol (vsaj jaz) cca 80-100 dni, od tega 40 dni na zunanjih privezih.
Kar je pa glavno, da nas prisili v barantanje, pa je balkanska trgovska mentaliteta in situacija. Če bi vsak od nas imel plačo juhuhu €, ali pa v lastni branži prodajal svoje izdelke/storitve po kulturnih evropskih cenah, ja. Potem bi šlo. Ker pa nas doma tudi vsi stiskajo v kot, konkurenca se "meče na glavo", smo primorani tudi kontra obnašati se isto.

Res pa je, da GREMO slovenci dostikrat s tem čez rob. Oziroma preko meje dobrega okusa
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Avg 13, 2013 09:38

prav o tem sem pisal

moja gumica z
IZ registracijo= zavarovanje, davek, +pristojbine v RS + vinjeta za hrvaške vode za plutje v vodah RH.
Hrvaška gumica z
PU registracijo, ki pluje mimo Kopra pa potrebuje registracijo + zavarovanje + pristojbine v RH - vinjete pa nobene( že Slovenci plačamo za kresničke na naši obali.
na obeh barkah pa smo enakovredni prebivalci Evropske unije.
halooooooooooooooooooooooooooooooooooooo :oops:
Sem mislil, da zijajo v čoln, so jim pa le ( .)( . ) bokobrani na čolnu všeč.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 13, 2013 09:43

kr en napisal/-a:Če bi vsak od nas imel plačo juhuhu €, ali pa v lastni branži prodajal svoje izdelke/storitve po kulturnih evropskih cenah, ja. Potem bi šlo.

Na žalost pač prodajamo svoje izdelke in storitve škrtim Slovencem, ki nočejo plačevati kulturnih cen :twisted:

Če bi bili manj škrti, bi imeli tudi višje plače :wink:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 13, 2013 09:56

PACEK, ne se vžigat.

Kot prvo. Tko pač je. Če nekdo nekje prišpara par €, ga zato še ni trba linčat.
Kot drugo. Če bi v SLO imeli plačljivo vinjeto, še tistih treh Italijanov ne bi bilo na kosilo v Portorož.
Kot tretje. Hrvata z PU-la registracijo, ki pluje mimo Kopra enostavno ni. Kaj pa če počet tu gor. :roll:

Vzemite to drugače. Bodimo veseli, da lahko uživamo na morju za relativno nizko ceno in smo del te zgodbe. Veste kako so nam uni iz Hamburga nevoščljivi. Rabijo cel koš €vrov in časa, da pridejo do Jadrana. :wink:
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Avg 13, 2013 10:00

še odgovor Texu.

Pri 450l bencina kupljenega v BIH ali 450l benza kupljenih v RS ali RH, je razlika v ceni za caa 50 l več v BIH, kar je enako dodatnih 5 ur smučanja.

180l pa je razlika, če kupim cerado v Domžalah ali pa v Motomarine.

Dve različni situaciji :).
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Avg 13, 2013 10:07

Kr en, saj se ne užigam :), ko me bo dosti motilo, bom pač smučal po Italjanskem morju brez vinjete. Saj v Benetkah še nisem bil z mojo gumico...............:).
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Avg 13, 2013 10:34

In kaj smo potem ugotovili? Da se po novi uredbi potrebuje vinjeta tudi za čolne od 2,5 do 3 metre ali ne? Še vedno mi ni jasno pri tolikih uredbah, ko ena črta drugo, ena se sklicuje na še starejšo.... :?
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Avg 13, 2013 10:34

PACEK napisal/-a:Kr en, saj se ne užigam :), ko me bo dosti motilo, bom pač smučal po Italjanskem morju brez vinjete. Saj v Benetkah še nisem bil z mojo gumico...............:).

Takrat boš potreboval dražje zavarovanje, saj je za Italijo potrebna višja zavarovalna vsota...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 13, 2013 10:36

Točno to. In ta vsota ni višja le za 20 % :!: :!: :!:

Le do naših južnih sosedov smo malo nestrpni. VSI! Tudi sebe ne izločujem iz te zgodbe.
Boli nas, ker je bilo to vse nekoč naše in čisto zastonj. Sedaj pa je, kot je. Vse se plača, na žalost. Bošta je bil lani na Deviških otokih in naj pove. Tudi tam se plačujejo boje in vsaka vrečka smeti posebej.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Avg 13, 2013 10:40

PACEK napisal/-a:prav o tem sem pisal

moja gumica z
IZ registracijo= zavarovanje, davek, +pristojbine v RS + vinjeta za hrvaške vode za plutje v vodah RH.
Hrvaška gumica z
PU registracijo, ki pluje mimo Kopra pa potrebuje registracijo + zavarovanje + pristojbine v RH - [/size]

To je zgrešeno razmišljanje.

Eno od osnovnih načel Eu je, da so državljani enakopravni in da ne sme biti diskriminacije na načelu narodnosti.

Torej je razmišljanje tako: če ni to z drugimi direktivami prepovedano (in v tem primeru ni) vsaka država lahko določi sama koliko je potrebno plačati, da pluješ pri njih.

KAR JE POMEMBNO: državljani domače države ne smejo biti v boljšem položaju kot ostali državljani članic EU. Na kratko, kolikor plačajo Hrvati, toliko morajo tudi drugi.

In to bodo ( s stisnjenimi zobmi) naredili tudi Hrvati. Sicer od 1.1.2014, ampak bolje pozno kot nikoli.
Crew liste in ostalo so pa že itak ukinili.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost