opravljanje izpita za plovilo

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

icewarrior

OdgovorNapisal/-a icewarrior » Sr Avg 27, 2008 12:37

imam SLO izpit in vikend na hrvaskem..da ne vozim colna non stop dol in gor ga imam na hrvaskem pod CRO zastavo..

mi izpit velja?
indoo
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » Sr Avg 27, 2008 12:45

Seveda velja. Tudi če najameš avto v tujini ti velja vozniško dovoljenje.

Vse dokler ne srečaš kakega "pametnega" hrvaškega policaja !
samo morje !
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 27, 2008 14:44

Letos sem na Hrvaškem opravljal izpit B kategorije (plovilo+VHF). Katasrofa. Vsipal se je cel avtobus Avstrijcev, ki so seveda lepo bili klicani naprej. Sigurno je kdo kaj zaslužil preko vrste. Kapetan ni znal niti imen izgovorit v nemščini, ko jih je klical v sobo, ampak vsi so opravljali izpit v nemškem jeziku in opravili! Sem malce prisluškoval in moral kar zadrževat, da nisem bruhnil v smeh :twisted:
Po dobrih 4 urah čakanja sem le prišel na vrsto. Na vse, kar sem mu odgovarjal, je bil njegov odgovor: nije tačno :?: Pol sva se skregala, ker sem mu rekel, da po Hrvaških predpisih mora imet ribiška ladja na jamboru zeleno in belo luč, po slovenskih pa enako (koča) ali pa belo in rdečo. Pa je kapitanček čisto popizdu, pol pa sem za kazen moral na karti poiskat koordinate hrvaške variante mejne črte v Piranskem zalivu, da se bo vedelo, kdo je kdo. Na nekem šmir cetlu je imel že kakih 20 minusov, za vsako vprašanje, ki mi ga je postavil, minus :!:
Naslednje me je skurcal, ko sem mu omenil radijske postaje na kopnem (radio Rijeka), češ, "tamo neka slušam glazbene želje, jer to je Rijeka radio" :idea:
Potem sem mu ša malce zabrusil nazaj, da bi bilo več reda na morju, če bi bili oni malce bolj aktivni (pri meni so dobesedno enkrat vsakih 2-3 tedne, pol urce na morju, potem pa 6 ur po gostilnah na otokih). Pa še par zadevc, ki so na morju življenske, sem mu omenil
:twisted: Ne vem, kdo je bil bolj nervozen, on ali jaz :lol:
Na koncu je obupal se obrnil vstran, vrgel pred mene osebno izkaznico in siknil, na pridem popoldne po izpit.
Je pa zato moja boljša polovica za menoj imela popravnega iz navigacije, ker je za 2 stopinji zgrešila kurs, narisan na njegovi karti, z svinčnikom H, in črto debelo 0,5-2mm. Nek se vidi, kdo je glavni.
indoo
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » Sr Avg 27, 2008 16:09

Nisem verjel zgodbam o opravljanju izpitov na hrvašem, vse dokler nisem leta 2003 v Vodicah pri Šibeniku poslušal izpit za voditelja čolna v luški kapetaniji.
Vprašanje od kod piha burja, odgovor iz smeri zahoda. Potem ga popravi pa reče da z severo zahoda, pa s severa, na koncu sta se dogovorila da lahko tudi z severovzhoda. Cena 1552 kun in dva dizla (pivo+cola), pa njegova knjiga za pomorščake (nikoli prej in kasneje je še nisem videl, v obliki šolskega zvezka) 350 kun. Opravljeno, edino še pogled proti meni, če potrebujem izpit tudi jaz.

Edinkrat ko sem koga peljal na izpit. Nikoli več !

Potem pa srečaš takega slovenca (pa še poznam ga, tako da imam veliko možnosti da ga srečam ), ko glisera v pristanišču in se čudi salvi internacionalnih kletvic okoli njega.
samo morje !
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Avg 27, 2008 19:08

Se popolnoma strinjam.Pri naših vrlih sosedih ponavadi izgleda tako kot sta napisala predhodnika. Ko je moj sin pri 16 letih delal izpit pri hrvatih mu je kapetan (ker je bil pač najmlajši v grupi) rekel: A ti indijanac( je imel takrat dolge lase) natoči još jedan gemišt.In to je bilo tudi vse kar je moral znati.Že med izpraševanjem je tajnica v sosednji sobi že napisala izpite za vse udeležence.Ko sva se peljala domov mi je očital zakaj sem mu prej tako težil z skriptami, ko pa ni treba nič znati in dobiš izpit.
Ampak vseeno. Če smo pošteni moramo priznati, da tudi z slovenskim izpitom v žepu niti slučajno nismo sposobni za resnejšo samostojno plovbo. Mogoče le do kakšnega zelo bližnjega zalivčka z malo gumico in staro štirico, kaj več pa sigurno ne.Edino kar šteje so izkušnje, ki se nabirajo z leti oz. z prevoženimi miljami in pa nasveti ljudi, ki znajo.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Avg 27, 2008 21:15

Sam sem se dolga leta vozil na (šverc)-brez izpita :oops: . Potem pa je nanesla prilika in sem ga delal na Visoki policijski šoli za varnost na Kotnikovi 8) .Zaželi smo v petek,sobota in nedelja.Prvi dan smo imeli štiri ure,naslednji dan deset in prav tako tudi v nedeljo :cry: .Potem smo imeli štirinajst dni pavze,da smo se naučili lučke(mislim da dvaintrideset kombinacij :cry: na pamet),vozle ,branje kart,motoroznanstvo.Nato smo se dobili v Kopru na kapitaniji,tam smo pa polagali.Šli smo do treh gospodov,ki ti je vsaki zastavil po dva vprašanja.Kot zanimivost jih je približno polovica padla,med drugimi tudi dekan na tej šoli,pa čeprav je imel majico z napisom kje uči. :lol: :lol: :lol: :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Sr Avg 27, 2008 21:19

prosim lepo, saj je učitelj policajev :D :D :D :D

vsem prisotni policajem se opravičujem
indoo
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » Sr Avg 27, 2008 21:55

gorenjc

odlično pet !

seveda vsi prisotni izuzeti ...
samo morje !
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Avg 27, 2008 21:58

gorenjc napisal/-a:prosim lepo, saj je učitelj policajev :D :D :D :D

vsem prisotni policajem se opravičujem

Nato pa sploh nisem pomislil :? :lol: :!: HA HA HA
L.P.
Ure dnevi leta tečejo....
petrinko
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a petrinko » Če Avg 28, 2008 08:25

Lep pozdrav morjeplovci!
Se opravičujem, ker sem se vrinil v topic in ker sprašujem kar je bilo vrjetno že povedano...nisem našel!

Imam namen delati tečaj za voditelja čolna. Slišal sem, da je možno opravljat le izpit brez tečaja. Kje poteka? Koliko € stane? Imam precej ljudi, ki bi mi lahko pomagali se naučit potrebne zadeve. Hvala!

:D
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Avg 28, 2008 10:28

.
Ti kar poslušaj in se "uči."

Če pa nameravaš sodelovati na forumu, se pa malo potrudi in poišči, kar te zanima, ker so teme, ki zame spadajo pod "osnovno", že obdelane do potankosti.

Če boš zameril, tudi prav, toda to ni moj namen, da ........

Vsekakor je moj odgovor v širšem kontekstu za vse, ki se nanovo prijavljajo na forum.

LP

pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
petrinko
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a petrinko » Če Avg 28, 2008 10:59

se opravičujem!

:roll:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Avg 28, 2008 11:03

Petrinko, ne zamerit, Pajer1 je zelo vredu dečko, vedno rad razloži področja, ki jih obvlada...

Glede tvojega izpita je res veliko napisanega, če boš uporabil iskanje boš našel. Najbolje pa bo, da pogledaš na strani Uprave za pomorstvo, kjer je vse napisano, dobijo se tudi izpitna vprašanja... Izpit opravljaš v Kopru, če boš spustil tečaj.

LP
Uporabniški avatar
neptun
Poddesetnik
Kraj: Radeče

OdgovorNapisal/-a neptun » Če Avg 27, 2009 16:05

A lahko delaš preverjajne znanja tud pred 16 letom?(namreč mam svoj čoln 2.40,tomos 4.5 pa baje da na rabim saj to)
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Če Avg 27, 2009 20:39

neptun napisal/-a:A lahko delaš preverjajne znanja tud pred 16 letom?(namreč mam svoj čoln 2.40,tomos 4.5 pa baje da na rabim saj to)

:arrow: http://www.up.gov.si/si/vodnik_po_storitvah/izpiti/preizkus_znanja_za_upravljanje_colna/
Nel CU, nel CU... nel cuore melo sento!
Il dollaro se cala, poi s'incazza e va in aumento. Ma a me che me ne frega, tanto intanto i soldi non ce l'ho!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta