Koncesije

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jun 14, 2011 08:41

Nikola Tesla napisal/-a:Ne pozabitte, da kasko zavarovanje za plovilo ne velja v kolikor uporabljate za privez bojo ! Povprašajte svojega zavarovalnega agenta in opišite odgovor.

Jaz sem vprašal točno glede tega na IBC v Koper, pa so mi rekli, da to ne drži in bi v primeru npr. tramontane, v kolikor bi bil na boji in bi me vrglo na obalo in bi bila povzročena škoda, krili škodo ... ker da ni nobenega razloga, da je ne bi. Prav specifično sem vprašal ali je kakšna razlika med bojo in sidrom, pa so dejali, da ni nobene in da prvič slišijo kaj takega.

Je pa tako, da so IBC tržniki zavarovanj; škodni likvidatorji in cenilci se nahajajo v zavarovalnicah. Še tja bi se bilo dobro pozanimati.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jun 14, 2011 08:58

To sem zapisal na podlagi izkušenj izpred dveh let, ko nekaj zavarovalcem niso hoteli izplačati kaska s pojasnilom, da boje v cro niso izdelane po nobenem normativu in da je uporaba boj tudi po podatkih koncesionarjev na lastno odgovornost.

Sidro in dolžina verige sta prilagojena vsakemu plovilu posebej in zato je uporaba le tega priporočljiva zaradi zmanjšanja tveganja. Torej, če pride do nesreče na boji nosite posledice sami, zato sem tudi rekel, da opišite svoje izkušnje s tem in kaj Vam je bilo rečeno, da vidimo kaj velja v praksi in na kaj je treba paziti, da se izognemo nepotrebnim stroškom v primeru nesreče.
LP NT
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Jun 14, 2011 09:01

Pred dvema letoma so mi potopili plovilo, ki je bilo vezano na bojo na hrvaškem in mi glede kaska izlačila niso nič komplicirali tako da... :?
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jun 14, 2011 09:17

Nikola Tesla napisal/-a:To sem zapisal na podlagi izkušenj izpred dveh let, ko nekaj zavarovalcem niso hoteli izplačati kaska s pojasnilom, da boje v cro niso izdelane po nobenem normativu in da je uporaba boj tudi po podatkih koncesionarjev na lastno odgovornost.

NT, pri kateri zavarovalnici pa je bilo to?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jun 14, 2011 09:59

Gre za boje koncesionarjev v zalivih !!!
O zavarovalnici pa ne bom preko foruma. Ti povem, ko se srečava.
Mislim, da ne komplicirajo za plovila do 10m, kar je pa večjega pa definitivno.

Specifična teža betona je 2.450kg/m3
Če bi bil blok velikosti 1m3 bi v vodi tehtal 1.450kg.
Ali si že kje videl blok večji od 1m x 1m x 0,5m ??
Torej je teža takega maksimalno 725kg in na takega ne moreš varno privezati plovila (še posebej na kratek štrik brez verige) katerega teža je preko 10t in dolžine več kot 10m.

Koncesionarji pa zahtevajo, da se privežejo na iste bloke tudi plovila 40-60čevljev, ki krepko presegajo te gabarite.
LP NT
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jun 14, 2011 10:57

Fantje, jaz imam slabo srce. Ne me tako strasit...
Jaz imam 700kg plovilo na ca 800 tezkem betonu, tako da bi moralo gvirati, Pa se ogromno verigo(so me vsi mal čukast gledal) :)
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Jun 14, 2011 12:47

Nikola Tesla napisal/-a:Ali si že kje videl blok večji od 1m x 1m x 0,5m ??
Torej je teža takega maksimalno 725kg in na takega ne moreš varno privezati plovila LP NT

To imaš že prav NT. Rešuje pa jih malo dejstvo, da se ta blok vkoplje v pesek/mulj in ga potem ne premakneš za eno lepo. Vakuum efekt pač.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jun 14, 2011 13:11

Poklical sem še semle: http://www.zavarovalnistvo.info/vodna-plovila/123.html
Na spletni strani imajo glede kaskega zavarovanja plovil navedeno:
Česa zavarovanje ne krije?
Zavarovanje ne krije škod, ki bi nastale zaradi naklepa, hude malomarnosti zavarovanca ipd. Ravno tako niso krite škode, ki bi nastale zaradi:
- plovne nesposobnosti plovila, pomanjkljivega vzdrževanja, dotrajanosti,
- raztrganja jader, cerad, vrvi, razen če ni to posledica požara, eksplozije, - strele, nasedanja, udarca ali trčenja...
- nezadostnega privezovanja in sidranja,
- okvare pogonskega motorja (strojelomne škode),
- prevoza po kopnem, na tekmovanjih, pri opravljanje obrti, oddajanju v najem, stroške dviganja, razen v primerih, ko je to posebej dogovorjeno,
- družbenopolitičnih nemirov, vojnih rizikov, eksplozije atomskega jedra, - žarčenja, ionizacije, poplave, potresa, vulkanskega izbruha, nedovoljene trgovine in tihotapstva...

Vprašal sem jih za primer: tramontana in plovilo na boji, ki se utrga ali sidro, ki popusti. Baje je škoda v teh primerih krita in da je lani bilo nekaj tovrstnih primerov v Piranu.
Ne bi pa bilo krito, če bi plovilo privezali malomarno na bojo, plovilo bi se odvezalo, odtavalo in nato poškodovalo.

Vsekakor pa verjamem, da v primeru večjega plovila, lahko pride do zapleta.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jun 14, 2011 14:44

Vakum gor ali dol. Sem že videl barke z bojo vred na skalah. Moj kolega je bil pričal v Panteri, ko je na skale vrglo večino bark vezanih na bojo. Do jutra so jih kar na silo potegnil z skal, da ja ne bi bilo kakšnih slik po časopisih. Se niso niti kaj dosti sekiral, ker je vezanje na bojo itak na lastno odgovornost. :?
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Jun 14, 2011 15:36

--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 19:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Jun 14, 2011 15:36

Ja itak. Samo sedaj je potrebna Tramontana, če pa ne bi vakuum prisesal blok na dno, bi pa že ob močnejšem Maestralu bile barke po obali. :?

Hočem pa reči, da 100 % garancije pa tako ni. Tudi muring v ACI marini se lahko (in tudi se) odtrga, če ornk zapiha. :(
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Jun 14, 2011 22:04

Pred kakšnima dvema letoma smo bili v Zapuntelu (med Molatom in Istom). Ko je malo bolj zapihalo, je pričelo nesti eno jadrnico z bojo vred proti obali, nastalo je vpitje, vžgali so motor in situacijo rešili.
Noč smo preživeli na sidru z 20m verige v 3m globoki vodi.
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Jun 14, 2011 22:55

Glede koncesij; Nikjer nisem našel uradnih podatkov (ali risbe oz. lokacije na karti) za Sakarun ...

Ve kdo kaj več?
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Jun 15, 2011 08:30

Sakarun je pod koncesijo!
Ampak koncesionar se ne zna it. Čez dan ma vse boje polne zastonj. Zvečer, ko pa kasira, jih pa več kot pol odide domov. :? Ima pa zelo dobro urejene priveznike. Konkretne bloke, rostfrei verigo in nato štrik. Cena lani za 11,5 m je bila, če se ne motim 150 kun/noč.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Jun 15, 2011 08:52

--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 19:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost