Uporaba gumenjaka z veseli v HR morju in SLO jezeri

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jul 07, 2012 21:54

Marjan Tomki, sicer nisem pravnik, ampak kaj misliš, a se tale navedba "Ustavljanje plovil in vkrcavanje oziroma izkrcavanje potnikov" nanaša samo na potnike, torej tiste, ki nekomu plačajo prevoz?
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 12, 2012 01:36

motorni napisal/-a:Marjan Tomki, sicer nisem pravnik, ampak kaj misliš, a se tale navedba "Ustavljanje plovil in vkrcavanje oziroma izkrcavanje potnikov" nanaša samo na potnike, torej tiste, ki nekomu plačajo prevoz?
Jaz tudi nisem pravnik, le nekoč davno sem pisal (in testiral) ekstremno zanesljive programe, ki so predvidevali vse mogoče (in ne le dovoljeno), pa tudi delal (in naredil) izpit iz nekaj osnov prava, kjer so nam povedali, da teoretično zakon velja za vse, če ni v njem, njemu nadrejenem predpisu (ustava...) ali izvedbenih ali podobnih predpisih napisano drugače, zavedeli smo se pa tudi tega, da pravnih predpisov nihče niti približno tako rigorozno ne testira, čeprav bi jih bilo treba.

Edit:
Potem sem še malo razmislil o tem, kar je napisal motorni... Ali je kot potnik mišljen samo nekdo, ki je plačal prevoz, in je tisti, ki je plačal le najem ali se vkrcava lasten kajak posadka - in kje bi bil ta pomen za ta zakon (ali splošno?) določen? Ali velja kaj drugega? Ali je nedefinirano?

Tega nisem raziskoval.

V praksi so zakoni lahko
    slabi (od tega, da samo ne vodijo k željenemu in/ali definiranemu smotru ali cilju, do recimo če jih zakonodajalnemu organu podtaknejo kriminalci in zakonodajalni organ pade na finto),
    slabo formulirani (lahko ne le eden drugimu ampak celo sami sebi nasprotujejo),
    neizvedljivi (non-enforceable) in tako naprej.
Taki zakoni me večinoma spominjajo na ne ravno dobro napisane in bolj ko ne nič testirane računalniške programe (recimo Windows in popravki nanje...).

Ni važno, da so pri tem pravilniku po vsem sodeč mislili, da razen pleten (postajališča), izposojenih čolnov (čolnarne za izposojanje) in tekmovalnih na tekmah (regatni center) in morda 'začasno pristanišče' med tekmo ob cilju na jezeru ne bodo dovolili plovil, tako kot je napisano, bi teoretično moralo veljati za vse in bi nas kdo lahko zezal tudi , če izven pristajališča damo v vodo napihljivo blazino (ki tudi ni med dovoljenimi plovili... čeprav je namenjena za to, da nas nosi na vodi in je krajša od 24 m, kar bi mogoče pomenilo, da je čoln :lol: :lol: :lol: ).

Še malo, pa bi me zaneslo v razglabljanje o tem, kaj povzroči taka zakonodaja, kjer se že redarjem (policajem, inšpektorjem...) del zdi prebutast in ga sploh ne poskušajo uveljavljati...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti