Turistična taksa - pavšal

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
jozko
Admiral

Re: Turistična taksa - pavšal

OdgovorNapisal/-a jozko » So Apr 03, 2021 16:51

"Prijava brodice" pa je za čolne, vpisane v SLO, možna še vedno le na kapetaniji :?: :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » So Apr 03, 2021 20:02

Tako je, tudi s kartico ne moreš plačati (vsaj v Poreču) in tudi menjalnega denarja nima. Sem moral najprej na kavo, pa še ni bilo zadosti drobno, je potem šel na carinski pomol v služben avto in izbrskal še 10 kun. :roll:

Sicer pa ja, sistem imajo vzpostavljen, ne vem sicer a deluje, a se Slovenci tako ali tako še ne moremo prijaviti..lahko se pa Estonci in Portugalci, ki množično drvijo s svojimi barkami na Hrvaško:
Slika

Je pa tole s takso vseeno kar velik napredek.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Jun 30, 2021 21:48

Spremljam tele dva Angleža, ki jadrata trenutno po Mediteranu. Preživela sta več kot mesec na Hrvaškem in pri odjavi se jima je zgodilo tole:

Slika

A se komu sanja, kaj so jima upalili? A so si dejansko nekaj zmislili, al je zadaj kaka fora? Kakšna turist office, če si na barki?! Prijavila sta se po prihodu iz Benetk v Umagu in tam zrihtala vse pristojbine (sojourn tax je turistična taksa, ki sta jo plačala online po novem sistemu).

Verjetno pač nateg..
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Jul 01, 2021 14:41

Sem jih vprašal na FB in so mi povedali, da je to po 177 členu zakona o tujcih. Ta govori, da se morajo državljani tretjih držav (ne EU) prijaviti. To naredijo marine, na mejnem prehodu (pomorskem) če prideš v državo na plovilu, ali na najbližji policijski postaji, če nisi v marini in prideš po kopnu.

Tisti ki ste pluli pred 2014 na Hrvaško, se boste spomnili da je to tedaj veljalo tudi za nas (ker Hrvaška ni bila še v EU). Takrat si pri prehodu dobil tak mali listek, kjer je bila narejena prijava začasnega prebivališča tujca.

Zakon, važen je 6 odstavek.

Prijava smještaja državljanina treće zemlje na kratkotrajnom boravku

Članak 177.

(1) Smještaj državljanina treće zemlje na kratkotrajnom boravku dužna je prijaviti pravna i fizička osoba koja je državljaninu treće zemlje pružila smještaj u roku od jednog dana od dolaska državljanina treće zemlje na smještaj.

(2) Odredba stavka 1. ovoga članka na odgovarajući način primjenjuje se i na:

1. zdravstvene ustanove koje primaju državljanina treće zemlje na liječenje

2. osobe koje su zaprimile prijavu smještaja državljanina treće zemlje ili obavljaju prijavu smještaja državljanina treće zemlje na temelju ugovornog odnosa s obveznikom prijave iz stavka 1. ovoga članka

3. pružatelje usluge veza u luci kada je državljanin treće zemlje smješten na plovilu.

(3) Obveznici prijave iz stavka 2. točke 2. ovoga članka dužni su policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji dostaviti prijavu u roku od jednog dana od zaprimanja prijave o smještaju državljanina treće zemlje.

(4) Ako se obveznik prijave iz stavka 1. ovoga članka u trenutku dolaska državljanina treće zemlje na smještaj ne nalazi u Republici Hrvatskoj ili se prijava smještaja zbog drugog razloga ne može obaviti u skladu sa stavkom 1. ovoga članka, državljanin treće zemlje na kratkotrajnom boravku dužan je sam prijaviti svoj smještaj u roku od dva dana od ulaska u Republiku Hrvatsku odnosno od promjene smještaja.

(5) Prijava se podnosi policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji, a može se izvršiti i u elektroničkom obliku, putem web-servisa.

(6) Prijava državljanina treće zemlje koji će biti smješten na plovilu podnosi se policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji nadležnoj za kontrolu državne granice u luci u kojoj se obavlja granična kontrola ako državljanin treće zemlje ulazi plovilom na kojem će biti smješten odnosno policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji prema mjestu ukrcaja državljanina treće zemlje.

(7) Obveznici prijave smještaja iz stavaka 1., 2. i 4. ovoga članka dužni su u obrascu prijave smještaja državljanina treće zemlje navesti i datum odjave smještaja, dati potpune i točne podatke te u roku od jednog dana dostaviti obavijest o svakoj promjeni podataka.

(8) Ako obveznik prijave smještaja iz stavka 7. ovoga članka nije naveo datum odjave, niti je prijavu smještaja naknadno odjavio, prijava smještaja vrijedi 90 dana, ako nije u suprotnosti s člankom 55. ovoga Zakona.

(9) Odredbe ovoga članka ne odnose se na članove posade teretnih i putničkih brodova koji su smješteni na brodu.

(10) Odredbe prijave smještaja državljanina treće zemlje na kratkotrajnom boravku na odgovarajući način primjenjuju se i na državljanina treće zemlje na privremenom boravku, dugotrajnom boravištu ili stalnom boravku ako prijavu obavlja osoba iz članka 180. ovoga Zakona.

(11) Ministar pravilnikom iz članka 6. stavka 6. ovoga Zakona propisuje sadržaj obrazaca prijave i odjave adrese smještaja državljanina treće zemlje na kratkotrajnom boravištu.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Jul 01, 2021 15:32

Ja. Zgodil se jima je Brexit.
Britanci bi še vedno radi prost dostop do EU, sami pa bi se šli neodvisnost povsod, kjer njim paše.
Hja, kolikor sem govoril z nekaterimi Britanci, se jim že kar malo kolca...
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Če Jul 01, 2021 17:07

Aaaa ok, to sta ocitno spustila pri prijavi oz. vstopu. Sicer brezveze, ampak vsaj navaden nateg ni bil.
Ja, brexit, kar jamrajo, ker imajo omejitev dni znotraj sengna in jim kar narobe hodi..
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Če Jul 01, 2021 17:29

Naj imajo kar jim pripada.
mirno morje
andrejv
Admiral

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Jul 01, 2021 20:43

hrošč napisal/-a:Aaaa ok, to sta ocitno spustila pri prijavi oz. vstopu. Sicer brezveze, ampak vsaj navaden nateg ni bil.
Ja, brexit, kar jamrajo, ker imajo omejitev dni znotraj sengna in jim kar narobe hodi..

Po moje bi moral to narediti policaj pri prehodu meje. Tako je bilo včasih in o tem govori 6. odstavek:

6) Prijava državljanina treće zemlje koji će biti smješten na plovilu podnosi se policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji nadležnoj za kontrolu državne granice u luci u kojoj se obavlja granična kontrola ako državljanin treće zemlje ulazi plovilom na kojem će biti smješten odnosno policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji prema mjestu ukrcaja državljanina treće zemlje.

Jaz vem, da sem pred leti enkrat pustil barko od za mesec dni na hrvaškem v marini. In ko sem prišel nazaj, sem prosil v marini, če me lahko prijavijo, pa me niso hoteli, češ da to delajo samo za letne priveze. In sem potem šel na policijsko postajo in naredil prijavo, čeprav so me tam gledali kot nebodigatreba.
Uporabniški avatar
Domi
Kontraadmiral
Kraj: Koper
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Domi » So Jul 10, 2021 06:59

Kmalu tudi mi odrinemo na jug, končno.

Vem, da večkrat premleta debata o TT.
Ker tokrat gremo preko 30dni, sem razmišljal, da bi plačal TT po osebi/dan. Ker gre za dve osebi in otroci do 12 so TT oproščeni .
Samo nekje piše, da lastniki moramo plačati pavšal, nekje pa, da lahko plačuješ tudi po osebi....
Recimo spodnje:

Turistično takso so dolžni plačati tudi:
druga alineja na tej povezavi https://www.rovinj-tourism.com/si/plani ... anitve/616
- Lastnik plovila, pa tudi vse ostale osebe, ki bivajo na plovilu, ki je na privezu v marini.
in pa šesta alineja
- Lastnik ali uporabnik plovila zase in za vse osebe, ki na tem plovilu preživijo noč, plača pavšalni znesek turistične takse. Pavšalni znesek turistične takse lahko navtičarji plačajo za časovna obdobja 8, 15, 30, 90 dni in 1 leto. Ob plačilu turistične takse prejmete pordilo. Kot plovilo se smatra vsako plovilo, daljše od 5 m z vgrajenimi ležišči, ki se uporablja za počitniške namene, rekreacijo ali križarjenje in ki ni plovni objekt navtičnega turizma.

Pravtako na tej strani https://nautika.evisitor.hr/?lang=sl , ponujajo po dolžini plovila ali po osebi/dan, sam si izberi.

Kako je s tem v praksi, ima kdo info iz prve roke. Plačati pavšal 1080kn ali po osebi 700kn. Vem, da ne gre za neki hud znesek, je pa vseeno kar nekaj kepic sladoleda :).
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » So Jul 10, 2021 18:06

…ali pa zapakiraš 250kn za kazen, pa plačaš ko/če te kontrolirajo… prišparaš še kak sljadoled več…
Ko si enkrat “kriminalc”, je bolje plačati TT, ker je naslednjič dražje.
Sicer pa: “nisam znao, majke mi….”
:mrgreen:
andrejv
Admiral

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Jul 12, 2021 14:21

Domi napisal/-a:Vem, da večkrat premleta debata o TT.
Ker tokrat gremo preko 30dni, sem razmišljal, da bi plačal TT po osebi/dan. Ker gre za dve osebi in otroci do 12 so TT oproščeni .

Sam si moraš zračunat, kaj se ti splača. Jaz sem za 1 maj šel za teden dni na hrvaško z jadrnico 13.5 metra in ker smo na jadrnici samo 2 odrasla in dva otroka stara 15 let (polovična taksa), je bilo bistveno bolj ugodno plačati po dejanski porabi.

Primer, za mojo barko je za 30 dnevno takso 1120 kun, če pa plačam po osebah (2 odrasli, 2 najstnika), pa je 30 kun na dan, oziroma 900 kun. Da ne govorim o temu, da se tu da plačati tudi recimo samo za 34 dni, če to potrebuješ. Če pa bi bili 4 odrasli na barki za 30 dni, potem pa je cenejši pavšal.

Skratka, odvisno od primera.

https://nautika.evisitor.hr/?lang=sl
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Po Jul 12, 2021 15:21

Gledam cenik. Kaj pa jadrnice pod 12m?
Uporabniški avatar
Domi
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Domi » Po Jul 12, 2021 17:50

NASA napisal/-a:Gledam cenik. Kaj pa jadrnice pod 12m?

Saj je "plovilo dolžine 9-12m"
Uporabniški avatar
Domi
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Domi » Po Jul 12, 2021 17:51

andrejv napisal/-a:
Domi napisal/-a:Vem, da večkrat premleta debata o TT.

Sam si moraš zračunat, kaj se ti splača. Jaz sem za 1 maj šel za teden dni na hrvaško z jadrnico 13.5 metra in ker smo na jadrnici samo 2 odrasla in dva otroka stara 15 let (polovična taksa), je bilo bistveno bolj ugodno plačati po dejanski porabi.

Primer, za mojo barko je za 30 dnevno takso 1120 kun, če pa plačam po osebah (2 odrasli, 2 najstnika), pa je 30 kun na dan, oziroma 900 kun. Da ne govorim o temu, da se tu da plačati tudi recimo samo za 34 dni, če to potrebuješ. Če pa bi bili 4 odrasli na barki za 30 dni, potem pa je cenejši pavšal.

Skratka, odvisno od primera.

https://nautika.evisitor.hr/?lang=sl

Hvala, enako velja pri nas, splača se po osebi/dan, ker sva odrasla in dva otroka pod 12let.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » To Jul 13, 2021 09:20

Domi napisal/-a:
NASA napisal/-a:Gledam cenik. Kaj pa jadrnice pod 12m?

Saj je "plovilo dolžine 9-12m"

Ah sem površno napisal. Konkretno jadrnica 7,7m?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost