Davek na plovila

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Okt 15, 2009 13:39

joeloe napisal/-a:
Roman 1 napisal/-a:Tudi jaz sem dobil že drugo položnico v dobrem mesecu. Zgleda pa da pri dacarjih nekaj hudo škriplje : prva položnica za 2008 46euro, druga za 2009 pa 26eura. Pa razumi če moraš!!!

Preberi tisti tekst pod tabelo, kjer so navedene njihove "ugotovitve".
Morda so se spet "zmotili"

Jaz sem poseben primer. Pri meni so se zmotili kljub temu, da so letnice motorja in čolna pravilne. Če računam po tabeli, ki je priložena in ki se nanjo sklicujejo ne pridem do enakega zneska. Izgleda, da se znajo zmotiti na več načinov. :x
joeloe
Kontraadmiral

Re: Davek

OdgovorNapisal/-a joeloe » Če Okt 15, 2009 13:45

pu napisal/-a:Pozdravljeni!
Tudi mene je presenetila ponovna položnica za davek. Začel sem malce raziskovati zadevo:
V mojem primeru imam plovilo letni 2007 - nov čoln, na katerega smo montirali star motor (letnik 1995). Pri obračunu so mi upoštevali kot da sta obe komponenti letnik 2007.

V vpisnem listu je navedena samo starost za plovilo, o motorju pa tega podatka ni! Torej je naša država vse starejše motorje pomladila na leto 2007 in od takrat obračunava davek - oziroma odšteva olajšavo za starost.

Kako je pri vas?
Imate različne starosti plovil / motorjev?
Ste pisali pritožbe?
Kako dokazovati da je motor drugačnega letnika kot plovilo?

Pri meni sta čoln in motor isti letnik pa so mi motor pomladili za 5 let!
V vpisniku sta vpisana oba in to pravilno...
No, v odločbi pa ne.
Sve će to narod da pozlati!
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Če Okt 15, 2009 15:18

Tudi pri meni sta čoln in motor isti letnik,ampak v odločbi so mi napisali,da je čoln letnik 2008,motor pa letnik 0.Tako mi tudi niso priznali 5% popust na starost na motor.Sicer to sploh pri meni ni veliko,ampak kot vidim so vsem med nami naredili izračun nepravilen,in to v njihovo korist.

L.P.
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Če Okt 15, 2009 15:30

vili napisal/-a:Tudi pri meni sta čoln in motor isti letnik,ampak v odločbi so mi napisali,da je čoln letnik 2008,motor pa letnik 0.Tako mi tudi niso priznali 5% popust na starost na motor.Sicer to sploh pri meni ni veliko,ampak kot vidim so vsem med nami naredili izračun nepravilen,in to v njihovo korist.

L.P.

Saj, potem pa palačat moraš, kjub pritožbi, daš mali kredit državi, preplačani denar boš pa ti bodo morda odšteli pri naslednji položnici davka na plovila...
Če bi šli na banko po kredo, pa bi plačevali obresti...
Lahko bi rekli, da gre za pollegalno izsiljevanje državljanov...

A so komu sploh prav zaračunali?!?! Smo vsi preveč plačali?
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Če Okt 15, 2009 16:31

Jaz sem se na odločbo za leto 2008 pritožil (a vseeno plačal), ker so mi pomladili motor. Odločba za leto 2009 pa je pravilna. Sprašujem se, kako je to sploh mogoče, ko pa je obe odločbi izdelal isti referent :?: :?:
Vzemi vsako stresno situacijo kot pes:
Če je ne moreš požreti ali se z njo igrati,
jo pač polulaj in pojdi dalje...
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Okt 15, 2009 17:45

Davkarija podatke samo meče v računalnik, potem požene izračun, kaj pride ven, sploh nobeden ne gleda. :?:
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Če Okt 15, 2009 18:50

No meni so v prvi odločbi poslali manjši znesek kot sedaj v drugi, čeprav so preračunavali po isti tabeli, s tem, da so za prejšnje leto upoštevali manjši popust.

No če komu ne gre računanje, pa še enkrat primer.

Od 5-8 metrov:

Splošni del obveznosti= 10 Eur

Obveznost za vsak meter= 2.5 Eur

Obveznost za vsak Kw = 0.5 Eur

Popust se obračuna za vsako postavko posebej, odvisno koliko ga je.

Npr:

7, 63 m X 2,5 = 19,075 Eur -- 65% = 6,68 Eur
169 Kw X 0,5 = 84,5 Eur -- 60 % = 33,8
Splošni del = 10 Eur

Skupaj 50, 48 Eur

No meni so izračunali čisto prav, samo poslati moram pritožbo o letniku motorja, ki je isti kot čoln, ampak so ga pomladili za 10 let.Ker pa itak že priznajo toliko popusta jim je pol oproščeno.

Lp Mitja
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Okt 15, 2009 18:55

zlatko83 napisal/-a:Plovilo imam registrirano pod USA zastavo, plovilo sem prijavil davčni, z pripisom pod opombe, da plovilo ni registrirano oz. ni v uporabi. Zaenkrat še ni položnice :twisted:

Tole sem zapisal pred par meseci. Očitno so na tem forumu tudi dacarji, kajti pred kratkim sem zasledil dopolnitev k razlagi davka na plovila, kdo s(m)o zavezanci za plačilo, ki je v začetku ni bilo:
* plovil daljših od petih metrov, katerih lastniki oziroma lastnice so rezidenti Republike Slovenije in izpolnjujejo tehnične pogoje za vpis v evidence plovil iz prejšnje alineje, vendar v njih niso vpisana

Očitno bomo morali stopit v ilegalo :idea:
Lahko pa poiskusimo še eno zadevco: začnemo si prodajat plovila med seboj, naprej ženi, potem otrokom, pa staršem in spet zavrtimo krog. Vsake pol leta napišemo kupoprodajno pogodbo in pošljemo odjavo/prijavo davčni. Tile dacarji se bodo 107% izgubili :twisted:
Prepisa v registru pa ne bomo izvedli, ker so pogodbe tako v familiji :idea:

Saj vem, da me je sama zloba :twisted: , ampak, ko gledam, kaj počne ta država z našim davkoplačevalskim denarjem, mi gredo lasje pokonci. Če bi se obnašali malce bolj racionalno in ne bi polnili žepov raznim podjetjem, ki so v lasti sorodnikov in znancev politikov in državnih uslužbencev in drugih privilegirancev, bi bili brez teh neumnih davkov, pa še osnovni davki bi bili sigurno nižji. Soočiš se z državno upravo, potrebuješ nek njihov dokument ali soglasje, zanj potrebuješ neko kvazi študijo, pa tu kar "priporočajo" kdo zna tole napravit "tako kvalitetno", da bo šlo pri njih skozi brez problemov. Če pa se odločiš za "svojo" varianto, pa se prične križev pot z uradniki :(
Mislim, da je zadnji čas, da nekje poči....... :oops:
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Okt 15, 2009 20:16

Lejga tička,tudi sam sem včeraj dobil položnico :cry: in sem jo odtrgal stran drugo pa vse strgal na male kose :twisted: ,tako da sedaj nevem ali so se zmotili prav ali narobe :idea:
Ure dnevi leta tečejo....
bora2
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a bora2 » Če Okt 15, 2009 20:59

ko tole preberam , grem pregledati moj izračun.
glej ga zlomka tudi pri meni so se zmotili pri letniku motorja za 16 let.
Pa tudi rok plačila piše v odločbi da je zakonskih 30 dni, na položnici pa 1.12.2009 :oops: :oops: :oops:
lp
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Pe Okt 16, 2009 08:20

zlatko83 napisal/-a:Davkarija podatke samo meče v računalnik, potem požene izračun, kaj pride ven, sploh nobeden ne gleda. :?:

Vprašanje se glasi: Od kod jim podatki?!?!
Odgovor se glasi: Ja, iz registra (vpisnika), ne?!?!

Hm.... Od kod potem toliko napak?

Ali so totalno nesposobni, ali pa je po sredi kaj drugega.
Glede na dogodke povezane z davkarijo v zgodovini samostojne Slovenije bi dejal, da tako nesposobni že ne morejo biti, da bi pri večini zgrešili letnik pogona.
Nekako se mi dozdeva, da gre za zaroto.

Vrh davkarije bi moral odstopiti ali pa poiskati krivca za te napake.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Okt 16, 2009 12:09

joeloe napisal/-a:
zlatko83 napisal/-a:Davkarija podatke samo meče v računalnik, potem požene izračun, kaj pride ven, sploh nobeden ne gleda. :?:

Vprašanje se glasi: Od kod jim podatki?!?!
Odgovor se glasi: Ja, iz registra (vpisnika), ne?!?!

Hm.... Od kod potem toliko napak?

Ali so totalno nesposobni, ali pa je po sredi kaj drugega.
Glede na dogodke povezane z davkarijo v zgodovini samostojne Slovenije bi dejal, da tako nesposobni že ne morejo biti, da bi pri večini zgrešili letnik pogona.
Nekako se mi dozdeva, da gre za zaroto.

Vrh davkarije bi moral odstopiti ali pa poiskati krivca za te napake.

Bravo :!:

Sramota kako nekateri delajo napake in za njih niso kaznovani :!: Povrh vsega se pa še nobeden niti ne sekira za zmedo ,ki nastaja. :twisted:
Koliko časa in stroškov je potrebnih , da jim dokažeš napako :!: :?:
Pa se kakšen kaj obremenjuje :!:
Navtičarje pa itak lupi vsak ki ima 5 minut časa :evil:
FISHING & SAILING IS LIFE
dare
Desetnik
Kraj: Kancelarija

OdgovorNapisal/-a dare » Pe Okt 16, 2009 13:43

Zanimivo branje !

Sam imam čoln krajši od 5m, tako da nisem kompetenten ...

Predlagam pa, da nekdo pošlje mail na davkarijo. Ker tole res smrdi.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Okt 17, 2009 15:57

Če je res toliko napak pri letnikih mi je edino logično samo tole.

Imaš nek file, lahko je CSV ali pač neka tabela, stolpci, Excel, nekaj pač takega... In to seveda uvoziš v svojo bazo podatkov. Verjetno so plovila po abecedi ali pa recimo po številki registracije. In potem... Očitno jim je sfalila kakšna vrstica in je to kar je...
Se pravi, jaz imam registracijo recimo PI-1000, barka stara 2 leti, naslednji je PI-1001, barka stara 8 let, spet naslednji PI-1002, barka in motor stara 1 leto...
Potem pa pride, da je prvi čoln letnik od drugega, se pravi star 8 let, drugi je letnik od tretjega, se pravi se je pomladil za 7 let in tako naprej... Edino logično, ker drugače ne more biti toliko napak.

LP
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » So Okt 17, 2009 16:20

Admin mislim, da je lahko problem tudi v tem, da v knjižicah kjer imamo vpisane podatke o plovilih praviloma ni vpisan tudi letnik izdelave pogona, če gre za prvi vpis, oz. motor, ki je vgrajen v plovilo ob nakupu ni posebej zaveden z letnico izdelave.
Potem pa je najlažje motor pomladit na leto, ko je bil izdan vpisni list za plovilo. Se bo treba pritožit pa čakat na odgovor davkarije.

LP
Vzemi vsako stresno situacijo kot pes:

Če je ne moreš požreti ali se z njo igrati,

jo pač polulaj in pojdi dalje...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost