Turistična taksa

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Če Apr 22, 2010 12:15

gregor.n napisal/-a:To že vse vemo,(linki so že nekaj strani nazaj) problemček je v tem, da še nihče ni mogel kupiti tele vinjete, ker NE OBSTAJA. (vsaj do 19.4. ni, preverjeno na kapetaniji). Nekateri smo jo že plačali v marinah, PO STAREM (400HK),drugim je bilo razloženo da jo še morajo, saj naj bi veljale te "ta nove" samo za čarter,..... vglavnem totalna zmeda!!!
In za piko na i, tejle zmedi, še uradni odgovor o izvajanju zakona:

Poštovani gospodine,

nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas da cijeli postupak izdavanja vinjeta za brodice i jahte ostao je isti kao i prošle godine, jer od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nije potpisan ugovor kojim bi se regulirale promjene.

Srdačan pozdrav!

VSE JE JASNO KOT ČRNI DAN!!! :lol:

Bravo Gregor!
Si me dobro nasmejal !
Menim pa , da bodo z tole takso še zapleti!
FISHING & SAILING IS LIFE
lukzy
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a lukzy » Če Apr 22, 2010 16:09

Hmmm.
Kaj pa jaz ki imam čoln dolžine 4m?
Koliko pa bom jaz dal za vinjeto?
Uporabniški avatar
CC
Admiral
Kraj: Veleje~Dunat

OdgovorNapisal/-a CC » Če Apr 22, 2010 16:42

mi tamali,ne plačamo nič,ker nam nimajo kaj za vzet--to je samo za tabogate-pa saj so si sami krivi,zakaj pa majo tolk dnarja-bo treba majn delat pa bo :lol: :lol:
Lp CC
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Če Apr 22, 2010 20:20

Nikola Tesla; Za plovbo skozi hrvaške vode ne potrebuješ vinjete, saj je v pravilniku o vinjeti predpisana samo za NOČITVE na urejenih privezih in pristaniščih, verjetno tudi na bojah v zalivih.
Če boš šel na Hrvaško in boš spal samo na sidru izven zalivov z bojami kjer zaračunavajo privez, po zakonu in pravilniku ne rabiš kupovati vinjeto. Tudi Gospodarski inšpektor te tako ne bo mogel najti, kajti uprave privezov in marin morajo sporočati vse nočitve gostov, ki jih potem lahko gospodarski inšpektor primerja z nakupom vinjet in tako ugotovi če je katero plovilo na seznamu nočitev, vinjete pa ni kupil.
Če spiš na sidru pa tvoje nočitve nihče ne bo prijavljal.
V zakonu piše, da je za nadzor pristojen samo GOSPODARSKI INŠPEKTOR. Kapitanija ali policija za nadzor plačila vinjete ni pristojna!
Zanima me reakcija KAPITANIJE, če bo kdo ob vplutju na Hrvaško ob nakupu plovne vinjete rekel, da vinjete za Turistično takso ne bo kupil, ker ne bo prenočeval na urejenih privezih določenih v pravilniku?
Po tem takem vinjeta po ZAKONU ni potrebna !

Če nameravaš nočiti v pristaniščih, marinah ali na bojah ti NE SMEJO! zaračunavati turistične takse. Vinjeto moraš prej kupiti na Kapitaniji.
Če ne veš ali boš sploh kdaj prenočeval na urejenem privezu ti svetujem, da vinjeto kupiš tisti dan, ko se prideš privezat na privez, paziti moraš le da je blizu priveza kapitanija in da tisti dan še delajo.
Cena vinjete je enaka ne glede na število oseb na plovilu.

Od 1.1.2010 pobiranje turistične takse ni več v pristojnosti marin!
Komur so v marini letos zaračunali povšal 400 kun ga morajo vrniti, oziroma morate najemniki privezov zahtevati vračilo pavšala.
Marine so seznanjene z pravilniki, lahko pa se zgodi, da bodo skušale nategniti najmnike privezov in bodo pavšal pospravile v svoj žep.
Od 1.1.2010 ga itak ne morejo odvajati.

SAVO; Vinjeta velja za vse enako za domače in tuje goste, za domača HR. plovila in tuja plovila. Vinjeto za T.T. bo moral kupiti tudi prebivalec Umaga- Hrvaški državljan, ki ima barko pod HR. zastavo v Marini Umag, če bo na njej spal ali dopustoval v marini ali na urejenih privezih in lukah!

LUKZY; Plovila do 5 metrov in plovila brez ležišč za prenočevanje NE POTREBUJEJO vinjete.

GREGOR N. ; Kot sem napisal: ZAKON velja za vsa plovila enako.
Čarteristi plačujejo turistično takso v obliki vinjete na kapitaniji, dokler ne bo nalepk bo zadoščal račun, ki je sicer sestavni del vinjete.
V marinah to vedo, vendar marsikatere marine želijo "nategniti" slovenčke za 400 kun in jih pospraviti v svoj žep. Ko bo pol leta mimo se bodo zgovarjali da je to turistična taksa do sedaj, nakar bo treba kupiti še vinjeto. Ne pustite se nategniti, povejte jim da po zakonu od 1.1. niso pristojni za pobiranje turistične takse in zahtevajte vračilo !
Balkanska posla so pač takšna, da je treba izkoristiti spremembe za lastno korist.

Vsem navtikom svtujem, da dokler ne bo nalepk in bodo stvari v zraku še ne kupujejo vinjet za turistično takso, ko bo jasno pa bo za letos za večino navtikov zadoščal nakup 90 dnevne vinjete.
Kdor veliko nočuje tudi na drugih privezih, mu bo to na koncu še cenejše.
400kun pavšala + 7 nočitev za 4 osebe drugje, pa je že več kot 600 kun kolikor stane vinjeta za 90 dni.
Malo je treba preračunati, pa je lahko še ceneje kot je bilo do sedaj.
Če bomo mi vedeli več bomo mi malo nategovali hrvate :D , sicer pa bodo oni nas! :cry:

Veliko koristnega si lahko preberete v kratkem in zanimivem čalnku o vinjeti za turistično takso na spletni starni:
http://jernejev-kanal.zalozba-turistika ... _taksa.htm
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Apr 22, 2010 20:35

To je pa meni novo, do sedaj sem mislil, da je tudi sidranje brez vinjete kaznivo.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Apr 22, 2010 20:42

Plovila do 5 metrov in plovila brez ležišč za prenočevanje NE POTREBUJEJO vinjete.
:shock: Jaz sem že vse pomešal, vinjeto za plovbo po morju naj bi imela vsa plovila nad 3m in 6kw so mi pa že rekli da ne potrepujem liste potnikov če ni možno spanje na čolnu. A je to mišljena vinjeta-turistična taksa? :?
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Če Apr 22, 2010 22:18

GASO; Pravilnik o vinjeti je jasen in pravi:

2. Obveznici plaćanja paušalnog iznosa boravišne pristojbe u smislu ovog Pravilnika su vlasnici ili korisnici plovila (nautičari) za sebe i sve osobe koje noće na plovilu koje se koristi za odmor, rekreaciju ili krstarenje.

3. Noćenjem u smislu ovog Pravilnika smatra se boravak osoba iz točke 2. ovog članka kad na plovilu borave i noće u lukama nautičkog turizma, odnosno na vezu u nautičkom dijelu luke koja je otvorena za javni promet sukladno propisu kojim se uređuje pomorsko dobro i morske luke, ako se plovilo u tim lukama nalazi na stalnom ili povremenom vezu.

V pravilniku piše, da je vinjeta potrebna za nočitve na urejenih privezih, nikjer pa ne piše da je potrebna na prostih sidriščih ali plovbo skozi Hrvaške vode.
Piše sicer tudi, da je potrebno vinjeto kupiti pred izplutjem !?? , to pa je povsem nerazumljivo in navkrižno zgoraj napisanim členom, tako da bo treba počakati kako si bodo to pristojni razlagali?
Ker inšpektor v primeru prostega sidranja ne bo imel podatkov o nočitvi, vas tudi iskat po vodi zagotovo ne bo hodil. Le kje bodo našli tako število inšpektorjev? Po mojem mnenju še evidentirane kršitve ne bodo uspeli reševati.

PREDLAGAM, če bo kdo šel iz Slovenije na Hrvaško naj za informacijo vpraša na Kapitaniji ob nakupu plovnega dovoljenja, DA NE BO NOČIL NA UREJENIH PRIVEZIH ZA KATERE JE PO PRAVILNIKU POTREBEN NAKUP VINJETE, TEMVEČ BO SAMO SIDRAL, ALI PA BO VINJETO KUPIL KO SE BO IMEL NAMEN VEZATI IN SPATI NA PRIVEZIH.
ALI PA DA BO ZGOLJ PLUL SKOZI HRVAŠKE VODE.

Me prav zanima kaj bodo reki na to na Kapitaniji?

KOCKA; Če ne rabiš popisa posadke in imaš čoln, ki v Vpisnem listu nima vpisanih ležišč, potem vinjete za T.T. zagotovo ne potrebuješ.
Sicer pa ne mešati vinjete za turistično takso ter vinjete za plovno dovoljenje kateri pripada še popis oseb.
Vinjeti za turistično takso in plovno dovoljenje nimata nič skupnega in sta popolnoma ločeni zadevi.
Skupno je le to, da so prodajo vinjet za turistični takso naprtili Kapitanijam, sicer pa Kapitanije in Ministrsvo za promet s tem nimata nič !
Turistična taksa je v pristojnosti Ministrstva za turizem, plovno dovoljenje pa v pristojnosti Ministrstva za promet.
Po pogovoru s kapitanom iz Umaga, bodo kapitanijam zagotovili dodatno delovno silo-(študente) za prodajo vinjet. Kapitani se s tem ne bodo ukvarjali.
Prodajo so dodelili kapitanijam zato ker je to edino najboljše sito, da res poberejo vso takso od vseh, predvsem tujih plovil, ki morajo kupiti plovno dovoljenje in jim ob tem zakasirajo še turistično takso.

To je edini način da se pobere čim več takse, predvsem od tujcev!
Nadzor nad to takso bo praktično nemogoče izvajati saj ni zadostno število Gospodarskih inšpektorjev, drugi pa za to niso pristojni.
Verjemite mi, da domačih plovil ne bo nihče nadziral, pa tudi turistične takse domačini zagotovo ne bodo plačevali.
Zakon mora biti za vse enak zaradi uskaljevanja z E.U. , v praksi pa bo veljal le za tuce.
Si predstavljate koliko blokad bi si naprtila Hrvaška, če bi zakon veljal samo za tujce?
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Če Apr 22, 2010 22:34

Nejasno je kako bo v primeru, ko bo nekdo naprimer peljal s seboj na Hrvaško gliser, ki ima v Vpisnem listu vpisana ležišča in je po Zakonu o T.T. dolžno kupiti vinjeto, gliser pa bo namnjen samo za dnevne vožnje, ljudje pa bodo bivali in spali v apartmaju in tam plačevali turistično takso.
Ker bo gliser vezan v pristanišču, je po pravilniku potrebno za gliser z ležišči kupiti vinjeto za T.T. .
Tako bo lastnik gliserja plačeval dvojno turistično takso, čerav na gliserju ne bo bival in spal.
Tukaj pa pridemo do navzkrižja, ki ni nikjer določeno in si ga bo lahko vsak sam razlagal po svoje.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Apr 22, 2010 22:49

Jack, meni je zakon popolnoma jasen, napisal sem samo nekaj zgodbic, ki jih prodajajo hrvaški uradniki, ki se jim niti ne sanja kaj je sprejel sabor. V marinah pa itak vedno vse obrnejo v svoj prid.
Kolikor vem se ta vinjeta ne da kupiti, vsaj jaz ne poznam nikogar ki bi jo. Bom pa zopet poskusil sam že to soboto ko grem na morje. Ampak se bojim da me bodo imeli na kapetaniji že poln kufer, ker jih morim s tole takso vsakih 14 dni in vedno imam več informacij o vsem kot oni :roll:
Kar pa se tiče dvojnega plačevanja takse, pa ne bo letos nič novega, to se je dogajalo tudi dosedaj skoraj v vsaki marini in kocesionarskih sidriščih. Letos jim bomo lahko plačali celo trojno takso:
1. v apartmaju, hotelu ali kampu
2. na boji, marini ali koncesionarskem sidrišču
3. pa še na kapetaniji paušalno
Bravo, zmagal so, ni dvoma da bo letošnja turistička sezona rekordna. :roll:
lpg
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Apr 22, 2010 23:07

Jeste zapeli za tu taksu, ko cigo za bakar! :roll:

Fantje, topla voda je odkrita in je ne odkrivajte. Nihče, ampak res nihče ne ve, kaj se dogaja s TT. Edini problem je, da marine še vedno zaračunavajo 400 Kn, čeprav po napisanem Zakonu ne bi smele.
Zakon je, da se krši, vinjete še niso natisnjene, se ne zaračunavajo in nihče jih ne zahteva. Kdor je plačal 400 Kn marini, bo le-te dobil nazaj, če ne bo imel naslednje leto v dobrem. Štiri mesece se že vozim po morju in nihče ni ničesar zahteval od mene, ko pa bo zahteval, ga bom prosil, da mi pokaže kje se dobi in kako ta zadeva zgleda v naravi.
Verjamem pa, da bo po 1. maju več stvari jasnih.

LP
:wink:
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Pe Apr 23, 2010 07:10

Fantje kaj se čudite.Ali ste morda pozabili, da plujete po Hrvaški.
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Pe Apr 23, 2010 19:50

:? Dokler meja ni določena se sploh ne ve kje plujemo!?! 8)
Uporabniški avatar
kiaman
Kapitan fregate
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a kiaman » To Apr 27, 2010 11:01

včeraj sem bil v lučki kapetaniji na rijeki in če povzamem besede kapetana se ta juha še dolgo ne bo jedla.
kot je napisal jack, kapetani ne bodo pobirali TT, ampak bo v pisarni še nekdo iz turistične zveze ( zakona o tem pa še niso niti napisali ). kapetan je rekel da : kod nas ide sve polako al sigurno....)
na vprašanje kaj naj naredimo pa mi, je pa rekel da za vse tiste ki nismo vezani v hrvaških marinah, moramo imeti urejeno plovno dovoljenje in to je to, oni v marina pa jim tako ali tako TT zaračuna marina z pavšalom po stari zakonodaji.
potem je še poklical kolega v sali kako ravnajo z prišleki v marini in odgovor je bil da TT zaračunajo kot lani, v ceni priveza in za tolko dni kot si tam...to pa zato ker niso prejeli nobenih novih navodil v zvezi z zakonom o TT od nobenega pristojnega ministerstva!!!

za miren dopust pa mislim, da preden zaplujemo se še enkrat vsak prepriča v kapetaniji ali je že kaj novega ali ne, ker nikoli ne veš....
pa mirno morje :wink:
live long and in prosper
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Apr 28, 2010 09:01

Kaj vejo v kapetaniji, nič. Še vinjeto mi je hotel izdati novo, ker je stara še na prejšnjega lastnika. Pa še tiskalnik sem mu popravljal, da je lahko vsaj kolega dobil vinjeto. Ko sem ga kaj vprašal je že klicaril naokrog.
Če pe bi ga vprašal za vinjeto za TT pa bi bil še danes tam.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Apr 29, 2010 20:17

Plovno dovoljenje so mi izdali novo, na vprašanje o novi TT pa samo to: Do nadaljnjega vsve po starem, le za čarter velja potrdilo o vplačilu nove takse. Toliko iz Poreča!

LP
:wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti