Prijava čolna davčni
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Prijava čolna davčni
Pozdravljeni!
No, da še jaz odprem eno temo oz. vprašanje:
Kako je z prijavo čolna davčni upravi RS če imaš čoln pod drugo zastavo? Zakon pravi, da je potrebno čoln prijaviti neglede na to, pod katero zastavo pluje; davek bi moral zahtevati v tisti državi nazaj in ga plačati v slo. Zadeva pije vodo če je čoln registriran v HR. Kaj pa ostale države? AUT, GER, ITA? Kaj pa najbolj "vroča" davčna oaza Delaware? A ste prijavljali čolne, ki so registrirani pod USA oz. katerokoli drugo zastavo?
LP
SS
No, da še jaz odprem eno temo oz. vprašanje:
Kako je z prijavo čolna davčni upravi RS če imaš čoln pod drugo zastavo? Zakon pravi, da je potrebno čoln prijaviti neglede na to, pod katero zastavo pluje; davek bi moral zahtevati v tisti državi nazaj in ga plačati v slo. Zadeva pije vodo če je čoln registriran v HR. Kaj pa ostale države? AUT, GER, ITA? Kaj pa najbolj "vroča" davčna oaza Delaware? A ste prijavljali čolne, ki so registrirani pod USA oz. katerokoli drugo zastavo?
LP
SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Hja, če je jadrnica registrirana v SLO je niti ni potrebno prijavljat - davčna dobi izpisek iz registra plovil. V tujini je zadeva drugačna, ker naša davčna nima vpogleda v register. Z hrvaško so menda sklenili sporazum da lahko pridejo do podatkov (kolikor vem), za ostale države pa nimam pojma. Kaj pravite ostali? Izkušnje?
LP
SS
LP
SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Plovilo smo dolžni prijaviti davčnemu uradu v 30 dneh po nabavi plovila, prav tako smo dolžni v 30 dneh javiti vsake spremembe. Link:
Link
Opozoril bi, da je davčna zelo "dosledna" pri izrekanju kazni, če ta rok zamudimo že kak dan. Za plovila, vpisana v Sloveniji, si pridobi podatke po uradni dolžnosti, za ostala, registrirana v tujini, pa smo dolžni prijaviti sami. Za Hrvaško, ne vem, kako bodo "izmenjali" podatke. Obstaja tudi sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja z RH, kar pomeni,če ste na Hrvaškem plačali davek, ga v Sloveniji ne plačate.
Kar pa se tiče popularnih registracij pod USA zastavo, pa ne verjamem, da bi Američani posredovali podatke. Tam je zasebnost sveta. Samo ne vem, kako bo, ko se ne bomo več mogli vozit pod tujo zastavo. Takrat bo pač potrebno plovilo uvozit v EU in tam nas lahko davčna "počaka" in naprti kakšno kazen (niso ravno majhne). Po moje bo treba poiskat kakšno bypass prodajo, da bo izgledalo, da smo ploviro ravnokar kupili.
Jaz sem moje plovilo prijavil in pripisal, da "ni vpisano v register plovil", se pravi, neregistrirano in nisem prejel še nobene položnice. V zakomu namreč piše: "plovila, ki izpolnjujejo tehnične pogoje za vpis v evidence plovil, vendar v njih niso vpisana, ker so registrirana v tujini". Torej, če dokažemo, da plovilo NI registrirano v tujini in tudi ne vpisano v register plovil v SLO
Je pa res, znesek ni pretiran. Recimo podoben, kot za prispevek stavbno zemljišče za kak vikend.....
Link
Opozoril bi, da je davčna zelo "dosledna" pri izrekanju kazni, če ta rok zamudimo že kak dan. Za plovila, vpisana v Sloveniji, si pridobi podatke po uradni dolžnosti, za ostala, registrirana v tujini, pa smo dolžni prijaviti sami. Za Hrvaško, ne vem, kako bodo "izmenjali" podatke. Obstaja tudi sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja z RH, kar pomeni,če ste na Hrvaškem plačali davek, ga v Sloveniji ne plačate.
Kar pa se tiče popularnih registracij pod USA zastavo, pa ne verjamem, da bi Američani posredovali podatke. Tam je zasebnost sveta. Samo ne vem, kako bo, ko se ne bomo več mogli vozit pod tujo zastavo. Takrat bo pač potrebno plovilo uvozit v EU in tam nas lahko davčna "počaka" in naprti kakšno kazen (niso ravno majhne). Po moje bo treba poiskat kakšno bypass prodajo, da bo izgledalo, da smo ploviro ravnokar kupili.
Jaz sem moje plovilo prijavil in pripisal, da "ni vpisano v register plovil", se pravi, neregistrirano in nisem prejel še nobene položnice. V zakomu namreč piše: "plovila, ki izpolnjujejo tehnične pogoje za vpis v evidence plovil, vendar v njih niso vpisana, ker so registrirana v tujini". Torej, če dokažemo, da plovilo NI registrirano v tujini in tudi ne vpisano v register plovil v SLO
Je pa res, znesek ni pretiran. Recimo podoben, kot za prispevek stavbno zemljišče za kak vikend.....
Plovila ki so registrirana v Slo in so lastniki slo rezidenti so dolžni prijaviti plovilo davčni v 30 dni od nabave le tega , tako kot je Zlatko napisal že...sicer se tu reskira da se plača kazen , ker itak davčna pridobi podatke iz registra .Poznam pa kolege ki imajo čolne na hrvaškem in pod USA zastavo pa so tudi prijavljali plovila pri nas in plačali davek. Stem so dejansko izpolnili svojo dolžnost do države kot nalaga zakon. Drugi pač tega niso prijavili ,ker smatrajo da se jih ne da dobit (USA zstava seveda ...). Po moji oceni bo ta zgodba še "zanimiva" v prihodnosti ...bi pa opozoru na nekaj ...mogoče res da naš DURS ne more kar tako priti do podatkov v Delawaru...ampak če imaš plovilo na hrvaškem in je le ta v marini , se pravi da je pod carinskim nadzorom in kapetanija ima vse podatke kdo dviga plovno dovoljenje tako da tu gre za izmenjavo podatkov med carinama Slo ter Cro in tu so pa sporazumi o sodelovanju precej drugačni...tako da jaz se ne bi preveč zanašal na "tajnost" podatkov ...ker poklican bo tisti ki čoln upravlja oz. kapitan ....ti podatki so pa na več mestih ...marine ...kapetanija ...itd , in glede na to da se hrvaška tudi uradno približuje EU...bodo tam pravila igre kmalu prilagojene ...dosti pa jih je že.
LP
LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Rodman Ventura 890
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Dvomim, da DURS vse ve. Največ vedo naši sosedi in "prijatelji". Povem vam iz lastnih izkušenj. Moj kolega ima malo večjo (56 feet) veliko bano, kot sam pravi in ni nikogar od prijateljev vzel na svoje plovilo, ker pravi, da nikogar ne briga kaj in kje je njegova bana, ker mu nihče nič ni dal zraven.
Pa se je zgodilo! Pride poziv iz Dursa, da naj odda poročilo o svoji yahti, ker mora vsak državljan prijaviti svoje plovilo, če tudi ni plovilo registrirano v RS. Važen je lastnik. Tu pa se je zalomilo!!!!! Tip je šel na DURS, ter jih ozmerjal in ponižal malo sebe in veliko tudi njih.
Po cca treh mesecih pride poziv od takratnega sodnika za prekrške zaradi zatajitve davka od premoženja. Pride tip na sodišče in z njim odvetnik. Ker je prišla zadeva na sodišče so povedali, da je bila prijava in da ga je prijavil zaveden državljan RS, vendar so povedali le začetnice imena in priimka, ki pa je povedalo vse. Tako je zvedel, kdo ga je prijavil.
Ali je plačal davek in kazen? Niti v sanjah, kajti on je res imel plovilo na tujo zastavo, vendar lastnik je bila Leasing hiša iz Celovca, on pa je bil samo leasingojemalec.
In nauk te zgodbe:
Izognil se je davku in kazni, ni pa se izognil finančni inšpekciji in to večkrat na leto, ker so mu dokazovali, da s svojo plačo na d.o.o. ne more plačevati obroka leasinga in so iskali gotovino s katero je plačeval leasing.
Na firmo se mu tudi ne izplača imeti plovila, ker bi potem iskali dlako v jajcu, ........zastava, leasing, uporabnost, čarter,....
Pa se je zgodilo! Pride poziv iz Dursa, da naj odda poročilo o svoji yahti, ker mora vsak državljan prijaviti svoje plovilo, če tudi ni plovilo registrirano v RS. Važen je lastnik. Tu pa se je zalomilo!!!!! Tip je šel na DURS, ter jih ozmerjal in ponižal malo sebe in veliko tudi njih.
Po cca treh mesecih pride poziv od takratnega sodnika za prekrške zaradi zatajitve davka od premoženja. Pride tip na sodišče in z njim odvetnik. Ker je prišla zadeva na sodišče so povedali, da je bila prijava in da ga je prijavil zaveden državljan RS, vendar so povedali le začetnice imena in priimka, ki pa je povedalo vse. Tako je zvedel, kdo ga je prijavil.
Ali je plačal davek in kazen? Niti v sanjah, kajti on je res imel plovilo na tujo zastavo, vendar lastnik je bila Leasing hiša iz Celovca, on pa je bil samo leasingojemalec.
In nauk te zgodbe:
Izognil se je davku in kazni, ni pa se izognil finančni inšpekciji in to večkrat na leto, ker so mu dokazovali, da s svojo plačo na d.o.o. ne more plačevati obroka leasinga in so iskali gotovino s katero je plačeval leasing.
Na firmo se mu tudi ne izplača imeti plovila, ker bi potem iskali dlako v jajcu, ........zastava, leasing, uporabnost, čarter,....
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Ja res ni za verjet, zato tudi sam dokaj dobro skrivam (pri zaposlenih in sosedih), da sem kupil novo barko, čeprav vem, da dolgo ne bo tako. Sem v mestu, kjer se vse izve in potem .... (za yahto ma, men pa ne da plače za 20% gor, drugi bo rekel: ja pa celo 12 metrov je dolga, tretji spet: ne 12, men so rekli da je 21, pa pokuri v eni uri kot moja peč celo leto,....) Saj sami veste kako je. Barko smo kupili za sebe in družino, za druge me pa res ne briga. Želje po pravi "yahturini - 20 m in naprej, pa nimam, ker je ne bi mogel vzdrževat in ne tankat. Vsak ve, do kam seže. Ko nas bo enkrat DURS "upecal" pol bo še tist kar mamo preveč!
Poglejte na ta link, kjer je objavljen enostaven kalkulator v MS Excel obliki. Za vsako plovilo lahko enostavno izračunaš koliko te bo stalo vsako leto. No tudi starost je zajeta...
http://www.alegris.si/download.html
LP
http://www.alegris.si/download.html
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov