Dilema - nov gumenjak ali registrirat v SLO ali CRO.

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

mrdaco
Kontraadmiral

Dilema - nov gumenjak ali registrirat v SLO ali CRO.

OdgovorNapisal/-a mrdaco » To Mar 26, 2013 11:47

Pozdravljeni.

Kupil bom novega gumenjaka 4m in motor 20KM. Kje se mi splača registrirat čoln, ob predpostavki da bo čoln shranjen kar na Hrvaškem. Čoln bi dol peljal po 1.7. in ga nato doli registriral in upal da nebi imel pri tem nobenih problemov. Obstaja tudi varianta da ga do 31.5 uvozim plačam davek in carino. A se mi vseeno zdi smiselneje počakat en mesec. Tretja varianta pa je seveda ta da ga registriram pri nas. Ampak se mi ga ne da po 5-tih letih nazaj vozit v Koper na ponovno registracijo.

Vem da o so o tem skozi neke vroče debate ampak mene konkretno zanima za moj primer. Sem nov v navtiki in še neizkušen.

Kakšne stroške lahko pri tem pričakujem.

LP
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » To Mar 26, 2013 12:14

saj ga ne rabiš po 5 letih nazaj vozit, pregled pa lahko narediš kjerkoli...
www.sailingtimy.com
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 26, 2013 12:31

Mislim, da novega ne moreš registrirat v HR pod ugodnimi pogoji, ker v to kategorijo spadajo samo plovila, ki so že prijavljena v HR carinskih skladiščih (marinah) ipd. Nova pa ne!

Za novega je davek v SLO nižji kot na HR. Ne ve se pa še točno, kako bo s papirji po 1.7. (vinjeta, popis posadke...).
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » To Mar 26, 2013 12:36

Marchi napisal/-a:Mislim, da novega ne moreš registrirat v HR pod ugodnimi pogoji, ker v to kategorijo spadajo samo plovila, ki so že prijavljena v HR carinskih skladiščih (marinah) ipd. Nova pa ne!

Za novega je davek v SLO nižji kot na HR. Ne ve se pa še točno, kako bo s papirji po 1.7. (vinjeta, popis posadke...).

Saj za to vprašujem. Po neki logiki nebi smelo biti problema, ker je DDV plačan znotraj EU. 1.7. bo Hrvaška pridružena članica EU, kjer nebi smelo biti problemov glede DDV (PDV) saj bi potem prišlo do dvojne obdavčitve, kar pa pri prostem pretoku blaga znotraj EU nebi smelo bit.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 26, 2013 12:43

In kaj v bistvu sprašuješ?
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » To Mar 26, 2013 13:05

Marchi napisal/-a:In kaj v bistvu sprašuješ?

Vprašujem ali naj novo plovilo registriram v Sloveniji ali na Hrvaškem po 1.7. Kaj se mi bolj splača stroškovno, glede vinjete itd...

Nisem milijonar ki kupuje pol miljona vredno barko, zato se nam vsakih 100 evro kasneje pozna.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 26, 2013 13:25

Ne vem, ker se še ne ve, kaj bo z vinjetami in s tem povezanimi stroški za neHR zastave, po 1.7. Če lahko počakaš, počakaj! V maju oz. juniju bo več jasno.
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » To Mar 26, 2013 13:28

Marchi napisal/-a:Ne vem, ker se še ne ve, kaj bo z vinjetami in s tem povezanimi stroški za neHR zastave, po 1.7. Če lahko počakaš, počakaj! V maju oz. juniju bo več jasno.

Zdaj sem si bolj na jasnem, in sicer tako da vem da je vse skupaj nejasno :)
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Mar 26, 2013 16:27

mrdaco napisal/-a: 1.7. bo Hrvaška pridružena članica EU.

1.7.2013 bo Hrvaška polnopravna članica EU. Pridružena je že.
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Sr Maj 15, 2013 22:13

Dajmo fantje pomagajte mi.
Še malo pa bom moral registrirat novo gumico. Torej kaj naj naredim? Naj registriram pod slovensko zastavo, ali naj riskiram in probam to urediti na Hrvaškem. Namreč gumice ne bom vozil nazaj Slovenijo in bo verjetno do prodaje ostala pri hrčkih.
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Sr Maj 15, 2013 22:14

Še malo pa bom moral registrirat novo gumico. Torej kaj naj naredim? Naj registriram pod slovensko zastavo, ali naj riskiram in probam to urediti na Hrvaškem. Namreč gumice ne bom vozil nazaj Slovenijo in bo verjetno do prodaje ostala pri hrčkih.
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Sr Maj 15, 2013 22:29

AS
Admiral

OdgovorNapisal/-a AS » Sr Maj 15, 2013 22:49

Marchi napisal/-a:Mislim, da novega ne moreš registrirat v HR pod ugodnimi pogoji, ker v to kategorijo spadajo samo plovila, ki so že prijavljena v HR carinskih skladiščih (marinah) ipd. Nova pa ne!

Pa naj ga pelje dol brez plačanega DDV, torej izvozi iz EU. Pa takoj odjavit pa plačat DDV na Hrvaškem. Bo vse skupaj ceneje. Edino časa je bolj malo
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Maj 16, 2013 07:33

Ko ne riskira taj ne profitira!!! :wink: :wink:

Registriraj v SLO ker imaš še čas do dopusta, na HR sigurno ne boš imel vsega rešeno v enem dnevu, dragocen čas dopusta bo pa tiktakal....
Po petih letih ti pregled naredijo na katerikoli kapetaniji na Hrvaškem, ti potem papurje pošlješ k nam nakapetanijo in ti zadevo podaljšajo....
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Če Maj 16, 2013 07:53

Verjetno je AS-ova varianta najdražja. Tako da bom res uredil zadeve v Sloveniji potem pa čez 5 let naredil ali prepis ali pa tako kot je svetoval Matejc. Zgleda da se moja vizija o "hrvaška zastava - manj problemov med plovbo" nebo uresničila.

Hvala.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti