Omejitev območja plovbe

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

Omejitev območja plovbe

OdgovorNapisal/-a Splav » Pe Jun 21, 2013 13:23

Je bila pred časom že zanimiva debata na podforumu "Motorna plovila"
(http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... sc&start=0),
vendar menim, da tema bolj spada sem.

Tudi sam opažam, da je na tem področju neka nekonsistentnost. Za moj katamaran sem imel v vpisnem listu omejitev 2NM od obale. Po petih letih sem seveda obnovil registracijo in zaradi spremembe imena pristojnega ministrstva tudi dobil nov kartonček (vpisni list). Ko pridem domov, začuden opazim, da piše notri 0,54 NM (1000 m). Ne razumem, zakaj so mi kar za štirikrat zmanjšali "svobodo gibanja" po morju. Jadrnico so izenačili z napihljivim čolnom na vesla.
Na tablici proizvajalca na čolnu je jasno napisano CE kategorija C in D.
V čem je fora? Ali smo v treh petih letih kak zakon spremenili?
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Jun 21, 2013 13:39

A si siguren? Po mojem ti ne morejo kar tako nekaj spremenit. Poglej na tablici proizvajalca za kakšno kategorijo gre.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Pe Jun 21, 2013 14:26

Ja, saj ti pravim, da na tablici piše v enem okvirčku C in v drugem okvirčku D.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Jun 21, 2013 14:30

Kar jest vem se ni. Povprašaj dole na kapitaniji kaj so zaj...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jun 21, 2013 22:45

Razlaga bi lahko bila, da za C in D področje za vsako rabiš ustrezno opremo in če je nisi imel s sabo in pokazal, si lahko prišel v kategorijo, za katero je oprema zadoščala.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Jun 22, 2013 09:59

Hrvati imajo malo drugačne oznake:
IV. PODRUČJA PLOVIDBE BRODICA I JAHTI

Članak 17.

(1) Brodica ili jahta ovisno o svojoj veličini, konstrukciji i drugim tehničkim karakteristikama može ploviti u sljedećim područjima plovidbe:

1. Područje plovidbe I – obuhvaća međunarodnu plovidbu svim morima i vodama koje su pristupačne s mora

2. Područje plovidbe II – obuhvaća međunarodnu plovidbu Jadranskim morem

3. Područje plovidbe III – obuhvaća plovidbu unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnim vodama RH i vodama koje su pristupačne s mora.

U području plovidbe III. mogu postojati sljedeća ograni­čenja:

IIIa – do 6 Nm od obale kopna ili otoka;

IIIb – do 3 Nm od obale kopna ili otoka

IIIc – do 1 Nm od obale kopna ili otoka

4. Područje plovidbe IV - obuhvaća plovidbu lukama, zaljevima, rijekama hrvatskoga Jadranskog slijeva do granicama do koje su one plovne morske strane, te Prokljanskim jezerom.

(2) U područjima plovidbe iz stavka 1. ovoga članka lučka kapetanija, priznata organizacija ili ovlašteno tijelo može ogra­ni­či­ti plovidbu brodice ili jahte u određenim vremenskim uvjetima, odnosno za oređeno vremensko razdoblje.

(3) Ograničenje iz stavka 2. ovoga članka mora biti nazna­čeno u Dozvoli za plovidbu brodice ili Svjedodžbi o sposobnosti jahte za plovidbu.

So pa letos precej turističnih bark za prevoz potnikov (izleti) med tehničnimi pregledi vrgli v IIIa ali IIIb kategorijo. Potem jih ne 3 ali 6 milj čaka policija oz. kapetanija in seveda kaznije. Prej pa jih lepo še posnamejo na radarju :idea:
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » So Jun 22, 2013 11:41

Kje se pa pri nas najde podatke za kategorije območja plovbe,sem vse preizkal pa nič ne najdem :(
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Jun 22, 2013 11:51

Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » So Jun 22, 2013 13:40

Zlatko hvala,samo po kakšnem načinu ti na kapetaniji vpišejo področje plovbe naprimer pod C enkrat 2 nm od obale,drugič pa 4 nm to nikjer ne najdem.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Jun 22, 2013 16:39

To po moje vedo samo oni :?:
Na hrvaškem forumu sem prebral, da so enemu hrvatu na Grašotu vpisali področje plovbe III, pa se sploh ni zavzel, dokler ga ni ustavila policija.
Potem je šel na kapetanijo in mu je kapetan prečrtal III in vpisal II, podpis žig in :idea:
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Ne Jun 23, 2013 22:49

Marjan Tomki napisal/-a:Razlaga bi lahko bila, da za C in D področje za vsako rabiš ustrezno opremo in če je nisi imel s sabo in pokazal, si lahko prišel v kategorijo, za katero je oprema zadoščala.

Če je pri prvi registraciji plovilo novo, imaš naslednji pregled šele čez 10 let (tako so mi razložili). V mojem primeru (prvo podaljšanje registracije po petih letih) je bilo dovolj, da sem s sabo prinesel le vpisni list (in evriče). Tako da neka oprema tu ni igrala vloge.
No, med tem sem jih tudi prosil po mejlu za pojasnilo, odgovor še čakam.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » To Jul 02, 2013 15:18

No, med tem sem od pristojnih dobil pojasnilo zakaj mi je bilo območje plovbe po petih letih zmanjšano iz 2Nm (3704 metrov) na 0,54 Nm(1000 metrov). Razlog je v tem, ker jadrnica nima motorja (do sedaj sem mislil, da je glede pogona pogoj, da imaš vsaj dve vrsti pogona, v mojem primeru jadro in vesla). Ko nabavim motor, mi bodo območje plovbe ponovno vrnili na 2Nm. Moram pohiteti, saj je sezona že polnem teku in dopust pred vrati.
Glede preteklih pet let pa je baje prišlo do napake pri prvem vpisu.
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Ne Avg 11, 2013 12:57

meni sedaj ni čisto jasno območje plovbe!

Imam gliser z kabino nad 5m(6,5m) torej v skupini do 7m.
Po naši zakonodaji območje plovbe "B"
Uradni list 100/2000 2 člen pravi:

– brez kabine nad 5 metrov dolžine in čoln s kabino do 7 metrov dolžine, sme pluti do oddaljenosti največ štirih navtičnih milj v smeri odprtega morja, merjeno od temeljne črte teritorialnega morja!

Temeljna črta na Hrvaškem poteka:

ravne crte koje spajaju sljedeće točke na obali kopna i na obali otoka:

rt Zarubača – jugoistočni rt otoka Mrkan – južni rt otoka Sv. Andrija – rt Gruj (otok Mljet),
rt Korizmeni (otok Mljet) – otok Glavat – rt Struga (otok Lastovo) – rt Veljeg mora (otok Lastovo) – jugozapadni rt otoka Kopište – rt Velo danče (otok Korčula) – rt Proizd – jugozapadni rt otoka Vodnjak – rt Rat (otok Drvenik mali) – hrid Mulo – hrid Blitvenica – otok Purara – otok Balun – otok Mrtovac – otok Garmenjak veli – točka na Dugom otoku s koordinatama 43°53'12" sjeverne zemljopisne širine i 15°10'00" istočne zemljopisne dužine,
rt Veli rat (Dugi otok) – hrid Masarine – rt Margarina (otok Susak) – pličina Albanež – otok Grunj – hrid Sv. Ivan na pučini – pličina Mramori – otok Altiež – rt Kastanjija.

Hrvaška zakonodaja pa mi dovoljuje pod III/b 3 milje od kopnega ali otokov!!
Torej,če se peljem od otoka Kaprije proti Rogoznici-ravno-direktno sem po HR zakonu v prekršku po SLO pa ne??
Zgoraj omenjene točke so točke katere povezuje ravna črta za določitev temeljne črte od katare bi po SLO zakonu lahko bil oddaljen 4nm??
Kaj torej velja npr. v tem primeru?

Lp.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » To Avg 13, 2013 22:29

Splav napisal/-a:No, med tem sem od pristojnih dobil pojasnilo zakaj mi je bilo območje plovbe po petih letih zmanjšano iz 2Nm (3704 metrov) na 0,54 Nm(1000 metrov). Razlog je v tem, ker jadrnica nima motorja (do sedaj sem mislil, da je glede pogona pogoj, da imaš vsaj dve vrsti pogona, v mojem primeru jadro in vesla). Ko nabavim motor, mi bodo območje plovbe ponovno vrnili na 2Nm. Moram pohiteti, saj je sezona že polnem teku in dopust pred vrati.

Zanimivo. Kaj ima pa motor veze. Ljudje so stoletja pluli po vseh svetovnih morjih brez mororja in še sedaj se najde kakšna jadrnica brez motorja, ki prečka oceane.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Sr Avg 14, 2013 10:52

heron napisal/-a:
Splav napisal/-a:No, med tem sem od pristojnih dobil pojasnilo zakaj mi je bilo območje plovbe po petih letih zmanjšano iz 2Nm (3704 metrov) na 0,54 Nm(1000 metrov). Razlog je v tem, ker jadrnica nima motorja (do sedaj sem mislil, da je glede pogona pogoj, da imaš vsaj dve vrsti pogona, v mojem primeru jadro in vesla). Ko nabavim motor, mi bodo območje plovbe ponovno vrnili na 2Nm. Moram pohiteti, saj je sezona že polnem teku in dopust pred vrati.

Zanimivo. Kaj ima pa motor veze. Ljudje so stoletja pluli po vseh svetovnih morjih brez mororja in še sedaj se najde kakšna jadrnica brez motorja, ki prečka oceane.

Tudi sam sem prvo pomisli ravno na to ,ko sem bral zgornje prispevke.
Jure je zadno plovbo okoli sveta plul brez motorja.
FISHING & SAILING IS LIFE

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost