Plovba pod HR zastavo

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

zlatizlatko
Kapitan korvete

Plovba pod HR zastavo

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Pe Jun 28, 2013 22:22

Ponosno sporočam, da mi je uspelo registrirat gliser na Hrvaško zastavo :D Rešil sem se vinjete in popisa oseb na plovilu.
Sedaj me zanima, potrebujem za plovbo popis posade (crew list), ali je ta obvezen samo za čarterje in na privat plovilu ne rabiš ničesar?
Na gliserju tudi spimo, turistično takso imami plačano.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 28, 2013 22:31

Pred parimi dnevi sem podaljšal vinjeto na Rabu, seveda SLO registracija... In kapitan mi je razložil, da sem že vsa leta v prekršku, ker nimam crew liste. Ta naj bi bila edino kar je potrebno, da ti velja taksa za spanje!!! Povedal mi je tudi, da je g. Kosić na Krku idijot in nima pojma in da vsi v Istri nič ne vedo! Zdaj kdo ima prav, pitaj boga...??? Popis posadke sem nazadnje videl, ko sem plul preko meje, enako tudi, ko sem plul profesionalno preko meje... Glede kabotaže pa je po mojih dosedanjih info veljal samo "Popis osoba"... Enako tudi za takso, vsi s popisa naj bi imeli "plačano" oziroma priznano takso za spanje na barki... Ta pa sedaj serje po svoje ali pa mogoče res po črki zakona....

Sem ga tudi vprašal kaj se zgodi, če naslednji teden ne bodo na barki vse osebe, ki so danes. Je rekel, da moram OBVEZNO na kapitanijo in izpolniti novo crew listo z manj osebami... Seveda sem ugovarjal, da to ne gre... Pa mi je vrgel naprej, da kako bo pa on vedel kdo je na barki in koliko je star, če bom slučajno klical MAY DAY na kanalu 16... Pa sem spet ugovarjal, da je po mojem prepričanju to samo za ladje in ne za naše barčiče, ki plujejo turistično, da je verjetno kak drugačen predpis... In spet mi je razložil, da ni razlike, da je predpis o posadki povsem enak ali gre za 5 metrski gumenjak za zabavo ali pa 300 metrsko ladjo. V to sicer močno dvomim, vendar mu nisem več ugovarjal... Priplul sem namreč direktno iz Ista, direktno iz Lako čemo, tako da sem imel v krvi preko 1,5 promila... :oops: :lol:

Me zanima, če kdo bolj natančno pozna te predpise... Pomoje sem imel do sedaj kar OK papirje, so me tudi kontrolirali in je bilo vedno vse OK! Tale pacient na Rabu pa pomoje rabi malo zdravljenja! :evil:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jun 28, 2013 23:47

Kot praviš, plujem že odkar je vinjeta, brez crew liste, samo s popisom. Prvo leto sem se okrog tega skregal z receptorko v Pomerju, ker kao, kako pa naj ona ve koliko nas je na barki in v bistvu po tej plati je imela prav. No od takrat naprej nisem nikoli in nikjer rabil crew liste, tako da tale kavboj z Raba je res pacient prve klase, mogoče že druge. :lol:

Sicer je vprašanje teme, kako je s papirji pod HR zastavo in to tudi mene zanima?

Verejtno lahko pelješ toliko ljudi naenkrat za kolikor je registrirana barka in to je tudi edina omejitev.
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Jul 02, 2013 21:28, skupaj popravljeno 1 krat.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Jun 29, 2013 15:43

Hrvaška klasika :idea: V vsaki vasi ima šerif svoja lokalna pravila. Boljše prvi na vasi, kot zadnji v....... :!:
Kolikor imam v glavi, je crew list obvezen samo za čarterje (enkrat sem bral pravilnik, ki določa samo za čarterje), popis oseb pa za plovila, ki potrebujejo vinjeto. Crew list potrebujemo v vsakem primeru tudi ob prehodu meje. Sicer nisem pravni strokovnjak, ampak po pomorskem pravu in pomorskem zakoniku mora vsako plovilo izpolnjevati in hraniti ladijske dokumente. Sem spada ladijski dnevnik, zdravstveni dnevnik, dnevnik stroja, popis posadke,...........). Logično to sicer velja za ladje, kaj pa so naše lupinice? ladje, brodice, jahte,...... :idea:
Po moje, kakor si vsak sam tolmači :?:
Sicer sem našel nekaj, nisem pa siguren, če drži:
http://www.burzanautike.com/pitanja-citatelja/popis-osoba-na-brodu

Popis osoba na brodu - da ili ne?

@INHERITED
Poštovana redakcijo! Ove godine sam plovio svojom 9 metarskom brodicom duž naše obale. Na dva mjesta u marinama Korčula i Palmižana, radnici na recepciji su me tražili popis osoba na brodu ili popis posade. Moje pitanje glasi: Jesam li dužan imati popis osoba ili popis posade na brodu? Napominjem da je brodica registrirana u Hrvatskoj i da su se osim mene, dakle vlasnika, na njoj nalazili i članovi moje uže obitelji (supruga i kćer).

Rekli ste da je brodica registrirana u Hrvatskoj, no niste spomenuli jedan drugi, također vrlo važan podatak, a to je na koji je način registrirana. Ukoliko je brodica registrirana na ime, popis osoba na brodu nije potreban i niste ga obavezni imati. Popis osoba također niste obavezni imati ukoliko je brodica registrirana na firmu, ali za osobne potrebe. Ukoliko je brodica registrirana na firmu za djelatnost čartera, tada ste temeljem pravilnika o registraciji tvrtki za obavljanje čarter djelatnosti, obavezni voditi popis gostiju, odnosno osoba na brodu. Procedura se sastoji od Internetskog formulara evidencijskog preglednika s lozinkom pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, gdje svaki vlasnik brodice koja obavlja čarter vodi evidenciju i gdje je u svakom trenutku od nadležnih službi moguć uvid u popis osoba na vašoj brodici. Ukoliko imate još pitanja vezanih uz ovu temu raspitajte se na adresi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture 10 000 Zagreb, Prisavlje 14, centrala: 01 6169 111.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » So Jun 29, 2013 23:06

Jadrnico imam registrirano pod hrvaško zastavo. V Puli, na kapetaniji so mi povedali, da ne rabim nič, razen tehnični na 5 let. Tudi ko so me pred tremi leti pregledali in oglobili policaji na Lošinju (o tem sem pisal v enem prispevku), niso zahtevali nobenega popisa. Oglobili so me pa ker nismo bili prijavljeni v Hr. Zdi se mi pa, da naj bi bil popis posadke namenjen predvsem varnosti. V kolikor bi prišlo do nesreče, naj bi se vedelo kdo je bil na barki. S takim načinom diskriminacije, se sami postavljajo v drugorazredni položj.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
gabr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gabr » Po Jul 01, 2013 17:57

Za hr zastavo registrirano na fizično osebo...ne potrebuješ popisa posadke. Z letnim vezom plačaš tudi turistično takso, in to za toliko oseb za kolikor je registrirana barka.

Preverjeno v kapetaniji Umag.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Jul 01, 2013 19:25

Tole si jaz razlagam takole:

Crew lista (aktualna) je obvezen dokument in edini mednarodno veljaven. Lista zraven vinjete ( t.i. Popis osoba) je hrvaški izum in vemo zakaj je bila uvedena.
Sedaj pa: dvojni popis?! Tega ni nikjer. In HR organom je zadovoljevala ta, druga ( zopet vemo zakaj).
Res pa je, da na tem popisu ni otrok, mlajših od 12 let!!! In to je hudo narobe. Admina sicer to ne gepira, ker je s posadko prebil to mejo za nekaj mesecev :lol: :lol: :lol: , pa vendar. Ob klicu na pomoč, v tem primeru nimajo pojma, koliko ljudi je na krovu! :shock:
Ampak to našim južnim sosedom ni pomembno. Glavno je, da omejujejo "črni čarter". :twisted: Nam pa, da ni potrebno za vsako spremembo skakat na kapitanijo. Sicer pa bi to lahko rešili elektronsko in bi vsak sam preko interneta spreminjal število oseb na svojem krovu.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Jul 01, 2013 23:07

Danes so mi na kapetaniji v Puli, v dveh pisarnah zagotovili, da z HR zastavo ne potrebujemo crew list ali kakšnega drugega dokumenta. Če na plovilu ni lastnika ali ožjih drtužinskih članov, moramo napisat pooblastilo.
Bomo videli, kako bodo razlagali kje drugje :idea:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Jul 02, 2013 08:59

Meni v Puli vsakič tečnari naj vpišem potnike (SLO reg.brez postelj) v listo, potem jo overi, res pa je kot je napisal Kr en, da otrok do 12 leta ni potrebno vpisovat. Najbolj jim je pomembno, da je lastnik in skiper ista oseba oz. vedno na čolnu. Po zakonu naj bi imeli tudi vsi v čolnu seboj dokumente kar je skoraj nemogoče, ker jih enako zahtevajo (vsaj od ene osebe) v kampu. Zaenkrat me še nikoli niso ustavili, da bi imel info vsaj od njihove policije. Imam občutek, da še sami ne vedo dobro oz. si vsak po svoje razlaga. Trditev, da po listi vedo koliko jih je na čoolnu je pa tudi čudna saj ti dovolijo vpis 10 oseb, ki pa ni nujno da so vedno na čolnu.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jul 02, 2013 11:40

Naslov je "Plovba pod HR zastavo" tako da malo mešate stvari z drugimi zastavami, kao "tujimi", čeprav je zdaj vse EU ampak vseeno za HR zastavo zaenkrat veljajo druga pravila.

Kapetanija Pula
HR zastava, SLO lastnik
Plovno dovoljenje,
Pavšalna turistična taksa,
Prijava za čas bivanja na barki.

Nič drugega!

Ko sem ji omenil, da nekje zahtevajo crew listo (Rab), je rakla: "Pa ne komplicirajte, ako vam je negdje traže onda je tamo izpunite, a šta da vam kažem." :lol: :? :lol: :?
"A imam ja rješenje i za vas!". In mi je dala 4xpoštepljano prazno crew listo. Ampak je tudi slučajno ne bom izpolnjeval!
:lol: 8) :? :shock:
A šta da vam kažem :lol: :lol: :lol:
lp iz Čikata.
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Jul 02, 2013 21:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
gabr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gabr » To Jul 02, 2013 16:39

Ma ja, drzite se naslova teme....!!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov