Vezanje na obalo je to prekršek?
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Vezanje na obalo je to prekršek?
Sidranje barke in vezanje na obalo. V Luki na Dugem otoku sem v vzhodnem delu zaliva hotel to izvest, da se umaknem čimgloblje v zaliv. Ko sem se s krmo privezal na obalo me je en od domačinov ozmerjal in seveda zagrozil, da pokliče kapitanijo češ, da sem v prekršku. No raje kot se prepirat sem uporabil še eno sidro na krmi. Sedaj pa me zanima kako je s to zadevo. A so mesta kjer se ne smeš je kje kaj dorečenega.
Lep dan
Lep dan
pomisli in zgodilo se bo
Nič ni dorečenega, sploh pa ne, da bi bil kdo v prekršku.
V prekršku si edino, če se vežeš na operativni obali, tam kjer pristajajo redne linije in podobni čolniči in se ne bi hotel umakniti. Samo to v praksi ni opcija, ker te ladja zgazi, kot za šalo.
Če je kje prepovedano sidranje ali vez na obalo, je to jasno označeno s tablami in simboli.
To da nisi v prekršku, pa še ne pomeni, da nisi v konfliktu z domačini. Tu pa formalnih pravil ni, samo domorodska logika in seveda tista povezana s komunalnimi privezi.
Prav si odreagiral na negostoljubnost. Mogoče bi še vprašal, kam se pa lahko privežeš za več dni in kdo je za to pristojen in ali je potrebno kaj plačat. Ponavadi je kao neka lučka uprava, ki pa nima veze z lučko kapetanijo, ki je v majhnih krajih itak ni.
Ah ja, julij in avgust sta problematična, tako ali tako.
V prekršku si edino, če se vežeš na operativni obali, tam kjer pristajajo redne linije in podobni čolniči in se ne bi hotel umakniti. Samo to v praksi ni opcija, ker te ladja zgazi, kot za šalo.
Če je kje prepovedano sidranje ali vez na obalo, je to jasno označeno s tablami in simboli.
To da nisi v prekršku, pa še ne pomeni, da nisi v konfliktu z domačini. Tu pa formalnih pravil ni, samo domorodska logika in seveda tista povezana s komunalnimi privezi.
Prav si odreagiral na negostoljubnost. Mogoče bi še vprašal, kam se pa lahko privežeš za več dni in kdo je za to pristojen in ali je potrebno kaj plačat. Ponavadi je kao neka lučka uprava, ki pa nima veze z lučko kapetanijo, ki je v majhnih krajih itak ni.
Ah ja, julij in avgust sta problematična, tako ali tako.
Verjetno si se vezal za drevo. To pa nekateri domačini ne vidijo radi. Verjetno je dobil ravno ekološki napad potem, ko je v morje vrgel dva stara akumulatorja in zlil motorno olje
Jaz krmo vežem na skalo s posebnim, debelim štrikom, nanj pa nato vrv do krme.
Jaz krmo vežem na skalo s posebnim, debelim štrikom, nanj pa nato vrv do krme.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Vezal sem se po vseh pravilih. Je pa neki zagorc, ki ima tam bajto pa zganja hudiča. Vsak ki se veže na obalo ga preganja in krega z njim. Ni lih žalil kajti v nasprotnem primeru bi plaval žabico. No med drugim je tudi Habibi slišal. hehehehe. Je pa res, da smo imeli teden dni zabavo. Vsak ko se je parkiral je bil šou. Enega nemca je celo iz posle vrgel, ker mu je tolkel po barki. No sicer bom malo poprašal kapitanijo.
Lep dan
Lep dan
pomisli in zgodilo se bo
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
EL CAPITANO napisal/-a:Dobro navlečeno in ukopano sidro ter dovol spučene verige je zakon.
ITAK, samo vedno ni prostora. Oz. drugače povedano. V Balvanidi se tako lahko vežejo 3,4 barke in je zaliv poln. Mi pa jih zložimo preko 50, ko jih vežemo s krmami na obalo.
Razvidno iz priloženega :

"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
... pred leti sem na Dravi pri Varaždinu na sipini na sredi jezera skrivil propeler.Zvlekel sem čoln na lesen pomol ob Dravi kjer je bilo vezanih že več čolnov. Da mi Drava ni odnašala čolna sem se privezal na lesen pomol in pričel menjati propeler.
Prinorel je Avstrijec, ki me je začel poditi, češ, da je to njegovo in njegov vez. To je mojega znanca tako zjezilo, da je poklical lučkega kapetana za območje Drave v Varaždin.
Ko je ta prispel, mi je povedal, da ni nič narobe z mojim vezanjem, naj v meru zamenjam propeler. Rekel pa je, da so Avstrijci pač turisti v RH in da ne želi delati scene v prid turizmu. S čemur sem se strinjal. Je pa prisotnost luškega kapetana in pogledavanje proti kolibi ob Dravi kjer je počitnikoval, tako učinkovalo na Avstrijca , da se je odpeljal z avtom in ga ni bilo nazaj, do našega odhoda z Drave pozno zvečer.
Tako, da v kolikor imate vse dokumente in vse ispravno, se včasih splača poklicati lučko kapetanijo, znajo biti te kapetani zeloooooooo prijazni ljudje, sploh če jih sprejmeš z prijazno besedo.
Prinorel je Avstrijec, ki me je začel poditi, češ, da je to njegovo in njegov vez. To je mojega znanca tako zjezilo, da je poklical lučkega kapetana za območje Drave v Varaždin.
Ko je ta prispel, mi je povedal, da ni nič narobe z mojim vezanjem, naj v meru zamenjam propeler. Rekel pa je, da so Avstrijci pač turisti v RH in da ne želi delati scene v prid turizmu. S čemur sem se strinjal. Je pa prisotnost luškega kapetana in pogledavanje proti kolibi ob Dravi kjer je počitnikoval, tako učinkovalo na Avstrijca , da se je odpeljal z avtom in ga ni bilo nazaj, do našega odhoda z Drave pozno zvečer.
Tako, da v kolikor imate vse dokumente in vse ispravno, se včasih splača poklicati lučko kapetanijo, znajo biti te kapetani zeloooooooo prijazni ljudje, sploh če jih sprejmeš z prijazno besedo.
Sem mislil, da zijajo v čoln, so jim pa le ( .)( . ) bokobrani na čolnu všeč.
123dejan napisal/-a:Policijski inšpekor Zadarske pomorske policije pravi,da so to samo kaprice nekaterih domačinov in,da vezanje na drevo, obalo, skalo ni nikakršen prekršek,le da ni v koncesijskem območju in te ganja koncesionar sam
Točno tako!
Marsikje si domačini, ali še pogosteje priseljenci jemljejo svoje pravice in "privatizirajo svoja gnezda". Po mojih izkušnjah jih je najbolje ignorirati, navadno se naveličajo. So pa najbolj veseli, če se pustiš sprovocirat in se spustiš v komunikacijo z njimi. Verjemite, tukaj potem ni konca.
Potrebno pa je biti pozoren, da ob sidranju in vezanju ne zasedate plovnih poti, da tega ne počnete na območju označenih kopališč, koncesij (zlasti, če so še proste boje), kakšnih zaščitenih območjih (teh na Hrvaškem ni dosti), kjer je sidranje prepovedano,.....
Domačini so tudi alergični na vezanje na obalo (pomol), zlasti tam, kjer ima kak domačin, ribič,... svoje nenapisano mesto. V takem primeru se raje vljudno umaknite in ga poprosite, če se lahko vežete na njega. Gotovo vam bo ustregel.
Vse drugo je "off topic"
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost