Nakup plovila v tujini FR

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Raky
Naddesetnik

Nakup plovila v tujini FR

OdgovorNapisal/-a Raky » Sr Avg 07, 2013 17:43

Pozdravljeni,
Na forumu sem dokaj nov in to je moja prva objava, zatorej najprej pozdrav vsem od admiralov do 'malog od palube'. In sevda ena velika pohvala da je na kupu toliko morjeplovskih informacij. Naj živi ta forum!

Ker z birokracijo nisva najbolj 'na ti' imam konkretno vprašanje za poznavalce (in ljubitelje) predpisov. :)
Dobil sem ponudbo za nakup čolna (čoln+izvenkrmni motor+prikolica) iz tujine - Francija (FR zastava)
Zanima me kaj vse (od papirjev) potrebujem za registracijo v Sloveniji in kaj še vse moram plačati v SLO (kakšne še davke oz. kaj-vem-kaj-še)? Glede na to da je FR v EU upam da, ne bo potrebno plačat še kak DDV in carino.
Ker sem pred leti kupil avto v Nemčiji sem v Slo plačal t.i. DMV (davek na motorna vozila) in opravit homologacijo. Od prodajalca sem dobil kupoprodjano pogodbo (na osnovi zapisanega zneska so odmerili DMV), odjavo iz njihoivega registra (mislim da še kopijo prejšnjega prometnega dovoljenja) in avto pripeljal v SLO z začasnimi tablicami. Predvidevam, da je pri plovilih tudi kaj takega.

Vnaprej hvala za vsak nasvet.

p.s. če kdo napiše, da je o tem na forumu bilo že veliko napisano naj prosim pripne še link.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Avg 07, 2013 17:56

Na plovila, v kolikor je v članici bil plačan DDV, v Sloveniji ni nobenih dajatev več. Potrebuješ le CE certifikat (brez tega no go).
Pazi, ker vem, da so v Franciji bile variante pri leasingih brez DDV! Preveri prej, ker so konsekvence lahko drage.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Avg 07, 2013 18:24

torej pazi na to, da ima čoln CE certifikat kot je že kr en omenil obvezno potrebuješ tudi CE certifikat od motorja
potrebuješ ali kupoprodajno(OVERJENO!) ali darilno ali original račun posrednika!!
za prikolico potrebuješ izpis iz prometa in kupoprodajno pogodbo

priporočam, da narediš dve kupoprodajni eno za čoln+motor eno za prikolico, ker boš reg. in homologiral prikolico v SLO boš to potreboval
za prikolico potrebuješ tudijo homologacijo original z izbrisom iz prometa.
brez teh papirjev ne boš reg. niti čolna in motorja niti prikole v SLO
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Avg 07, 2013 19:14

.

Pa da se zavedaš, če že vse skupaj s papirji špila v nulo, da je Francija relativno daleč.
Stroški ?????
Preko Italije, proti južnemu delu Francije, je draga cestnina plus kilometri, zahodna stran je pa na Atlantiku in je tudi olala kilometrov.
Na tako pot "morata" iti dva voznika, ......

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Raky
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Raky » Če Avg 08, 2013 10:44

Najprej hvala za napisano...

Bom preveril to varianto lizing-ddv.

Overjeno kupoprodajno?
Čoln sicer prodaja fizična oseba preko posrednika. Ali je dovolj posrednikov pečat (za čoln in za prikolico) ali vse skupaj vseeno mora iti čez njihovo upravno enoto oz. notarijat?

Ker bo celotna dokumentacija v fransoščini ali bom pred registracijo moral kaj dat uradno prevest?

Kraj je na Azurni obali ...polotok Hyeres. Tam sem bil že večkrat na potapljaških počitnicah. Vožnje je cca 11 ur (brez prikolice) je pa ves čas AC.
Vsekakor planiram to izvesti ko nekajdnevni projekt v družbi. Na slikah je sicer vse krasno in super vender je 'v živo' lahko precej drugače zato je še en par oči več kot zaželjen. Pa še preizkusno vožnjo moram opravit tko, da če si izpogajam v redu ceno se obeta jesenski izlet.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Avg 08, 2013 12:34

Raky napisal/-a:
Ker bo celotna dokumentacija v fransoščini ali bom pred registracijo moral kaj dat uradno prevest?

Obvezno vsaj kupoprodajno pogodbo. Tega pa ni potrebno v primeru nakupa v Italiji, ker so kapitanije pri nas v dvojezični coni.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Avg 08, 2013 13:55

Prevest boš moral dat odjavo iz Francoskega registra in kupoprodajno pogodbo.
Raky
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Raky » Pe Avg 09, 2013 08:02

Kdo pa je sploh pooblaščen za take vrste prevodov?
Je to kdorkoli ki ima univerzitetno diplomo iz francoščine ali so to kakšni posebne sorte prevajalci ...ne vem....sodni, ...
Je kak član foruma ki to počne?

Še eno tako hipotetično vprašanjce....
Ali je kakšna časovna omejitev kdaj je čoln potrebno registrirat? Npr. če kupim čoln danes ga lahko registriram kadarkoli (tudi čez leto ali dve) ali to moram storiti v nekem predpisanem obdobju?
Logično razmišljanje pove da dokumenti ne zastarajao nikoli vender v birokraciji dostikrat ni logike.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Avg 09, 2013 08:52

Prevod ti opravi sodni prevajalec.
Jih je na spletu veliko.
Registriras lahko kadarkoli.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti