Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

OdgovorNapisal/-a snwl » Pe Nov 15, 2013 07:49

Torej iz marine sem dobil obvestilo, da moramo dostaviti dokaz, da ima plovilo urejen status EU (beri - potrdilo o plačanem DDV). Sem pred problemom in jim takšnega dokazila ne morem dostaviti in nimam ideje kaj naj jim dostavim. Barko sem kupil od fizične osebe pred 12 leti in sva zadevo uredila pri notarju. Kot fizična oseba mi prejšnji lastnik ni mogel izstaviti računa, prav tako je šlo za promet z rabljenim plovilom in se DDV ne bi obračunal.
Barka (jadrnica) je od 1995 vpisana v SLO register, vsako leto plačujem davek na vodna plovila - skratka plovilo ima 100 % urejen in reguliran status v EU.
Kličem na DURS......skratka razen tega, da mi vsako leto pošljejo izračun davka na luksuz :twisted: mi ne morejo pomagati. :twisted:
V marini že imajo vse kopije mojih dokumentov (prometno, police, itd,).
Kaj naj jim še dostavim, da bom dokazal, da ima plovilo reguliran status v EU?
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Nov 15, 2013 08:27

Pa se je res začelo :twisted:
Po moje imaš s SLO registracijo urejen status. Naj ti oni dokažejo nasprotno, če tako trdijo. Sicer pa bi se original dokumentacija morala arhivirat v kraju prve registracije (pri upravnem organu).
To bo še hec, ko bodo Hrvati spet bili pametnejši od samih sebe, navadno pa na koncu se nič ne zgodi.

Ne vem pa, kako je po vstopu CRO v EU z predpisom, da moraš vsakih 18 mesecev zapustiti njihove teritorialne vode :?:

Skratka, SLO registracija ti bi morala zadoščat kot dokazilo, da je plovilo bilo "spuščeno v prost promet" na območju EU. Sicer neumen predlog, ampak kompromisni izhod v skrajni sili, registracija na HR zastavo :idea:

Poročaj, kako napreduje zadeva.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Nov 15, 2013 08:44

Ne sekiraj se. Če imaš SLO zastavo, imaš urejen EU status.
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Pe Nov 15, 2013 08:51

Pokliči na upravo za pomorstvo v Koper, vpisnik plovil. Poslali ti bodo potrdilo o plačanem DDV.

Dobra vila
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Nov 15, 2013 19:49

ma to je samo hrvaški nateg uspel bo pri 90% italianov ki so pribežali pred davki,so se pojavili neki špediterji ki to kao uredijo,čista kraja
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Nov 15, 2013 22:19

Šit!
Mogoče lahko pri tem kaj pomaga carinska uprava. Nekako se spravite skupaj in napišite skupen dopis na Carinsko, Davčno, Pomorsko... Morajo vam pomagati, če imate stare barke ipd. Seveda se prej pozanimajte, kateri papir hrvati sploh hočejo.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Nov 16, 2013 02:40

Tole je ponovno ena od sosedovih veleumnih odkritij. Ali vas je kdaj na smučanju, npr. v Flachau kdo spraševal, če imate plačan DDV za vaš avto s SLO registracijo? :shock:
Povprašal bi, če imajo sploh pravno podlago za takšna vprašanja. Menim, da je to stvar države, kjer je plovilo registrirano. Seveda znotraj EU.
Očitno pa bodo naši južni sosedje, s svojim pristopom, pisali novo zgodovino unije.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Nov 16, 2013 18:48

Kakorkol obrneš, so ble vse NE hrvaške barke na začasnem uvozu v carinskih conah in je sedaj potrebno, ko so hrčki v EU, te barke nekako po papirjih spraviti iz teh con. :wink:
Kakšne papirje hočjo videt je pa že druga zgodba.... :wink:

Ko greš smučat ne greš za dlje kot 18. mesecev. :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Nov 16, 2013 20:01

"BILE", sedaj pa je to enotna država, vsaj kakor si jaz to tolmačim.
A je še vedno treba "ven hodit" vsakih osemnajst mesecev?
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » So Nov 16, 2013 20:42

Svoj status glede plačila ddv pri plovilih dokazuješ z zastavo. Po domače; če imaš zastavo katerekoli države EU, si svoje carinske ( in ostale davčne ) obveznosti uredil v tisti državi katere zastavo imaš na barki.
Če pa ne bi imel zastave katerkoli države EU, bi to pomenilo, da barke še nisi uvozil in zato še nisi plačal ddv ( zato lahko vidiš vse tiste lepe barke z registracijo DL 8) ).
Kot sem razumel, v tvojem primeru ni tako. Ker imaš SLO zastavo, imaš vse obveznosti iz naslova ddv ( ddv je le ena izmed davčnih obveznosti ) plačane v Sloveniji.
Predlagam ti, da pošlješ na marino kar dopis, kjer jim napišeš da ima imaš pri plovilu.... poravnane vse davčne obveznosti in poleg še fotokopijo vpisnega lista za čoln. Če te bodo pa obvetili, da to ni zadosti, jih pisno povprašaj, kaj natančno želijo imeti.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Nov 16, 2013 22:04

NIL napisal/-a:Svoj status glede plačila ddv pri plovilih dokazuješ z zastavo. Po domače; če imaš zastavo katerekoli države EU, si svoje carinske ( in ostale davčne ) obveznosti uredil v tisti državi katere zastavo imaš na barki.

Nimaš čisto prav.

Zastava ene od držav EU-ja še ne izkazuje da je DDV plačan.

Nekatere EU države so imele možnost, pred vstopom Hrvaške v EU, da si bil oproščen DDV-ja, če nisi, konkretno, plovila uporabljal v EU-ju. In tako je bilo kar nekaj bark v HR morju, ki niso imele plačanega DDV-ja.
Tudi nekaj naših članov je izkoristilo to možnost.
Ko je šla HR v EU so sprožili carinski postopek uvoza za svoja plovila in plačali dajatve od cene na tisti dan.

Verjetno je iz tega naslova prišlo do posploševanja in bodo sedaj od vseh, ki so stalno privezani v marinah na Hrvaškem, terjali papirje o plačilu davka. Marine imajo status carinskega skladišča in imajo pravico zahtevat vse dokumente v vezi plovil, ki se nahajajo pod njihovo kontrolo.

Počasi bomo prišli do srža težavice.

Menim pa, da ti je dobra vila dala napotek, ki te bo rešil teh težav.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Nov 17, 2013 09:24

18 mesecev še vedno velja.
Za plovilo ,ki se nahaja na začasnem uvozu nisi dolžan dokazovat plačila ddv in ne carine.začasen uvoz dokazuješ z listo posadke na kateri je datum in žig vstopa v Hr. v časovnem obdobju 18 mesecev.Če pa v 18 mesecih Hr nisi zapustil si pa dolžan plačati vse hnjihove dajatve.

Hrvati so si pa zopet nekaj izmislili,pri njih nikoli ne veš.
Mislim ,da nategujejo ,informacijo bi si bilo potrebno pridobit iz njihove davčne uprave,ker marine v navezi z špediterji lahko tudi kaj manipulirajo.
Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kraj: Piran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a OB717 » Ne Nov 17, 2013 14:48

kr en napisal/-a:Tole je ponovno ena od sosedovih veleumnih odkritij. Ali vas je kdaj na smučanju, npr. v Flachau kdo spraševal, če imate plačan DDV za vaš avto s SLO registracijo? :shock:

Na Nizozemskem, recimo, uradno nisem smel voziti avta s tujimi tablicami več kot določen čas (ne spomnim se zdaj točno, 3 mesece ali nekaj takega). Sicer sem bil tam tudi po veliko več in me nihče ni nič vprašal, ampak če bi, bi imel probleme. Tudi na vstopu in izstopu iz države na avtocesti so postavljene kamere in se slika vsak avto posebej baje (mene je vedno, tudi ko sem vozil krepko pod omejitvijo hitrosti)...
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Ne Nov 17, 2013 18:29

val napisal/-a:18 mesecev še vedno velja.
Za plovilo ,ki se nahaja na začasnem uvozu nisi dolžan dokazovat plačila ddv in ne carine.začasen uvoz dokazuješ z listo posadke na kateri je datum in žig vstopa v Hr. v časovnem obdobju 18 mesecev.Če pa v 18 mesecih Hr nisi zapustil si pa dolžan plačati vse hnjihove dajatve.

Hrvati so si pa zopet nekaj izmislili,pri njih nikoli ne veš.
Mislim ,da nategujejo ,informacijo bi si bilo potrebno pridobit iz njihove davčne uprave,ker marine v navezi z špediterji lahko tudi kaj manipulirajo.

Val,
Tule pa nisem prepričan, če čisto drži. Ker so Hrvati vEU je potrebno DDV plačat takoj, ko vstopimo v EU, če je seveda lastnik državljan EU.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Nov 17, 2013 19:23

Danes sveža informacija. Enaka dokazila zahtevajo tudi za počitniške prikolice, ki so na zimovanju v RH.
Nekdo je napisal, da se za barko obrneš na kapitanijo, kjer praviloma je original račun. Z prikolicam pa je to mali večji problem.

Tile naši sodedje so res pravi asi...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost