Prikolica-nastavitev

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

Prikolica-nastavitev

OdgovorNapisal/-a akisek » Ne Sep 14, 2008 09:12

Pozdravljeni!
Pri vrnitvi z dopusta sem na prikolici vozil 4,5 m dolg gumenjak s trdim dnom.Imel sem nekaj težav saj mi je zadnji konec čolna premikalo levo ali desno.Imel sem trdno privezanega spredaj in dvakrat zadaj.Mislim,da je fora v nastavitvi valjčkov in to zadnjih bočnih.Kako se to nastavi saj ko kupiš prikolico seveda ustreza širina in dolžina kako pa poteka nastavitev naprej?Prosim za vaše izkušnje!
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Ne Sep 14, 2008 09:34

Pozdravljeni!

Stranski valjčki mi služijo samo za oporo čolna, da se ne zvrne levo ali desno. Čoln s svojo težo leži na sredinskih valjčkih, ki so na sredini na dnu prikolice.

Ko sem nastavljal stranske valjčke sem čoln (4,5 metra fišerman) postavil v raven položaj, tako da je slonel samo na sredinskih valjčkih. Stranske valjčke sem pomikal po profilu prikolice naprej in nazaj na pravo pozicijo, ter jih dvignil do čolna. Ko so se stranski valjčki dotaknili čolna sem jih zatisnil - zatisnil vijake objemk.

Tako čoln z svojo težo sloni na spodnjih valčkih, stranki pa služijo samo temu, da se ne nagiba.
Tudi čoln je najtrši na kobilici - zato naj tu sloni s svojo težo.

Med transportom pa ga zvežem in zategnem (spredaj in zadaj) s povezovalnimi trakovi.

LP
akisek
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a akisek » Ne Sep 14, 2008 10:02

Hvala Tom!
Sem jaz tudi tako razmišljal,pa saj veš med potjo dež,burja gost promet pa si kar malo zmeden.Bom upošteval tvoj nasvet. Še nekaj,motor teže 120kg sem imel na levo fiksiran.Misliš,da tudi to kaj vpliva ?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Sep 14, 2008 22:54

Kot je napisal tom je 100% pravilno. Pri tebi je bil problem samo v tem, da si ga zada malo preslabotno zvezal... Zadnji trak je potrebno kar pošteno pritegniti, da se valčki malo stisnejo in tako potem držijo barko na mestu tudi pri vožnji po slabših cestah...

LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Sep 16, 2008 00:15

Če skače po valjčkih ga zadaj dodatno priveži še nazkriž, levo rinko na desno stran prikolice, desno rinko na čolnu pa na levo stran prikolice, vsako s svojim trakom

OdgovorNapisal/-a dalvey » To Sep 16, 2008 12:27

Precej pozornosti je vedno potrebno posvetiti vezanju premca z ustrezno močnim privezovalnim trakom tudi na prikolico nazaj, da ne zleti čoln pri močnem zaviranju na zadnji del avta. Mogoče ni odveč, če smo natančni do konca pritrditve čolna na prikolico.
Lp in varno vožnjo
akisek
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a akisek » To Okt 13, 2009 17:19

Ali se dajo sredinski valjčki malo "postružit",da bi se kobilica boljše vsedla na njih?
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Okt 14, 2009 07:14

Saj če so gumijasti kobilica lepo sede na valjčke, saj jih teža malo stisne in prav lepo nalega. Če pa jih misliš stružit pa preveri debelino gume, da jih ne bi uničil.
Verjetno nimaš plastičnih?
Guma je guma, zaenkrat.
akisek
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a akisek » Sr Okt 14, 2009 08:30

Imam gumijaste. Vendar mi robovi kobilice sedejo preveč na najvišji del (rob) valjčka.Ko zategnem se na straneh (srednji) valjček res malo stisne,na ravnem delu pa mislim,da premalo.Imam samo dva para stranskih valjčkov montiranih kakšnih 30cm pred krmno steno.Gumenjak je dolg 4,5m, z motorjem teže 108 kg.

L.p.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Okt 14, 2009 09:41

Aha, pomeni da bi morali biti valjčki malo širši oz. so preveč v konus. Ja lahko poskusiš tako kot si napisal lahko pa zamenjaš spodnje valjčke. Glede stranskih pa imam jaz na mojem 4,5 gumenjaku, če se ne motim, na vsaki strani dva krat po dva valjčka, en par bolj zadaj en par pa nekje v sredini. Mogoče mam celo tri pare na vsaki strani, se zej ne morem spomniti točno. Važno je, da so ti stranski, ki samo podpirajo dosti visoko da imajo moč podpirati in da so res tesno naravnani, potem pa je zelo važno, kot so ti že napisali ostali da čoln našpanaš navzdol, da med vožnjo ne poskakuje in potem leti zelo mirno po cesti.
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov