Pozdravljeni!
Pri vrnitvi z dopusta sem na prikolici vozil 4,5 m dolg gumenjak s trdim dnom.Imel sem nekaj težav saj mi je zadnji konec čolna premikalo levo ali desno.Imel sem trdno privezanega spredaj in dvakrat zadaj.Mislim,da je fora v nastavitvi valjčkov in to zadnjih bočnih.Kako se to nastavi saj ko kupiš prikolico seveda ustreza širina in dolžina kako pa poteka nastavitev naprej?Prosim za vaše izkušnje!
Prikolica-nastavitev
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Pozdravljeni!
Stranski valjčki mi služijo samo za oporo čolna, da se ne zvrne levo ali desno. Čoln s svojo težo leži na sredinskih valjčkih, ki so na sredini na dnu prikolice.
Ko sem nastavljal stranske valjčke sem čoln (4,5 metra fišerman) postavil v raven položaj, tako da je slonel samo na sredinskih valjčkih. Stranske valjčke sem pomikal po profilu prikolice naprej in nazaj na pravo pozicijo, ter jih dvignil do čolna. Ko so se stranski valjčki dotaknili čolna sem jih zatisnil - zatisnil vijake objemk.
Tako čoln z svojo težo sloni na spodnjih valčkih, stranki pa služijo samo temu, da se ne nagiba.
Tudi čoln je najtrši na kobilici - zato naj tu sloni s svojo težo.
Med transportom pa ga zvežem in zategnem (spredaj in zadaj) s povezovalnimi trakovi.
LP
Stranski valjčki mi služijo samo za oporo čolna, da se ne zvrne levo ali desno. Čoln s svojo težo leži na sredinskih valjčkih, ki so na sredini na dnu prikolice.
Ko sem nastavljal stranske valjčke sem čoln (4,5 metra fišerman) postavil v raven položaj, tako da je slonel samo na sredinskih valjčkih. Stranske valjčke sem pomikal po profilu prikolice naprej in nazaj na pravo pozicijo, ter jih dvignil do čolna. Ko so se stranski valjčki dotaknili čolna sem jih zatisnil - zatisnil vijake objemk.
Tako čoln z svojo težo sloni na spodnjih valčkih, stranki pa služijo samo temu, da se ne nagiba.
Tudi čoln je najtrši na kobilici - zato naj tu sloni s svojo težo.
Med transportom pa ga zvežem in zategnem (spredaj in zadaj) s povezovalnimi trakovi.
LP
-
dalvey
Imam gumijaste. Vendar mi robovi kobilice sedejo preveč na najvišji del (rob) valjčka.Ko zategnem se na straneh (srednji) valjček res malo stisne,na ravnem delu pa mislim,da premalo.Imam samo dva para stranskih valjčkov montiranih kakšnih 30cm pred krmno steno.Gumenjak je dolg 4,5m, z motorjem teže 108 kg.
L.p.
L.p.
Aha, pomeni da bi morali biti valjčki malo širši oz. so preveč v konus. Ja lahko poskusiš tako kot si napisal lahko pa zamenjaš spodnje valjčke. Glede stranskih pa imam jaz na mojem 4,5 gumenjaku, če se ne motim, na vsaki strani dva krat po dva valjčka, en par bolj zadaj en par pa nekje v sredini. Mogoče mam celo tri pare na vsaki strani, se zej ne morem spomniti točno. Važno je, da so ti stranski, ki samo podpirajo dosti visoko da imajo moč podpirati in da so res tesno naravnani, potem pa je zelo važno, kot so ti že napisali ostali da čoln našpanaš navzdol, da med vožnjo ne poskakuje in potem leti zelo mirno po cesti.
Guma je guma, zaenkrat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov