Prevoz trimarana

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

DryAxE
Poddesetnik

Prevoz trimarana

OdgovorNapisal/-a DryAxE » Če Mar 23, 2017 10:15

Pozdravljeni Morjeplovci,

sem nov tu na forumu, tudi še relativno mlad (30 let) ampak že od nekdaj sanjam, da bom nekoč postal tudi sam morjeplovec. Trenutno je windsurfanje maximalno kamor sežejo moje finance in čas, za zrela leta pa sanjam o trimaranu ker ima kar nekaj prednosti proti jadrnicam, edina slabost je pomanjkanje notranjega prostora in nosilnosti. In tukaj se mi zaplete.

Želim, da je trimaran "trailerable" oz drugače povedano, da ga lahko po koncu sezone odpeljem domov oz. da grem lahko z njim na katerikoli konec Evrope in ga tam spustim v vodo. Primer takega trimarana ima Dragonfly in sicer njihova 28ka je maks pri njih. Največji "trailerable" trimaran, ki sem ga zasledil pa je Farrier F32a, ki spada znotraj vseh okvirov za prevoz (njegova zložena širina je 2,5m). Obstaja pa še Farrier F32ax verzija (x=extra size), ki je širši in ima posledično več prostornosti in nosilnosti. Je pa širok 2,9m in tukaj me zanima kako je s prevozom kadar plovilo presega max širino (teža ni problematična saj ni balasta, tehta cca 1300-1600kg).

Vem da bi v tem primeru potreboval dovoljenja zato sprašujem tiste, ki imajo izkušnje kako v praksi poteka tak izredni prevoz širšega plovila.

Če ni preveč komplikacij bi v takem primeru raje sanjal :D o širši izvedenki saj je bolj praktična in udobna. Če mi bo širina predčasno posivila lase pa bom raje razmišljal o ožji izvedbi. V vsakem primeru hočem, da je stvarca mobilna in da ne potrebuje stalnega priveza.

Hvala za vse informacije.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Mar 23, 2017 18:06

.

Stvar je sledeča.

2,9m je tovor izrednih dimenzij in zahteva izredni prevoz. Le tega pa lahko opravi pravna oseba, ki ima vsa dovoljenja in opremo za opravljanje te dejavnosti.

Fizičnim osebam se taka dovoljenja ne izdajajo.

Se pravi, ne gre, če si si predstavljal, da boš sam prevažal.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Mar 23, 2017 23:13

P R A V I L N I K
o pogojih in načinu opravljanja izrednih prevozov po javnih cestah ter o tranzitnih smereh za izredne prevoze v Republiki Sloveniji

v 11 členu pravi

(1) Dovoljenje za izredni prevoz se izda na posebnem obrazcu, ki ga določi izdajatelj dovoljenja in ki mora vsebovati najmanj podatke o:
fizični ali pravni osebi, na katero se glasi dovoljenje za izredni prevoz (v nadaljnjem besedilu: imetnik dovoljenja),

tovor širine od 2,6m d0 3m,dovoljenje pa je včasih stalo 200 eur.sedaj pa ne vem kako je.

Pa še na dovoljenje moraš čakat,tako ,da mislim ,da je ožja varianta boljša.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Mar 24, 2017 07:14

.

Ne bom komentiral Val-a, ki je označil kot imetnika dovoljenja z rdečo.
Ne vem za njegov namen, toda bi rad videl njegovo razlago le tega.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Mar 24, 2017 14:57

kje pa je tu problem?

lepo piše, da se izda na fizično ime nosilca dovoljenja - dovoljenje samo, s tem je stavek smiselen.

tudi privat lahko pelješ do 3metre, cena dovoljenja pa je odvisna od trase, kjer misliš peljat. samo da bi se jebal s 3 metrsko gajbo naokoli po evropi...upam da kolega ne misli, da lahko kar s slipa spušča takele zadeve v vodo. Večina dovozev ali slipov nima te širine, sploh če moraš pod kotom 90 stopinj spravit v vodo.

surf ali pa trimaran je velika razlika, kot da bi primerjal rolko in štirikolesnika.
DryAxE
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a DryAxE » So Mar 25, 2017 00:56

Sam se zavedam, da gre med surfom in trimaranom za velike razlike :lol: in da tudi 2,9m širok tovor ni enostaven za prevoz. Še vseeno pa se mi dopade ideja, da lahko v 24h že jadram v Baltiku, medtem ko bi z jadrnico rabil tedne da bi prišel okoli (primer). Obenem ne rabim stalnega priveza. Na internetu je kar nekaj primerov kako take in podobne trimarane dajejo v vodo preko ramp direktno s prikolice.

Na sledečem videu je prikaz kako to naredijo z Dragonfly 28 trimaranom, ki ima mimogrede prazno težo 2100kg.
https://www.youtube.com/watch?v=p0TmQIgk7UE

Ti Dragonflyi so mi bili na začetku zelo všeč s svojim zelo elegantnim načinom zlaganja in opremljenostjo, vse dokler ne ugotoviš, da je to obenem tudi njihova omejitev, saj se plovci zlagajo ob bok kjer bi trimaran moral biti najširši. Pri F32 se zložijo pod trup kjer je trimaran najožji, s tem ne izgubiš na prostornosti, poleg tega skromnejša oprema pomeni večjo nosilnost.

Vseeno pa širša izmed omenjenih izvedenk omogoča nekaj 100kg več nosilnosti in več udobja za daljše plovbe.
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » So Mar 25, 2017 07:11

DryAxE
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a DryAxE » So Mar 25, 2017 15:37

Ja pri trimaranih je cena največji problem :lol:

Taka 32ka naj bi pršla cca 100.000, če jo greš delat sam. Je pa znano, da zelo dobro držijo ceno.

Vem da je Dragonflyeva nova 28ka 140.000. Pač trimarani, sploh taki zložljivi, so relativno nova pogruntavščina in smatrani kot performance plovila. Ni malo posnetkov na youtubu kjer en mali trimaranček šišne 60' tekmovalno jadrnico. S tem da ima skiper trimarančka ponavadi še pir v prosti roki. :lol:

Meni je na trimaranih všeč vse razen cene, ampak če bo volja mi enkrat mogoče uspe.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov