Kupo-prodajna pogodba za motor

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

xiii
Kapitan
Kraj: Koper

Kupo-prodajna pogodba za motor

OdgovorNapisal/-a xiii » To Feb 03, 2009 21:01

Lep pozdrav...

Zanima me ali kupoprodajna pogodba za prodajo (nakup) izvenkrmnega motorja mora biti overjena za veljavnost pri vpisu v register?

Zanimajo me vaše izkušnje?

Tolko kot jaz vem o obligacijskem pravu, se overitev zahteva samo za nepremčnine in premičnine do določene vrednosti oz. če to posebaj določa zakon.

tnx
Fishermen never dies, they just smell like that!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Feb 03, 2009 21:03

Overi jo na upravni enoti, pa boš imel mir.
Kapitan

OdgovorNapisal/-a xiii » To Feb 03, 2009 21:07

Mah...
Fora je v tem da imam dosti pizdarij za se dobit z spet z prodajalcem, pa se mi ne da.... :lol:
Zato sprašujem!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Feb 03, 2009 22:01

Kupoprodajna pogodba ni tako zelo pomembna, seveda podatki o prodajalcu in kupcu in cena. Važen je podpis prodajalca, ne bi pa škodilo to , kar ti je svetoval Motorni. Če gre za motor z več kot 5 ks, torej potreben registracije, moraš obvezno imet zraven izpis iz registra plovil, samo za motor. Tako zgleda, jaz xy prodam motor vrsta številka, kupcu xy. Motor se je nahajal na plovilu , sledi opis plovila.
Če je motor starejši in nimaš izpisa, torej , da še ni bil registriran, potrebuješ račun ( original ), pa še tu je potem lahko problem, če motor ne ustreza normam EU.
LP
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Feb 04, 2009 10:30

obvezno potrebuješ overjeno kupoprodajno pogodbo,
Najbolje ,da pokličeš na kapetanijo v koper ti bodo vse razložilo.
lep pozdrav
xiii
Kapitan

OdgovorNapisal/-a xiii » Sr Feb 04, 2009 14:32

Sem se pozanimal na kapetaniji....

Za vse ki to niste vedeli, tako kot jaz, kupo-prodajna pogodba mora biti obvezno upravno overjena!!!
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Feb 04, 2009 18:14

Vsak ki je kdaj kupil motor in ga hotel vpisati mislim da ni dvomil v to:)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 04, 2009 18:21

Prvič je to logično, drugič pa je točno o tem na forumu precej napisanega. Overitev pomeni samo to, da je prodajalec res prodajalec, overja se njegov podpis. Brez overitve, pa ti jaz lahko napišem 100 ali pa 150 kupoprodajnih pogodb za ukradene motorje. Povej kaj rabiš... :D Upam, da je to vsem jasno, da na ta način ne more iti.

Na kratko. Kupoprodajno napišeš, izpolneš, jo oba podpišeta, potem pa prodajalec stopi še do prve Občine, plača dober euro, dobi pečat na zadnjo stran in končano!

LP
xiii
Kapitan

OdgovorNapisal/-a xiii » Sr Feb 04, 2009 19:51

Ja...vse je lepo in prav!

Je pa tudi res da je veliko stvari pri prodaji oz. nakupu katerih se ne zahteva overitev!

Splošno pravilo je, da je overitev potrebno ko to zakon posebej zahteva kot obličnost!
Vseh zakonov pa ne moremo poznati....

Ko kupiš nov motor namreč takih težav nimaš!
Zato sprašujem...

noben se ne rodi pameten!
Uporabniški avatar
frohlic7
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a frohlic7 » Sr Feb 04, 2009 20:31

Overitve je država sedaj dodelila tudi tehničnim pregledom. Ker so le-ti za vsakim drugim vogalom ne bo daleč do njih. Iz lastnih izkušenj vem, da overjajo tudi kupoprodajne pogodbe za plovila.
Cena storitve zanemarljiva :lol:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 04, 2009 21:14

Poglej zadeva je sledeča. Vsaka stvar, ki se registrira, vpiše v nek register, kaj jaz vem kaj...
Se pravi, to je avto, pa moped, motor, čoln, prikolica, zemljišče, hiša, stanovanje...
Vse to zahteva overitev, saj le s tem dokazuješ, da si res kupil. S tem, ko ti prodajalec overi pogodbo, s tem si ti krit, da si to kupil in ne ukradel. Ob enem tudi on jamči s podpisom, da je prodal neukradeno blago. Da pa ne bo rekel, da tega ni podpisal, se podpis in njegovi podatki overijo.

Ko omenjaš pri nakupu novega... Takrat pa je prodajalec podjetje in ne fizična oseba! To pa je druga zgodba! Podjetje jamči s podpisom in žigom, da je vse res. Takrat ne rabiš notarja, saj je podjetje že samo po sebi registrirano na sodišču (d.o.o.) ali na občini ali nekaj takega (s.p.). Takemu organu, kot je podjetje se enostavno verjame.
Če kupiš novo zadevo, gre itak iz zaloge in je podjetje dejansko samo posrednik pri prodaji. Vse to mora "štimati" v računovodstvu, če si kupil 5 motorjev, jih ne moreš prodati 6!!! Tudi vse serijske številke so beležene.
Tudi če kupiš nekaj rabljeno od podjetja ni nobene kupoprodajne pogodbe in overjanja! Dobil boš račun in to je to!
Bodi prepričan, da ti jaz iz svojega podjetja zagotovo ne bom dal žigosan račun za nekaj, kar sem prej ukradel. Sledi pregon firme, to pa ni enostavno. Privat pa ni problema, kot sem napisal že zgoraj... Če ni overjeno, velja toliko kot WC rolica...

LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Feb 04, 2009 23:18

.

.

Pečat je zelo udomačen in zakoreninjen na našem področju.

Po novi zakonodaji pa žig, pečat, štampiljka ni več obvezen.

Podpis velja največ!

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 04, 2009 23:50

Ja točno tako Pajer! Nemci so se nam zmeraj čudili, ko smo skakali naokrog s pečati... Pečat je narejen na majhni CNC graverki in vsak, ki ima 5 minut časa in 15 EUR ga lahko da narediti za katerokoli firmo. Podpis pooblaščenih oseb pa nekaj šteje. Ta je overjen pri notarju pri registraciji podjetja...

Še nekaj, kar ne ve 99,9% lastnikov firm. Davčna številka ali ID za DDV na računu... Kupčeva ID na računu je povsem brez veze!!! Po kakšni logiki jo vsi želijo tlačit na račun??? Kakšen pomen ima kupčeva davčna na računu???

Je pa ZELO pomembna prodajalčeva ID za DDV, saj s tem vemo (preverimo), da je prodajalec zavezanec za DDV in imamo kot kupec pravico do vstopnega DDV.

In ko pridem v trgovino nekaj kupit na firmo, me najprej vprašajo po davčni. Potem pa za zafrkancijo rečem, da je nimam. In mi prodajalka odgovori, da potem mi pa ne more narediti računa na firmo. :D No potem pa ji rečem, da njo moja davčna prav nič ne briga. Potem naredi račun in si misli kakšen butelj sem in kako mi bo DURS račun zavrnil... :D Joj, veleumi.

LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Feb 05, 2009 09:47

Radi tega , sem zgoraj napisal, da je navažnejši podpis ( v mojem primeru dva, ker sta dva lastnika plovila), izpis iz registra, seveda overjen z pečatom in podpisom uradne osebe, ( velja seveda za rabljen motor ). Naknadno pa še mi je prodajalec poslal kopijo novega vpisa, z novim motorjem za isto plovilo. Po besedah njegovega odvetnika ( je lastnik firme ) drugega za registracijo v in po zakonih EU ne potrebujem.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov