Registracija starega dvotaktnega motorja na novem čolnu

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

gastehpot

Registracija starega dvotaktnega motorja na novem čolnu

OdgovorNapisal/-a gastehpot » Če Jun 15, 2017 22:58

Pozdravljeni
Ker sem na tem forumu našel že marsikatero uporabno informacijo upam, da mi boste lahko pomagali z izkušnjo ali informacijo glede naših pravil, preden se lotim projekta...da nebom presenečen če naletim na težave...:D
Zanima me, kako je z našimi pravilniki glede registracije plovila...namreč imam čoln Elan GT 402 z motorjem Mercury 50...letnik 1980, dvotaktni...
Motor je v zelo dobrem stanju in z malo število delovnih ur...pa me zanima, če je možno oziroma kakšen je postopek v primeru da bi kupil drug čoln brez motorja in nanj dal tega obstoječega....recimo kupim lupino ali gumenjaka brez motorja, ali z drugim motorjem in nanj dam mojega Mercurya...nekje sem slišal, da ne moreš na novo registrirat dvotaktnega motorja...hvala za pomoč in mnenja
Robi
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Če Jun 15, 2017 23:10

Hoj!

Če imaš dokumente za obstoječi motor Mercury ne boš imel nobenih težav pri vpisu le-tega. Mora pa čoln izpolnjevati potrebne normative (največja dovoljena moč motorja).

Lep pozdrav.
gastehpot

OdgovorNapisal/-a gastehpot » Če Jun 15, 2017 23:50

LP
Ja...čoln in motor sta normalno registrirana in vpisana pod slovensko zastavo ter na moje ime...
Torej, tudi če bi želel na ta čoln dat drug motor potrebujem samo kupoprodajno pogodbo da sem ga kupil in sem lastnik motorja?
Malo sem novi v teh vodah in se ne spoznam ravno na pravilnike...
Hvala za pomoč...
Robi
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Pe Jun 16, 2017 08:14

Če imaš urejeno dokumentacijo za čoln in motor se ti ni potrebno nič "bati". Tudi če boš kupil drug čoln enostavno daš zahtevek na kapitanijo, kjer imaš vpisan motor za njegov izpis (izbris) s sedanjega čolna in vpis na drugegega. Pazi le, da ti pri izpisu pošljejo vso potrebno dokumentacijo, oz., če gre za isto kapitanijo ne bi smel biti problem.

Javi, kako boš rešil zadevo.

Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jul 30, 2017 11:56

Če je motor vpisan pri nas ga lahko vpišeš na katerikoli čoln brez problema. Problem nastane če imaš dvotaktni motor iz druge države.
Daki

Re: Registracija starega dvotaktnega motorja na novem čolnu

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Jul 30, 2017 14:19

gastehpot napisal/-a:nekje sem slišal, da ne moreš na novo registrirat dvotaktnega motorja...hvala za pomoč in mnenja

Če ni bil še NIKOLI registriran, imaš lahko probleme, drugače ne.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Jul 30, 2017 14:27

Imas zasebno sporocilo.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Ne Jul 30, 2017 14:47

AEgir napisal/-a:Problem nastane če imaš dvotaktni motor iz druge države.

Utemeljitev?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jul 30, 2017 15:14

toni8 napisal/-a:
AEgir napisal/-a:Problem nastane če imaš dvotaktni motor iz druge države.

Utemeljitev?

Za vpis rabljenega motorja potrebuješ poleg dokumenta o lastništvu, še izpis iz prejšnjega registra-vpisnika.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Ne Jul 30, 2017 17:46

Če je iz druge države EU in ima dokument o izbrisu je torej popolnoma enako, kot če je bil vpisan/izbrisan v Sloveniji. Ne vem zakaj bi tu lahko nastal problem.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jul 30, 2017 18:06

toni8 napisal/-a:Če je iz druge države EU in ima dokument o izbrisu je torej popolnoma enako, kot če je bil vpisan/izbrisan v Sloveniji. Ne vem zakaj bi tu lahko nastal problem.

Pa si ti prečital o kom teče beaseda?

Človek sprašuje kaj potrebuje in odgovor je podan. V vsakem primeru potrebuje dokaz o lastništvu in za rabljen motor tudi potrdilo o izbrisu.
Brez teh dveh dokumentov je motor legalno nemogoče vpisat na čoln.

In to je to, kar človeka zanima.

Problemi še zmeraj nastajajo, ker so tako kupci kot prodajalci premalo pozorni na ta detalj o izbrisu. Samo dokaz o lastništvu, račun, pogodba, darilo, dedovanje, itd, je premalo. Pa je vse pošteno, da se razumemo. Ker če ne bi izbrisali motorjev s čolnov, bi nastala ogromna zmešnjava po nekaj preprodajah.

.
pajer 1

toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Ne Jul 30, 2017 19:45

Pa je to vezano na državo porekla/nakupa (torej tujino) ali je možnost "da nastanejo problemi" tudi pri nakupu v Sloveniji?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jul 30, 2017 20:18

.

Dokumenti, ki so potrebni za registracijo čolna

Zahtevo za vpis čolna vloži lastnik čolna pri Upravi RS za pomorstvo, njeni izpostavi oziroma upravni enoti. Zahtevi je potrebno priložiti listino, ki dokazuje lastništvo čolna in motorja. Listine so:
-račun za čoln oziroma za motor,
-overjena kupoprodajna pogodba (vzorec kupoprodajne pogodbe) za čoln oziroma motor,
-carinska deklaracija za čoln oziroma motor, ki je bil nabavljen v tujini,
-spričevalo (certificate of conformity) o gradni čolna, ki ga izda priznani klasifikacijski zavod,
-listina (document of conformity) o ustreznosti gradnje, ki jo izda proizvajalec.
-potrdilo o izbrisu čolna iz drugega vpisnika.

http://www.up.gov.si/si/storitve/vpis_colnov/

Če tega ne razumeš pokliči ali piši na kapetanijo.

Spodaj levo na uradni strani imaš vse kontakte.

.
pajer 1

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jul 30, 2017 22:31

toni8 napisal/-a:Če je iz druge države EU in ima dokument o izbrisu je torej popolnoma enako, kot če je bil vpisan/izbrisan v Sloveniji. Ne vem zakaj bi tu lahko nastal problem.

Ne ni isto niti blizu ni. Vsak motor ne glede na starost, ki je na novo vpisan v slo register mora biti v skladu z direktivo 94/25/EC; 2003/44/EC, to pa noben starejši dvotaktni motor na vplinjače ni. Ergo takega motorja ne moreš vpisat tudi če imaš vse iz druge države.

Izjema so edino državni organi, ki pa lahko obesijo gor kar hočejo vključno s fergy motorji, ki jih dosti firm še vedno trži nove v afriki in v tistih državah, ki niso del našega planeta in jih zato ne skrbi ekologija.

https://www.google.si/url?sa=t&source=w ... RYBjSV-_QA
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Ne Jul 30, 2017 22:42

AEgir... V nekaterih drugih temah se nedvomno vidi, da se spoznaš. Medtem ko ga tukaj pihaš mimo. To pa lahko ima za posledico, da izgubiš kredibilnost tudi v temah, v katerih si resnično kompetenten.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta