Izlet s čolnom v italijo
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Izlet s čolnom v italijo
Pozdravljeni.
Zanima me, če greš s čolnom v sosednjo državo Italijo ali Hrvaško kaj potrebuješ in kakšen je pravni postopek pri prestopu meje glede na to, da je ena v EU druga pa ne.
Hvala in l.p. Franci
Zanima me, če greš s čolnom v sosednjo državo Italijo ali Hrvaško kaj potrebuješ in kakšen je pravni postopek pri prestopu meje glede na to, da je ena v EU druga pa ne.
Hvala in l.p. Franci
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Postopek je načeloma enak kot na kopenski meji. Ustaviš se v uradnem izhodnem pristanišču (ponavadi katerakoli luka v bližini meje, dostikrat pa tudi v notranjosti - kjerkoli logično lahko direkt pripluješ iz tujine) in poiščeš policijo in carino.
Potem enak postopek ponoviš v pristanišču v drugi državi.
Na relaciji Slo - Hrv to drži, italjiani v severnem jadranu pa postopek večinoma ignorirajo in te bodo le debelo gledali, če se boš prišel prijavit.
Potem enak postopek ponoviš v pristanišču v drugi državi.
Na relaciji Slo - Hrv to drži, italjiani v severnem jadranu pa postopek večinoma ignorirajo in te bodo le debelo gledali, če se boš prišel prijavit.
Pri plutju iz Slovenije v Italijo in obratno, se ni potrebno prijavljati(res je, italijani te bodo čudno gledali, če se boš hotel prijaviti/odjaviti).
Vendar PAZI pri plovbi po Italiji imej na plovilu varnostni rešilni obroč, kateri je v Italiji obvezen. Če te ustavijo in ga nimaš sledi kazen.
Drugače pa v Italiji ni posebnih težav, celo za ribolov ne rabiš dovolilnice.
Vendar PAZI pri plovbi po Italiji imej na plovilu varnostni rešilni obroč, kateri je v Italiji obvezen. Če te ustavijo in ga nimaš sledi kazen.
Drugače pa v Italiji ni posebnih težav, celo za ribolov ne rabiš dovolilnice.
Dobro se je točno pozanimati. Drugače pa v Italiji, do sedaj, nikoli nismo imeli težav (brez obroča, I zastave,crew liste ...). Seveda ti to ne sme postati praksa. Ampak, da bi te kdo na suho j....., tam ne boš doživel. Veseli so te, če jim le prineseš kakše evro. Nihče te ne "tera", če se privežeš za kosilo tam nekje na bok ipd. So bolj sproščeni, kot južni sosednje, le glasnejši. Težava je le, ker več kot dan, nimaš tam kaj početi. Razen mogoče "night life-a", ampak to ni primarni del navtike.
Rok-11 napisal/-a:Hmmm... a ni tako, da mora biti barka/čoln opremljen po predpisih tiste države, kjer je registriran?
Če imaš torej čoln registiran doma v Slo, naj ta obroč ne bi bil potreben, tudi če ga italijani zahtevajo za svoje.
Drži?
Mislim, da ne drži. Tvoja dolžnost je, da plovilo opremiš po zakonih države, v kateri si(vsaj teoretično). A niso imel nekateri šoferji v cro težave, ker niso imel vlečne vrvi v avtu? Mislim, da je pri nas ni treba imet.
Vlečna vrv je pri nas tudi obvezna.
Se pa spominjam časov, ko so ljudje( SLO), v Avstriji plačevali kazen oz. na meji bili primorani nabavit odsevne jopiče, kateri so bili v A obveza, pri nas pa ne..
Po mojem mišljenju, se je treba držat zakonov države v kateri se nahajamo. V Črni Gori, pred leti, ko sem vozil humanitarno na Kosovo, sem plačal kazen ker v zimskem času nisem imel na prikoličarju krampa
.
Ali so me na pi...., ali pa je bilo po njihovem zakonu. Kreganje z policaji, pa vsi vemo , kam pripelje.
LP
ps; so pa HR pred nami uvedli potrebo po vlečni vrvi.
Se pa spominjam časov, ko so ljudje( SLO), v Avstriji plačevali kazen oz. na meji bili primorani nabavit odsevne jopiče, kateri so bili v A obveza, pri nas pa ne..
Po mojem mišljenju, se je treba držat zakonov države v kateri se nahajamo. V Črni Gori, pred leti, ko sem vozil humanitarno na Kosovo, sem plačal kazen ker v zimskem času nisem imel na prikoličarju krampa
Ali so me na pi...., ali pa je bilo po njihovem zakonu. Kreganje z policaji, pa vsi vemo , kam pripelje.
LP
ps; so pa HR pred nami uvedli potrebo po vlečni vrvi.
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
V par drugih temah - tam, kjer smo govorili o registraciji plovila v posameznih državah - je bilo napisano, da mora biti plovilo opremljeno po predpisih države, kjer je registrirano.
To se mi tudi zdi edino smiselno - namreč predstavljajte si zmešnjavo in kupe opreme, ki bi jo morali tovoriti s seboj oz. kupovati, če bi pluli okrog sveta?!
V vsaki državi nekaj drugega? Ena oprema doma v Slo, že v It drugi dodatki, potem v Franciji, Španijij, Maroku, npr. Venezueli, Kolumbiji, Panami, USA,...???
To se mi tudi zdi edino smiselno - namreč predstavljajte si zmešnjavo in kupe opreme, ki bi jo morali tovoriti s seboj oz. kupovati, če bi pluli okrog sveta?!
V vsaki državi nekaj drugega? Ena oprema doma v Slo, že v It drugi dodatki, potem v Franciji, Španijij, Maroku, npr. Venezueli, Kolumbiji, Panami, USA,...???
Tu je nekaj literature, za osvežitev znanja. Za nas , v tej debati, se mi zdijo prve tri točke najbolj zanimive.
http://slovensko-morje.net/sm_staro/spi ... acija4.htm
LP
Torej, če sem prav razumel, ima Rok11 prav. Obvezna oprema za vsako plovilo posebej , je navedena na zadnji strani na vpisnem listu čolna in kot piše, SLO spada tudi pod SOLAS, mednarodna obvezna oprema na plovilih.
http://slovensko-morje.net/sm_staro/spi ... acija4.htm
LP
Torej, če sem prav razumel, ima Rok11 prav. Obvezna oprema za vsako plovilo posebej , je navedena na zadnji strani na vpisnem listu čolna in kot piše, SLO spada tudi pod SOLAS, mednarodna obvezna oprema na plovilih.
popaj napisal/-a:Sem napisal :teoretično.
Nekoč je nekomu lučki k. pri Biogradu zahteval, naj mu pokaže sekirco na jadrnici???
(še nihče nikoli me pri nas ni vprašal, če imam vlečno vrv: ne na tehničnem, ne na kontroli)
Na tehničnih pregledih že dolgo več ne zahtevajo žarnic, trikotnika itd, obvezne opreme. To naredijo policaji na cesti. Kako globoko se pa spustijo v izkanje, pa je njihova volja.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta